Dolar 44,7213
Euro 52,7808
Altın 6.960,37
BİST 14.202,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 12°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
12°C
Parçalı Bulutlu
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 21°C
Cum 18°C

TBMM HAKLARIMIZLA İLGİLİ SON GELİŞMELER

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
23/06/2016 8:44 AM
4

Millî Savunma Komisyonu Raporu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Savunma Komisyonu 10/6/2016
Esas No: 1/725
Karar No: 26

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

EK GÖRÜŞ :
Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan 1/725 Esas Numaralı ”Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Milli Savunma Komisyonu’nda 10 Haziran 2016 tarihinde görüşülmüştür.

Milli Savunma Bakanı; bu ülkede huzur ve güven için şehit ve gazi olma pahasına vatan için özveri ile mücadele eden Şehit Yakınları, Gaziler, TSK mensubu Subay, Astsubay, sivil memurlar, Jandarma Uzman Çavuşlar, Uzman Erbaş ve Erler ile Polis ve korucuların özlük haklarına yönelik imkanlar çerçevesinde karşılanacağını komisyona beyan etmiştir.

Bu konuda Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın koordinatörlüğünde hazırlanan görüşlerimiz aşağıda ifade edilmekle birlikte daha önceki komisyon toplantılarında sürekli gündeme getirilmiştir.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NİN OMURGASI ASTSUBAYLARIN HAK ETTİKLERİ VE BU YASAL DÜZENLEMEYE DAHİL EDİLMESİ GEREKEN KONULAR:
————————————————————————————————-
Göreve Başlangıç Dereceleri: Astsubaylar bir ayın 8-10 gününü 24 saat esasına göre tek kuruş fazla mesai ücreti almadan nöbet, tatbikat, gece eğitimi ve özel görevlerle kışlada geçirirler. Buna rağmen önyargılarla görev koşulları ve sorumlulukları astsubaylarla kıyaslanmayacak birçok devlet memurundan daha alt derece ve kademeden göreve başlatılırlar. Tek neden astsubay olmalarıdır.

Bu durum akla, mantığa, Anayasa ve hatta insanlık anlayışına aykırıdır. Meslek Yüksekokul mezunu emniyet hizmetleri, meclis stenografları, ziraat ev ekonomistleri, teknik hizmetler mensupları ile ön lisans mezunu olan daha birçok devlet memuru 657 Sayılı D.M.K.’nun ortak hükümlerinde belirtilen derece ve kademelerin (görev koşulları dikkate alınarak) bir üst derecesinden göreve başlarlarken bu hak astsubaylardan esirgenmiş; bir emirle ölüme gönderilen,kuş uçmaz kervan geçmez dağlarda, azgın denizlerde görev yapan yüksekokul mezunu astsubaylar büro memurları ile aynı derece ve kademeden göreve başlatılmışlardır.

Adalet ve eşitlik gereği Meslek Yüksekokulu mezunu astsubayların 9/2, Lisans mezunlarının 8 inci derecenin birinci kademesinden göreve başlatılarak adalet ve eşitlik sağlanmalıdır.

Orduda sadece subaylara ödenen  makam-temsil-kadrosuzluk-görev-komutanlık tazminatından astsubaylar yararlanamamaktadırlar.Komutanlık tazminatı ise, göstermelik olarak binde bir oranında astsubaya verilmiştir. Halen makam ve görev tazminatı; yarbay ve üst rütbedeki subaylara verilmekte olup 2016’nın ilk yarısı için 888.20 TL.’den başlayıp yukarı doğru çıkan miktarlarda verilmektedir. 1 Temmuz 2016’dan itibaren yarbaylar için 924,70 TL’ye yükselecek olan bu ödeme, albaylar için 1202.10 TL., kıdemli albaylar için ise 1479,60 TL. olacaktır.

Bu tazminattan yarbaydan daha alt rütbedeki subaylar ile astsubaylar yararlanamamaktadır. Görev tazminatı 375 Sayılı KHK gereğince sadece makam tazminatı almaya hak kazanan personel verilen bir tazminattır.

Ülkemizde birçok kez ”Af Yasası” çıkarılarak katiller, hırsızlar, her türlü suç işleyenler affedilmiş olmasına rağmen, çok basit askeri disiplin kavramına giren suçlardan ceza alan (burada ”Askeri Mahkemelerce alınan cezalar” denmeliydi) TSK personeline AF getirilmediği için mağduriyetleri devam etmektedir. Sivil memurlara uygulanan ”Sicil Affının” askeri personele de uygulanması eşitlik gereğidir.

Y O R U M: TBMM kayıtlarına geçen bu çok dikkat çekici ve doğru tespitler için Sn.Murat Bakan’a ve Sn.Dursun Çiçek’e sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. Sayın vekillerimizle birlikte tüm konuların takipçisi ve destekçisi olacağız. İMTİYAZ DEĞİL ADALET İSTİYORUZ…!!! Sağlıklar dilerim…

Fahrettin BAĞRI 
E. Maliye Asb.


YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
05/08/2018 10:33 AM
28/02/2018 8:42 AM
26/02/2018 9:53 AM
24/02/2018 7:37 AM
23/02/2018 1:38 PM
20/02/2018 9:13 PM
19/02/2018 11:30 AM
14/02/2018 12:48 PM
13/02/2018 12:12 PM
12/02/2018 5:37 PM
12/02/2018 12:56 PM
09/02/2018 6:57 AM
08/02/2018 11:36 AM
07/02/2018 12:58 PM
05/02/2018 10:02 PM
05/02/2018 8:58 PM
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.