15 Temmuz sonrası ile hızlı bir döneme girildi DEGİŞİMDE, büyük adımlar atılıyor.
Silahlı Kuvvetlerin her türlü noktasında bu değişimi basın ve birçok değişik kanallardan izliyoruz. Değişimde en önemli unsurun İNSAN olduğu noktasında Subay,Assubayların değişimdeki yeri tartışılırken biz ASSUBAYLAR ne yapabiliriz.?
Türk Silahlı Kuvvetleri baştan aşağı değişiyor. Değişime yönelik taslak çalışmaları başlamış. Hedef yıl olarak ise 2033 belirlenmiş. Yani bu tarihte “yeni TSK” oluşturulmuş olacak.
Kapsamlı çalışma, başta ordu yapılanmaları olmak üzere personelle ilgili planlamalara kadar pek çok boyut içeriyonmuş. 2033 planı, ordu yapılarında değişiklik getirecek. 1.,2., 3. ve Ege Ordu Komutanlıkları yeniden yapılandırılacak. Suriye sınırından da sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığı’nın sınır ötesi operasyonel geliştirilmesi amaçlanıyormuş.
Yapılanmanın en önemli ayaklarından birisini ise yeni Personel Kanunu oluşturuyor.
Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi öngörülen kanunla, TSK‘daki terfi ve atama zinciri değişerek Kaynaklar, sözkonusu kanununun önümüzdeki aylarda çıkabileceğini belirttiliyor. Yeni Personel Kanunu ile TSK‘daki terfi ve atamalar değişecek. General ve amirallerin 4 yıl olan rütbe bekleme süreleri 3’e, 5 yıl olan albay bekleme süresi de 4 yıla indirilecek..
Yeni bir dönemde ilk adımları atılan MS Üniversitesinde Ana unsur SUBAY ve ASSUBAY ‘ların eğitimdeki tartışılan durumları.
Daha kurulma aşamasında bu konuda birkaç arkadaşımız ile konunun bu noktada önemli bir hatanın yapıldıgı Assubayların dört yıllık egitimlerinin neden iki yıllık olarak uygulanacağı noktasında bazı yetkililere ulaşsak da sayın bakana yazılarımız dışında direkt ulaşma şansını bulamadık
.Bu konunun Sayın Temad Başkanının kapsamlı bir raporla ilgili noktalara ulaşmasının sesimizin duyurulması,haklı taleplerimizin iletilmesi noktasında önem arzetmekdedir ve bu konuda bazı girişimlerin olduğunu memnuniyetle izlemekteyiz
Her ne kadar öncelik 9/2 ve Tazminatlar olsa da assubay kaynağının fakülte mezunlarından olması sınıfımızın geleceği acısından önemlidir.
Külfette ve nimette Adalet arıyorsak ve İNSAN unsuru TSK ‘nın temel unsuru ise o zaman bu değişimde pozatif yer almamız adına neler yapılabilir ?
MS. Üniversite geçen yıl daha kurulma aşamasında iken; birkaç arkadaşımız ile bu konunun kanunlaşmasında önemli bir hatanın yapıldıgını tespit ettik.
Daha önce emekliassubaylar.org sitesindeki çözüm önerileri,makaleler ve yapılan mail kampanyalarında assubayların mutlaka fakülte mezunu olmasının nedenlerini açıklamıştık ancak bu önerilerin dikkate alınmadığı ve iki yıllık MYO mezunları ile yetinilip aradaki boşluğun kıt’a içi kurslarla tamamlanmaya çalışılması çözüm değil çözümsüzlüktür;
Çağımız bilgi çağıdır,teknoloji çağıdır ayrıca askerliklerini er olarak yapan fakülte mezunlarına komuta eden assubayların mutlak fakülte düzeyinde eğitim görmeleri şarttır kaldı ki imzalanan Blongo sürecinde bu Türkiye tarafından taahhüt edilmiş ancak önyargılılar kasten çeviri de buna değinmemiştir bizi temsil etsin diye seçtiğimiz maddi ve manevi destek verdiğimiz eski TEMAD yönetimi TSK yeniden yapılandığı bu döneme müdahil olamamış hatta konuyu alay edercesine ötelemiş ve yandaş yazarlar konuya hiç değinmemiştir.
Bu konu bu toplumun tüm mali, mesleki, hukuki, sosyal ve insani tüm meselelerinde en temel ve tek sorun olarak hala önümüzde durmakta olup;
Sayın Temad Genel Başkanının kapsamlı bir çözüm raporu hazırlayarak , MS üniversite rektöründen başlayarak tüm sıralı ilgili makamlara bizatihi acil talebi ile taşıması gereklidir.
Bu noktada ; şimdi Sn.Dürgen ve ekibine hertürlü desteği vererek assubayların sorunlarının çözümüne ve hak ettiğimiz saygınlığın kazanılmasına katkı sağlamalıyız.
Geçmiş yıllarda EMEKLİ ASSUBAYLAR.ORG sitesinde defalarca yapılan ve Keser efendinin önce hiç önemsemedigi sonradan kendine mal ettiği imza kampanyası tekrar yapılmalıdır.
Bu konu ile ilgili olan davaya gönül vermiş öneri ve çözüm üretmiş meslekdaşlarımız ve akademisyenerle derhal toplanıp bir çalıştay gurubu oluşturmalıyız.
Hedeflerimizi,akli vizyonumuzu iyi tespit etmeliyiz.
Saygımla.
Atilla ABAYLI