Dolar 33,8935
Euro 37,6010
Altın 2.814,30
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25°C
Açık
Ankara
25°C
Açık
Pts 25°C
Sal 26°C
Çar 23°C
Per 22°C

HALK OYLAMASI VE ASSUBAYLAR…

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
27/03/2017 11:19 PM
7

 

Değerli Meslektaşlarım

Bildiğiniz üzere 16 Nisan 2017 tarihinde ülkemizde tarihi bir Halk oylaması yapılacaktır.

Anayasa değişiklik maddeleri için yapılacak bu oylamada oylayacağımız husus ; Ülkemizin kim tarafından yönetileceğinden çok Türkiye Cumhuriyeti’nin tek kişiye teslim edilip edilmeyeceğin kararıdır.

Hepimiz belli birikimi ve devlet tecrübesi olan kişileriz, elbette tercihimizi kendi özgür irademizle yapacağız. Bu tercihi kullanırken kriterlerimiz içinde bazı meslektaşlarımız öncelikle adında adalet olan partinin ülke için en çok gazisi ve şehidi olan mesleğimize yapılan adaletsizliklere seyirci kalması , bazılarımızın siyasi tercih konusunu ön plana çıkaracakları malumunuzdur, ancak bu oylamada durum gerçekten çok ciddi ve hayli önemlidir, bir parti değil ülkemizin, evlatlarımızın, torunlarımızın geleceği oylanacaktır, önceliğimiz her zaman olduğu gibi cumhuriyetimizdir. Egemenlik elden gittikten sonra kim ”kandırıldım” derse desin hiç bir işe yaramaz. Kaybedilecek  bağımsızlığın telafisi olabilir mi?. Tüm değerlerin ötesinde vicdani değerimiz ön planda olmalıdır. Ben de kişisel düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim…

Anayasada yapılması istenen değişiklik maddeleri:

 

 Önerilen değişikliğin açıklaması

Teklif no.

Madde

Değişiklik

1

Madde 9

Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca “tarafsız” ibaresi eklendi.

2

Madde 75

Türkiye Büyük Millet Meclisindeki koltuk sayısı 550’den 600’e yükseltildi.

3

Madde 76

Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indirildi ve maddedeki “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar” kısmı kaldırıldı. Yerine “askerlikle ilişiği olanlar” ibaresi konularak bu durumdaki kişilerin milletvekili olamayacağı belirtildi.

4

Madde 77

Meclis seçimleri için süre dört yıldan beş yıla çıkarıldı. Milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinin beş yılda bir aynı gün yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda ikinci oylama olması kabul edildi.

(Komisyon tarafından çıkarıldı)

Madde 78

Bir partinin seçim listesinde yer alan tüm kişilere “yedek milletvekili” statüsü verilerek meclisteki bir milletvekili ölürse ya da üyeliği iptal edilirse bir yedek milletvekilinin o kişinin yerine geçeceği öngörüldü. Ayrıca seçimlere katılan her partinin en az iki olmak üzere aday sayısının %5’inden daha çok yedek milletvekili adayı göstermesi kararına yer verildi. Bağımsız adaylardan ise bir yedek milletvekili adayı göstermesi istendi. Savaş durumunda milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılamazsa mecliste seçimleri bir yıl erteleme ve mevcut durumun değişmemesi hâlinde ertelemeyi tekrarlama hakkı verildi.

5

Madde 87

Meclisin bakanları ve hükûmeti denetleme yetkisi ile Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma hakkı verme yetkisi kaldırıldı.

6

Madde 98

Meclis, Bakanlar Kurulunu ve cumhurbaşkanı yardımcılarını meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru aracılığıyla denetleme yetkisine sahip oldu. Cumhurbaşkanı yardımcılarının yazılı soru cevaplama süresinin 15 gün olduğu belirtildi.

7

Madde 101

Cumhurbaşkanı aday olacak kişiler son yapılan seçimlerde tek başına veya başka bir partiyle birlikte en az %5 oy almış partiler tarafından veya 100 bin seçmen tarafından aday gösterilebileceği belirtildi. Seçilen cumhurbaşkanının bundan sonra seçildiği partiyle ilişiğini kesmek zorunda olmadığı kararlaştırıldı.

8

Madde 104

Cumhurbaşkanı hem devletin hem de hükûmetin başı ilan edilerek başbakanlık kaldırıldı. Yardımcılarını ve bakanları atayıp görevlerine son verme yetkisine sahip oldu. Kendisine anayasa değişiklikliği yapan kanunları gerekli görürse halkoyuna sunma ve yürütmeyle ilgili konularda “cumhurbaşkanlığı kararnamesi” çıkarma yetkisi verildi. Ayrıca cumhurbaşkanının dört yıllık üniversite mezunu olması şartı değiştirilerek “yükseköğrenim yapmış” olması şartı getirildi.

9

Madde 105

Cumhurbaşkanının bir suçtan dolayı sorgulanabilmesi için meclisteki milletvekili tam sayısının beşte üçünün oyunun gerektiği şartı getirildi. Ayrıca cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gitmesi için tam sayının üçte ikisinin sağlanması kararlaştırıldı.

10

Madde 106

Cumhurbaşkanına kendisine bir veya birden fazla yardımcı atama yetkisi verildi. Makamın boşalması hâlinde 45 gün içinde yeni seçim için süre verildi. Cumhurbaşkanı yardımcısı yeni cumhurbaşkanı seçilesiye kadar cumhurbaşkanlığına vekalet eder. Genel seçime bir yıl veya daha az süre kalmışsa milletvekili seçiminin de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenebileceği, genel seçime bir yıldan fazla süre kalmışsa seçilen cumhurbaşkanının milletvekili seçimlerine kadar görev yapabileceği ve kalan bu sürenin cumhurbaşkanlığının görev süresi açısından iki dönemden biri sayılmayacağı ifadelerine yer verildi. Cumhurbaşkanı yardımcıları veya bakanlar için işledikleri iddia edilen bir suça dair meclis soruşturmasının milletvekili tam sayısının beşte üçünün oyu ile mümkün olması ve aynı kişilerin Yüce Divan’a gönderilmesi için tam sayının üçte ikisinin oyunun gerektiği kararlaştırıldı.

11

Madde 116

Cumhurbaşkanının kendisine ve meclisin üye tam sayısının beşte üçüne seçimleri yenileme hakkı verildi. Böyle bir durumda her iki tarafın da görev ve yetkileri, yeni cumhurbaşkanının ve meclisin göreve başlamasına kadar devam eder. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclisin seçimleri yenilemesine karar vermesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

12

Madde 119

Cumhurbaşkanına olağanüstü hâl ilan etme yetkisi ve meclise bunu onaylama, süresini uzatma veya kaldırma yetkisi verildi. TBMM’nin savaş haricinde olağanüstü hâli dört aya kadar uzatabileceği belirtildi ancak üst üste olağanüstü hâl ilan edebilme yetkisi kısıtlanmadı. Ayrıca cumhurbaşkanının olağanüstü hâl sürecininde yayımladığı kararnamelerin de meclis tarafından görüşülüp karara bağlanacağı belirtildi.

(Komisyon tarafından çıkarıldı)

Madde 123

Cumhurbaşkanı, üst düzey kamu görevlileri atamalarına ilişkin usul ve esasları belirleme hakkına sahip oldu.

(Komisyon tarafından çıkarıldı)

Madde 126

Cumhurbaşkanı, merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumluklarını düzenleme hakkını elde etti.

13

Madde 142

Savaş durumu olmadığı sürece disiplin mahkemeleri dışında askerî mahkeme kurulmasına son verildi.

14

Madde 159

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı “Hâkimler ve Savcılar Kurulu” olarak değiştirildi, üye sayısı 22’den 13’e, daire sayısı üçten ikiye düşürüldü. Kurulun dört üyesinin cumhurbaşkanı tarafından, yedi üyesinin meclis tarafından atanmasına karar verildi. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın kuruldaki üyeliği değişmedi.

15

Madde 161

Cumhurbaşkanının bütçe kanun teklifini malî yılbaşından en az yetmişbeş gün önce meclise sunması gerektiği ve milletvekillerinin bütçe için gider artırıcı veya gelir azaltıcı öneride bulunamayacağı kararlaştırıldı. Bütçenin süresinde yürürlüğe girememesi hâlinde geçici bütçe kanunu çıkarılacağı, eğer geçici bütçe kanunu da çıkarılamazsa yeni bütçe kabul edilene kadar bir önceki yılın bütçesinin yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacağı ifadelerine yer verildi.

16

Çeşitli maddeler

Özellikle hükûmetin yetkilerinin cumhurbaşkanına geçmesini içeren değişiklikler olmak üzere anayasanın bazı maddelerinde yukarıda sıralanmış maddelere uyum sağlamak için değişiklikler yapıldı.

17

Geçici Madde 21

Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin 3 Kasım 2019’da gerçekleşeceği belirtildi. Buna rağmen meclisin erken seçim kararı alması durumunda her iki seçimin de aynı gün yapılacağı ifadesi de eklendi. Bu kanunun onayını takip eden otuz gün içinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin seçilmesine ve kanun yürürlüğe girer girmez askerî mahkemelerin kaldırılmasına karar verildi.

18

Çeşitli maddeler

2, 4 ve 7 numaralı değişiklerin yeni seçimlerin ardından yürürlüğe girmesine ve geçici madde hariç diğer değişikliklerin yeni seçilen cumhurbaşkanı yemin ettikten sonra yürürlüğe girmesine karar verildi. Cumhurbaşkanının tarafsız statüsünün ise referandum onayı alır almaz sona ereceği bildirildi.


 Kaynak: 

https://tr.wikipedia.org/wiki/2017_T%C3%BCrkiye_anayasa_de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fi_referandumu


DEĞİŞİKLİĞİ İSTENEN BAZI MADDELERİ İNCELERSEK ; 

1.Örneğin 320 milyon nufuslu kişi başına düşen GSMH 44 Bin ABD doları olan ABD’de dahi çift meclisli Yasama organı (ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ VE ABD SENATOSU) 435 temsici ve 100 senatör olmak üzere toplam 535 üyeden oluşurken değişiklik istenen 80 milyon nufusu ile kişi başına düşen GSMH 12 bin dolar olan ülkemizde 550 milletvekili arttırılarak 600’e çıkarılmasını doğru bulup içinize sindirebiliyor musunuz ( Md.75)

2.Milletvekili seçilme yaşı 25’den 18’e düşürülürken tahsilini tamamlamayan hiçbir deneyimi olmayan 18 yaşındaki kişinin milletvekili olmasını ve erkeklerin askerlikten muaf olarak  yaşam boyu emekli maaşı almasını doğru buluyor musunuz? (Md.76)

3.Meclis,bakanlar kurulunu ve Cumhurbaşkanı yardımcılarını ; Meclis araştırması,Genel görüşme , meclis soruşturması ve yazılı soru aracılığı ile denetleme yetkisine sahip oldu Cumhurbaşkanı yardımcılarının yazılı soru cevaplama süresi 15 gün olduğu belirtildi istenen bu değişiklikle meclisin etkisizleştirilmesini doğru buluyor musunuz ? (Md.98)

4. Her kim olursa olsun Cumhurbaşkanının aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmasını, taraflı olmasını doğru buluyor musunuz? (Md.101)

5.Her kim olursa olsun; Cumhurbaşkanının eşini,oğlunu,damadını yada seçilmemiş herhangi bir kişiyi sayı sınırlaması olmaksızın yardımı ve bakan olarak atayabilmesini ve Cumhurbaşkanı makamının hastalık ve yurt dışına çıkış yada ölüm gibi nedenlerle boşalması durumuda halkın seçmediği bir Cumhurbaşkanı yardımcısının ülkenin başına geçerek tüm yetkileri kullanmasını doğru buluyor musunuz? ( Md.106)

6.Her kim olursa olsun; Cumhurbaşkanının kendisine ve meclisin üye tam sayısının beşte üçüne seçimleri yenileme hakkı verilmesine Cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclisin seçimleri yenilemesine karar vermesi halinde bir defa daha aday olabilmesine ve % 51 ile seçilmiş Cumhurbaşkanının %100 oyla seçilmiş meclisi feshedebilmesini doğru buluyor musunuz? (Md.116)

7.Her kim olursa olsun; Cumhurbaşkanının tek başına OHAL ilan edebilmesini, OHAY süresince  ülkeyi kararnamelerle yönetmesini Cumhurbaşkanı istemedikçe meclisin toplanmamasını doğru buluyor musunuz?  (Md.119)

8.Adalet ve hukuk yoksunu, bir tarafa ön yargılı olan askeri mahkemelerin kaldırılması ( Elbette kaldırılsın) için halk oylaması zorunlu mudur? Bunun için yasa çıkarılması yeterli değil midir? Bir tarafa çeşitli imtiyazlar verilirken (1-2 içi boş düzenleme hariç) Assubayların anayasal hakları,adaletsizliklerine dahi çözüm getirmeyen 15 yıllık iktidarın Askeri mahkemelerin kaldırılmasını Anayasa değişikliği içine çıkıştırarak algı yaratmasını doğru buluyor musunuz? (Md.142)

9.Her kim olursa olsun; Cumhurbaşkanının kendisini yargılama yetkisine sahip tek mahkeme olan Anayasa mahkemesinin 15 üyesinden 12 sini bizzat atamasını 3 üyeyi de Genel başkanı olduğu parti aracılığı ile mecliste seçtirmesini doğru buluyor musunuz?

Aynı zamanda bir parti lideri olan Cumhurbaşkanının Hakim ve savcıları atayan görevden alan  ve görev yerini değiştiren HSK’nın 13 üyesinden 6’sını doğrudan kendisinin atamasını 7’sini ise partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu TBMM’ne seçtirmesini ,bir partinin üyesi/tarafı olan Cumhurbaşkanının atadığı hakim ve savcıların yani adaletin bağımsız ve tarafsız olacağını düşünüyor musunuz? (Md.159)

10.Her kim olursa olsun; Cumhurbaşkanın hem partisinin il başkanını,hem valiyi hem de mahkeme heyetini atamasını doğru buluyor musunuz? ( Md. 101-104-159)

11.Halktan toplanan vergilerden oluşan bütçenin nerelere harcanacağını Cumhurbaşkanının tek başına karar vermesini doğru buluyor musunuz? (Md.161)

LÜTFEN BU DEĞİŞİKLİK MADDELERİNİ SORGULAYALIM VE OYUMUZU VİCDANIMIZLA KULLANALIM.

Değerli meslektaşlarım

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana Cumhurbaşkanları Türk Milleti’nin tamamını temsil eder, oysa ki değişiklikle parti genel başkanı seviyesine düşürülmüş bir Cumhurbaşkanı sadece kendi partisinin il ve ilçe teşkilatları ile yalnızca kendi seçmenini kucaklayacağı çok açıktır. Bu durum din, etnik köken, mezhep,laik,anti laik gibi çalışmalarla kutuplaştırılan halkımızın resmen bölünmesi sonucunu doğurabilir ki böyle bir devlette ne istikrar, ne güven, ne de adalet olamaz. Yapılması düşünülen değişikliği hiçbir çağdaş ülke kullanmamaktadır. Şu an başkanlıkla ve yarı başkanlıkla yönetilen bazı devletler AFGANİSTAN-ARJANTİN-AZERBAYCAN-BOLİVYA-BREZİLYA-DOMİNİK-ENDONEZYA-ERMENİSTAN-EKVATOR-EL SALVADOR-FİLİPİNLER-GUATEMALA-GÜNEY KORE-HAİTİ-HONDURAS-İRAN-KAZAKİSTAN-KENYA-KIBRIS-KOLOMBİYA-KOSTA RİKA-LİBERYA-MEKSİKA-NİKARAGUA-NİJERYA-PARAGUAY-PERU-SEYŞELLER-SİERRA LEONE-SRİLANKA-SUDAN-SURİNAM-ŞİLİ-TANZANYA-TÜRKMENİSTAN-UGANDA-URUGUAY-VENEZUELA-ZAMBİYA.

Yukarıda ABD bulunmamaktadır; çünkü ABD’deki başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı ve başkanın parlamento (Kongre) tarafından denetlenmesi hukukla etkin bir şekilde sağlanmıştır. Demokrasilerde kuvvetler ayrılığı ayakta hissedilen bir pranga değil adaletin simgesi terazidir. Anayasa değişiklik maddeleri kabul edildiği zaman YENİ ANAYASADA CUMHURBAŞKANLIĞI YETKİLERİ : YASAMAYI KONTROL EDECEK, DEVLETİ YAPILANDIRACAK, YARGIYI, BÜROKRASİYİ / DEVLETİ ŞEKİLLENDİRECEK, ULUSLAR ARASI İLİŞKİLERİ BELİRLEYECEK VS. GENİŞ YETKİ ALANLARI OLACAK. Bu geniş yetkilere rağmen adeta herhangi bir denetim olmayacak; ancak 400 milletvekili oyu ile yüce divana sevk edilebilecek ki bu da adeta imkansızdır, böylece ömür boyu hukuki koruma altında olacaktır. Yukarıdaki isimleri belirtilen başkanlıkla yönetilen devletlere benzemek istiyor muyuz? Sn.Cumhurbaşkanı ve 15 yıldır tek başına iktidarda olan mevcut hükümet bugüne kadar hangi yasayı çıkaramadı, hangi kararı uygulayamadı da bu yetkileri istiyor? İşte kararımız bu sorulara vicdanımızda yanıt bulununca verilecektir…  

Halk oylaması için yapılan miting, medya, toplantı vb..için  bir tarafın devletin tüm olanaklarını haksız ve adaletsizce kullanarak ikna etmek istediği kesimlere değişiklik istenen maddelerin gerekçelerini açıklamaktan sakınıp istediği doğrultuda oy kullanmayacak karşı tarafa haksızca suç isnat edip, tehdit ve hakarete varan ithamlarda bulunduğunu ibretle izliyoruz. Suç, yasalarla yapılmaması belirtilmiş, karşılığında ceza uygulaması konulmuş eylemlerdir. Bu da hukukla sağlanır. Devleti idare edenler toplumu veya bir kısmını suçlu gösterme hakkına sahip değildir. Birçoğunuz gibi Anayasa değişiklik maddelerini özümseyip sorgulayarak hiçbir çıkar peşinde koşmadan, kimseye biat etmeden, tehdit ve şantajlara boyun eğmeden, yüreklice alnımız açık, başımız dik, onurumuzla, şerefimizle oyumu kullanacağım.

Yolum (Çok partili yıllarda rayından çıkarılmış olsa da!) önderimiz Laik, demokratik cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur. İyi ki Cumhuriyet var… 

Sonuç olarak ;

Bir taraf nasıl olursa olsun, gücün sadece tek bir kişinin elinde olmasını istiyor… 
Ben ise her kim olursa olsun, gücün tek bir kişinin elinde olmasını asla istemiyorum. 

Yukarıdaki değişiklik maddelerini irdelediğim zaman Yurtsever ve Atatürk cumhuriyeti sevdalısı olarak, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu bilinciyle, Vatanım, milletim ve tam bağımsız Türkiye’nin geleceği için vicdanımla  HAYIR diyorum.

Halk oylaması vatanımıza ve milletimize Hayırlı olsun…

Saygılarımla.

 

 

  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.