Değerli Meslektaşlarımız,
Cumhuriyetin ilk yıllarında orta okul mezunu assubay ve subaylarımız vardı. Ancak, 1951 yılında çıkarılan 5802 sayılı assubay yasasından sonra hiç bir assubayımız orta okul mezunu olmamıştır. Zamanın Asb. Hazırlama Orta okulunu bitiren assubaylar tahsil süresi 3 yıla eşit bir müfredat ve eğitim süresi ile 2 yıl mesleki eğitim yani zamanın sanat enstitüleri muadili öğrenim görüp kıt’aya öyle gönderilmiştir.
İlk kez Kara Kuvvetleri orta okuldan sonra 3 yıl süreli meslek lisesi eğitimi vermeye başlamış, bunu diğer kuvvetler takip etmiştir. Hal böyle olmasına rağmen kimse bizim durumumuzla ilgilenmemiş assubayların orta okul mezunu olduğu algısı yaratılmıştır.
Pasaport kanununa istinaden hazırlanan yönetmelik ile Hususi (YEŞİL) pasaport almak için asgari lise mezunu olma şartı getirilince yukarıdaki hukuksuzluk nedeniyle birçok meslektaşımız mağdur edilmiş, bu nedenle sitemizde 13 Ocak 2015 tarihinde sizlere aşağıdaki yazı ile bu haksızlığın hukuksuzluk dile getirilip giderilmesi için önerilerde bulunmuştuk.
Değerli Meslektaşlarımız
Pasaport kanununun uygulanması ile ilgili olarak 14.08.2014 tarihinde Pasaport kanunu uygulamasına dair bir yönetmelik çıkarıldı. Bu yönetmelik gereği Hususi (YEŞİL) pasaport almak için asgari lise mezunu olma şartı getirildi.
Malumlarınız olduğu üzere 5802 sayılı Assubay yasası ile birlikte hiçbir astsubay ortaokul mezunu olarak göreve başlamadı, ancak lise üstü iki yıl MYO eğitimi gören harp okullarının fakülte sayılmasına rağmen kıt’a içi kurslar hariç Astsubay Hazırlama orta okullarında 2 tam yıl eğitim gören assubaylar zamanın sanat enstitüsü muadili tahsil görmelerine rağmen ortaokul mezunu olarak kabul edildiler; çünkü genelkurmayın bilgi ve belgeleri ile MEB talim terbiye kurulu 02 Mart 1971 tarih ve 66 sayılı kararı ile K.K.Komutanlığı mensubu assubaylardan
1965-1966 mezunu, Dz.K.K. 1968-1969 mezunu Hv.K.K. 1969-1970 mezunu J.Gn.K. 1969-1970 mezunlarından itibaren lise ve muadili okul mezunu olduklarına karar verdi, bu ön yargılı kurumumuzun bize sahip çıkmamasının bir sonucudur.
Oysa lise üstü 2 yıllık harp okulu mezunlarının intibaklarla fakülte ve yüksek okul mezunu sayılmaları sağlandı bu assubaylardan esirgendi, bizler bu konuda sitemizde yazılar yazdık, bazı arkadaşlarımız kişisel başvurularda bulundu kimi hakkını geri aldı, ama şimdi Pasaport yasasının uygulanması için çıkarılan yönetmelikle birçok arkadaşımız müktesep haklarını kaybetti kendilerine hususi pasaport verilmiyor. Bu durumda :
Mağdur edilen arkadaşlarımız Genelkurmay başkanlığına okullarının lise ve muadili olduğunun tescil edilmesi konusunda, İç işleri bakanlığına ise kazanılmış haklarının iadesi için müracaatta bulunmalıdır, dileyen arkadaşlarımız bilgi@emekliassubaylar.org adresine başvurup talep etmeleri halinde dilekçe örneği konusunda kendilerine yardımcı olunacaktır. TEMAD yönetimi hukuk komisyonunun da bu konuda çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Saygılarımızla.
Konu ile ilgili olarak birçok arkadaşımız kuvvet komutanlıklarına başvurdular. Esas sorun Hava Kuvvetlerinde idi. Buraya müracaat eden arkadaşlarımıza sitemiz hukuk danışmanı Av.Gürbüz EJDER’in yardımları ile hazırladığımız dilekçeye yıllar önce MEB talim terbiye kuruluna başvurup lise muadeli okul kararı alan meslektaşımız E.Hv.Kd.Bşçvş.Sn. Gürcan Erbaş’ın örnek kararını da eklediler. Müracaat eden arkadaşlarımızdan Sn. Atilla Abaylı ve diğer birkaç arkadaşımıza Hv.Kuvvetleri tarafından aşağıdaki olumlu yanıt verilmiştir.
Diğer kuvvetlerdeki gibi bu konunun çözülerek bir adaletsizliğin daha sona ermesini memnuniyetle karşıladık. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu durumda hiç bir arkadaşımızın Hususi (YEŞİL) pasaport alması için engel kalmamıştır. Darısı diğer adaletsizliklere.
Saygılarımızla…