Dolar 34,2348
Euro 37,8119
Altın 2.923,05
BİST 8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Açık
Ankara
25°C
Açık
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 24°C
Pts 21°C

BİR KURULTAYIN ARDINDAN …

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
19/11/2013 9:58 PM
5

Değerli Meslektaşlarım

Sn.Ersen Gürpınar’ın tüzük kurultayında belirttiği gibi mevcut tüzüğümüz değişmese bile mücadelenin önünde bir engel değildir. Madem gene lkurulda tüzük değişliği kararı alındı, tüzük komisyonu tespit edildi, o halde bizler daha demokratik, bizi gerçek anlamda STK yapacak bir tüzüğü hazırlamak için gerekli şartları hazırlamamız gerekiyordu. Komisyon çalışmaları aylar önce tamamlanıp şubelerin görüşlerine sunulduktan sonra son taslak hazırlanıp delegasyonun takdir ve onayına sunulmalıydı. Oysa taslak elimize ancak toplantı günü  ulaştı! Oysa biz görevimiz olmamasına rağmen sorumluluk hissedip  site yönetiminin önerisi ile kurduğumuz  özel komisyonun çalışmalarını aylar öncesinde  sizlerle paylaşıp gene lmerkeze sunduk!

Çalışmalarımızdaki bir çok hususun taslakta yer alması, Genel Başkan’ın konuya hakimiyeti, komisyonun emekleri ve delegelerin katkıları ile bunu başarabilirdik. Ama ne yazık ki, Kurultay’da Divan Başkanı’nın antidemokratik tutumu bu şansı kullanmamızı engelledi!

Kimse farklı düşünceler içinde olmasın. Bendeniz de tüzük konusunda çalışmalar yapan ve kurultay üyesi olarak Sn.Ersen Gürpınar’ın tespitlerine küçük katkılarda bulunmak istiyorum. Bu konulardaki eleştirilerimizin amacı hataların tekrarlanmasını önlemektir. Eksiklere ve ucu açık bazı yeni maddelerin olmasına rağmen tüzüğün hayırlı olmasını diliyorum.


NE OLMALIYDI? NE OLDU?
  • MADDE 23. Dernek ve Şube Genel Kurul Toplantıları aşağıda gösterildiği şekilde yapılır. Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin, resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri Yönetim Kurulu Üyeleri veya Yönetim Kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesi göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile Genel Kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı salonuna alınmazlar. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde Genel Kurul toplantısını izleyebilirler.

Genel Kurula katılma hakkı olanların Delege Kimlik kartları ETİLER ORDUEVİ Restoranında dağıtıldı, hazirun listeleri burada imzalatıldı. Toplantı yerinde yapılmalıydı.

  • Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir. Ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından toplantı açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de Yönetim Kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Toplantı başladığında böyle bir tutanak hazırlanmadı. Divan Heyeti seçilip yerine geçtikten sonra sayın başkan ÖNERGE verilebilmesi için %10 katılımcının imzası gerektiğini söyledi ancak bu sayının kaç olduğu sorulduğunda sayıyoruz belirteceğiz dedi. Oysa toplantı açıldığında bu sayımın yapılmış tutanak altına alınmış olması gerekirdi.

DERNEK TÜZÜĞÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİ UYGULANMA ESASLARI
  • MADDE 66. Dernek tüzüğünün değiştirilmesi şu şekilde yapılır:
    a.Dernek tüzüğünde herhangi bir değişiklik görüşmesinin yapılabilmesi için genel yönetim  kurulunun dernek büyük genel kuruluna gündem ile öneride bulunması veya dernek büyük genel   kurulunda bulunan delegelerin 1/10’unun yazılı ve gerekçeli öneride bulunması şarttır.

Bazı gerekçeli öneriler müzakere edilmeden geçiştirildi.

DİVAN BAŞKANININ GÖREVLERİ:

Toplantıyı yönetmek Divan Başkanının görevidir. Kâtipler toplantı tutanağını tanzim ederler.

  • a.Divan Başkanı gündemi okuyarak toplantıyı açar.

Tek gündem maddesi olduğu için gündem okunmadı.

  • b.ATATÜRK, şehitler, vefat eden meslek mensupları anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptırır.

Tüzüğe uygun olarak uygulandı.

  • c.Konukları takdim eder, gelen mesajları okur.

Konuk ve mesaj yoktu okunmadı, takdim edilmedi.

  • d.Genel Kurulun, yasalar ve Dernekler tüzüğünün hükümlerine uygun biçimde çalışmasını sağlar.

Bu madde Tüzük Komisyonu, Genel Kurul ve Yönetim Kurulunun dikkatinden kaçmış olmalı ki, Dernekler tüzüğü şeklinde bir mevzuat olmadığını buradaki “Dernekler” ifadesinin  “Dernek” olarak değişmesi gerektiğini kimse fark etmedi…

  • e.Genel Kurula, delegeler veya üyelerce getirilen konuların (önergelerin) müracaat sırasına göre müzakeresini sağlar.
  • f.Söz isteklerini sıraya koyar. Gerektiğinde, konuşma sırasını Genel Kurul kararı ile dakika olarak sınırlayabilir.
  • g.Bir konu üzerinde en az bir lehte ve bir aleyhteki konuşmacıya söz verdikten sonra başka söz isteyen yoksa oylamaya geçer.

Divan Başkanı,önerge verilmesine süre kısıtlaması getirdi, oysa ortaya çıkan gelişmelere göre Genel Kurul bitene kadar her an önerge verilebilmeliydi. Dernek tüzüğünde değişiklik görüşmesi yapılabilmesi için Genel merkez yönetim kurulu dernek büyük genel kuruluna gündem ile öneride bulunduğuna göre değişiklik önergeleri için divan başkanlığınca 1/10 delege imza dayatma şartı konulması ne derece doğrudur ?.. İlgili maddedeki 1/10 delege şartı (şayet çağrıyı genel merkez yönetimi yapmazsa) büyük genel kurulda görüşme yapılabilme şartı değil midir? Genel merkez yönetimi gündemle çağrı yaptığına göre…

Söz istekleri ancak Delegelerin ısrarları üzerine karşılandı.

Her önerge ile ilgili Genel Başkanın görüşü soruldu ve Genel Başkan önerge hakkında olumsuz görüş bildirdi ise Genel Kurula oylattırılmadan önerge Divan Başkanınca reddedildi.

Bu durumda önce önerge oylattırılmalı ve önerge kabul edilirse değişiklik önerge doğrultusunda revize edilerek yeni şekliyle oylattırılmalı idi.

Divan Başkanı bazen o kadar ileri gitti ki bir önergeye Genel Başkan ve Hukuk Komisyonu katılıyoruz dediği halde, Komisyondan geldiği şekliyle oylattırmak için ısrar etti. Bu durum Tüzük Komisyonunda yer alan Bazı Delegelerin bile tepkisini çekti.

Kısacası, Divan Başkanı bir çok kez Genel Kurulun yetkisini tek başına kullandı.

Tüzük kurultaylarında, Tüzük Komisyonun ayrı bir bölümde bir arada bulunmaları sağlanmalı ve komisyondan geçen şekil dışında bir önerge olduğunda Komisyonun da görüşü alınmalı, Genel Kurula bilahare oylattırılmalıydı.

  • h.Toplantı tutanaklarının eksiksiz tutulması için yazım işlerinin zamanında yapılmasını sağlar,

Tutanakları görür isek değerlendirme şansımız olacaktır.

  • i.Kabul veya red oylarının doğru sayılmasını sayım ve tasnif heyeti vasıtasıyla sağlar,

Oylamalarda Delegelerden bazılarının EVET oyu için el kaldırmadığı durumlarda bile OYBİRLİĞİ ile kabul edildi ibaresi kullanıldı. Oysa Oylamalarda EVET, HAYIR, ÇEKİMSER  olmak üzere 3 çeşit oy vardır, Çekimser delege olması durumunda bile bu OYBİRLİĞİ değil OY ÇOKLUĞU sonucunu doğurur. Maddelerin kabulü için her oylamada evet oyları sayılarak 2/3 çoğunluk aranmalıydı…

  • k.Toplantının disiplinini sağlar,

Periyodik aralıklarla ayağa kalkarak bağıra çağıra Genel Kurulu azarlayan bir şubemizin  delegesine hiç müdahale edilmedi…

Saygılarımla.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.