Balçiçek İlter’in Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile yapmış olduğu ve ”Biz gariban çocuklarız zengin olsaydık asker olmayabilirdik!” başlığı altında 14.12.2013 tarihinde köşesinden yayımladığı görüşmesine ilişkin “Öncelikle şunu söyleyeyim, o kadar net, düz lafı çevirmeden konuştu ki, bazı noktaları şaşırarak dinledim. Yeni bir dönem başlamış TSK’da… Şeffaf bir dönem… ya da bana geçirilen his o oldu…” diyerek, kendisinde geçirilen hissiyatı ifade etmiş yazısında.
Evet, bence, artan intiharlar, yıllar önce başlamış olan sistemli yürütülen çalışmaların yeni bir evreye ulaşarak, TSK’da yeni bir dönemin başladığını gösteriyor.
Balçiçek İlter’in köşesinden ”Neden canlarına kıyıyor bu insanlar ve gerçekten de TSK özellikle astsubayları ötekileştiriyor mu?” diye şeklindeki soru cümlesindeki ”öteki” kelimesine, görüşme yaptığı kişiler “Çok ama çok alınmış, üzülmüşler.”
Bir astsubayı ötekileştirmeyi “kendi bacaklarından birine kurşun sıkmak gibi zihniyette” olduklarını ifade etmek üzere, Org. Yaşar Güler’in ”Bakın” diye söze başlayarak ”Bana dair ne varsa her şeyi astsubayım bilir banka şifrelerimden mal varlığıma özel hayatımın detaylarına kadar, ben bilmem o bilir” şeklindeki beyanı, assubayın özel işlerde kullanıldığını ortaya koymakta. Peki, bu sırada, assubayın özel işlerini kim yapmakta? Muhtemelen assubayın eşi. Dolayısıyla, assubaylar, özel işlere atanmamalıdır.
Kaldı ki, özel işler bir camiayı töhmet altında bırakacak şekilde, Balçiçek İlter’de bir anlık dahi olsa, oluştuğu gibi “Aklım almadı tabii… Dayanamayıp, Bence dikkat edin, bunca dava, bunca iddianame hep bu detaylardan çıktı diye takılacak oldum…” şeklindeki duyguya kapılması çok vahimdir.
Org. Yaşar Güler’in ”Güven” dedikten sonra, “O güveni sağlamazsak TSK diye bir şey kalmaz…” tespiti ne kadar da yerinde bir tespit.
İntiharlarla ilgili olarak, Org. Yaşar Güler ”Her ölüm bizim için felakettir. Ama intihar vakalarına ayrıca dertleniriz, üzülürüz. Sırf bu yüzden intihar edenin ailesini yakınlarını getirtip askerimizin yakın arkadaşlarıyla görüştürüyoruz, her şeyi sorsunlar, anlasınlar, hiçbir şey gizli kalmasın, her şey şeffaf olsun diye…” şeklindeki sözler anlamlı olmakla birlikte, intihar eden askerlerin ailelerinden de konuyu dinlemek sorumluğu kendiliğinden ortaya çıkmakta.
Org. Yaşar Güler’in “Memleketteki intihar oranlarına kıyasla TSK’dakiler daha az ve nedenleri buraya özgü değil. Çok önemli nedenlerin başında psikolojik sorunlar ve madde bağımlılığı geliyor. Bizim zamanımızda bir elin parmaklarını geçmezdi bu vakalar ama şimdi toplumun genelinde nasıl arttıysa buraya gelenlerin arasında da maalesef çok yaygın…” şeklindeki sözleriyle erbaş ve erlerin kastedildiğini düşünmekteyim.
Toplumun yetiştirmiş olduğu, geleceğin ve belki de o an aile babası olan erbaş erlerin kültür seviyesi, alışkanlıkları, toplumun nereye gittiğini toplu olarak görme imkânı tanıyan bir yerdir, TSK. Bu anlamda, toplum bilimcilerin inceleme, araştırma sahası içinde olması gereken bir yerdir. Buradan elde edilecek sonuçlarla, toplumun geleceğine yön verici tedbirler alınabilir.
Org. Yaşar Güler’in “Gelen herkes testlere tabi tutuluyor ve büyük bir çoğunluğu belki de hayatlarında ilk defa psikolojik kontrolden geçiyor. Bütün bu testlerin sonuçları da istatiksel olarak ortada…” şeklindeki sözlerinden, umarız ki hükümet başta olmak üzere, üniversiteler, araştırma kuruluşları gerekli duyarlılığı göstererek bir çalışma başlatırlar.
“Önce asker intiharlarının nedenleri…” ara başlığı altında sıralananlar Türk toplumunun acı gerçeklerini ortaya koyuyor.
Ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim gibi her türlü icraattan sorumlu hükümet üyeleri bunları iyi okumalı:
Diyorlar ki: Asker hastanelerinin psikiyatri polikliniklerine bakıldığında, küçük yaşlarda uyuşturucu madde ile tanışmış, 20 yaşına kadar sorumluluk almamış, kendini ifade etmeyi taşkınlık yapmak, kendini kesmek ve çevreye zarar vermek olarak bellemiş, sağlıklı bir aile yapısına sahip olamamış bir yığın genç gözükmektedir. Yakın dönemde intihar girişimi sonrası GATA’ya yatırılarak değerlendirilen 30 vakanın ikisi askeri ortama ilişkin sorun tanımlamışken, 26 vaka ise tamamen sivil yaşantılarına ait uzayıp giden sorun yumaklarını davranışı tetikleyen etken olarak ileri sürmüşlerdir.
Eğer bir ülkede, yukarıda ifade edildiği şekliyle sorumsuz, kendini ifade edemeyen, uyuşturucu kullanan gençlik yetişmişse bunun sorumlusu, hükümet ve onun politikalarından başkası değildir. Türk toplumunu zehirleyen, Diyarbakır’da ve diğer yerlerde uyuşturucu tarlalarına kim(ler) göz yumduysa esas sorumlu bence odur.
Muvazzaflarla ilgili olarak:
Org. Yaşar Güler sohbetinin bir yerinde “Muvazzaf personelin intihar davranışlarında benzer yaş grubunun ve sosyo ekonomik düzeyin eğilimleri görülmektedir. Ruhsal hastalık, ödenmeyen borç, aile içi ayrılıklar ve çatışmalar hep ön sıraları tutmaktadır” demiş. Ancak her nedense pek çok sivil davaya konu olmuş iş yerindeki mobbingden, amir baskısı ve tacizinden, ek görevlerden ve yetkisizlikten dolayı işlerini kontrol altında tutamamadan kaynaklı buhranlara hiç değinilmemiş. Mesele, tek yönlü değerlendirilmiş.
TSK paralı asker bulamıyor:
Paralı asker bulunamamasıyla ilgili olarak: ”Sözleşmeli asker denildi biliyorsunuz, ayda 3600 TL almaları öngörüldü. Hudutta 5 yıl görev yapacak, işi bitince 63 bin TL tazminat alacak. Hiçbir masrafı yok, küçük bir hesaba göre 250-300 bin TL kazanacak. 3 yıl boyunca çağrı yapıldı… Peki kaç kişi başvurdu? 2300… Benim orada 100 bin askerim var. Paralı asker diyorlar. Maaşı iki katına da çıkarsanız sayı artmayacak. Paralı asker bulamıyoruz diye ne yapacağız? Hududu boş mu bırakacağız?” denilmiş.
Avrupalı, Amerikalı paralı asker bulurken, TSK niçin bulamıyor?
Avrupalı, Amerikalı paralı askerler dünyanın dört bir yanında görev yaparken, Türkiye’de bulunamamasının, bölgeyle mi yoksa uygulamalarla mı alakası olabilir? Tam bir araştırma konusudur.
Memnuniyetsizlik:
Ben de isterdim tabii İsviçre Genelkurmay 2. Başkanı olayım elimde kahvem, pipom rahat edeyim. Geçenlerde Norveç Genelkurmay Başkanı geldi sorunlardan bahsetti, gel yer değiştirelim diye takıldım, ‘yok hiç almayayım’ dedi. Bizim kolay işimiz yok, kolay bölgede değiliz.
Değişim istemekle alakalıdır. Önce istemek, sonra gerçekleştirmek için adım atmak gereklidir. Üstelik de tabanın değişim beklentisi yüksekse, bunu gerçekleştirmek idareye düşmektedir. Yurtdışı görevlere giden personelin, diğer ordulardaki olumlu uygulamaları birer efsane gibi anlatmaları, onların değişime olan özlemlerinin birer ifadesi değil de nedir?
TSK’yı yönetenlerin sosyal yapısı:
Org. Yaşar Güler’in “Üstelik size bir şey söyleyeyim mi? Biz gariban çocuklarız, aramızda sosyete falan yoktur, Anadolu’nun bağrından gelen çocuklarız hepimiz. ‘İnsanlar asker olmak istemiyor’ lafını kabul edemem çünkü nasıl bir vatanperverlikle askere geldiklerini görüyorum ben. Ha sonrasına gelince… Zengin olsaydık meslek olarak askerliği seçmeyebilirdik. Ben bile asker olmayabilirdim o zaman. Ama buradayız ve elimizdeki imkânlarla en iyisini yapmak zorundayız. Sizinle bütün samimiyetim ve içtenliğimle konuşuyorum. Durum budur!..” şeklindeki açıklaması TSK’yı yöneten muvazzafların geldikleri sosyal yapıyı ortaya koyması bakımından çok yerinde bir tespit.
Assubay hazırlama okulu imtihanını kazanamayıp, lise öğreniminden sonra harp okulu imtihanını kazanarak Genelkurmay Başkanlığına kadar yükselen Org. Yaşar Büyükanıt örneğini iyi anlamak gerek.
Ezilen diyor ki, “biz benzer sosyal tabakadan gelen insanlarız, sen amirsen, ben de kanun, yönetmelik, emirler doğrultusunda iş üretmekteyim, tıpkı senin gibi benim de bundan başkaca ne işim var ne de gelir kaynağım, neden anlamsız ayrılıklar meydana getiriyorsunuz?”
Bir sonraki yazımızda da diğer bölümü inceleyeceğiz.
Bu konuşmaların neresinde TEMAD yönetimini dışlayan diyaloğun sonlandırılmasını gerektiren bir husus var? İki ziyaretle sorunlar bitseydi dünyada sorun kalmazdı Genelkurmay başkanının çözüm iradesini okuduk bunu Sn.Keser de itiraf ediyor, o halde hiçbirimizin yarasına merhem olmayan ama birilerini mutlu eden GÜZÜN PAŞA-ŞEZLONG ALBAYI-REZERVE PAŞA-GENELKURMAY LAĞV EDİLMELİDİR tarzındaki maksadı aşan eleştiriler, yardımcısının YAŞ ÜYELERİNİN MEZARINA TÜKÜRECEĞİZ hakaretleri diyaloğu sonlandırmakla kalmamış assubaylara büyük tepki olarak dönmüştür.Hala eleştiri ve uyarıları değerlendirmeyerek kibir ve inatla muhatapları ile görüşmeyenlerin tesadüfi kazanımları biz yaptık diyerek saltanat sürdürmekten başka düşünceleri olamaz. YAZIKLAR OLSUN.
“Assubay sınıfının kaderi ile nasıl oynanmış?” diye soran olursa, işte bu yazı ibret vesikası olarak gösterilebilir.
http://www.temad.org/videoGaleriDetay.php?v=pvhtnvxl….TEMAD başkanı ne anlatıyor…çok komik …astsubay sorunlarını çözdü..sıra,dünya sorunlarına geldi…BU ADAMA NE İÇİRİYORLAR…..
Sn. AKSU,
Genel Başkan Ahmet Keser’in yanlışları olduğunu kabul ediyoruz. Ancak haklarımızın verilmeyişinin bütün sorumluluğunu üzerine atmanın haksızlık olacağını düşünüyorum.Sn. N.ÖZEL’in Genel Başkan A.KESER’e kızıp, aileyiz dediği 150.000 kişiyi cezalandırması izah edilemez. Yıllarca Kuvvet Komutanlığı, Gen. Kur. Bşk.lığı yapmış bir Generalin assubay sorunlarını bilmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. TEMAD Bşk.’ına kıtalara git, gemilere git, assubaylarla görüş, sorunları dinle, çalışma yapın bana getirin demesi bile abesle iştigaldir. 70’li yıllarda yarbay seviyesinde maaş alan Astsb. Kd. Bşçvş. maaşlarını, Ütgm maaş seviyesine biz mi çektik ? 12 yıldır Genkur Bşk.’lığına yaptığımız müracatlarımıza iyileştirme çalışmaları ayrım gözetilmeksizin bir bütün olarak devam etmekte, masalı ile 7,8 tazminatla ceplerini doldurdular. Ülkenin bekası için canını seve seve feda eden bu topluma haksızlık ediliyor. Yarın geç olmadan haklarımız teslim edilmelidir. Saygılarımla
YÖNETİCİ NOTU
Sn.Meslektaşım TEMAD yönetiminden bizler mucize değil şeffaf özverili kişisel hesaplardan arınmış bir yönetim sergilemesini bekledik, eleştirimiz bu konularadır, ayrıca görüşmelerde Gnkur.başkanının çözüm iradesini Sn.Keser de kabul ediyor karargahın olumsuzlukları var ama diyaloğu onların sonlandırdığını söyleyemeyiz. Savaşan ülkeler bile diyaloğu sürdürüyorsa temsilcilerimiz görüşmeleri devam ettirmeliydi. İyi günler diliyorum.
TEMAD. GEREK GİRİŞİM GEREKSE BU KONULARDA BİRAZ DONANIM VE YAKLAŞIM EKSİKLİĞİ İÇİNDE. GİBİ YÖNETİM DIŞINDA. BİLİNÇLİ VE DONANIMLI ARKADAŞLARIMIZ VAR. BUNLARDAN BİR EKİP KURUP. BİLİNÇ YARDIMI ALMASI GEREKİR. YETERSİZ, BEN DUYGULARI VE YAKLAŞIMLARI FAYDALI OLAMAZ. SAYIN KESER İYİ NİYETLİ OLABİLİR. AMA SADECE İYİ NİYET YETERLİ OLAMAYABİLİR. BAŞKAN YARDIMCISINI DA BU KONUDA YETERLİ BULMUYORUM. DAHA ÖNCEDEN GEREKSİZ KIRICI VE İTİCİ SÖYLEMLERİ İLE GNKUR. LA DAVALI OLAN. UYGUN OLMAYAN SÖYLEMLERİ NEDENİ İLE DAVALI ORTAMINA DÜŞMÜŞ BİRİNDEN FAYDA BEKLEMEK OLASI DEĞİLDİR. KENDİSİNE HİÇBİR SURETTE GÖRÜŞME OLANAĞI VERMEZLER.. HEMEN AYRILMALI.. ÇÜNKÜ BU SAATTEN SONRA FAYDALI OLAMAYACAK OLAN. FAYDA SAĞLAYAMAYACAĞI İÇİN. ZARARLI DA OLABİLİR. TAZE VE DONANIMLI GİRİŞİMCİ GEREKMEKTEDİR. SAYGILARIM