Fırtına, şiddetli yağmur, sel altında geçen bir Antalya gecesinin ertesinde, 10 Ekim sabahı TEMAD 13. Olağan Genel Kurulu’na katılmak için, 18 kişilik Antalya TEMAD delege gurubu olarak Ankara’ya doğru yola çıktık. Ömrümce yaptığım yolculuklar esnasında, Gülek Boğazı’ndan, Tekir’i, Burdur’dan Çeltikçi Beli’ni aşıp Toroslar’dan aşağı her sallanışımda, Akdeniz’in güneşli ılık havasını yüzümde hissetmiş, her defasında içimden derin bir oh çekmişimdir. Bu defa tam tersi olmuştu. Yağmur sis ve kara bulutlar altındaki Antalya’yı arkamızda bırakıp, Burdur’da güneşli pırıl pırıl bir havaya kavuşmak, sanki bir gün sonra, Ankara Yenimahalle Nikah salonunda derin bir “oh” çekme anına camiamızca bir adım daha yaklaşıyor olmanın habercisiydi.
Yol boyunca zaman zaman Antalya TEMAD Başkanı Sayın Mustafa Dündar’ın, katılmak için yola çıktığımız 13. TEMAD Genel Kurulu üzerine düşüncelerini, TEMAD Yönetiminin içinden biri olarak yoklamaya çalıştım. Söyledikleri özet olarak şunlardı. “TEMAD Antalya İl Başkanı olarak benim de bildiklerim maalesef sizin bilgilerinizden farksız. Mevcut Genel Merkez Yönetimi’nin bu genel kurulda da göreve talip olduğunu ben de internetten okudum. Genel Merkez’den kimse bir kerecik olsun bir ‘alo’ deyip bu konuda fikriniz nedir diye sormadı. Bu durum bizi çantada keklik gördükleri mi, yoksa gözden çıkardıkları mı anlamına geliyor bilmiyorum. Ancak iki gün önce Genel Merkez’den bir görevli aradı, Tandoğan Orduevi’nde Antalya delege grubu için yer ayırtıldığını, Ankara Otogarı’na gelen grubun görevlendirilecek bir servis aracıyla da konaklama yerine ulaştırılacağını söyledi” Ancak yolculuğumuz esnasında, Ankara’ya yaklaşırken Sayın Başkanımızın kurduğu telefon irtibatı sonucunda, servis gönderilmekten vazgeçildiğini, grubumuzun Tandoğan Orduevi’ne kendi imkanlarıyla, yani metroyla ulaşacağını öğrendik
Tandoğan Orduevi’nde odalarımıza yerleştik. TEMAD Genel Kurulu delegeleri için sadece Tandoğan Orduevi’de 90 kişilik yer ayırtılmış. Konaklama sorunu halledilmişti ama orduevinde yemek konusunda sorun yaşandı. Adı geçen Orduevi’nde akşam yemeğinde, orada konaklayan delege meslektaşlarımızın yarısı yemek miktarı yetersiz olduğu için, yemek yiyemediler. Burada kendimize bir iğne batırmak istiyorum. Devamlı elimizin kolumuzun bağlı olduğu konusunda hep birilerini eleştiririz. Yatak doluluk oranına göre çıkarılacak yemek miktarını öngörecek olanın, Ankara Şehir Oteli lokanta sorumlusunun olup olamayacağına siz karar verin.
Bir gurup delege meslektaşımızın da Etiler Orduevi’nde konakladıklarını öğrendim. Akşam yemekten sonra, başka şehirlerden gelen tanıdık meslektaşlarla kucaklaşmak, ziyaret etmek için Etiler Orduevi’ne geçtim. Bu dolaşmalarım sırasında, Etiler Orduevi lobisinde, o yaşında yüzünden hiç eksik olmayan gülümsemesiyle, meslektaşlarıyla birlikte olmanın mutluluğu yüzüne yansımış, askılı pantolonlu, seksenli yaşlarında Mehmet DAREGENLİ Ağabey’i her gördüğü meslektaşının elini sıkıp hoş geldiniz derken izledim, sevindim. Bana rastlamamış olabilir mi bilmiyorum ama, Genel Merkez’den görevlendirilmiş, delegelerin halini hatırını soran bir tane bile görevli meslektaşımı göremedim. Sağ olsunlar, ya bana öyle geldi, ya da gerçekten öyleydi, adım başında “bir sorununuz var mı?” diye soran çok sayıda Yeni Oluşum Grubu’ndan meslektaşıma rastladım..
Genel kurulun yapılacağı günü sabah lobide beklerken, kırklı yaşlarında olduğu halde bozulur diye bilgisayar klavyesine dokunmaktan korkan, söze “TEMAD bana ne verecek ki” diye başlayan, ülkenin ve camiamızın mevcut bölünmüşlüğü yetmezmiş gibi, onları bir de doğum tarihin göre bölüp “genç kuşak – yaşlı kuşak” diye ayırıma tabi tutmaya kalkan meslektaşlarımıza inat, mail adresinden, internetten, yurdun dört bir yanında camiamızla ilgili haberlerden, haklarımızdan bahseden, sorunlarımıza hakim, çoğu genç meslektaşımdan daha genç, Üsküdar TEMAD’dan Zeki KENTEL ağabeyle tanıştım, sohbet ettim, camiamızın sorunlarına sahip çıkılması adına sevindim umutlandım..
Hele neyse ki, saat sabah sekizi geçip, Anıtkabirde yapılacak çelenk koyma törenine gitmek için orduevi “lumbarağzında” bekleyenler kalabalıklaşmaya başladığında, bir meslektaşımız çıkıp, genel merkezin yaptığı organizasyonda görevli olduğunu, Anıtkabir’e gidecekleri götürecek servislerin gelmek üzere olduğunu, ancak araçların sayı olarak yetersiz kalabileceğini, vakit varken, isteyenlerin Anıtkabir’e kadar yürüyebileceklerini söyledi. Bu bilgi üzerine vakit geçirmeden Anıtkabire doğru yaya olarak yola koyuldum. Yolda yan yana yürürken tanıştığım bir meslektaşım, kendisinin Ordu TEMAD Şube Başkanı olduğunu söyledi. Antalya İl Başkanı’nın yakındığı konuların aynısını o da dile getirdi. Ayrıca “Ben altı ay içinde göreve geldim. Göreve geldikten sonra TEMAD Genel Merkezi’nden bir Allah’ın kulu çıkıp, telefonla alo diyerek, kimsin, nesin, halin nicedir, görevin hayırlı olsun demedi ” diye ekleme yaptı. Genel Merkezin ilgisizliğinden yakındı.
Anıtkabir’de çelenk koyma töreninden sonra servis araçlarıyla, genel kurulun yapılacağı Yenimahalle Belediye Nikah Salonu’na geçtik. Kongre delege kartlarımızı alıp içeriye girdiğimizde, salonun sahneye yakın ve sahneyi iyi gören bölümlerinin doldurulmuş olduğunu gördüm. Antalya delegeleri olarak, salonun biraz kıyı köşesi sayılabilecek bir bölümünde bir masa bulup yerleştik.
Kongrenin açılışını, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin belkemiği assubaylar…” diye başlayıp, “dosya aldık verdik ” diye devam eden, her zaman yaptığı konuşmalardan birini yaparak Sayın Mustafa Erol Yaptı. Sözlerini, “yaptığımız icraatların tamamı elinizde bulunan dağıttığımız broşürlerde yazılıdır ” diyerek bitirdi. Gündemde madde olarak yazılı olan saygı duruşunu da o anda halen genel başkanlığı devam eden Sayın Mustafa Erol yaptırdı. Buna, salonda, gündem sırasına uyulmadığı, saygı duruşu ve kongre açılışının divan başkanı tarafından yaptırılması gerektiğini ifade eden homurdanmalar oldu.
Bir gece önce, camiamıza yakışır bir genel kurul yapılabilmesi için, kongre divan başkanlığı ve üyelikleri için yönetime aday olacak gruplar, kabul gören adaylar üzerinde anlaştıkları haberi kulaktan kulağa dolaşmıştı ve divan başkanlığı için üzerinde anlaşılan ismin Çanakkale İl Başkanı Sayın İsmail Erdem olduğu söylenmişti. Ne var ki, divan heyeti teklifleri açıklandığında , üzerinde anlaşılan tek isimin, divan başkanlığı için , değerli meslektaşımız Sayın İsmail Erdem’in ismi olduğu anlaşıldı. Çünkü mevcut yönetim ve muhalif gruplar divan başkan adayı Sayın İsmail Erdem adı ortak olmak üzere divan üye isimleri farklı iki adet liste teklifi vermişlerdi. El kaldırarak yapılan oylama sonucu, mevcut yönetimin listesi çoğunlukla kabul edildi.
Divan kurulu yerlerini aldıktan sonra, anlayabildiğim kadarıyla, özellikle Genel Merkez tarafından hiç bir ölçüye sığmayan gerekçelerle görevden alınmış olan TEMAD Balçova örgütü delegelerinin, genel kurul salonunda yönetim seçimlerden önce yer alabilmeleri için, “14. madde ” olarak gündeme konulmuş olan “İhraçların af edilmesi” maddesinin, bir an önce görüşülmesi istemiyle verilen önerge oylandı. Bu oluşan divanın heyetinin taraf tutup tutmama konusunda takınacağı tavrı değerlendirebilmek için yapılan ilki oylamaydı. Divan ilk önce verilen önergenin kabulü için oylama yaptırır gibi oldu. Sonra bu oylamanın sonucunu açıklayacakken vazgeçip önergeyi tekrar oylatır gibi yaptı. Bu arada mikrofonu ilerleyen zamanlarda artık elinden hiç bırakmayacak olan divan başkan yardımcısı eline aldı. Mikrofonu eline alan divan başkan yardımcısı, kavram kargaşası yaratıp yönetimin hazırladığı mevcut gündemi önergeymiş gibi oylatmaya kalktı. Sonuçta, divan başkanlığı tarafından muhalefetin verdiği, “ihraçların affedilmesi” ile ilgili gündemin 14. maddesinin gündemin dördüncü sırasına alınmasının kabul edilmediği açıklandı.
Bu bilgi üzerine o an bir ara aklımdan, olaylar meslektaşımın dediği gibi seyredecek olur da sonuç yine 2008 kongresinin aynısı olacak olursa, hiç bir şeyin anlamı kalmayacağından, TEMAD üyeliğimi gözden geçirmek bile geçti.
Madalya töreninin ardından genel kurulun yazılı gündemine dönüldü. Sayın Genel Başkan Mustafa Erol faaliyet raporunu okumak için söz aldı. Faaliyet olarak saydıklarından “Emekli Assubaylara yeşil pasaport verilmesini sağladık” cümlesi salonda gülümsemelere yolaçtı. “Devasa Genelkurmay’a rağmen AHİM’de dava açtık” dedi. “Yıllardır TEMAD’ın katılmadığı Uluslararası Askeri Dernekler Federasyonu toplantısına TEMAD’ın katılımını sağladık” sözü nedense bana, söyleyen tarafından azılı muhalif ilan edilen Ersen Gürpınar ağabey’i hatırlattı. Sayın Genel Başkan’ın söylediklerinden daha başka aklımda kalan cümleler “Yeni Askeri Ceza Yasası teklif ettik, size ne dediler. Askeri disiplin mahkemesinde hakim olmayan subay bulunmamasını sağlayan düzenlemeler sayemizde yapıldı. Atamaların nokta tayini şeklinde yapılmasını sağladık. Rütbe bekleme sürelerinin artırılması nedeniyle sorun olan çalışan meslektaşlarımızın nöbetten düşme düzenlemesini hallettik.” cümleleriydi.
Faaliyet raporu üzerine söz alacak konuşmacıların konuşma süreleri divan kurulu tarafından 5 dakika ile sınırlandı. Yeri geldi şu notu paylaşayım. Geriye bakıp söz alan konuşmacıların söylediklerini hatırlamaya çalıştığımda, maalesef hiç bir konuşmacının, TEMAD’ın geride kalan dönemi üzerine söylenmiş bir tane bile olsun olumlu bir cümle hatırlayamıyorum. Bu arada söz alan konuşmacıları isim isim sayamazsam ve söyledikleri sözlerin tamamını hatırlayamazsam, eksik kalırsa lütfen kusuruma bakmayın.
Faaliyet raporu üzerine söz alan Bayraklı TEMAD’dan Sayın Meslektaşımız Okan Erdem, “Ben 14 yıl önce de TEMAD Genel Kurulu’nda bulunmuştum, dün gibi hatırlıyorum. O gün de bu gün konuştuğumuz sorunların aynısını konuşuyorduk. Bu nedenle bir başarıdan bahsetmek mümkün değildir. Başarı konusunu bir kalem geçelim” dedi. “Bir sivil toplum kuruluşunun oluşması için üç şeye ihtiyaç vardır; bunlar kitle, kurum yönetimi, örgüttür ” dedi ve sözü örgüt yapısına getirdi. Örgüt yapısının çok önemli olduğunu vurguladı. TEMAD’da örgüt içi demokrasi ve örgütte rekabet olmadığından söz etti, “örgüt içi rekabet eksikliği örgütü bitirir” dedi. “Hoşgörüsüzlük terörü davet eder, kitlesinden uzak kalan örgüt, kitlesine hizmetten uzak kalır” dedi. “Örgüt rekabete açılsa, Ankara’da şubeler açılmasına izin verilse 9 Ekim mitingine katılım 3500 değil 10 000 kişi olurdu. Kamuoyu oluşturmak çok önemli; niçin öğrencilere burs verilmiyor? Bizler çalışanların yarınlarını şekillendirmekten sorumluyuz. Tüzük kurultayı niçin yapılmadı? Yönetim gençlere devredilsin ” dedi ve sözlerini tamamladı.
Konya TEMAD’dan Sayın Erhan Eraslan “Faaliyet raporu başlı başına başarısızlığın ilanıdır. Kimse kimseyi kandırmasın. Şu anda MSB’nin ilgili sayfalarında biz assubaylarla ilgili hiç bir yasa teklifi yoktur. Geçen bir yıl içinde uzmanlarla ilgili 4 tane yasa çıkmıştır” şeklinde özetlenebilecek bir konuşma yaptı.
Yalova TEMAD’dan Sayın Rıdvan Tayan “ Salonda dile getirilen, konular ve verilen vaatler 2008 genel kurulunun aynısıdır. Bu masalları 2008 yılında da dinledik. Sayın yönetim yapacağını yapmıştır, yapacağı başka bir şey kalmamıştır” dedi
Faaliyet raporu lehinde söz alan Sayın Ünal Oruçkaptan “Her şeyi genel merkezden beklemeyin. Üyelere de büyük görev düşüyor” dedi. Neyi vurgulamak istediğini pek anlayamadım ama günlük üye aidatının 8 kuruş 33 santim olduğundan bahsetti. Sözlerini “Assubay hakları için, gerekirse meclis kapısında yatacağız dedik. Genelkurmay’dan assubaylarla ilgili yapılan yasal hazırlık çalışmaları gizlidir dediler.” dedi ve konuşmasını “Elimizden gelen her şeyi yaptık ” cümlesiyle tamamladı.
Faaliyet raporu ile ilgili yapılan konuşmalara cevap vermek üzere kürsüye gelen Sayın Genel Başkan, bilinen şeyleri tekrarladığı konuşmasından sadece şunlar aklımda kalmış. “Ankara’da şubeler açılsa kargaşa yaratırdı. Mahmut Erdem diye biri vardır. Bu salonda Mahmut Erdem’in sınıf arkadaşları da bulunmaktadır. Mahmut Erdem’in asıl adı (pek anlaşılmadı, Abdullah da olabilir) Ataullah Aslan’dır. Kendisine telefon ettim gelemedi”
Doğal olarak bu yanıt, asıl adını kullanmayan sanal bir kişiye, TEMAD Genel Başkanı olarak mesajları engelleme yetkin elinde olduğu halde, bu sanal kişinin TEMAD İnternet Sitesi Mesaj Panosunu kullanmasına izin vererek, en küçük bir eleştiride bulunan meslektaşına, defalarca niçin hakaret ettirdin, meslektaşlarına hakaret ettirerek camiayı bir birine niçin düşürdün, böldün, parçaladın sorularının yanıtı olamaz.
Sıra geldi Denetleme Kurulu Başkanı’nın denetleme raporunu okumasına. Denetleme Kurulu Başkanı, bilinen “Yapılan incelemeler sonunda, evrakların tam olduğu, bütün defterlerin usulüne uygun tutulduğu görülmüştür” türü sözlerini söyledikten sonra, okuduğu raporu katladı bir kenara koydu, açtı ağzını yumdu gözünü. Denetleme Kurulu Başkanı, değerli sınıf arkadaşım, ak saçlı Sayın Süleyman Kalyoncu’nun ağzından “TEMAD yönetimine tek adam yönetimi hakim oldu. Nedense her yurtdışı gezisine Sayın TEMAD Başkanı ve her defasında yanında aynı isim gidiyordu. Dernek soyuldu; denetleme kurulu başkanı olarak, derneğin soyulduğu benden saklandı, örtbas edilmeye kalkıldı” cümleleri döküldüğü an ile dışarıda Ankara’ya yumurta iriliğinde dolu yağması aynı ana rastladı. O an bence salonda havanın değiştiği, eski yönetimin sallanmaya başladığı andı.
Denetleme Kurulu Üyesi Sayın Cengiz Erten, benimde söyleyeceklerim var deyip söz aldı. “Yapılan denetlemelerde, derneğe ait araçlara kesilen trafik cezalarının dernek bütçesinden ödendiğini gördüm ve bu nedenle şerh koydum. Dikkat ederseniz 2. dönem denetleme raporlarının altında imzam yoktur. Antalya TEMAD’da olan bilinen olaylar üzerine Antalya TEMAD’ın denetlenmesini istedim, Sayın Genel Başkan görevlendirme yapmadı. Balçova TEMAD’ı denetledim, denetleme raporu eline ulaşmamış gibi davrandı” dedi. Özet olarak “TEMAD Genel Başkanı keyfi davranıyordu” demeye getirdi.
Denetlenecek olan TEMAD ve onun bir birimi. Denetlenecek olan kurumun yani TEMAD’ın genel başkanı denetçileri görevlendirme yetkisine sahip. Yani denetleme kurulu kendiliğinden harekete geçemiyor! Bana biraz mantıksız geldi ama, çok eleştirilen tüzük öyle emrediyorsa ona diyecek bir şey yok.
Denetleme raporu üzerine Gelibolu TEMAD Başkanı söz aldı ve “ 46 yaşıdayım ve en genç başkan olarak konuşuyorum. Camiamızda sanal ortamda bölünmüşlük almış yürümüş. Gönlüm üç genel başkan adayını el ele birlikte sahnede görmek istedrdi. Yeni emekli olanların ilgisi ne yapılıp edilip TEMAD’a karşı artırılmazsa, üye olmaları sağlanamaz ise, bu salonda şu anda 65 olan yaş ortalamasının gelecek genel kurulda 75 olmasından korkarım” dedi.
Sıra geldi yönetim ve denetim organlarının seçimine. Seçimden önce başkan adaylarına sırayla söz verildi. Şu anda gerçekten başkan adaylarının konuşma sırasını unutmuş durumdayım. Ama, başkan adaylarından Cengiz Erten konuşmasında “Dosya alışverişine değil, eyleme talibiz. Çatışmacı değil uzlaşmacı olacağız. İstanbul’da oturuyorum, seçilirsem Ankara’ya taşınacağım. Teknolojiyi kullanacağız. Yönetmeye değil hizmete talibiz. İntibaklar ve Emekli Sandığı maaş cetvelinin değiştirilmesi üzerinde yoğunlaşacağız” dedi.
İlerleyen dakikalarda TEMAD Genel Başkanı seçilecek olan Sayın Ahmet Keser, divan kurulu üyesi seçilip mikrofonu eline geçirdikten sonra bir daha bırakmayan Divan Kurulu Başkan Yardımcısı tarafından, küçümsemek amacıyla mı, yoksa gerçekten gidişatı gördüğü için mi bilmiyorum, dil sürçmesi de olabilir; konuşma kürsüsüne “Son vuruşunu yapmak üzere” anonsuyla davet edildi.
Sıra artık gündemin yönetim ve denetim kurulu seçimi maddesine gelmişti. Seçimlerde Sayın Mustafa Erol’un başkanlığındaki liste beyaz, Sayın Ahmet Keser’in listesi turuncu, Sayın Cengiz Erten’in lisesi mavi renkteydi.
Seçimlere geçildiğinde uzun süre divan kurulu oy kullanmanın nasıl yapacağına karar veremedi. En sonunda oy kullanacaklar oy kullanma mahalline il il çağrılarak yapılmasında karar kılındı ve oylamaya geçildi. Ben oy kullandığımda, oy kulübesinde kullanılmayan oyların rengine mavi renk hakimdi.
Oylama sonucunu tekrar hatırlarsak:
Yani bir taraf diğerine ezici üstünlükle değil, kılı kılına denilebilecek bir sonuç.
Gelibolu TEMAD’ın genç başkanının gerçekleşmeyen, başkan adaylarının el ele sahneye gelmeleri isteği seçim sonucundan sonra gerçekleşti. Seçimi kazanan ve kaybeden başkan adayları el ele sahneye çıktılar ve böylece, genel kurulun ilk gün çalışmaları da sona ermiş oldu.
Mazeretim nedeniyle ikinci gün genel kurulda bulunamadım. Şu paylaşacaklarımı, ikinci gün genel kurula katılan meslektaşlarımdan dinledim. Birinci gün muhalefetin ihraç edilenlerin bir an önce af edilmesi için verilen ve reddedilen önerisi, ikinci gün öncelikle ve büyük bir istekle eski yönetim mensupları tarafından önergeye dökülmüş, bir önceki günün muhalefeti, ikinci günün iktidar olanlarına ise “verilen öneride mutabıkız” demek düşmüş. Böylece ihraçların affedilmesi oy birliğiyle kabul edilmiş. Eski Genel Başkan da Yeni Genel Başkana “Görev düştüğü takdirde her zaman yardıma hazırım” teklifinde bulunarak çok güzel bir ortam sağlanmış.
Sonuç olarak bu seviyeli genel kurul camiamız lehine artı puan olarak yazılması gereken bir genel kurul olmuştur. Keşke eski TEMAD yönetimi bu kadar eleştiriye meydan vermeden büyüklük gösterip zamanında, “benden buraya kadar” diyebilip kenara çekilebilseydi de bu kucaklaşma daha önce sağlanabilseydi demekten kendimi alamıyorum.
Bana göre bu sonuca, kurumsal kimliği nedeniyle TEMAD tarafından söylenemeyenler burada özgürce söylensin diyerek, sitemiz Emekli Assubaylar Sitesi’ni kuranların, yaşatanların, “Biz TEMAD’a akan dereleriz” sözünü slogan haline getirenlerin katkısı çok büyük. Zaman zaman “Biz internette boşuna haykırıyoruz. Lokalde okey oynayan meslektaşımıza sesimizi duyurmamız mümkün değil. Onları da aramazı katamazsak bazı şeylerin gerçekleşmesi asla mümkün olamaz” diye umutsuzluğa kapılan meslektaşlarım. Bakınız işte oldu. Hepsi değilse bile “değişim şart” diye bu platformlardan haykıran sesimiz en sonunda genel kurul salonun bir bölümünde görevleri sadece oylamada el kaldırıp indirmek olduğu izlenimi veren meslektaşlarımızın bir bölümüne bile ulaştı. Asıl ulaşması gereken daha başka yerlere de eninde sonunda ulaşmaması için hiçbir neden yok.
Sesimizin asıl ulaşması gereken yerlere ulaşıp yankı bulması dileklerimle yeni yönetime başarılar. Sürçü lisan ettikse affola…
Sn. Günşer; kutlarım, yine başarılı bir yazıya imza atmış ve sonunda güzel bir mesaj vermişsiniz.
Sadece en sonda yer alan “paka paka” sözünü anlayamadım, orada da ince bir espri var gibi.
Selamlarımla…
Değerli kardeşim belki birçok kişinin ilgisini çekmeyecek bir konuyu yazmışsınız. Biz, geyik muhabbetini çok seven etrafımızla ilgilenmeyen BİRŞEY OLMAZ ABİ mantığı ile yaşayanlarız. En büyük komşumuzu tanımak yüzeysel de olsa Rusya’yı ve Türkiye’deki Rus nüfusu analiz etmek bana göre önemli bir konu idi, ellerinize yüreğinize, kaleminize sağlık..
Ersen Abiciğim, serzenişinize katılmakla birlikte biraz ileri de götürmek isterdim. Ancak şimdilik susuyorum. Sadece şunu söylemekle yetinmeliyim. Çifte vatandaş olanlara askerlik yaptırılırsa, anaerkil bir aile yapısına sahip rusların da olduğu bir ordumuz olacak. Eeee. Ne de olsa Padişahlar severler böyle şeyleri… Sarayları Rus doluydu.
PAKA PAKA güle güle
31 Mayıs 2013’te yazmış olduğum yazıma, günün anlam ve önemine uygun olarak bir yorum yazmak istiyorum.
Şahsen Ruslarla iç içe yaşayan biriyim. Bir çok rus arkadaşım var. Onların milli karakterlerini ve bunun kişisel özelliklere yansımasını yakından takip ediyorum.
Yaşanan son olayları analiz edecek değilim. Ayrıca yaşanan olayları Türkiye’nin davranışlarının yanlış olduğu yönünde analiz edecek aydın göremiyorum. Çünkü olay çoktan millileştirilmiştir. En azından bir akademisyen çıkıp CNNTÜRK kanalı gibi daha serbest bir kanalda kendi fikrini söylerken nerede ise Rus ajanı muamelesi görüyor. Yapılan yorumlar hep aynı eksenden yönetilmek isteniyor. Karşı duranlar susturuluyor.
Daha sonra Rus kanalı RTR planeta’yı izledim. Orada da şunu gördüm. Rus halkı büyük bir infial içinde ve Türkiye’ye karşı çok sinirliler. Bunu sağlayan da tabii ki onların hükümet yanlısı taraflı yayın anlayışı. Jirinovski Büyük Ermenistan ve Başkenti Diyarbakır olan Kürdistan projesini anlattı. Türklere nefretini kustu. Halk alkışladı. Ancak onların da siyasi birikimi olan strateji uzmanları konuşunca onlara da aynı şekilde saldırıldı.
Sonuç olarak Ruslara çok benzemişiz. Şairin “Bir hilal uğruna yarab ne hilaller batıyor.” Mısrası maalesef başlamış olan bu savaşın esas nedeni gibi duruyor.
Saygılarımla…