Târihden Bir Nefes Kıssa
Türk efsânelerine konu edilen
Ve dahi
Cengiz AYTMATOV’un Gün Olur Asra Bedel isimli romanındaki şuûrsuz köleye mankurt denir.
İnsanları mankurt yapmaya da mankurtculuk denir.
Mankurtculuk, Orta Asyada çok yaygın olarak kullanılan bir zihin kontrol yöntemiydi.
Bir insanı mankurt yapmak için;
Kafasındaki saçlar kazınır,
Devenin tâze boyun derisi iyice gerdirilir ve bu kişinin kafasına geçirilir,
Elleri-kolları bağlı ve aç-susuz olarak kavurucu çöl güneşinde birkaç gün bekletilir.
Tâze deve derisi, sıcağın etkisiyle kuruyup büzüşerek kafaya iyice yapışır. Deve derisi kafa derisiyle bütünleşirken kazınan saçlar da yeniden uzamaya başlar. Zâten sert olan deve derisi sıcağın etkisiyle iyice sertleşir ve saçlar kuruyan deve derisini delip uzamaya devâm edemez. Sıcaktan büzüşen deve derisinin kafatasına yaptığı aşırı baskıdan dolayı saçlar kafanın içinde ters yönde uzamaya başlar. Bir nevi kıl dönmesi durumu meydâna gelir. Saçların uzayıp kafatasını delerek beyne doğru ilerlemesiyle insan büyük acılar çeker. Kuruyan deve derisi kişinin kafatasını mengene gibi sıkışdırır. Bu acıya dayanamayan insan birkaç gün içinde mankurt olur. Aklı ve hâfızası sıfırlanır; benliğini, töresini unutur ve ana-babasını dahi tanımaz olur. Aklını çalıştırıp düşünemez hâle gelir. Böylece sahibi ne söylerse ona itaat eder. Kendisinden istenen her şeyi sorgulamadan yapan böylesi köksüz, kimliksiz, târihsiz, şuûrsuz insana “mankurt” denir.
Türk yazar AYTMATOV’un romanındaki mankurt oğul, ok atarak anası Nayman’ı bile öldürmekde tereddüt etmez.
Asubay ve Mankurt!
Türkiye’nin 1945 senesinde Birleşmiş Milletler Teşkilâtına, 1952 senesinde de NATO’ya üye olmasıyla birlikde Türk Ordusunda hızlı bir mankurtlaşdırma faaliyeti başladı. NATO’nun agası olan Coni’ye benzemek, Coni gibi düşünmek, Coni gibi giyinmek, Coni gibi savaşmak bahânesiyle ve mankurt Türk subayları vasıtasıyla Türk Ordusuna dayatılan taklit düzenlemeler ile planlı ve ısrarlı bir şekilde tatbik edildi. Bütün milletce bugün marûz kaldığımız uygulamalara bakdığımızda da milletimizi topyekûn mankurtlaşdırma faaliyetinin son aşamaya geldiğini de görebiliyoruz.
Asubayların bir asırlık târihi
2005 senesinde hâfızamızdan bir günde siliniyor ise
Ve dahi
10 seneden beri bu alçak târih hırsızlığını hiçbir Asubay fark edip gündeme getirmiyor ise
Bütün Asubayların mankurtlaşdırıldığını gösderen bundan daha sağlam delil olur mu?
Kışın, kışlığını yapdığı gibi
Hırsız subaylar, bu târih hırsızlığını yapmışlar da!
Peki
Tekâüdü, muvazzafıyla 220.00 kişilik dev bir ordu olan ev sâhibi Asubayların
Bu hırsızlıkda hiç mi suçu yok, Allah aşkına?
Mankurtlaşdırılmadığını zanneden Asubay meslekdaşlarım var ise şâyet
Nerede onlar?
Asubaylık târihini gasp eden bu sinsi ve alçak hırsızlar için bugüne kadar ne yapdılar?
Can dosdu Kazangap’ın öldüğü gün Yedigey için asra bedel olmuş!
Fakat işbu makâle tefrikamızda temâs eylediğimiz Asubaylık târihinde ise
Yemin billâh olsun ki
Guvvet gomutanlarımızın gözünde
Asır, bir güne bedel olmuş!
* * * * *
Eşşekoğlu Eşşek!
Emekli oldukdan sonra tesâdüf eseri tanışdığım bir subay arkadaşım var. Arkadaşımdan da öte, kardeşim… Tam ehl-i gönül birisi. Kendisiyle ara sıra salaş mekânlarda; Ulus’daki harcıâlem bir köftecide, işkembecide, bir muhallebicide ya da belediye parkında buluşur gönül parlatırız. Makâlelerimizi yakından tâkip eder. Vicdânlı ve mantıklı adamdır. Tavsiyelerinden istifâde ederim. Bana söylediklerini niye makâleye yorum olarak eklemiyorsun diye hep iğnelerim. Fakat kendisi sağolsun ne edip bir fırsatını bulur ve düşüncelerini vicâhen söyler. Ferhande ayak üsdü görüşdük. Sorarlar, Bir Eyyâm Gelir! isimli üç bölümlük makâlemizin birinci ve ikinci bölümünü okuduğunu kasdederek başlatdığı muhâverede şöyle sözler geldi-gitdi aramızda;
Hayret ve ibretle okudum. Vermişsin gene bize odunu…
Bizim yazdıklarımızı herkes ya hayretle ya da ibretle okuyor? Bunda afallayacak bir şey yok! Hayırola! Ne oldu gene? Kime, hangi odunu vermişiz?..
Kimlere vermedin ki? Birinci bölümü okuyunca iğneli üslûbundan dolayı sana gücenmiş, hattâ biraz da kızmışdım. Fakat ikinci bölümü okudukdan sonra fikrim değişdi, sana hak verdim. Senin yerinde olsam ben de aynı şeyleri söylerdim.
Dur hele! O konuda herşeyi henüz söylemedim. Haberin olsun, turpun irisi üçüncü bölümde!..
Eşşek değilim! Ben, senin nereye varmak istediğini çokdan anladım. Meseleyi hâlâ anlayamayan varsa eşşek değil, eşşekoğlu eşşekdir. Size hakikâten terbiyesizlik etmişiz be arkadaş!.. Eşşek bile aynı çukura bir kere düşer! Bizimkilerin size yapdığı şu târih hırsızlığı eşşeklikden bile öte bir şey!
Doğru söze ne demeli. Bu kadar cehâlet ancak tahsille mümkün olur! Umulur ki bu târih hırsızlığını yapanlar eşşeklikden tez zamânda fâriğ olurlar.
Makâlemizin ikinci bölüme eklediğimiz “Eşşek bile aynı çukura bir kere düşer” vecizi, yukarıda sizin de gördüğünüz üzere, bu çelebi subay kardeşime aitdir.
Ordumuzda bir Er’in verdiği yanlış karâr ile bir kuvvet komutanının ya da Genelkurmay Başkanının verdiği yanlış karârın neticesi, tesiri ve bedeli aynı olamaz. Mesûliyet hususunda rütbe ve makâm, neticeye çarpan etkisi yapar. Bir başka ifâde ile rütbe ve makâm yükseldikce mesûliyet ve dahi vebâl de artar. Mesûliyet artıkca o rütbe ve makâm sahibinin verdiği karârın neticesi ve etkisi de artar.
İşde, Asubayların târihinin gözler önünde resmen ve hile ile gasp edilmesinin mesûliyeti de doğrudan doğruya zamânın kuvvet komutanlarına ve Genelkurmay Başkanına aitdir. Vebâli de elbetde bu makâmları işgal eden o subayların boynundadır.
Asubay târihin gasp edilmesi konusunda zamânın kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başkanının verdiği bu karâr
Asubaylar üzerinde bu kadar derin bir tahribâta sebep oldu.
Bu sebepdendir ki
Bu konuyu işlerken tenkidimizin üslûbu sert, düzeyi de tabii olarak derin ve yakıcı oluyor.
Üçüncü bin yılın en büyük târih hırsızlığını yapan
Ve dahi
Bu hırsızlığı bugün şuûrsuzca himâye eden şu eyyâm agalarına
Biz bugün selâm verip gül yollayacak değiliz elbet!
Yapdıkları hırsızlığı Osmanlı tokadı gibi bu arsızların yüzüne öyle bir aşkedelim ki
Hem bu aymazlıkdan uyanıp yanlışdan tez vakitde dönsünler.
Hem 2003 senesinde beş subayın yapdığı hırsızlığın bedelini başka subaylar ödemeye mecbur kalmasın.
Hem de kendilerinden sonra o koltuklara oturanlardan küfür yemesinler.
Yanlış mı söylüyorum dersiniz?..
* * * * *
Yukarıda okuduğunuz şu kısa sohbet faslı da ailecek görüşdüğüm bir kardeşim ile aramızda zuhûr etdi…
* * * * *
Kadim Asubaylar ve Asubayların kıymetli göndüldaşları…
Kendi târihimizden ders alınası bir kıssa
Ve dahi
Kendi hayâtımızdan iki anı yolladıkdan sonra sizlere
İmdi dönelim konumuza.
Asubay okullarının târihî mirâsı olan mezûniyet dönem sayısının gasp edildiğini görünce
Boş durmadım elbetde…
Memûrundan, siyâsetcisinden, askerine kadar
Her mâkamdan, her rütbeden ve dahi her bilmem ne cinsinden
Sâdece son bir iki sene içinde
246 istidâ yolladım, devletimizi idâre etdiğini zanneden galın enseli ekâbir takımına.
Bu rakam da sâdece BİMER’den gönderdiklerime aitdir…
Pul ücreti yok, posda ücreti yok!
Kağıt, kandil, mürekkep, hokka divit dersen artık tavsırlarda kaldı…
Yapışdırmak için kömüşün gaya duzu daşını yaladığı gibi zarf kapağını yalamak da yok!
Ümmî olmadığımıza göre de evvel Allah
Asubayların mezûniyet dönem sayısının gaspedilmesi hakkında da beş-on dilekce göndersem ne olur ki?..
Kara, Deniz, Hava ve Jandarma’ya son aylarda bu konuda kaç dilekce gönderdim, sayısını hatırlamıyorum.
Deniz Asubaylarının 114 senelik şanlı târihinin gasp edilmesi konusunda ilk istidâmı
İbrişim halatlı yelkenliye yükleyip yele emânet etdim…
KONU: Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun Târihcesi Ve Mezûniyet Dönem Sayısı Hakkında. İLGİ: (a) Deniz Kuvvetleri Komutanlığının neşretdiği Deniz isimli Dergi (Ocak 2015, Sayı: 621) (b) Deniz Kuvvetleri Komutanlığının neşretdiği Deniz isimli Dergi (Eylül 2014, Sayı: 620) (c) Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun Târihcesi (http://www.damyo.edu.tr/Sayfalar/Kurumsal/tarihce.html) (ç) 09 Ekim 2003 târih ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kânunu. (d) 19 Nisan 2004 târih ve 2004/7189 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kânununun Uygulanmasına İlişkin Esâs ve Usûller Hakkında Yönetmelik. 1. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının neşretdiği İlgi (a)’da mezkûr Deniz isimli derginin Ocak 2015 târih ve 621 sayılı nüshasının yedinci sayfasındaki haberde; 17 Kasım 2014 târihinde Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun 124’üncü kuruluş yıldönümünün kutlandığı kamuoyuna duyuruldu. 2. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının neşretdiği İlgi (b)’de mezkûr Deniz isimli derginin Eylül 2015 târih ve 620 sayılı nüshasının altıncı sayfasındaki haberde ise Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun “10’uncu dönem diploma alma ve sancak devir teslim töreninin” icrâ edildiği kamuoyuna duyuruldu. 3. Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu, bugün itibariyle Deniz Kuvvetlerimize Astsubay yetişdiren yegâne okuldur. Bugünkü târihden geriye doğru bakdığımızda Astsubaylık unvânının zamân içinde; Gedikli Erbaş, Gedikli Subay, Gedikli Zâbit, Gedikli Küçük Zâbit ve Küçük Zâbit isimleri aldığını biliyoruz. 4. Bu cümlenin devâmı olmak üzere; a. Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun, evvelki târihlerde çeşitli isimler altında eğitim-öğretim veren okulların, b. Bugün astsubay unvânıyla Deniz Kuvvetlerimizde görev yapan asker kişilerin de târihin evvelki dönemlerinde görev yapan bu askerlerin mirâsının bugünkü temsilcileri oldukları su götürmez bir hakikâtdir. 5. Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun İlgi (c)’de mezkûr târihcesinde, söze konu okulun 3 Nisan 1890 târihinde kurulduğu yazılıdır. Ancak ne yazık ki İlgi (a)’da “124’üncü kuruluş yıldönümünü” kutladığı bildirilen okulun, İlgi (b)’deki haberde “10’uncu dönem mezûn” verdiğini yazılmasında ciddi, derin ve kabul edilemez bir mantık hatâsı vardır. Brövesinde 1890 târihi yazılı olan bir okul, nasıl olur da bugüne kadar geçen 124 senede sâdece 10 dönem mezûn verebilir? Haberin bu şekilde verilmesiyle bugün Astsubay dediğimiz asker kişilerin 124 senelik mâzisi ve târihi, kelimenin tam anlamıyla inkâr edilmişdir. 6. Ben, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 27 sene muharip hizmetimi müteakip 2009 senesinde Sâhil Güvenlik Komutanlığına intisâb etmiş ve dahi toplam 30 senelik muvazzaflık hizmetimi müteakip 2011 senesinde emekli olmuş bir Astsubayım. Sicilim, 1982-2085’dir. Beylerbeyi Deniz Astsubay Hazırlama Okulundan 1981 senesinde, akabinde Karamürselbey Güverte Deniz Astsubay Sınıf Okulundan 1982 senesinden mezun oldum. 124 senelik şanlı bir târihi ve dahi çok kıymetli bir mâzisi olan okulumun, kendisine ait târihi ve dahi mânevi mirâsıyla bağının kopartılmasını şiddetle kınıyorum. Bu vahim hatâyı 10 seneden beri kimsenin farketmemesi ise he türlü izahdan yoksundur. 7. Sayın Deniz Kuvvetleri Komutanımızdan; a. Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu’na, târihini iade etmesini, b. 2015 senesinde icrâ edilecek diploma töreninin “125’inci diploma alma ve sancak devir teslim töreni” olarak şekilde gerekli düzenlemeyi şimdiden yapmasını c. Cevabı İlgi (ç,d) mevzuat kapsamında tarafıma bildirmesini saygılarımla arz ediyorum. 02.04.2015. |
Deniz Kuvvetleri Komutanımız;
Meseleyi tecâhül
Ve dahi
Tevcih etdiğim suâlimi tegâfül eyledi…
ATATÜRK’ün en yakın silâh arkadaşı olan Kılıç Ali Bey,
İlk pilot Asubay olan Vecihi Efendi,
Meşhur karagöz sanatcısı İsmail Sefâ Efendi
Ve daha nice kahramanlar yetişdiren Kara Asubaylığının gasp edilen 95 senelik târihini sual eylemek üzere
İkinci istidâmı paletli tankın namlusunun ucuna bağlayıp basdım gaza!..
KONU: Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun 2014 Senesinde Mezûn Etdiği Dönem Sayısı Hakkında. İLGİ: (a) 344235 sayı ve 04 Nisan 2015 târihli BİMER dilekcem. (b) Kara Kuvvetleri K.lığı EDOK Okullar K.lığı’nın 24 Nisan 2015 târih, GENSEK : 97499644-5010-572670-15/Bilgi Edinme sayı ve “Bilgi Edinme Başvurusu” konulu cevâbî evrağı. (c) Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun Târihcesi (http://www.kkk.tsk.tr/Okullar/KKAMYO/hakkinda/tarihce.html) (ç) Kara Kuvvetleri K.lığı EDOK Okullar K.lığı/Balıkesir’in 2009 senesinde neşretdiği “Astsubay Okulları Târihi” isimli kitap. (d) 4982 sayı ve 09 Ekim 2003 târihli ve Bilgi Edinme Hakkı Kânunu. (e) 2004/7189 sayı ve 19 Nisan 2004 târihli Bilgi Edinme Hakkı Kânununun Uygulanmasına İlişkin Esâs ve Usûller Hakkında Yönetmelik. 1. 2014 senesinde icrâ etdiği tören ile Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun, kaçıncı dönem mezûnlarına diploma verdiğine dair suâlimi, İlgi (a) BİMER dilekcem ile tevcih etdim. 2. Söze konu işbu suâlime İlgi (b) ile gönderdiği cevâbda K.K. Eğitim ve Doktrin Komutanlığı, söze konu okulun 2014 senesinde 10 uncu dönem astsubaylarını mezûn etdiğini tarafıma bildirdi. 3. Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun târihcesini açıklayan İlgi (c) bağlantıda münteşir bilgide; Kara Astsubaylığı târihcesine temel teşkil eden “Gedikli Küçük Zâbitlik” sınıfının 1909 senesinde teşkil edildiği ifâde edilmektedir. 4. Bu bilgilere ilâve olarak, 4752 sayılı ve 11/04/2002 târihli kânuna istinâden teşkil edilen ve hâlen Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu ismi ile Kara Kuvvetlerimize astsubay temin eden işbu okulun; a. 23 Eylül 1325 (06 Ekim 1909) târihli Küçük Zâbit Mektebi ve Küçük Zâbit İptidâi Mektebi Nizâmnâmesi’ne istinâden teşkil edilen Küçük Zâbit Okullarının, b. 5619 sayı ve 23/03/1950 târihli Gedikli Erbaş Kânununa istinâden teşkil edilen Gedikli Erbaş Okullarının ve dahi c. 5802 sayı ve 02/07/1951 târihli Astsubay Kânununa istinâden teşkil edilen Astsubay Okullarının devâmı olduğu su götürmez bir gerçekdir. 5. Bu bilgilere ilâve olarak, Kara Kuvvetleri Astsubay Okullarının 100üncü kuruluş yıldönümü münâsebetiyle K.K. Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nın 2009 senesinde neşretdiği İlgi (ç) kitabın dokuzuncu sayfasındaki 01 Haziran 2009 târihli önsözünde; Kara Astsubay Okullarının 2009 senesinde 100 üncü yıldönümünü kutladığı ifâde edilmiş. 6. Yukarıdaki maddelerde mezkûr mâlûmât muvacehesinde konuyu mütalaa etdiğimizde; Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun 2014 senesinde benim hesâbıma göre 105 inci dönem öğrencilerini mezûn etmesi gerekir idi. Ancak ne var ki İlgi (b) ile tarafıma gönderilen cevâpda, 2014 senesinde 10 uncu dönem öğrencileri mezûn etdiği bildirildi. 7. 2014 senesinde 105 inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun, 105 senede nasıl olup da 10 dönem mezûn verdiğini ben, anlayamadım. Dönem sayısının hesâplanmasında bâriz bir hatâ yapıldığı gün gibi ortadadır. Ordumuza 30 sene muvazzaf olarak hizmet etmiş emekli bir astsubay olarak bu meselenin aslını öğrenmek maksadıyla benim suâlim şöyledir; a. İlgi (c)’de münteşir kendi târihcesinde, 1909 senesinde teşkil edildiği ifâde edilen, b. İlgi (ç) târihce kitabında, 2009 senesinde 100 üncü kuruluş yıldönümünü kutladığı bildirilen Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu; 2014 senesinde 105 inci dönem mezûnlarını vermesi gerekir iken nasıl olur da 10 uncu dönem mezûnlarını verebilir?
8. İşbu suâlimin İlgi (d,e) mevzuâta göre cevâplandırmasını Sayın Millî Savunma Bakanımızdan saygılarımla arz ederim. 26.04.2015. |
Kendisini gazeteci olarak pazarlayan
Bakara makara kukara diyerek mukaddes kitabımız Kur’an ile alay eden
Ve dahi
Aslında kendisi firârî bir subay olan soytarı kılıklı Metehan DEMİR’in parlatmasıyla
Serî Paşa lâkabı yakışdırılan komutanımız;
Arab-ı kıptî gibi şecâat arz eylerken
Sirkâtin söyledi, vehleten…
TASNİF DIŞI
T.C. KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI EĞİTİM VE DOKTRİN KOMUTANLIĞI ANKARA
GENSEK : 97499644-5010-768046-15/Bilgi Edinme KONU : Bilgi Edinme Başvurusu. 22 Mayıs 2015 Sayın Şükrü IRBIK’a 1. Bilgi edinme başvurunuz incelenerek neticesi müteakip maddelerde belirtilmiştir. 2. “Astsubay Okulları” köklü bir tarihi geçmişe sahip bulunmaktadır. Tarihsel olarak; a. Başlangıçta İkinci Meşrutiyet’ten sonra, 1909 yılında Osmanlı Devleti’nin yedi ordu bölgesinde ilkokul düzeyinde “Küçük Zabit İptidaî Mektepleri” adı altında astsubay okulları kurulmuştur. b. İlk kurulan okulların bir kısmı savaşların etkisi ve toprak kaybı dolayısıyla kapanmış, 03 Mart 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile Türk Eğitim Sistemi yeniden düzenlenmiş, bu kapsamda değişik zamanlarda 10 adet “Gedikli Erbaş Hazırlama Ortaokulu” açılmıştır. c. 1960 yılında Ankara’da açılan “Elektronik Erbaş Hazırlama Okulu” 1964 yılından itibaren lise düzeyine yükseltilmiş ve adı “Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu” olarak değiştirilmiştir. ç. 1966 yılında ortaokul düzeyindeki astsubay okulları kapatılıp birleştirilerek, “Çankırı Astsubay Hazırlama Okulu” açılmıştır. Bu okulda 1971 yılında lise seviyesine yükseltilmiştir. d. 1987 yılında Balıkesir’de “Teknik Astsubay Hazırlama Okulu” açılmıştır. e. 1988 yılında, Ankara’da bulunan “Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu”, Balıkesir’e taşınarak “Teknik Astsubay Hazırlama Okulu” bünyesine katılmıştır. f. 1997 yılında ise “Çankırı Astsubay Hazırlama Okulu”, Balıkesir’e taşınarak Teknik Astsubay Hazırlama Okulu, “Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu”na dönüştürülmüştür. g. Bu tarihten itibaren, bando ve sağlık sınıfı haricindeki bütün sınıfları içeren astsubayların yetiştirilmesi için, üç yıllık çok programlı lise olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu, 2003 yılında yeniden yapılanarak şimdiki ismi olan, “K.K. Astsubay Meslek Yüksek Okulu” olarak ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretime başlamıştır. 3. Tarihi süreç içerisinde okuma yazma bilenlerden oluşturulan astsubaylık müessesesi zaman içinde ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde eğitim veren bir statüye kavuşmuş, son olarak ise ön lisans programı uygulayan ve meslek yüksek okulları statüsünde bir eğitim kurumu haline gelmiştir. 4. Sonuç olarak, astsubay okullarının 1909’dan bu yana 106 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğu söylenebilse de; bu süreçte mezûn vermiş astsubay okullarının, K.K. Astsb. MYO K.lığının mezûniyet dönemi bakımından hesaba alınamayacağı değerlendirilmektedir. Çünkü zaman içerisinde kurulan okulların statüleri, eğitim seviyeleri ve süreleri birbirinden farklıdır. 30 Haziran 2003 tarihinde kurulmuş olan K.K. Astsb. MYO K.lığı ön lisans düzeyinde eğitim veren bir kurum olup; bu statüde mezûn veren ilk Astsubay Okulu olması dolayısıyla 30 Ağustos 2005 tarihinde ilk mezûnlarını vermiştir. Nitekim, 30 Ağustos 2014 tarihinde yapılan mezûniyet töreninde mezûn olanlar için “K.K. Astsubay Meslek Yüksek Okulu 10’uncu Dönem Mezûnu” ifadesinin kullanılmasının doğru olduğu değerlendirilmektedir. Bilgilerinize rica ederim. İMZALI |
Hulusi Aga’mın yukarıda söylediğine bakar mısınız?
Muhterem diyor ki; . Târihin bir döneminde asubay olabilmek için “okuma-yazma bilmek” yeterli imiş!..
Peki, sâdece okuma-yazma bilenleri asubay yapdığınız aynı dönemlerde
KONU: Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun 2014 Senesinde Mezûn Etdiği Dönem Sayısı Hakkında. İLGİ: (a) 416327 sayı, 26 Nisan 2015 târih ve aynı konulu BİMER dilekcem. (b) Kara Kuvvetleri Eğitim Ve Doktrin Komutanlığının 22 Mayıs 2015 târih, GENSEK: 97499644-5010-768046-15/Bilgi Edinme sayı ve “Bilgi Edinme Başvurusu” konulu cevâbî evrağı. (c) ATASE Askerî Târih Araştırmaları Dergisi. Yıl:10, Şubat 2012, Sayı:19 (Ankara, Genelkurmay Basımevi, Şubat 2012) (ç) http://www.kho.edu.tr/hakkinda/tarihce.html (d) 5802 sayı ve 02/07/1951 târihli Astsubay Kânunu (e) Genelkurmay Personel Başkanlığı Askerî Târih ve Stratejik Etüt (ATASE) Dairesinin neşretdiği Askerî Târih Araştırmaları Dergisi (Yıl: 11, Aralık 2013, Sayı: 22) (f) Askerî Yüksek İdâre Mahkemesi Birinci Dâiresinin verdiği 07/01/1995 târihli ve 10 numaralı dergide neşretdiği Esas: 1994/441, Karar No:1995/149 sayılı karârı. (g) 4982 sayı ve 09 Ekim 2003 târihli ve Bilgi Edinme Hakkı Kânunu. 1. 1909 senesinden 2014 senesine kadar geçen 106 senede muhtelif isimler altında Kara Astsubayı yetişdiren okulların mezûniyet dönem sayısı hakkında İlgi (a) ile tevcih etdiğim suâlime, K.K. EDOK.lığı İlgi (b) ile verdiği cevâpda özetle; a. Astsubaylık müessesesinin târihî süreç içerisinde “okuma yazma bilenlerden” oluşturulduğu, b. Astsubay okullarının 1909’dan buyana 106 senelik köklü bir târihî geçmişe sahip olduğu fakat zaman içerisinde kurulan işbu okulların statüleri, eğitim seviyeleri ve süreleri birbirinden farklı olmasından dolayı bu süreçte mezun vermiş astsubay okullarının, K.K. Astsb. MYO K.lığının mezuniyet dönemi bakımından hesâba alınamayacağı tarafıma bildirildi. 2. Yukarıda mezkûr ve dahi İlgi (b) cevâbın üçüncü maddesinde EDOK.lığının ileri sürdüğü gerekce, sâdece astsubaylar için değil fakat aynı zamânda subaylar için de söz konusudur. Çünkü İlgi (c) derginin beşinci sayfasında yazıldığı üzere; 1827 senesinde meriyyete konulan ve dahi küçük tâdilât ile Cumhuriyet dönemine kadar meriyetde kalan “1827 Rütbe Nizâmnâmesine” göre zamânın Osmanlı Ordusu; Mir-livâ’dan en küçük rütbe olan Onbaşılığa kadar sâdece bir asker sınıfından müteşekkil idi. Bir başka ifâde ile, bugünkü anlamda subay, astsubay, erbaş, uzman şeklinde tefrikalar, ayrışmalar, bölünmeler yok idi. Dolayısi ile okur-yazarlık meselesi o vakitlerde her rütbeden askerler için geçerli idi. 1827 Rütbe Nizâmnâmesine istinâden bir üst rütbeye terfian tayin için aranan en önemli niteliklerden biri “okuryazar” olmaktı. Örneğin 30 Mayıs 1838 târihli bir emirde mir-alaylıkdan mir-livalığa (albaylıkdan tuğgeneralliğe) terfi ettirilen Tayyar Bey’in terfi emrinde terfi gerekçesi olarak sâdece “okuryazar” olduğu yazılıdır. (Bkz. Takvim-i Vekayi, H 6 Rebiülevvel 1254, R 18 Mayıs). 3. Yukarıda mezkûr ve dahi İlgi (b) cevâbın dördüncü maddesinde EDOK.lığının ileri sürdüğü gerekcenin târihî kıymeti olsa da her türlü hukûkî dayanakdan yoksundur. Şöyleki İlgi (ç)’de münteşir Kara Harp Okulu’nun kendi târihcesi tetkik edildiğinde ilk mezunlarını verdiği 1841 târihinden günümüze kadar; a. Toplam 3 farklı isim altında, b. Faklı eğitim seviyelerinde faaliyet icrâ etdiği b. Farklı süreler ile eğitim öğretim verdiği c. Fakat teşkil edildiği 1841 senesinden ugüne kadar subay yetişdirdiği görülmektedir. 4. Bu cümleden olmak üzere; örneğin hâlen görevde olan Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Sayın Necdet ÖZEL, 2 senelik eğitim veren kara harp okulundan 1969 senesinde asteğmen rütbesiyle mezûn olmuş bir subaydır. 2 sene eğitim veren kara harp okulunun mezûniyeti, doğru bir mantıkla toplam dönem mezûn sayısına ilâve edilmişdir. Harp okulları eğitim süresinin 1462 sayılı kânun ile 1970’de 3 seneye; 1979 târih ve 2218 sayılı kânun ile, üsdelik 1977’den başlamak üzere 4 seneye yükseltilmesinde de gene aynı şekilde mezûn dönem sayısı sıfırlanmamış, ardışık olarak arttırılmışdır. Bir başka ifâde ile; a. Farklı isimler, b. Farklı seviye Ve dahi c. Farklı sürelerle subay yetişdiren Kara harp okulu, 1841 senesinde elde etdiği târihî ve hukûkî mirâsını ve dahi mezûniyet dönem sayısını meczederek 2014 senesindeki 165’inci dönem mezûniyet sayısına ulaşdı. 5. Bugün itibâriyle astsubay denen asker sınıfı, İlgi (d)’de mezkûr Astsubay Kânunu ile 1951 senesinde teşkil edildi. İşbu kânunun Astsubaylar yanbaşlığı altında yer alan Madde-1’de Astsubaylık şöyle târif edildi; “Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun kara, deniz ve hava kuvvetleriyle jandarma, gümrük koruma birlikleri kadrolarının astkomuta kademelerinde eğitim, sevk ve idârî işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahıslara Astsubay adı verilir”. 1951 senesinden önceki astsubaylık târihine bakdığımızda ise beheri kendinden önce gelen kânunu ilgâ eden şu temel kânunlar silsilesinin astsubaylık sınıfınıb hukukunu tanzim ve tefrik etdiğini görüyoruz; a. 5619 sayı ve 23/03/1950 târihli Gedikli Erbaş Kânunu, b. 2505 sayı ve 11/06/1934 târihli Gedikli Küçük Zâbit Membâlarına Dâir Kânun c. 1001 sayı ve 20/04/1925 târihli Gedikli Küçük Zâbit Membâlarına Dâir Kânun 6. Farklı isimler altında, farklı seviye ve dahi farklı sürelere göre subay yetişdirmesine rağmen kara harp okulu târih yolculuğuna, mezûniyet dönem sayısını toplaya birikdire devâm etmi. Benzer şartlar altında fakat astsubay yetişdiren okullar ise okulu târih yolculuğunda mezûniyet dönem sayısını dökerek, saçarak, sıfırlayıp gelmiş. Aynı devletin aynı ordusunun iki asker sınıfından birisi olan astsubaylara yapılan bu kadirbilmezliği ve dahi haksızlığı kim, hangi hukuk ile savunabilir? 7. Bugün astsubay olarak târif edilen asker kişilerin geriye doğru bir sıralamayla; gedikli erbaşların, gedikli küçük zâbitlerin ve küçük zâbitlerin târihî, askerî, anânevî ve dahi hukûkî mirâsının sahibi olduğunu kimse inkâr edemez. Mevcut vaziyetin bu minval üzere olduğunu anlamak için; a. İlk kara piyâde astsubaylarının 1911 senesinde mezûn edildiğini belgeleyen Genelkurmay ATESE Başkanlığının neşretdiği İlgi(e)’de mezkûr dergide; Kara Astsubay MYO K.lığı Türk Devrim Târihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Görevlisi Öğretmen Albay Sayın Ali BAL’ın irâd etdiği Der-Saadet (İstanbul) Piyâde Küçük Zâbit ve Küçük Zabit İptidâi Mektepleri isimli makâlesinin okunması Ve dahi b. Ordumuzda astsubaylığın Cumhuriyet öncesi ve sonrası durumunu tetkik edip neticeye vardığı İlgi(e)’de mezkûrAYİM karârının tetkik edilmesi yeterli olacakdır. 8. Neticeten; İlgi (a) ile tevcih etdiğim BİMER dilekcemin, yukarıdaki maddelerde arz etdiğim bilgi, belge ve dahi kâvanin muvacesinde tekrâr değerlendirilip cevâbın İlgi (g) mevzuâta göre tarafıma bildirilmesini Sayın Kara Kuvvetleri Komutamızdan saygılarımla arz ederim.24.05.2015 |
İşde, yukarıda gördüğünüz ikinci dilekcemi “okuyan” Hulusi Aga’mın vehleten nutku tutuldu!
Ve dahi
Dut yemiş ak kulaklı bülbül olup
Verecek cevâp bulamadı…
* * * * *
76 senesi gasp edilen Hava Asubaylığının akibetini anlamak gâyesi ile
Üçüncü dilekcemi Hava Kuvvetlerimize
Gümüşden guşun gınalı ganedinde gönderdim…
KONU: Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulunun 2014 Senesinde Mezûn Etdiği Dönem Sayısı Hakkında. İLGİ: (a) Hava Kuvvetleri Komutanlığı ağ sayfasında neşredilen haber. (http://www.hvkk.tsk.tr/tr/HaberDetay.aspx?IcerikID=6364&ID=93) (b) 1492 sayı ve 01/06/1929 târihli Deniz Ve Hava Gedikli Küçük Zâbit Maaş Kânunu. (c) Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulunun Târihcesi (http://www.tekok.edu.tr/) (ç) 09 Ekim 2003 târih ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kânunu. (d) 19 Nisan 2004 târih ve 2004/7189 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kânununun Uygulanmasına İlişkin Esâs ve Usûller Hakkında Yönetmelik. 1. İlgi (a)’da mezkûr haberde; 31 Ağustos 2014 Pazar günü Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulunun 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Mezûniyet/Diploma Törenini icrâ edeceğini Hava Kuvvetleri Komutanlığımız,kamuouyuna duyurdu. 2. Ancak ne var ki söze konu İlgi (a) haberde, Hava Meslek Yüksek Okulunun kaçıncı dönem mezûnlarına diploma verdiğine dair herhangi bir bilgi yer almadı. 3. Bugünkü târih itibariyle, Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu ismiyle Hava Kuvvetlerimize Astsubay yetişdiren okulun târihcesi hakkında benim bulabildiğim ilk kânun, İlgi (b)’de mezkûr 1929 târihli “Deniz Ve Hava Gedikli Küçük Zâbit Maaş Kânunudur”. Hava Astsubaylık târihinin daha da eski tarihlere sirâyet etmesi ithimâli yüksekdir. Nitekim, okulun İlgi (c)’de münteşir târihcesinde, 1926 senesinde “Uçak Makinist Okulu’nun” teşkil edildiğinden bahsedilmektedir. Zirâ, brövesine 1911 târihini yazan Hava Kuvvetlerimizde, Astsubayların târihcesi de bu târihe kadar istinat etse gerekdir. 4. Der Saadet Piyâde Küçük Zâbit Mektebinden 1912 senesinde mezûn olan, 1913’de Kuvây-ı Havaiyye teşkilâtına intisâb eden, 1915 târihinde uçak makinisti olan, 1916 târihinde pilot brövesini alan Türk ve dünyâ havacılık târihinin en müstesnâ eşhâsından Hava Pilot Gedikli Zâbit Vecihi Efendi (HÜRKUŞ), Hava Astsubaylığına bu hususda verilecek en güzel örneklerden biridir. 5. Bugün itibâriyle Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu ismiyle eğitime devâm eden Astsubay okulunun; a.İlgi (a) târincede bahsedilen Uçak Makinist Okulunun devâmı olduğu, b. 1492 sayılı kânun ile 1929 târihinde teşkil edilen Hava Gedikli Zâbitlik, c. 5619 sayılı kânun ile 1951 târihinde teşkil edilen Gedikli Erbaşlık ve dahi ç. 5802 sayılı kânun ile 1951 târihinde teşkil edilen Astsubaylığın mânevî, hukûkî, târihî ve dahi askerî mirâsının günümüzdeki vârisi ve mümessili olduğunu zannederim söylemeye hâcet yokdur. 6. Yukarıda verdiğim kısa izahât muvacehesinde, 125 senelik şanlı bir târihe sahip olan Deniz Astsubaylığının emekli bir mensûbu olarak benim suâllerim şöyledir; a. İlgi (a) haber ile icrâ edileceği kamuoyuna duyurulan törende, Hava Astsubay Meslek Yüksekokulundan 2014 senesinde kaçıncı dönem Hava Astsubayları mezûn edilmişdir? b. Kamuoyuna duyurulan İlgi (a) haberde, kaçıncı dönem Astsubay mezûn edildiğine dair bilgi, niçin verilmemişdir? 7. Suâllerimin cevâbını İlgi (ç, d) mevzuat kapsamında tarafıma bildirmesini, Sayın Hava Kuvvetleri Komutanımızdan saygılarımla arz ederim.06.04.2015. |
* * * * *
Hava Kuvvetleri Komutanımız sağolsunlar,
Hava Asubaylık târihinin gasp edilmesinin
Kendisi de emekli bir Asubay olan Eski Tüfek’i “etkilemediğine”
Ve dahi
“Yapılacak herhangi bir işlem olmadığına“
Yüksek emir komuta zenciri içinde karâr verdi…
Sayın komutanım meâlen diyor ki;
Bir kaşkariko tezgâladık, be Eski Tüfek!
Ve dahi
Türk Hava Asubaylarının 76 senelik târihini resmen ve hile ile gasp etdik!
Sus, bulandırma denizi!.. Uyandırma !..
Hava Asubaylarının yetmiş küsûr senelik târihinin gasp edilmesi konusunda
Sayın komutanım ÖZTÜRK, “yapılacak bir işlem olmadığına” karâr verdi vermesine
Fakat
Aşağıdaki evrâkda gördüğünüz üzere Başbakanlık hukukcuları
Aslında bu konuda “yapılacak bir işlem olduğuna” karâr verdi.
Emekli bir Asubay olduğu için Eski Tüfek’i mesmiye almayan Hava Kuvvetleri Komutanımız
Başbakanlığın bu emrine bakalım ne cevâp verecek…
* * * * *
76 senelik târihi inkâr edilen Jandarma Asubaylığının vaziyetini öğrenmek için
Dördüncü dilekcemi bağlayıp atlı cendermenin terkisine
Yolladım, Jandarma Genel Komutanımıza…
KONU: Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunun 2014 Senesinde Mezûn Etdiği Dönem Sayısı Hakkında.
İLGİ: (a) Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunun Târihcesi (http://www.jamyo.edu.tr/) (b) 305 sayı ve 20 Cemâziyelâhir 1341 (1926) târihli Jandarma Muhassasatının Tezyidi Hakkında Kânun. (c) 4982 sayı ve 09 Ekim 2003 târihli Bilgi Edinme Hakkı Kânunu. (ç) 2004/7189 sayı ve 19 Nisan 2004 târihli Bilgi Edinme Hakkı Kânununun Uygulanmasına İlişkin Esâs ve Usûller Hakkında Yönetmelik. 1. İlgi (a)’da mezkûr haberde; Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunun ilk dönem mezûnlarını 2005 senesinde verdiği kendi ağ sayfasından kamuoyuna duyurulmaktadır. 2. İlgi (b)’de mezkûr kânun tetkik edildiğinde, ordumuzda Jandarma Küçük Zâbitlik sınıfının 1926 senesinde dahi mevcut olduğu anlaşılmaktadır. Bu cümlenin devâmı olmak üzere 11 Nisan 2002 târih ve 4752 sayılı kânuna göre teşkil edilip ve dahi bugün Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu ismi ile Astsubay yetişdiren okulun târih süreci içinde; a. 305 sayı ve 1926 târihli kânunda târif edilen “Küçük Zâbitlik”, b. 1950 târih ve 5691 sayılı kânunda târif edilen “Gedikli Erbaşlık”, Ve dahi c. 1951 târih ve 5802 sayılı kânunda târif edilen “Astsubaylık” sınıfının devâmı olduğunda şüphe yokdur. 3. Ben, 30 senelik muvazzaf hizmetimi müteakip Sâhil Güvenlik Komutanlığından emekli olmuş bir astsubayım. Sicilim SG 1982-2085’dir. Madde 2’de arzetdiğim bilgiler ışığında konu değerlendirildiğinde emekli bir astsubay olarak, en az 90 senelik bir târihi olan Jandarma Astsubaylığının ilk mezûnlarını 2005 senesinde verdiğini doğrusu söylemek gerekirse ben anlayamadım. Bunu yapmakla Jandarma Astsubaylığının en az 90 senelik târihi âdetâ inkâr edilmektedir. 4. Bu cümleden olmak üzere Sayın Jandarma Genel Komutanımıza benim suâllerim şöyledir; a. Jandarma Genel Komutanlığımızın kayıtlarına göre Jandarma Astsubaylığı târihinde ilk dönem Jandarma Astsubay mezûnlar hangi târihde ordumuza intisâb etmişdir? b. Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nun kendinden evvel farklı isimler altında astsubay yetişdiren okulların devâmı olduğunda şüphe yokdur. Gerçek durum böyle iken, Jandarma Astsubaylığının târihi 2005 senesinde niçin sıfırlanmışdır? 5. Cevâbların İlgi (c,ç) mevzuat kapsamında tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim. 09.05.2015. |
En kurnaz cevâp, cendermeden geldi! Meğerse doğru imiş! Uyanıkları boşuna cenderme yapmıyorlarmış!
Türk Ordusunun Asubayları için hayat memât meselesi olan bu konuda tevcih etdiğim suâlime
Sayın komutanım, “kurumiçi düzenleme” deyip beni başından savmaya yeltendi…
Bilgi Edinme Kânununun o meşhur 25’inci maddesi şöyle diyor;
Jandarma Genel Komutanlığının ilk dönem Jandarma Asubaylarını
2005 senesinde mezûn etdiğini kamuoyuna davul zurna ile duyuruyor
Fakat
Yapılan bu sahtekârlığın hesâbını Eski Tüfek karışdırmaya başlayınca
Hemen üç maymunu oynuyor…
Hatırı kalmasın!
Ekâbir takımının hepsinin makâmını yegân yegân dolandıkdan sonra
Necdet Beye uğramamak olmazdı, değil mi?
Gazetelerde afili resimlerini görünce aklımıza takılan şu biricik suâli yolladım kendisine…
Ne yalan söyleyeyim
En filfilli cevâp Necdet Beyden geldi…
Meğerse Genelkurmay Başkanlık Asubayının mezûniyet dönem sayısını söylemek
Özel hayatın gizliliğini ihlâl ediyormuş…
Necdet Beyin bana gönderdiği yukarıda gördüğünüz şu cevâb hakkında tek söz söylemeyi dahi
Ben şahsen kelime isrâfı telâkki ediyorum.
* * * * *
İşde
Yiğit yârenler, kadim dostlarım;
Türk Ordusunun rûhu çelik yürekli Asubayların şanlı târihinin gasp edilmesine
Muhterem guvvet gomutanlarımızın verdiği cevâplar böyle…
Devletin kânunları
Guvvet gomutanlıklarının gendi neşretdiği kitapları, resmî belgeleri, evrâğı..
Guvvet gomutanlarımızın basın-yayına kendilerinin bizzat verdiği ağdalı beyânâtı…
Bu müthiş târih hırsızlığının üzerinden tam 10 sene deverân eylemişdi ki
Eski Tüfek isimli bir miskin çıktı ortaya
Ve dahi
Bu âdi hırsızlığın hesâbını sordu…
2005 senesinde gomutanlarının yapdığı bu alçak hırsızlığı
Bugün aynı goltukda oturan guvvet gomutanlarımız
Haysiyetli bir insan gibi davranıp telâfi etmek yerine
Ne hazindir ki
Hepsi de birlik olup aynı deliğe sıçdılar…
Ve Asubayların târihini gasp etmek suçunu himâye etmeyi tercih etdiler…
Bugünkü subay takımı da
Demek ki
Bu hırsızlığı yapan dünkü subaylar gibi
Hepden zihniyet sürgünü olmuşlar!..
* * * * *
Kara Asubay Meslek Yüksek Okulundaki târih hırsızlığını
Kıymetli meslekdaşım
Ve dahi
TEMAD Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Sayın Cevat KILINÇDEMİR duyuracak sizlere.
Türk Hava Asubaylığının târihcesi ise ne yazık ki beş bilinmeyenli denklem gibi.
Fakat bu makâlemizde evvel Allah bilinmeyen bu denklemlerin düğümlerini
Sabır, sebat ile ve binbir emek ve göz nûru harcayıp yegân yegân çözeceğiz.
Ve dahi
Bilinemeyenleri bulup bilip ortaya koyacağız.
* * * * *
Aydın vilâyetimizden 1951 mezûnu
Ve dahi iki kişilik uçakda pilot ile birlikde uçan Emekli Hava Makinist Asubay
Kartal gözlü 82’lik Efe Ahmet KISA’nın gönderdiği aşağıda gördüğünüz diploma
Asubay târihcesinin şu an itibâriyle muttali olduğumuz en eski ve dahi en temel senedi oluyor.
Bunu böyle bilelim.
Babasından yâdigâr bu kıymetli diplomayı
Dükkânının duvarında büyük bir ihtimâm ile muhâfaza etdikden tam 73 sene sonra
Bu vedianın renkli bir nüshâsını târihin unutmaz hâfızasına armağan eden
Vefâlı evlâdı Sayın Nejat ÖZTÜRK’e
Ve dahi
Kuşadası’na kadar bir koşu gidip bu belgeyi Eski Tüfek’e ulaşdıran
Sayın Ahmet KISA’ya huzurunuzda teşekkür eder
Her ikisinin de ellerinden hörmetle öperim.
Bakınız,
Cennet mekân Hava Makinist Gedikli Onbaşı Mehmet ÖZTÜRK,
942-1689 sicil,
731 diploma numarası
Ve dahi
14’üncü dönem olarak
Hava Okul Komutanlığından 1942 senesinde mezûn oldu. Bu rakamı geriye doğru işletdiğimizde
İlk dönem mezûn Hava Asubaylarının
Hava Kuvvetlerimize 1942-13 = 1929 senesinde intisâb etdiğini öğreniyoruz.
Bu bilgiyi de bugün buradan dünyâya ilân ediyoruz.
Hava Asubay Meslek Yüksek Okulu’nun brövesine okulun kuruluş târihi olarak
2003 senesini yazan amâli erbaa câhili ahmak subaylar bu gerçeği anlasınlar gayrı!..
|
Sayın Ahmet KISA’dan aldığım bir bilgiyi burada sizlere akdarayım.
Hava Makinist Gedikli Erbaş Sayın Mehmet ÖZTÜRK’ün yukarıdaki diplomasının sağ alt köşesinde gördüğünüz 1689 rakamı, kendisinin 1942 senesine kadar Hava Kuvvetlerimize duhûl eden 1689’uncu Hava Asubayı olduğunu işâret ediyormuş. Merâkı mûcip olacaklara imdiden söyleyelim.
Yukarıdaki çizelgede ortaya çıkartdığımız mezûniyet dönem sayısını
Aşağıda gördüğünüz verdiği bilgi ile
Hv.Lv.Asb.Kd.Bçvş. Sayın M. Mustafa ÖZDEMİR de teyit ediyor.
* * * * *
Gedikli Hava Zâbitlerinin hâl-i pür melâline muttali olmak gâyesiyle
Bir dilekce de Hava Kuvvetlerimize postaladım.
Siz, bilmiyorsunuz,
Zahmet edip araşdırıp öğrenmek de isdemiyorsunuz!
Bâri bırakın, biz bulalım dedik!
KONU: Hava Kuvvetleri Komutanlığına İntisâb Eden İlk Dönem Gedikli Erbaşlar Hakkında.
İLGİ: (a) 5619 sayılı ve 23.03.1950 târihli Gedikli Erbaş Kânunu. (b) 5802 sayılı 02.07.1951 târihli Astsubay Kânunu. (c) 09 Ekim 2003 târihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kânunu. (ç) 19 Nisan 2004 târihli ve 2004/7189 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kânunun Uygulanmasına İlişkin Esâs ve Usûller Hakkında Yönetmelik. 1. T.C. Ordusunda Gedikli Erbaş asker sınıfının 30 Haziran 1950 târihinde meriyyete konulan İlgi (a) kânuna istinâden 1950 senesinde ihdâs edildiğini biliyoruz. 2. İlgi (b)’de mezkûr 5802 sayılı Astsubay Kânununun 05 Temmuz 1951 târihinde meriyyete girmesiyle birlikde söze konu İlgi (a) Gedikli Erbaş Kânunu ve dahi Gedikli Erbaş asker sınıfı aynı târihde ilgâ/lağv edildi. 3. Bu cümlenin devâmı olmak üzere sâdece 1 sene meriyyetde kalan söze konu İlgi (a) kânuna istinâden 1950 senesinde sâdece bir dönem Gedikli Erbaş mezun edilmiş olması gerekir. 4. Ancak yapdığım inceleme neticesinde, 1950 senesinden evvelki târihlerde de Gedikli Erbaş mezun edildiğini tesbit etdim. Bu tesbitimin örneği de 1945 neşetli Hava Bombardıman Gedikli Erbaş Sayın Recep ERDEM’dir. Sayın Recep ERDEM, 1943 senesinde Eskişehir Hava Okulu imhânını kazanmış ve aynı sene okula kayıt yapdırmış. İki senelik eğitim-öğrenimini başarıyla tamamlamasını müteakip Sayın Recep ERDEM; a. 1945-2950 sicil numarası, b. Hava Bombardıman Gedikli Erbaş unvânı ve c. Gedikli Çavuş rütbesiyle Eskişehir Hava Okulundan 1945 senesinde mezun edilmiş. Kendisi hâlen hayatta olup irtibat bilgisi bende mevcutdur. 5. İlgi (c,ç) mevzuata istinâden Millî Savunma Bakanımız Sayın İsmet YILMAZ’a suallerim şunlardır; Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza intisâb eden “ilk dönem Gedikli Erbaşlar”; a. Hangi târihde Ve dahi b. Hangi Kânuna istinâden Gedikli Erbaş nasbedilmişdir? 01 Ocak 2015. 113290 başvuru numarası ile mesajınız başarı ile iletilmiştir. Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. |
Katı,
Katı olduğu kadar kalın,
Kalın olduğu kadar karanlık,
Ve dahi
Karanlık olduğundan daha da fazla infisâh etmiş subay zihniyeti
Etden kemikden duvar oldu önümde…
2005 senesinde ilk dönem mezûnlarını verdiğini iddia eden
Ve dahi
Kuruluş târihi olarak brövesine 2003 senesini yazan
Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunun gerçek mezûniyet dönem sayısını hesâplamamız için
Kendisi de emekli bir Jandarma Asubayı
Ve dahi
TAS-SEN Genel Disiplin Kurulu üyesi kıymetli meslekdaşım Sayın Ersel AKSU
Kendi diplomasının bir sûretini hediye etdi makâlemize…
Sayın AKSU;
1989 senesinde 60’ıncı dönem olarak mezûn oldu ve
Jandarma Asubay Çavuş rütbesiyle vatan hizmetine başladı.
İlk dönem Jandarma Asubay mezûnlarının târihini öğrenmek için de
Basit bir çıkartma işlemi yapmak yetdi.
1989-60 =1929 eder.
Kendisi 1956 neşetli ve 28’inci dönem mezûnu bir Jandarma Asubay olan
Bilecik’li 82’lik Sayın Mehmet KAYALI’nın bildirdiğine göre
İhtiyaca binaen aynı sene içinde 2 dönem Jandarma Asubayı mezûn edilmiş.
Târihini tam olarak hatırlamayadı.
Fakat aynı sene içinde 2 dönem Jandarma Asubayı mezûn edildiğini iyi biliyor.
Bu târihi hatırlayan meslekdaşımız var ise söylesinler. Buraya o bilgiyi de yazalım.
İkiz mezûniyet ile verilen bu bir fazlalığı da
Toplam mezûniyet dönem sayısına eklemek icâb ediyor elbetde.
* * * * *
Subaya Öyle,
Asubaya Böyle!
Kendi peydahladıkları evvel-ebed değişmez bir kast tezgâhı içinde
Maksat, herkes, gıçının yerini bilsin!
Subayı inci dânesi gibi tek tek saya ölçe altın varaklı kayıtlara geçir,
Asubayı ise toptan mal alır-satar gibi saman kağıdından diplomaya bir kalemde yaz, gitsin.
Asubay dediğin asker kişiler;
Sıvasız hânelerin sayısız çocukları nasıl olsa…
Bu sürgün zihniyetin bir tezâhürü olarak da;
1949 senesinde dahi mezûn etdikleri subaylarımıza “Numaralı Diploma” verdiler.
Siyah beyaz filimlerin pos bıyıklı babacan oyuncusu
Kıymetli Meslekdaşım
Ve dahi
Aslen Deniz Gedikli Zâbit olan
Fakat
Sahtekârlık ile Deniz Gedikli Erbaş yapılan Sayın Hulusi KENTMEN
Mezûniyet dönem sayısını bilemeden geldi geçdi şu dünyâdan…
Çünkü
Aşağıda gördüğünüz üzere kendisine “numarasız” diploma verdiler!..
Benim de mezûnu olduğum aynı okul
42 sene sonra bu kez de bana gene “numarasız” diploma verdi.
Fakat bize yapılan bu târih sıfırlama ameliyyâtını
2015 senesinin beşinci ayında cürm-ü meşhût hâlinde yakaladık evvel Allah.
Ben de bugün öğrendim ki
1982 senesinde Deniz Asubay Sınıf Okulundan
Meğerse 92’inci dönem Deniz Asubayı olarak mezûn olmuşum!..
2005 senesinden buyana mezûn edilen Deniz Asubaylarına
Mezûniyet Dönem Numarası veriyorlar vermesine
Fakat bu kez de
Asubay Okullarının hepsinin verdiği diplomaya mezûniyet dönem sayısını cebren ve hile ile yanlış yazıyorlar.
İmdi sıra geldi makâlemizin alâmet-i fârikasına…
Sizler için hiçbir fedâkârlıkdan imtinâ etmeyen Eski Tüfek,
Guvvet Gomutanlarımız
Ve
Necdet Beyin dahi
Bugüne kadar hiç görmediği,
Hiç merâk etmediği
Ve dahi
Hiç bilmediği şu çizelgeyi hazırladı sizler için…
Hangi kuvvet mensûbu olursanız olunuz
Buyurun, seçip alınız size ait olan “mezûniyet dönem sayınızı”…
Türkiye Cumhuriyeti Ordusu |
|||||||||||||
Deniz Asubaylığı |
|
Kara Asubaylığı |
|
Jandarma Asubaylığı |
|
Hava Asubaylığı |
|||||||
Senesi |
Dönemi |
Senesi |
Dönemi |
|
Senesi |
Dönemi |
Senesi |
Dönemi |
|||||
1890 |
Mezûn vermedi |
1909 |
Mezûn vermedi |
|
1929 |
1 |
1929 |
1 |
|||||
1891 |
1 |
1910 |
Mezûn vermedi |
|
1930 |
2 |
1930 |
2 |
|||||
1892 |
2 |
1911 |
1 |
|
1931 |
3 |
1931 |
3 |
|||||
1893 |
3 |
1912 |
2 |
|
1932 |
4 |
1932 |
4 |
|||||
1894 |
4 |
1913 |
3 |
|
1933 |
5 |
1933 |
5 |
|||||
1895 |
5 |
1914 |
4 |
|
1934 |
6 |
1934 |
6 |
|||||
1896 |
6 |
1915 |
5 |
|
1935 |
7 |
1935 |
7 |
|||||
1897 |
7 |
1916 |
6 |
|
1936 |
8 |
1936 |
8 |
|||||
1898 |
8 |
1917 |
7 |
|
1937 |
9 |
1937 |
9 |
|||||
1899 |
9 |
1918 |
8 |
|
1938 |
10 |
1938 |
10 |
|||||
1900 |
10 |
1919 |
9 |
|
1939 |
11 |
1939 |
11 |
|||||
1901 |
11 |
1920 |
10 |
|
1940 |
12 |
1940 |
12 |
|||||
1902 |
12 |
1921 |
11 |
|
1941 |
13 |
1941 |
13 |
|||||
1903 |
13 |
1922 |
12 |
|
1942 |
14 |
1942 |
14 |
|||||
1904 |
14 |
1923 |
13 |
|
1943 |
15 |
1943 |
15 |
|||||
1905 |
15 |
1924 |
14 |
|
1944 |
16 |
1944 |
16 |
|||||
1906 |
16 |
1925 |
15 |
|
1945 |
17 |
1945 |
17 |
|||||
1907 |
17 |
1926 |
16 |
|
1946 |
18 |
1946 |
18 |
|||||
1908 |
18 |
1927 |
17 |
|
1947 |
19 |
1947 |
19 |
|||||
1909 |
19 |
1928 |
18 |
|
1948 |
20 |
1948 |
20 |
|||||
1910 |
20 |
1929 |
19 |
|
1949 |
21 |
1949 |
21 |
|||||
1911 |
21 |
1930 |
20 |
|
1950 |
22 |
1950 |
22 |
|||||
1912 |
22 |
1931 |
21 |
|
1951 |
23 |
1951 |
23 |
|||||
1913 |
23 |
1932 |
22 |
|
1952 |
24 |
1952 |
24 |
|||||
1914 |
24 |
1933 |
23 |
|
1953 |
25 |
1953 |
25 |
|||||
1915 |
25 |
1934 |
24 |
|
1954 |
26 |
1954 |
26 |
|||||
1916 |
26 |
1935 |
25 |
|
1955 |
27 |
1955 |
27 |
|||||
1917 |
27 |
1936 |
26 |
|
1956 |
28 |
1956 |
28 |
|||||
1918 |
28 |
1937 |
27 |
|
1957 |
29 |
1957 |
29 |
|||||
1919 |
29 |
1938 |
28 |
|
1958 |
30 |
1958 |
30 |
|||||
1920 |
30 |
1939 |
29 |
|
1959 |
31 |
1959 |
31 |
|||||
1921 |
31 |
1940 |
30 |
|
1960 |
32 |
1960 |
32 |
|||||
1922 |
32 |
1941 |
31 |
|
1961 |
33 |
1961 |
33 |
|||||
1923 |
33 |
1942 |
32 |
|
1962 |
34 |
1962 |
34 |
|||||
1924 |
34 |
1943 |
33 |
|
1963 |
35 |
1963 |
35 |
|||||
1925 |
35 |
1944 |
34 |
|
1964 |
36 |
1964 |
36 |
|||||
1926 |
36 |
1945 |
35 |
|
1965 |
37 |
1965 |
37 |
|||||
1927 |
37 |
1946 |
36 |
|
1966 |
38 |
1966 |
38 |
|||||
1928 |
38 |
1947 |
37 |
|
1967 |
39 |
1967 |
39 |
|||||
1929 |
39 |
1948 |
38 |
|
1968 |
40 |
1968 |
40 |
|||||
1930 |
40 |
1949 |
39 |
|
1969 |
41 |
1969 |
41 |
|||||
1931 |
41 |
1950 |
40 |
|
1970 |
42 |
1970 |
42 |
|||||
1932 |
42 |
1951 |
41 |
|
1971 |
43 |
1971 |
43 |
|||||
1933 |
43 |
1952 |
42 |
|
1972 |
44 |
1972 |
44 |
|||||
1934 |
44 |
1953 |
43 |
|
1973 |
Mezûn vermedi |
1973 |
Mezûn vermedi |
|||||
1935 |
45 |
1954 |
44 |
|
1974 |
45 |
1974 |
45 |
|||||
1936 |
46 |
1955 |
45 |
|
1975 |
46 |
1975 |
46 |
|||||
1937 |
47 |
1956 |
46 |
|
1976 |
47 |
1976 |
47 |
|||||
1938 |
48 |
1957 |
47 |
|
1977 |
48 |
1977 |
48 |
|||||
1939 |
49 |
1958 |
48 |
|
1978 |
49 |
1978 |
49 |
|||||
1940 |
50 |
1959 |
49 |
|
1979 |
50 |
1979 |
50 |
|||||
1941 |
51 |
1960 |
50 |
|
1980 |
51 |
1980 |
51 |
|||||
1942 |
52 |
1961 |
51 |
|
1981 |
52 |
1981 |
52 |
|||||
1943 |
53 |
1962 |
52 |
|
1982 |
53 |
1982 |
53 |
|||||
1944 |
54 |
1963 |
53 |
|
1983 |
54 |
1983 |
54 |
|||||
1945 |
55 |
1964 |
54 |
|
1984 |
55 |
1984 |
55 |
|||||
1946 |
56 |
1965 |
55 |
|
1985 |
56 |
1985 |
56 |
|||||
1947 |
57 |
1966 |
56 |
|
1986 |
57 |
1986 |
57 |
|||||
1948 |
58 |
1967 |
57 |
|
1987 |
58 |
1987 |
58 |
|||||
1949 |
50 |
1968 |
58 |
|
1988 |
59 |
1988 |
59 |
|||||
1950 |
60 |
1969 |
59 |
|
1989 |
60 |
1989 |
60 |
|||||
1951 |
61 |
1970 |
60 |
|
1990 |
61 |
1990 |
61 |
|||||
1952 |
62 |
1971 |
61 |
|
1991 |
62 |
1991 |
62 |
|||||
1953 |
63 |
1972 |
62 |
|
1992 |
63 |
1992 |
64 |
|||||
1954 |
64 |
1973 |
Mezûn vermedi |
|
1993 |
64 |
1993 |
64 |
|||||
1955 |
65 |
1974 |
63 |
|
1994 |
65 |
1994 |
65 |
|||||
1956 |
66 |
1975 |
64 |
|
1995 |
66 |
1995 |
66 |
|||||
1957 |
67 |
1976 |
65 |
|
1996 |
67 |
1996 |
67 |
|||||
1958 |
68 |
1977 |
66 |
|
1997 |
68 |
1997 |
68 |
|||||
1959 |
69 |
1978 |
67 |
|
1998 |
69 |
1998 |
69 |
|||||
1960 |
70 |
1979 |
68 |
|
1999 |
70 |
1999 |
70 |
|||||
1961 |
71 |
1980 |
69 |
|
2000 |
71 |
2000 |
71 |
|||||
1962 |
72 |
1981 |
70 |
|
2001 |
72 |
2001 |
72 |
|||||
1963 |
73 |
1982 |
71 |
|
2002 |
73 |
2002 |
73 |
|||||
1964 |
74 |
1983 |
72 |
|
2003 |
74 |
2003 |
74 |
|||||
1965 |
75 |
1984 |
73 |
|
2004 |
75 |
2004 |
75 |
|||||
1966 |
76 |
1985 |
74 |
|
2005 |
76 |
2005 |
76 |
|||||
1967 |
77 |
1986 |
75 |
|
2006 |
77 |
2006 |
77 |
|||||
1968 |
78 |
1987 |
76 |
|
2007 |
78 |
2007 |
78 |
|||||
1969 |
79 |
1988 |
77 |
|
2008 |
79 |
2008 |
79 |
|||||
1970 |
80 |
1989 |
78 |
|
2009 |
80 |
2009 |
80 |
|||||
1971 |
81 |
1990 |
79 |
|
2010 |
81 |
2010 |
81 |
|||||
1972 |
82 |
1991 |
80 |
|
2011 |
82 |
2011 |
82 |
|||||
1973 |
3 dönem mezûn verdi |
1992 |
81 |
|
2012 |
83 |
2012 |
83 |
|||||
1974 |
84 |
1993 |
82 |
|
2013 |
84 |
2013 |
84 |
|||||
1975 |
85 |
1994 |
83 |
|
2014 |
85 |
2014 |
85 |
|||||
1976 |
86 |
1995 |
84 |
|
2015 |
86 |
2015 |
86 |
|||||
1977 |
87 |
1996 |
85 |
|
İlâve 1 |
87 |
|||||||
1978 |
88 |
1997 |
86 |
Jandarma Genel Komutanlığımız biliyordur. Senesini henüz öğrenemedik. 1956 mezûnu Jandarma Asubay Mehmet KAYALI’nın verdiği bilgiye göre aynı sene içinde 2 dönem Jandarma Asubayı mezûn edildi. Bu sebepden dolayı |
|
||||||||
1979 |
89 |
1998 |
87 |
1954 senesinde 2 dönem Hava Asubayı mezûn edildi. Bu sebepden dolayı mezûniyet dönem sayısına 1 sene ilâve edilmelidir. |
|||||||||
1980 |
90 |
1999 |
88 |
||||||||||
1981 |
91 |
2000 |
89 |
||||||||||
1982 |
92 |
2001 |
90 |
||||||||||
1983 |
93 |
2002 |
91 |
||||||||||
1984 |
94 |
2003 |
92 |
||||||||||
1985 |
95 |
2004 |
93 |
||||||||||
1986 |
96 |
2005 |
94 |
||||||||||
1987 |
97 |
2006 |
95 |
||||||||||
1988 |
98 |
2007 |
96 |
||||||||||
1989 |
99 |
2008 |
97 |
||||||||||
1990 |
100 |
2009 |
98 |
||||||||||
1991 |
101 |
2010 |
99 |
||||||||||
1992 |
102 |
2011 |
100 |
||||||||||
1993 |
103 |
2012 |
101 |
||||||||||
1994 |
104 |
2013 |
102 |
||||||||||
1995 |
105 |
2014 |
103 |
||||||||||
1996 |
106 |
2015 |
104 |
||||||||||
1997 |
107 |
|
|||||||||||
1998 |
106 |
||||||||||||
1999 |
109 |
||||||||||||
2000 |
110 |
||||||||||||
2001 |
111 |
||||||||||||
2002 |
112 |
||||||||||||
2003 |
113 |
||||||||||||
2004 |
114 |
||||||||||||
2005 |
115 |
||||||||||||
2006 |
116 |
||||||||||||
2007 |
117 |
||||||||||||
2008 |
118 |
||||||||||||
2009 |
119 |
||||||||||||
2010 |
120 |
||||||||||||
2011 |
121 |
||||||||||||
2012 |
122 |
||||||||||||
2013 |
123 |
||||||||||||
2014 |
124 |
||||||||||||
2015 |
125 |
Kara Asubaylığının 100’üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle
K.K. EDOK Okullar Komutanlığının 01 Haziran 2009 senesinde neşretdiği
Ve dahi ikinci bölümde kapak resmini gösderdiğimiz kitapda açıklandığı üzere;
Astsubay Sınıf Hazırlama Okullarının ismi;
1971 senesinde Astsubay Hazırlama Okulu olarak değişdirildi.
Ve dahi
2 sene olan eğitim süreleri 3 senelik lise seviyesine yükseltildi.
Astsubay Sınıf Hazırlama Okulları 2 senelik eğitim verdiği son dönem öğrencilerini 1972 senesinde mezûn etdi.
Bu sebepden dolayı Asubay Okulları 1973 senesinde mezûn vermedi.
Asubay zaafiyetini gidermek üzere kıt’alarda görevli erlerimize ya da dış kaynakdan temin etdiği lise mezûnlarına kısa dönem eğitim verilip 1973 senesinde Asubay mezûn edildiğini de bizzat bizler biliyoruz.
Yukarıda verdiğimiz çizelgede;
Kara Asubay mezûniyet dönem sayısı tam doğrudur.
Fakat Deniz Asubay mezûniyet sayısında bir kesinlik yokdur. Çizelgedeki sayıdan fazladır, az değildir.
Çünkü Târihci Sayın Ergün HİÇYILMAZ’ın 2010 senesinde neşretdiği aşağıda okuduğunuz haberine göre
Deniz Asubaylığının kuruluş senesi 1875’dir.
Sayın HİÇYILMAZ’ın verdiği bu bilgiyi teyit eden sağ tarafınızda gördüğünüz gibi bir de okul brövesi var.
Böyle bir bröve var ise şâyet bu bröveyi kullanan bir de okul olsa gerekdir, değil mi?
Bugüne kadar geçen târihî vetire içinde;
Çeşitli isimler altında eğitim-öğretip verip
Farklı unvanlar ile öğrenci mezûn etse de
Deniz Asubay Okulunun 1875 senesinde teşkil edilmiş olması muhtemel görünüyor.
Araşdırmamız devâm ediyor. Bu konuda bilgisi olanların yardımını ricâ ediyorum.
* * * * *
Evvelâ ahdetdik,
Sonra da cehdetdik!
Zamân ve el emeği göz nûrumuzu haraç-mezât etmek bahâsına
Canımızı dişimize takıp bu işin sırrına ermek istedik!
İşde, şu dilekceyi gönderdim Deniz Kuvvetleri Komutanıma
KONU: Deniz Kuvvetleri Komutanlığına İntisâb Eden İlk Dönem Gedikli Erbaşlar Hakkında. İLGİ: (a) 03 Şubat 2015 târihli, 121312 sayılı ve aynı konulu BİMER dilekcem. (b) Deniz Kuvvetleri Komutanlığının11 Şubat 2015 Çarşamba târih ve 09:10:14 saatli cevâbı. 1. T.C. Ordusunda Gedikli Erbaş asker sınıfının ihdâs edilmesine dair İlgi (a) ile tevcih etdiğim dilekcemdeki suâllere Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız İlgi (b) ile gönderdiği cevâpda; dilekceme konu etdiğim hususların tespiti maksadıyla İstanbul’da konuşlu Deniz Müzesi Komutanlığına araştırmacı olarak şahsen müracaat edebileceğim bildirdi. 2. Deniz Kuvvetlerimizde Gedikli Erbaş asker sınıfının teşkiline dair tarihceyi ilk kaynağından tespit edebilmek gâyesiye Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı uhdesindeki şahsî dosya arşivlerinde tetkik yapmam gerekmektedir. 3. Ben, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı neşetli, Sâhil Güvenlik Komutanlığından emekli olan bir Astsubayım. Sicilim, 1982-2085; son rütbem, SG Telsiz Astsubay III Kademeli Kıdemli Başçavuş’dur. Dilekceme konu işbu arşivlerde tetkik yapmak üzere izinin verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.21.02.2015. 190013 başvuru numarası ile mesajınız başarı ile iletilmiştir. Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. |
Bugün itibâriyle hiçbirisi hayatta olmayan ehl-i kubûr rahmetli Deniz Gedikli Zâbitler
Vallahi de billahi de
Bir anda devlet sırrı oluverdi karşımda…
190013 nolu başvurunuz hakkında.bimerbilgi1@basbakanlik.gov.tr 9:14 AM To: sukruirbik@hotmail.com
Sayın ŞÜKRÜ IRBIK , Bimer Başvuru Numaranız :190013 Sayın Şükrü IRBIK; 1. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına intisap eden ilk astsubaylar hakkında kaleme aldığınız BİMER müracaatınız tarafımıza ulaşmıştır. 2. MY 71-1(C) TSK Arşiv Yönergesi gereğince müracaata konu olan personel şahsi dosyalarının incelenebilmesi için son işlem tarihi üzerinden 101 yıl geçmesi gerekmekte olup bahse konu şahsi dosyalarda inceleme işlemi yapılamamaktadır. 3. Cumhuriyet öncesi belgelerde inceleme yapabilmek için Deniz Müzesi Komutanlığı/İstanbul’a şahsen müracaat edebilirsiniz. Rica ederim. DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI |
* * * * *
Hava ve Jandarma Asubay Meslek Yüksek Okullarının bugün kullandıkları brövelerinde 2003 târihi mevcut.
Asubaylık târihine bu ihâneti yapanlara öyle bir küfür sallamak istiyorum ki şimdi şuradan, deme gitsin!..
Bu ihânete sebep olan cuntacı mankurt subaylar
2003 senesinde Asubaylara karşı resmen ve hile ile “târih darbesi” yapmışlar.
Eğitim süresinin yükseltildiği senelerde Harp Okulları bâzen 1 sene bâzen de 2 sene üst üsde mezûn vermedi.
Fakat Asubay Okulları eğitim süresinin yükseltildiği senelerde dahi mezûn vermeye devâm etdi. Hattâ bâzı Asubay Okulları bâzı senelerde çifte dönem mezûn verdi.
Emekli Hava Asubayı Aydın’lı 82’lik Efe Sayın Ahmet KISA’dan aldığım bilgiye göre, artan Asubay ihtiyacını karşılamak için Hava Kuvvetlerimiz 1954 senesi içinde iki ayrı dönem Hava Asubayı mezûn etdi.
Deniz Kuvvetlerimiz de 1973 senesinde aynı işlemi yapdı ve iki ayrı dönem Deniz Asubayı mezûn etdi.
Emekli Deniz Asubayı Sayın Halil ERGENLİ‘nin
Emekli Deniz Asubayı Sayın Cemâlettin ALACA‘dan teyit ederek verdiği bilgiye göre
Ve dahi
Emekli Deniz Asubay Sayın Necdet TÖRE’nin verdiği bilgiye göre;
Deniz Astsubay Sınıf Okulu 1973 senesinde eğitim-öğretim vermek üzere 3 ayrı kaynakdan 713 öğrenci aldı.
Bu öğrenci kaynakları;
1. Askerî olarak;
a. Beylerbeyi Deniz Astsubay Hazırlama Okuluna 1970 senesinde girip 1972 senesinde mezûn edilen 340 öğrenci.
2. Sivil olarak;
a. Devlet ve meslek lisesi mezûnlarından okula kabul edilen 190 öğrenci.
b. Meslek lisesi mezûnlarından Ocak 1973 ayında seçilip yarım dönem eğitim-öğretim verilen 183 öğrenci.
Senelik ortalama öğrenci sayısı 350 civârında olan Deniz Astsubay Sınıf Okulu’nun 1973 senesinde, evvelki senelere göre 2 misli öğrenci kabul etmesi, bir sene sonra başlayacak Kıbrıs Barış Harekâtının habercisiydi aslında.
Deniz Astsubay Sınıf Okulunda;
Harp Okullarının eğitim süresi;
Bu düzenlemenin her ikisi de aşağıda gördüğünüz üzere Kânun ile yapıldı.
Fakat Asubay Hazırlama Okullarında;
Asubay Okullarında bu düzenlemelerin hepsi de aşağıdak gördüğünüz üzere
Ya Yönetmelikler ya da Millî Eğitim Bakanlığının Karârları ile yapıldı.
Konunun TBMM’de enine boyuna görüşülmesi, tartışılması ve en iyi neticeye varmak demek…
Yönetmelik ya da Bakanlık Karârı demek;
Darbeci üç beş subayın karargahda gizlice ictimâ eyleyip konuyu TBMM denetiminden kaçırarak
Babalarının çiftliğini yönetir gibi bir iki saat içinde paşa keyiflerinin isdediği gibi karâr almak demek…
Asubayların mezûniyet dönem sayısı konusunda yapılan işbu târih hırsızlığının derhâl düzeltilmesini
Ve dahi
Asubaylara, târihinin iâde edilmesini istiyoruz istemesine de
Lâkin
Evvel’den Ȃhire Işıltılı Yansımalar -5- isimli makâlemizin son sayfasında
Târihin döşüne şerh düşdüğümüz hak talebimizden ferâgat etdiğimiz zannedilmesin!
O isteğimiz hâlâ ve daha kuvvetli bir irâde, istek ve daha belirgin bir tavırla masadadır…
Bu gerçek bir yana
İçinde yaşadığımız 2015 senesi itibâriyle
Bu güne kadar kaç dönem Asubay mezûn etdiklerini
Guvvet gomutanlıkları derhâl açıklamalıdır.
İki sene evvel sıfırladığı kamyon yükü yeşil Dolarları ve kasalar dolusu mâvi Avroları
Bilâl oğlan, iade etmez! Zere çıfıtlar aldığını, canı bahâsına da olsa geri vermez!
Fakat
10 sene evvel sıfırladıkları Asubayların 80, 90, 120 senelik târihini
Biz Asubaylar
Guvvet Gomutanlarımızdan geri alacağız evvel Allah.
Mankurtlaşmadım!..
Mâhlûk da değilim!..
Senin gibi
Eşref-i mâhlûkum ben!..
Eyyâmı geldi, Eski Tüfek hesâp soruyor sizlere!
Eyy Sayın Guvvet Gomutanlarım;
Asubayların 2005 senesinde gasp etdiğiniz şanlı târihini
Bugün, hemen iâde edin!..
Şükrü IRBIK
(E) SG Tls.Asb. III Kad.Kd.Bçvş.
(*** Üçüncü ve son bölümdür)
: Makâlede mündericdir.
Okumak için tıklayınız!