OYAK TESİSLERİ SADECE MEVCUT ÜYELERİN DEĞİLDİR
OYAK Kanunu’nda 1996 yılında yapılan bazı değişikliklerle EMS sistemi teşkil edilmiş ve yürürlüğe konmuştur. Kanun Tasarısının birleştirilen Kanun Teklifinin gerekçesinde özellikle <<Üyelerin aidatları ile kurulan tesislerin gelirlerinin kendilerine yeterince yansımadan emekliye ayrılmak zorunda kaldıklarından>> bahsedilmiştir. OYAK’ın kuruluşundan günümüze kadar elde edilen mevcut tüm taşınmazlarında kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üye aidatı kesilen bilâistisna her üyenin hakkı vardır. Şimdi aynı mahiyetteki Kanun Tasarısı ve Kanun Teklifinin “GEREKÇE” bölümlerini görelim izninizle;
KANUN NO:4148 : Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
Kabul Tarihi : 26/06/1996
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulunca 11.4.1996 tarihinde kararlaştırılan “Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir. Gereğini arz ederim.
3.1.1961 tarihli ve 205 sayılı Kanun ile üyelerine Kanunda belirtilen sosyal yardımları sağlamak amacıyla teşkil edilen Ordu Yardımlaşma Kurumunun kuruluşunda, emeklilik yardımı, toplu ödeme sistemine göre oluşturulmuştur. Bu nedenle, üye emekliye ayrıldığında tasarruf primleri ile bu primlere isabet eden Kurum gelirlerinin topluca ödenmesi suretiyle üyenin Kurumla ilişiği kesilmektedir.
Kurum, üye birikimlerini sınaî ve ticarî yatırımlara yönelterek bu alanlardan elde ettiği gelirleri üyelere kâr payı olarak yansıtırken, özellikle son yıllarda emekliye ayrılan üyeler, Kurum gelirlerinden yeterince pay alamadıklarını, aidatları ile kurulan tesislerin gelirlerinin kendilerine yeterince yansımadan emekliye ayrılmak zorunda kaldıklarını, oysa Kurum ile ilişkilerinin kesilmeyerek, bu gelirlerden hayatboyu yararlanmak istediklerini haklı olarak sürekli şekilde dile getirmektedirler.
=========================================
Aynı dönem içinde Gençlik ve Spor Bakanlığı da yapmış olan Sn.Yücel Seçkiner’in aynı konuda vermiş olduğu Kanun Teklifi Kanun Tasarısı ile birleştirilmiştir. Sn.Seçkiner de verdiği Kanun Teklifinin gerekçesinde <<Üyelerin aidatları ile kurulan tesislerin gelirlerinin kendilerine yeterince yansımadan emekliye ayrılmak zorunda kaldıklarından>> bahsetmiştir…
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun teklifim ekte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Öte yandan Kurum, enflasyon nedeniyle üye birikimlerini sınaî ve ticarî yatırımlara yönelterek bu alanlardan elde ettiği gelirleri üyelere kâr payı olarak yansıtırken, özellikle son yıllarda emekliye ayrılan üyeler, Kurum gelirlerinden yeterince pay alamadıklarını, aidatları ile kurulan tesislerin gelirlerinin kendilerine yeterince yansımadan emekliye ayrılmak zorunda kaldıklarını haklı olarak sürekli şekilde dile getirmektedirler.
S O N U Ç: Son günlerde gündemden düşmeyen OYAK konusunda zaman zaman gündeme gelen ve tartışmalara neden olan konu hakkındaki siyasi otoritenin de haklı olarak nitelendirdiği gerekçelerle de OYAK taşınmazlarının sadece mevcut üyelere ait olmadığı aşikardır. Sağlıklar diliyorum…
Fahrettin BAĞRI
(E) Maliye Astsubayı