Basına yansıdığı şekliyle, olay kısaca şu şekilde gelişiyor:
”26 Şubat 2011 tarihinde Milliyet gazetesinde çıkan haberle ilgili olarak aynı gün, haberdeki ‘asker’ ifadesinin gerçeği yansıtmadığı yönünde bir açıklama yapılmıştır.
Bu açıklama, olayın gazeteden öğrenilmesi üzerine öncelikle İstanbul Merkez K.lığı nöbetçi heyeti tarafından, bilahare İstanbul Mrk.K.nın talimatıyla Mrk.K.lığında görevli emniyet yetkilileri tarafından hem olayın meydana geldiği bölgeden sorumlu Başakşehir Polis Karakolu’ndan hem de İstanbul Terörle Mücadele Merkezinden alınan bilgiler doğrultusunda yapılmıştır. Her iki emniyet birimi de olayın doğru ancak yakalanan şahısların asker olmadıklarını ifade etmişlerdir.
Dolayısıyla, 26 Şubat 2011 tarihinde yapılan açıklama, birkaç defa teyit edilerek yapılmıştır.
Daha sonra, teyit edilen bu bilgilere rağmen konu araştırılmaya devam edilmiş, saat 16:30’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüyle yeniden irtibata geçilerek herhangi bir gelişme olup olmadığı sorulmuştur. Bunun üzerine saat 17:20’de aynı şubede görevli bir komiser tarafından, olayın 25 Şubat 2011 tarihinde meydana geldiği, asker olduğu ifade edilen kişinin Balıkesir’de askerliğini yapmakta olan bir er olduğu (Birliğinden 01-28 Şubat 2011 tarihleri arasında hava değişimine ayrılmıştır) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde savcı talimatı gereğince gözetim altında tutulduğu ifade edilmiştir. Bunun üzerine 26 Şubat 2011 günü sabah saatlerinde yapılan açıklama TSK’nın internet sitesinden kaldırılmıştır.
Bahse konu askeri şahıs, ilgili yasa ve genelgelere aykırı olarak 36 saat emniyet müdürlüğünde gözetim altında tutulmuş ve İstanbul Mrk.K.lığına bilgi verilmemiştir.
353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 79’ncu maddesinde, suç işleyen asker kişilerin (Aynı Kanun’un 10’ncu maddesi gereğince erbaş ve erler de bu kapsamdadır) hangi hallerde geçici olarak yakalanabilecekleri düzenlenmiştir. Aynı Kanun’un 80’inci maddesi ‘yakalanan kişi serbest bırakılmaz ise hemen en yakın askerî inzibat karakoluna veya askerî makama teslim olunur veya yetkili askerî inzibat gelinceye kadar olay yerinde tutulur’ hükmünü amirdir. Ayrıca, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan 01 Ocak 2006 tarihli, ‘Asker kişiler hakkındaki soruşturma’ konulu ve 23 No.lu Genelge hükümleri de bu yöndedir.”
Sonuç,
Devlet, kurumlarıyla, organlarıyla bir bütün… Eğer bir kurum, yasalara göre sorumlu olduğu personelinin peşine düşüp 36 saatte sonuca ulaşabiliyorsa ve bu arada kamuoyuna yanlış bilgiler verilmesine de sebebiyet veriliyorsa, burada akla şu soru geliyor: Kurum, bir kurumdan doğru haber alamıyorsa, kurum kurumdan yasal düzenleme dışı, yasanın dışında çalışıyorsa, çalışabiliyorsa; böyle bir durum için vatandaş, halk ne düşünmeli?
Özverili örnek şube başkanı ve yönetim kurulunu tenzih ederek açıkça ifade etmeliyim ki, bu zihniyetin sahiplerinden bazıları meslek hayatlarında iki ere komuta etmekten acizken şimdi kendilerini emeklilerin komutanı olarak görmektedirler.
Ama bu zihniyet devam etmeyecektir onları oyun arkadaşları ve seçilmelerine yardım için üye yaptıkları akrabaları da kurtaramayacaktır. 9 yıllık başarısız TEMAD yönetimi gibi mücadelenin önünde engel olanlar da tasfiye olacaktır buna yürekten inanıyorum.
NOT.BALÇOVA ŞUBE BAŞKANINA ŞİMDİLİK HAKSIZLIK ETMEYİN ESMİŞ,GÜRLEMİŞ ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KABA KUVVETLE İSPATA ÇALIŞMIŞ AMA SONUNDA BEN OLMAZSAM BU ŞUBE OLMAZ RESTİNİ ÇEKİP İSTİFA EDECEĞİNE DAİR ŞEREF SÖZÜ VERMİŞTİR ŞEREF SÖZÜ MÜ ÖNEMLİ KOLTUK MU HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ…