Saygıdeğer Meslektaşlarımız
Her zaman ifade ettiğimiz gibi, hiçbir kurum personeline TSK’nin assubaylara yaptığı haksızlığı, hukuksuzluğu, ayrımcılığı yapmamıştır! Haksızlıklara HAYIR diyen yürekli arkadaşlarımızın desteği ile mücadeleyi bugünlere taşıdık. Yasal temsilcimiz TEMAD da bizlerin haksızlıklarını yeterince dile getiriyor. Kimsenin bu ön yargılı haksızlıklara HAYIR dediği yok ama ÇÖZÜM üreten de yok!
Muhalefet milletvekillerinden MHP milletvekili Sn.Alim IŞIK’ın ve CHP milletvekili Sn.Sena KALELİ’nin soru önergelerine MSB verdiği yanıtlarda belirtilen iyileştirmelerin hiç biri gerçekleşmemiştir!
Genelkurmay adeta ‘saldım çayıra mevlam kayıra‘ mantığı ile “BEN MSB ARACILIĞI İLE İYİLEŞTİRME TEKLİFLERİNİ HÜKÜMETE İLETTİM” demekle yetiniyor. Hükümeti ikna edip “biz yıllardır assubaylara haksızlık, hukuksuzluk yaptık” diyerek bugüne kadar yapılan hataları telafi etmeye çalışması orduya prestij sağlar. Bunun yanısıra da görevde olanların moral-motivasyonunu, emeklinin ise aidiyet duygusunun canlanmasını sağlayacaktır.
Kurumlar arasında küslük olmaz. Genelkurmay, hükümet yetkilileri ile TEMAD’ın da katılacağı bir çözüm toplantısında sorunlarımızı masaya yatırıp çözümler sağlamasını bekliyoruz.
Sn.Milletvekilimiz ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU yetkilileri tarafından bilgilendirilmektedir. Kendisine hakkın ve adaletin gerçekleşmesi yolunda yaptıkları çalışmalar için minnettarlığımızı ifade ediyor, yetkililelere ARTIK ASSUBAYLARIN TAHAMMÜL GÜCÜNÜN KALMADIĞINI, HAKLARIMIZIN İVEDİLİKLE İADESİNİN TEMİNİNİ bir kez daha hatırlatıyoruz!
Saygılarımızla…
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan Astsubayların, Uzman Erbaş ve Uzman Çavuşların, Sivil memurların bir türlü çözülmeyen hak mağduriyetleri ve sosyal adalet ilkesine sığmayan ciddi sorunları vardır. Astsubaylarımız, iç güvenlikte, asayişte, depremde, sel felaketinde, kargaşada, anarşide, bölücü terörle mücadelede her zaman ön safhalardadır. Ekonomik sorunlar ve psikolojik baskılar nedeniyle en çok asker intiharı da astsubaylarımızdandır. Görev koşulları ve sorumlulukları astsubaylarla kıyaslanamayacak birçok devlet memurundan daha alt derece ve kademeden göreve başlatılmakta olup görev ve tahsil süresi aynı olmasına rağmen arada ki maaş farkının çok yüksek olduğu ifade edilmektedir. Astsubay okulları da yüksek okul seviyesine çıkarılmış olmasına rağmen intibak sorunları çözülememiştir. Üyelerinin % 60’ını oluşturmasına rağmen astsubaylar OYAK ve şirketlerinde denetim ve yönetim kurullarında temsil edilememektedir ve yine 631 sayılı KHK gereği almaları gereken tazminatlardan faydalanamamakta olduklarını, Astsubayların, Uzman Jandarmaların, Uzman Erbaşların, temsil tazminatı, görev tazminatı, makam tazminatı, kadrosuzluk tazminatı ve komutanlık tazminatını alamamakta olduklarını belirtmektedirler.
Mevcut Uzman Erbaş Kanununa göre çalışan Uzman Erbaşların kıdem yılları ve tahsilleri dikkate alınmamakta, hizmet yılı ne olursa olsun göreve yeni başlayanla 20 yıl kıdemli olanların ek göstergeleri bulunmamaktadır. 45 yaşına gelen Uzman erbaşlar SGK esaslarına göre yaş hadlerine kadar sivil memur olarak MSB bünyesinde istihdam edilmektedir fakat yaş hadlerinin yeniden belirlenip başka bir göreve gerek kalmadan emeklilikleri sağlanmalıdır. Emekli uzman çavuşların maaş hesaplamalarında, kıdem yılı, derecesi ve kademesi göz önüne alınmamakta ayrıca ek göstergeleri olmadığı için bir emekli uzman erbaşın maaşı diğer TSK personeline göre çok düşük olup 970 TL sınırında kalmaktadır.
Yine Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan çeşitli meslek dallarına ait 55 bin sivil memur vardır. Bu kesimin en büyük sorunu statü sorunudur, 657 sayılı Kanunun 233. Maddesinin kaldırılması bu sorunu çözebilecek olmasına rağmen karmaşa devam etmektedir. Anayasa mahkemesine göre asker şahıs olmadıkları net olarak belirlenmesine rağmen ve Anayasamızın 145. ve 157. Maddesinde siviller askeri mahkemede yargılanamaz ibarelerine rağmen halen 1602 sayılı Kanunun 20.maddesinde asker şahıs olarak değerlendirilmektedirler bu durumun adil yargılanma hakkında adaletsizlik oluşturduğu ifade edilmektedir. 657 sayılı kanunun 232. Maddesi sivil memurlar sınırsız çalıştırılabilir demekte fakat bunun karşılığında izin ve maddi karşılık hakkı bulunmamaktadır ve bu nedenle sivil memurlar 15 gün boyunca günde 16 saat çalıştırılabilmektedir.
Sosyal tesislerden faydalanma konusunda ise Astsubayların, Uzman Erbaş ve Uzman Çavuşların, Sivil Memurların ortak mağduriyetleri vardır.
Astsubaylarımızın, Uzman Erbaş ve Uzman Çavuşlarımızın, Sivil Memurlarımızın yukarıda bahsedilen mağduriyetleri hakkında kurum dışarısından bir göz ile daha köklü ve kalıcı bir çözüm bulunması, sorunların tespiti ve çözümlenmesi için Anayasamızın 98. Maddesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Dr. Orhan DÜZGÜN
Tokat Milletvekili