Dolar 38,4149
Euro 43,7601
Altın 4.095,06
BİST 9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 17°C

SÖZ UÇAR YAZI KALIR, BİZDE BELGE KONUŞUR

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
06/01/2021 4:42 PM
5

OYAK fikri şüphesiz ki bir günde ortaya çıkmadı. OYAK Kanunu çıkmadan 8 gün önce çıkarılan 180 sayılı Kanun’un GEREKÇE bölümüne bakalım ve neler olduğunu görelim;

KANUN NO: 180: 42 sayılı Kanun gereğince emekli olan subaylara mesken yaptırılması hakkında Kanun
Kabul Tarihi : 26/12/1960
Millî Birlik Komitesi Başkanlığına 42 sayılı Kanun gereğince emekliye ayrılan subaylara mesken yaptırılması hakkında Taşar Dündar tarafından verilmiş olan 2/104 sayılı Kanun teklifini kabul ediyorum. Gereken muamelenin ifasına müsaade buyurulmasını rica ederim. Tunçkanat Haydar

GEREKÇE
42 sayılı Kanunun geçici 1 nci maddesine göre emekliye ayrılmış, bulunan subayların büyük bir kısmı istikbale muzaf ailelerinin refahına imkân verecek tasavvur ve gayelerle meşbu oldukları tabiîdir. Hiç şüphe yok ki, bu gayenin en mühimi yorucu ve yıpratıcı bir hizmetten sonra mütevazı bir yuvaya sahibolmak ve ömürlerinin geri kalan kısımlarını aile efradı ile birlikte ve huzur içinde geçirmektir.

Nitekim, Yüksek M.B.K.’since de bu zevatın hizmet müddetlerine ve rütbelerine göre emekli maaşı ve ikramiye verilmek suretiyle maddeten tatmin olunmaları yoluna gidilmiş; ancak zamanın şartlarına göre ellerine geçen bu meblâğlarla diledikleri şekilde içtimai mevkilerine ve cemiyet içindeki sosyal seviyelerine uygun birer mesken edinme çarelerine başvurdukları halde buna imkân bulamadıkları müşahede olunmuştur.

Hükümetin sosyal sahada almakta olduğu tedbirler meyanında mesken dâvasını da bir nizama bağlamak arzu ve prensibine uyularak emekli subayların kendi paraları ve borçlanmak suretiyle toplu bir halde iskân edilmelerinin ve dolayısiyle mülk olarak birer ev veya daire sahibi olmaları çarelerinin bu prensip esaslarına göre mütalâa olunması pek tabiîdir. Bu işin fennî, sıhhi ve ekonomik olarak tahakkuk ettirilebilmesi Hükümetin müzaharet ve murakabesi ile mümkün olabilecektir.

Bu itibarla Türkiye Emlâk Kredi Bankasının mesken inşası hakkındaki mevzuat ve imkânlarından faydalanılmak suretiyle yurdun muhtelif yerlerinde emekli subaylar için mesken inşası mümkün olabilecektir. Bu sitelerin maksada uygun olarak kısa zamanda ve az borçlanma ile ikmal edilebilmeleri için Devlet daire ve İktisadi Devlet Teşekküllerinin mümkün olan yardımlarından koordineli bir şekilde istifade edilmesi de lüzumlu görülmektedir. Bu maksatla, ekli kanun tasarısı hazırlanmıştır. Mevzunun ehemmiyetine binaen yukarda mevzuubahis sürat, ve az borçlanmaya ait yardım tedbirlerinin alınmasının Bakanlar Kuruluna tevdii uygun görülmüş ve bu maksatla mezkûr kanun tasarısı hazırlanmıştır.

Y O R U M: BU KANUNDA ASTSUBAY YOK AMA 8 GÜN SONRA ÇIKARILACAK 205 SAYILI OYAK KANUNU İLE ASTSUBAYLARDAN KESİLEN PARALARA NE KADAR İHTİYAÇ OLDUĞU ORTAYA ÇIKACAK…!!!


180 SAYILI KANUN’UN <<Millî Birlik Komitesi GENEL KURUL TOPLANTISI>> TUTANAKLARINDAN BAZI BÖLÜMLER; ============================================ «Tunçkanat Haydar’ın 42 sayılı Ka­nun gereğince emekli olan subaylara mesken yap­tırılması hakkında kanun teklifi ve İktisat Ko­misyonu raporu (2/104)
BAŞKAN— Söz; Tunçkanat Haydar’ın. Bu­yurun.

TUNÇKANAT HAYDAR— Efendim, 42 sa­yılı Kanun ile emekliye ayrılmış olan subayla­rın maddi refahını temin maksadı ile kendilerine malûmunuz olan ikramiyeleri vermiştik. Bu paralar kendilerini istenilen şekilde yaşama­larını temin etmemektedir. Bu bakımdan ken­dilerine bâzı yardımların yapılması icabediyor. Bunun için Devlet Su işlerinin vasıtalarının Millî Müdafaa Bakanlığına verilmesi sureti ile bu işlerinde yardım yapılmasını istiyoruz. Baş­ka türlü hareket edilecek olursa bunlar pahalı­ya çıkacaktır. Bunun için Bakanlar Kurulu yar­dım tedbiri almakta yetkili kılınmaktadır. Bu yardımlar yapılmakta ve yapılmış bulunmaktadır. Kanunlaştırılması için rapor huzuru­nuza gelmiştir.

KARAVELÎOĞLU KÂMİL— Meselenin iç yüzüne biraz vâkıfım. Emekli subaylara ev te­min etmek istenilen evlerden kalorifersizler 30 bin, kaloriferliler 35 bin liradır. Bugünkü pi­yasa içinde bu fiyata yapmıya imkân yoktur. Nasıl temin edilecektir? Şuna Devlet Su İşleri yardım ediyor, Karayolları yardım ediyor. Or­man Umum Müdürlüğü yardım ediyor. Bunlara her müessese yardım ediyor. Bu yardımların ka­nuni olması lâzımdır. Huzurunuzdaki kanun da bu hususu sağlıyacak ve verilen bir sözü yerine getirmiş olacaktır.

KÜÇÜK SAMİ— Bu kanunda tamamen ihtiyacı karşılayacak bir nokta görmüyorum. Aldığım haberlere göre İstanbul’da 35 bin liraya yaptırılan daireleri şimdiden 80 bin liraya satmış bulunmaktadırlar. Bu kanuna bir madde koymak suretiyle muayyen bir süre satmalarını engellememiz lâzımdır.

TUNÇKANAT HAYDAR— Efendim, Ga­zeteciler Cemiyetinin Fay fabrikası karşısında yaptırdığı binalar vardır. Bu binaları 10 sene satamaz diye hüküm vardı. Bu hüküm olduğu halde başkasına devredenler olmuş. Bu şekilde devreden iki kişi ile konuştum.

KÜÇÜK SAMİ— Biz böyle bir hükmü koy­mak suretiyle hüsnüniyetimizi belirtelim. BAŞKAN— Ben de aynı şeyleri duydum. O zaman yaptığımız yardım hakikaten bir ticari yardım olur ve bizim için de üzüntü olur. Esa­sen gazetelere dikkat buyurulursa ufak tefek tenkidler çıkıyor. Fakat “Millî Birliğe” sevgi ve güvenleri oldukları için yazmıyorlar. Biliyorsu­nuz bu gibi şeyler eskiden çok tenkid mevzuu olurdu.

KARAVELİOĞLU KÂMİL— Şimdi bu 30 bin liraya yapılan binaları 60-70 bin liraya satacaklardır. Bedelini de taksitle ödiyecekler. Sami Beyin teklifi yerindedir. Bunu temin et­mek lâzımdır.

ADNAN BAŞER — Yapılan meskenler on sene satılamaz denir. On sene bittikten sonra satarlar giderler. Ekseriya bu müddetler on se­ne olmaktadır.

S O N U Ç: Astsubaylar “Haklı Taleplerimiz” ve “Gaspedilen Haklarımız” dediklerini siyasi ve askeri otoritenin kafasına tam olarak yerleştirmek istiyorsa, geçmişte nelerin olup bittiğini belgeleriyle birlikte ortaya koymak zorundadır. Bunları ortaya koymak yetmez, ısrarla anlamaları da sağlanmalıdır… Sağlıklar diliyorum.

Fahrettin BAĞRI
(Em.) Maliye Astsubayı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.