18 Kasım 2014 Salı
BİRİNCİ OTURUM
Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin özlük haklarıyla ilgili çalışmalar personel ayrımı gözetilmeksizin bir bütün olarak yürütülmektedir.
Bu kapsamda, teklifler, hâlen görevde bulunan subay, astsubay ve diğer personelin özlük hakları ile bunların emekli maaşlarında iyileştirme yapılmasını içerecek şekilde, ihtiyaca göre muhtelif zamanlarda hazırlanmaktadır.
Son dönemde yapılan maaş artışları aşağıdaki şekildedir:
İç güvenlik faaliyeti icra edilen bölgelerde görevli personele verilmekte olan operasyon tazminatıyla-aylık 524 Türk lirası- ilgili olarak tazminat verilen personel ve birlik sayısında artış yapılmıştır.
Bu doğrultuda, Hatay birinci derece kritik iller grubuna dâhil edilerek, bu ilde görev yapan personelin daha yüksek operasyon tazminatı alması sağlanmıştır; sözleşmeli erlerin operasyon tazminatı alması sağlanmıştır;
erbaş ve erlerin operasyon tazminatı 148 Türk lirasından 200 Türk lirasına yükseltilmiştir; jandarma koruma birlikleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, İHA birlikleri ve dört ildeki hava radar birliklerinin erbaş ve er dâhil tüm personeli ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı seyrüsefer subayları operasyon tazminatı kapsamına dâhil edilmiştir.
Ayrıca, birinci derece kritik illerde – Hakkâri, Şırnak, Siirt, Hatay gibi – görev yapan personele hâlen ödenmekte olan 524 Türk lirası operasyon tazminatına ilave olarak, tüm subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erleri de kapsayacak şekilde, tabur ve aşağı seviyedeki hudut birlikleri, operasyon icra eden tabur ve aşağı seviyedeki birlikler ile ilçe jandarma komutanlıkları ve bağlı karakollardaki personele aylık sabit 626 Türk lirası, kritik illerde operasyonu icra eden diğer birlikler ile havacılık unsurlarına operasyona iştirak edilen gün ile orantılı olarak günlük 10 ila 40 lira ilave operasyon tazminatı ödenmesine başlanmıştır.
Yine, muharip sınıf personeli komutanlık görevlerine özendirmek, emsallerine göre daha zorlu şartlarda görev yapanları ve mesleki gelişimi için personeli teşvik etmek, mahrumiyet bölgelerinde görev yapanlar ile risk seviyesi yüksek görevlerde bulunanları motive etmek maksadıyla harp akademileri eğitimi, komutanlık ve karargâh subaylığı eğitimi ve astsubay üst karargâh hizmetleri eğitimi alan personele – subay ve astsubaya- belediye sınırları dışındaki jandarma karakol komutanlıklarında görevli personele – subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere- patlayıcı madde imhası görevinde çalışan personele –subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere- ilave tazminat verilmesi sağlanmıştır.
2629 sayılı Kanun kapsamında uçucu, paraşütçü, denizaltıcı, dalgıç ve kurbağa adam gibi niteliklere sahip personelin tazminatlarında ortalama yüzde 5 ila yüzde 20 oranında artış yapılmıştır. Yapılan çalışmalar belirli bir kesime yönelik çalışmalar değildir.
Söz konusu artışlar, iç güvenlik bölgesinde operasyon icra eden birliklerde görevli tüm personele -uçucu, paraşütçü, denizaltıcı, dalgıç ve kurbağa adam gibi niteliklere sahip personele- harp akademileri eğitimi, komutanlık ve karargâh subaylığı eğitimi ve astsubay üst karargâh hizmetleri eğitimi alan personele de benzer şekilde düzenlenmiştir.
Silahlı Kuvvetler personelinin özlük haklarında iyileştirme yapılması yönündeki çalışmalar ihtiyaca göre muhtelif zamanlarda hazırlanmaktadır.
Bu kapsamda, iç güvenlik bölgesinde operasyon icra eden birliklerde görevli tüm personel – uçucu, paraşütçü, denizaltıcı, dalgıç ve kurbağa adam gibi niteliklere sahip personel- harp akademileri eğitimi, komutanlık ve karargâh subaylığı eğitimi ve astsubay üst karargâh hizmetleri eğitimi alan personel ve buna benzer özellik arz eden görevler, görev yerleri için hazırlanan teklifler gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca ihtiyaç duyulan alanlara ve personele yönelik düzenlemeler ise aşağıdaki şekildedir.
Mali konularda tamamlanan iyileştirme çalışmaları şunlardır:
Astsubayların 1’inci derecenin 4’üncü kademesine yükseltilebilmesi imkânı sağlanmıştır.
“Barışı Destekleme ve Koruma Harekâtı” kapsamında Afganistan’da görevli personelin gündeliklerinde 30 ila 32 dolar, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk gibi ülkelerde görev yapan personelin gündeliklerinde 5’er dolar artış sağlanmıştır.
MİT, emniyet hizmetleri sınıfı personeli emeklilerinde olduğu gibi makam tazminatı almayan emeklilerin maaşlarına 100 Türk lirası iyileştirme yapılmıştır.
Haklarında kamu davası açılmış Türk Silahlı Kuvvetleri personeline de beraat etmeleri durumunda avukatlık ücretlerinin ve dava masraflarının ödenmesi imkânı sağlanmıştır.
Sözleşmeli subay, astsubaylara sözleşmeleri sona erdiğinde ödenen tazminatlardan gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır.
45 yaşını doldurduğu hâlde emeklilik hakkı kazanamamış uzman erbaşlara sivil memurluğa geçerek emekli olabilmek imkânı getirilmiştir.
Derecelerine göre astsubaylara verilen ek göstergenin üçte 2’sinin uzman erbaşlara da verilmesi sağlanmıştır.
Mali konularda devam eden iyileştirme çalışmaları şunlardır:
1’inci dereceye yükselmiş ve 3600 ek göstergeyi hak etmiş olan binbaşı ve başçavuşlara da – emekliler dâhil- görev tazminatı verilmesi, yaklaşık 450 Türk lirası;
2003 yılı ve öncesi göreve başlamış olan astsubaylarımızın bir üst dereceye intibak işlemlerinin yapılması;
Özellikle düşük rütbeli personelin maaşlarına yüzde 20, diğer personele ise yüzde 7 ila 12 aralığında artış yapılması;
Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin özlük haklarının tek gösterge tablosuyla düzenlenmesi;
Lojman tahsis edilmeyen Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yaklaşık 460 Türk lirası artış getirilmesi;
Nöbet, atış, tatbikat, eğitim gibi nedenlerle fazla mesai yapan personele aylık yaklaşık 700 Türk lirasına varan fazla mesai ücreti ödenmesi;
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görev yapan personele ödenmekte olan tazminatın Ada’daki hayat pahalılığı nedeniyle yarbay ve daha alt rütbedeki subay, astsubay, uzman erbaş ve sivil memurlar için arttırılması;
2’nci dereceden emekli olmuş personelin 1’inci dereceye intibak işlemlerinin yapılarak emekli aylığı hesabında kullanılan yüzde 70 oranının yüzde 130 oranına çıkarılmasına yönelik teklifler yapılmış ve ilgili bakanlıklarla koordinesi devam etmektedir.
Mesleki gelişime yönelik yapılan çalışmalar ise şunlardır:
Türk Silahlı Kuvvetleri astsubay, üst karargâh hizmetleri eğitimi 2010 yılından itibaren verilmeye başlanmış ve müteakiben eğitim gören personele yönelik iyileştirmeler yapılmıştır.
Astsubayların yurt dışı sürekli görev, NATO ve ataşelik kadrolarında yüzde 163, yurt dışı geçici görev kadrolarında ise yüzde 26 artış sağlanmıştır.
Astsubayların azami yüzde 15 olan astsubaylıktan subaylığa geçiş kontenjanı 2012 yılından itibaren yüzde 25’e çıkarılmıştır.
Mecburi hizmet süresi on beş yıldan on yıla düşürülmüştür.
Belirli şartlarda, astsubayların askerî okulların uygun görülecek öğretmen kadrolarında görevlendirmelerine imkân sağlayacak kanun değişikliği yapılmıştır.
Genelkurmay Başkanlığı astsubay kadrosu ihdas edilmiştir.
Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilave olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığında da kuvvet astsubaylığı uygulaması başlatılmıştır.
Askerî ataşeliklere atanacak personele bedelinin yüzde 60’ı bütçeden karşılanmak üzere yurt içinde mahalli dilde eğitim verilmesi imkânı sağlanmıştır.
Yaş haddinden erken emekli olmak zorunda kalacak olan uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçen personelin mağduriyetlerinin önlenmesi için yaş hadleri üst çavuşlar için 46’dan 52’ye, başçavuşlar için 49’tan 54’e çıkarılmıştır.
Sosyal hakların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında hastanelerde, polikliniklerde muayene öncelik sırası uygulaması değiştirilerek statü ayrımı kaldırılmıştır.
75 kişilik OYAK Temsilciler Kurulunun 27’si astsubay, Temsilciler Kurulu tarafına OYAK Genel Kurulundaki 20 üyenin 8’i astsubay olarak seçilmiştir.
Oda ve göz hapsi cezaları dolayısıyla da disiplin ceza ve tutukevleri kaldırılmış, amirlik görevinin en önemli yetkilerinden birisi olan disiplin cezası verme yetkisi sicil amiri konumundaki bütün astsubaylara tanınmıştır.
Sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlerden uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren, hastalığa yakalananların belirli koşullarda tedavi, istirahat ve hava değişimine tabi tutulmalarına imkân sağlanmıştır.
İç Hizmet Yönetmeliği’nde düzenleme yapılarak nöbet muafiyeti uygulamasında iyileştirmeler yapılmıştır.
Türk Silahlı Kuvvetleri personeli için mazeret izinlerinin Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan iyileştirmelere paralel hâle getirilmesi de sağlanmıştır.
Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün (6/3635) esas numaralı sorusuna cevabımız:
Türk Silahlı Kuvvetlerinde meydana gelen her türlü vefat olaylarında mutlaka sorumluluk sahasına göre yetkili askerî savcılar tarafından adli soruşturma yapılmakta, akılda herhangi bir şüphe kalmaması için üstün gayret sarf edilmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri, insan hayatına mal olacak kaza ve olaylar ile disiplinsizlikleri önceden tespit etmeye ve önlemeye yönelik olarak uyguladığı çeşitli tedbirlerin yanında, tüm dünyada artan intihar vakalarının azaltılması için gayret sarf etmekte, özellikle sorumlu personelin önceden tespiti ve koruyucu ruh sağlığı hizmetine ilişkin tedbirleri hassasiyetle uygulamaktadır.
Vefat eden personelin kötü muameleye maruz kalması, içinde bulundukları ortam sebebiyle böyle bir eylemi gerçekleştirmiş olması ve etnik kimliğini vurgulayan çıkarımlar herhangi bir araştırma ve bilimsellikten uzaktır.
Meydana gelen her türlü intihar vakası, önceden başlamak üzere adli ve idari yönden soruşturulmakta, herhangi bir kusur veya ihmali tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılmaktadır.
Yalnızca intihar olaylarında değil, ölümle sonuçlanan tüm olaylarda savcılık tarafından adli soruşturma mutlaka yapılmaktadır, olay bütün yönleriyle incelenmektedir, varsa sorumlular hakkında yasal işlem gerçekleştirilmektedir.
Bugüne kadar kayıtlarımızda adli ve idari yönden tahkikatı yapılmamış, ölümü şüpheli olan bir vaka bulunmamaktadır.
Ayrıca, ailenin verilen bilgiler dışında belge talep etmesi hâlinde -otopsi raporu dâhil – adli soruşturmanın yapıldığı makamın iletişim bilgileri de verilmektedir.
Alınan tüm önlemlere rağmen vefat ile sonuçlanan ecel, hastalık, intihar, silahlı iş kazası, iç güvenlik olayı ve buna benzer olaylarda personelin ölüm sebebinin zihinlerde hiçbir soru işareti bırakmayacak şekilde açıklanması maksadıyla garnizon komutanlıklarınca vefat haberinin alınmasını müteakip emniyet ve kaza önleme konularında tecrübeli silahlı kuvvetler mensupları tarafından bir subay ve bir tabipten oluşan bir heyet teşkil edilmekte ve anılan heyet personeli bizzat ilgilinin evine giderek, ailesiyle yüz yüze görüşerek olayla ilgili bilgi verilmektedir.
Vefat haberinin verilmesini müteakip askerî alay, tugay ve eşiti birlik komutanınca aileye başsağlığı dileğinde bulunulmakta olup, özlük işlemlerinin tamamlanmasına kadar aile ile irtibatın sürdürülmesi sağlanmaktadır.
Aile, ilgili birlik komutanlığınca kaza veya olayın meydana geldiği birliğe davet edilmekte, davetin aile tarafından kabul edilmemesi durumunda aile, tabur, alay veya tugay komutanı veya eşiti adli müşavir, personel şube müdürü ve tabip personelden oluşan mihmandar heyet tarafından karşılanarak bizzat heyet başkanı tarafından bilgilendirilmektedir.
Özellikle olaya şahit olan kişiler, birlik komutanları ve arkadaşlarıyla görüşmeleri sağlanmaktadır.
Verilen bilgiler dışında belge talep edilmesi hâlinde talep edilen belgelerin adli makamlardan talep edilmesi konusunda aile bilgilendirilmektedir.
Ailenin olay yerine gelmek istememesi durumunda ailenin bilgilendirme isteği dikkate alınarak olay hakkında ayrıntılı bilgilendirme ilk hafta içinde aile yakınlarının katılımıyla ailenin evine en yakın konuşlu askerî birlikte garnizon komutanlığı ve ilgili birlik komutanlığı koordinesinde birliğinden asgari binbaşı rütbesinde bir heyet başkanı, adli müşavir, tabip ve ihtiyaç duyulan diğer personelden teşkil edilecek bir heyet tarafından yapılmaktadır.
Ayrıca, yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilecek bir tasarıyla asker kişilerin kıta, karargâh ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü hâlinde soruşturma ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil etmek üzere kendilerinin seçtiği bir avukat, vekil olarak görevlendirilecek.
Görevlendirilen avukat savcılıkla yapılacak olay yeri inceleme, ölüm muayenesi ve otopsi ile tanık ve bilirkişi dinlenmesi işlemleri ile dava açılması hâlinde duruşmalar sırasında hazır bulunacak olup ilgili bakanlığın bütçesinden konulacak ödenekten de bu avukatın ücreti ödenecektir.
Soru önergeleri cevaplandırılmıştır.
Arzu edenler;
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/Tutanak_B_SD.birlesim_baslangic?P4=22275&P5=H&PAGE1=6&PAGE2=45
linkten de bakabilirler.