17 HAZİRAN 2015
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hem rütbeli askerler, hem er ve erbaşlar için iki yıl önce başlatılan “kadına yönelik şiddetle mücadele” eğitimleri ‘zihniyet dönüşümü’nü de katkı sağladı.
10 bin er ve erbaş ile 2 bin rütbeli askerin eğitildiği süreçte kolluk kuvvetlerinin şiddet olaylara müdahalesinin yüzde 7 oranında artması, şiddet olaylarının ise yüzde 16 azalması sağlandı.
Jandarma’da kadın astsubay sayısı dört kart artarken, ilk kez “karma eğitim” sistemine geçildi.
Eğitimlerden sorumlu Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Daire Başkanı Jandarma Kurmay Albay Ahmet Özkurt, Jandarma Genel Komutanlığı ile Aile Bakanlığı işbirliğinde iki yıl süren “kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi projesi” çerçevesinde yapılanları anlattı.
Eğitimlerin amacının hem kolluk kuvvetlerinde hem de er /erbaşlarda şiddete karşı zihniyet dönüşümünün sağlanması olduğunu Özkurt, bugün kapanış töreni gerçekleştirilecek projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
10 BİN ER VE ERBAŞA EĞİTİM: İki yıl süresince 10 bin er ve erbaş ile 2 bin rütbeli asker şiddetle mücadele eğitimlerine alındı.
Birçok askerin aslında normal gördüğü olayların “şiddet” olduğunu anladığını saptadık.
Eğitimlerde şiddetle mücadele, şiddetin suç olarak tanımı, psikolojik şiddet, İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasa gibi birçok konu hem uygulamalı hem teorik aktarıldı.
KADINA ŞİDDET YÜZDE 16 AZALDI: Jandarma verilerine göre, 2013-2014 döneminde kadına yönelik şiddet olayları yüzde 16 azaldı. (15 bin 748’den 13 bin 143’e geriledi).
Mağdur kadın sayısı ise 2013’te 16 bin 885 iken 2014’te yüzde 14,8 azalarak 14 bin 381’e geriledi.
Jandarmanın aldığı koruma, evden uzaklaştırma gibi tedbir sayıları 2013’te 6 bin 28 iken 2014’te 6 bin 469 oldu. Yani yüzde 7 oranında arttı.
Bu Jandarma’da oluşan duyarlılığın en somut göstergesi… İlerleyen yıllarda daha olumlu sonuçlar da alacağız.
KADINLAR PSİKOLOJİK ŞİDDETTEN HABERSİZ: Köylerde kadınların her an yanında taşıyabileceği küçük boyutta şiddetle mücadele broşürleri dağıtıldı.
Burada fark ettik ki; kadınlar “baro, istihdam” gibi kelimelere yabancı.
Bunları onların anlayacağı dilde, 14-84 yaş arası gruba hitap edecek biçimde hazırladık.
Ortalama 300 bin broşür dağıtıldı.
Broşürlerde kadınların hakları, şiddetin ne demek olduğu tanımlanıyor.
Birçok kadın fiziksel şiddetten haberdar ama psikolojik şiddeti bilmiyor.
ÇALIŞANLARIN 3’TE 2’İS KADIN: Jandarma’da kadın astsubay sayısı geçmiş yıllara göre 4 kat arttı.
Yılda 40 kadın subay alırken, bu 148’e çıktı.
Bu süreçte kadına yönelik şiddeti bizzat takip edecek “kadın ve çocuk kısım amirliklerini” kurduk.
Buralarda kadın astsubaylara çok ihtiyacımız var.
Çalışanların 3’te 2’si kadın.
KARMA EĞİTİM BAŞLADI: Jandarma’da artık kadın ve erkek astsubaylar ayrı değil birlikte eğitim alıyor.
Kadın astsubayların öğretim gördükleri derslikleri daha önce farklı iken 2014’ten itibaren erkek ve kadın astsubaylar karma eğitime geçtiler.
Yapılan eğitimler, toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artması her alanda olumlu etkiler sağladı, kadın ve erkek astsubayların beraber eğitim ve öğretim görmesine de etki etti.