STS harflerinin ardı sıra denk geldiği ilginç bir kelimedir, astsubay! Telaffuzu zordur, kolay kolay layıkıyla söyleyemezsiniz.
Çoğunlukla T harfi yutulur ve “assubay” olarak çıkar, illa böyle söyleyeceğim diye inat ederseniz ağız ve burundaki engellemelerden dolayı zorlanır, komik ifadeler çıkarırsınız, denemek serbest, buna boğumlanma veya artikülasyon derler.
Bizim tam tarifimiz şu; “Silahlı Kuvvetler Yasası’na göre astsubay meslek yüksek okullarında yetişerek Silahlı Kuvvetlere katılan astsubay çavuştan astsubay kıdemli başçavuşa kadar rütbesi olan asker, gedikli”
Düşünüyorum da, keşke gedikli kalsaymış, bunun kötü bir tarafı veya gocunulacak bir yönü yok ki, zabit ismini subay yapınca gedikliyi de subayın astı, subayın yardımcısı anlamında astsubay olarak düşünmüşler, belli ki…
Subayın kısaltılmış hali malumunuz “sb” şeklindedir, beş harf ikiye düşer, uygun bir kısaltmadır, astsubayın kısaltılmışı ise “astsb” şeklindedir, sekiz harf düşe düşe beşe düşebilmiştir, çünkü subay kısmının kısaltılmışı sabittir, herhalde ast kısmını kısaltmanın zihinlerde karmaşaya sebep olabileceği, bu mesleği icra edenlerin ast olduklarını unutabilecekleri falan değerlendirilmiştir. Ast’ı uzun olarak da, kısaltılmış olarak da “ast” yazmanın başka bir açıklaması olabilir mi?
Meslek hayatımda “astsb” yerine “assb” tercih edenlere de sıklıkla rastladım, gizli bir mesaj içerir gibi, favori anlamına da gelen as kelimesiyle “subayın ası benim” der gibi!.. Böyle küçük dil oyunlarına ihtiyaç duymadan, mertçe “asb” demek en normali ve en rasyonal yol değil midir? Ast’ın kısaltılmışı “a”, subay’ın kısaltılmışı “sb” ve sonuç itibarıyla, sekiz harften üçe düşen bir kısaltma “ASB”, bu kadar basit…
İşin içinde başka akıl oyunları olunca, böyle gariplikler ve saçmalıklara bol bol rastlanan bir ülkede yaşadığımızı hatırlayınca gülüp geçiyoruz ama buncağız durumlar bile, ülkemin Gayri Safi Milli Hasıla’da neden bu durumlarda olduğunun göstergesidir, aklımızı bu küçük hasetliklerle meşgul edeceğimize, daha çok tarıma, daha çok hayvancılığa, daha çok sanayiye, daha çok turizme vs. kullansaydık, eminim, çok daha farklı yerlere olurduk.
Ne diyelim, öyle olacak da böyle olacak, Celal’e de bu durumdan bir yazı konusu çıkacak…