“BATI CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK”
TEMAD Temsilciler Kurulu toplantılarının Antalya Akdeniz Bölgesi ayağı 24 .01. 2011 tarihinde Antalya TEMAD Lokalinde, Silifke’den Nazilli’ye kadar olan bölge şubelerinin ve Ankara Genel Merkezi heyetinin katılımıyla yapıldı. Toplantıya izleyici olarak katılıp ben de katıldım ve izledim.
Toplantıda, bir saati aşkın süreyle Genel Başkan, beşer dakika da katılımcı şube temsilcileri konuştu.
Sayın Genel Başkan, TEMAD Genel Merkezince sorunlarımızın çözümü için bir yıl içinde yapılan, biz interneti takip edenlerce bilinen konular olan, Genelkurmay ve Siyasetçiler nezdinde yapılan, girişimleri anlattı.
Sonuç olarak, her ne kadar “TEMAD’ı Paris’te bile tanıttık” türü icraatları başarı olarak göstermeye çalışsalar da, bunlar karın doyurmadığı için, Genel Merkez’in altı yıldan bu yana “sarı sakındırak” dışında bu girişimler sonucu elde edilmiş ve anlatılacak, yeni dişe dokunur bir şeyi yoktu.
Bu arada Sayın Genel Başkanımızın bir hakkını teslim etmem gerekir. Anlatılanlara bakıp yönetimi başarılı bulursunuz veya bulmazsınız orası ayrı konu; ama bu toplantı süresince bir şeye tanıklık ettim, sanal dalkavuklara gerek duyulmadan da yapılan işler anlatılabiliyor, açıklamalar gayet güzel yapılabiliyormuş. Sanal dalkavuklara hiç hiç mi hiç gerek yokmuş. Bir güzel gelişme daha; bu kez Ahmet Özden Başkan’ın konusu açılmadı, zaten toplantıda Sakarya İl Başkanı da yoktu.
Bu benim izlenimim; ülkenin içinde bulunduğu genel durum nedeniyle midir nedir, katılımcı şube temsilcilerinin yüzlerinde sanki genel bir coşku eksikliği vardı. Şube başkanı ve temsilcilerinin hepsi dert küpüydü. Yer sorunu, emekli meslektaşlarımızın ve üyelerin derneğe ilgisizlikleri, bu sorunlarla nasıl mücadele verildiği dile getirilen ortak konulardı.
İcraat olarak anlatılanlara ait notları, anlatılış sırasına göre şöyle sıralayabilirim:
Sayın Başkan, TEMAD Genel Merkezi’nin, yıllığı 500 liradan kiracı olarak oturduğu, sahibi MSB olan gayrimenkulün kirasının Milli Savunma Bakanlığı tarafından bu yıl kirasının 14 500 lira olarak fahiş bir artışın yapılacağının tebliğ edilmesini biraz mitingin negatif sonucu olarak yorumladı. Bu artışta MSB’nin takdir yetkisinin olduğunu ve tebliğe itiraz edildiğini belirtti.
Yine anlatılanlara göre, siyaset cephesine kıyasla Genelkurmay biraz daha açık davranmış, bakanlığa bizimle ilgili düzenleme yapılması için defalarca yazılan yazıların kayıtlarını, suretlerini göstermişler. Hatta siyaset cephesinden ödenek yetersizliği ileri sürüldüğünde, (milyarı trilyonu artık karıştırır oldum) bu düzenlemenin maliyeti kaç para tutar diye hesaplanmış, 190 trilyon denince, Genelkurmay ilgilileri, Genelkurmay bütçesinin bir kaleminden iade edilen 352 trilyondan buraya aktarma yapılarak düzenlemelerin gerçekleştirilebileceği önerisi bile getirilmişler. Bu anlatılanlardan da anlaşılıyor ki; iktidar siyasetçileri bizim zümreyi kafalarında oluşturdukları olumsuz bir kategoriye oturtmuşlar ve bu nedenle, sorunlarımıza özellikle kasıtlı olarak olumlu yaklaşmadıkları hissine kapıldım. Bu izlenimi destekleyen başka bir örnek; derneğimizin 30 üyeli küçük bir ilçe şubesi olan Anamur TEMAD Şubesi, Sayın Şube Başkanı’ın anlattığına göre, il dernekler şubesince, normal sıradan bir denetleme ölçülerini aşacak şekilide uzun uzun denetlemeden geçiriliyor, eften püften eksikliklerden, toplam 1000 lirayı aşan cezalar yazılıyor. Yine Sayın Şube Başkanının edindiği izlenime göre ; bu denetleme biraz kasıt taşıyormuş ve da derneğimiz üzerinde baskı yapma amaçlıymış. Aynı izlenimi Sayın Genel Başkan genel merkezin üzerinde günlerce süren denetleme sırasında kendisinin de edindiğini dile getirdi.
Sayın Genel Başkan Antalya’ya geçen gelişinde de aynı niyetini anlatmıştı, bir daha tekrarladı. Sorunlarımızın çözümünün büyük oranda gelip düğümlendiği Sayın Başbakan’a normal yollardan ulaşmakta, randevu almakta zorlandıklarını, bir iki toplantıda ayak üstü karşılıklı gelince yapılan iki kelimeden öteye geçmeyen konuşmalar dışında görüşme için ulaşamadıklarını, bir ekip oluşturup evinden çıkarken çiçeklerle yolunu kesip sorunlarımızı anlatmayı düşündüklerini ama koruma ordusunun kalabalık oluşu gözlerini korkuttuğunu anlattı.
Sayın Başkanın şu son İktidar Milletvekili Nurettin Akman’ın verdiği, bu milletvekilinin yasayı önümüzdeki günlerde meclise gelecek paralı er yasasına monte etmeye çalışacağı intibaklarla ilgili yasa teklifinden, dönemin seçim dönemi olduğu için biraz ümitliymiş gibi geldi.. Bu teklifin takipçisi olduklarını, gerekirse biz üyelerden, bu teklifin gündeme alınmasına destek açısından, ileride belirtecekleri makam ve telefonlara faks kampanyası düzenlemek için yardım talep edebileceklerini söyledi.
Önümüzdeki yılın ikinci yarısında OYAK ile ilgili AİHM’de açılan davanın gündeme alınacağını, mahkeme gidişatına yön verme açısından burada da faks kampanyasının çok etkili olduğunu, biz üyeleri gerektiğinde bilgilendirerek faks – mail kampanyası düzenlenebileceğini söyledi. Ayrıca AİHM tetkik hakimlerinden iki tanesinin meslektaşlarımızın çocuğu olduğunu da ilave ettiler.
Başkanın toplantı boyunca değişik zamanlarda tekrarladığı konu, şubelerin yapılabiliyorsa aday çıkarılması dahil siyasete yakın durmaları, çalışma grupları oluşturulmasıydı. Ayrıca bölge milletvekillerine verilmek üzere şubelere dosya göndereceğini söyledi.
Katılımcı şube temsilcileri sırayla söz aldıkları beşer dakika içinde sorunlarını dile getirdiler. Aklımda kalanlar: Konya TEMAD Başkanı Erhan Kolağası, eylemler devam etsin dedi. Denizli TEMAD Temsilcisi, OYAK’ın mal varlığında tüm üyeliği devam eden etmeyen herkesin hakkı var, OYAK herkese emekli maaşı bağlamalı dedi. Nazilli ve Silifke Temsilcileri derneklerinin yer sorunu olduğunu dile getirdiler.
Ev sahibi Antalya İl Başkanı Sayın Mustafa Dündar da derneklerin amacına erişebilmesi için başka görevlerinin de olduğunu, gündemde kalmayı bilmek gerektiğini, Temad’ın bu konuda başarısız kaldığını söyledi. Televizyona çıkan temsilcilerin donanımlı kişilerden seçilmesi, bu anlamda ele geçen fırsatların boşa harcanmamsını dile getirdi. Sayın Başkan ihraç edilen üyelerine sahip çıktı ve sık sık üyelerin ihraç yoluna gidilmesinin doğru olmadığını söyledi. Tüzükle ilgili sıkıntılar olduğunu, Ankara dışından Genel Merkez Yönetimine mutlaka temsilci alınması gerektiğini ekledi.
Afyon İl Başkanı hediyelik getirdiği kaymaklı lokumu haziruna dağıttı. Başka illerden Afyona gezmeye gelen, ama kendileri ile irtibata geçmemiş olan bir TEMAD gezi otobüsü gördüklerinde üzüldüklerini söyledi. Afyona yolu düşecek olan TEMAD mensuplarına, eğer kendileriyle irtibata geçerlerse örneğin kaplıca konusunda ve diğer konularında seve seve yardım edebileceklerini söyledi.
Son olarak; toplantının temenniler bölümünde yanımda oturan bir meslektaşım söz aldı, dilinin döndüğünce bazı eksikliklerden, örneğin 9 Ekimde yapılan mitingin eksikliklerinden bahsedecek oldu. Başkanın bu eleştirileri biraz sakince oturup not almak, dinlemek yerine, üslubunu biraz sertleştirdiğini gördüm. Sanki bu şekilde davranışı yaptıklarından kendisinin de emin olmadığını gösteriyordu. Aralarında “Kardeşim eksik olan neydi, ne yapmamızı istiyordun” gibi diyalog geliştiğini görünce, ben de söz istedim. Sayın Başkan, Uzmanların bir dernekleri bile yokken, gündeme gelmeyi başardılar. Kendileriyle ilgili TBMM’den gerekli düzenlemeyi çıkarttılar sayılır.Keşke onların nasıl bir yol izlediğini sorup öğrenip bir inceleseydiniz dedim. Bilmem doğru bilmem yanlış; “Uzman – Der Başkanın nasıl bir yol izlemesi konusunda sık sık telefonda bize akıl sorduğunu biliyor musun “ dedi..
Sonuç olarak bu toplantı sonucunu “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” şeklinde özetleyebilirim.
Saygılar Efendim. Camiamıza hayırlı olsun…