İçişleri Bakanlığı’nın, polis ve Jandarma teşkilatını aynı çatı altında birleştirmeyi öngören taslak çalışmasına emekli askerlerden tepki geldi.
İçişleri Bakanlığı, jandarma ve emniyet birimlerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir taslak hazırladı. Milliyet’in dün kamuoyuna duyurduğu taslağa göre; yeni güvenlik konseptinde jandarma ve polis entegre biçimde görev yapacak.
Doğrudan valiye bağlı çalışan emniyet müdürü ile il jandarma komutanı, vali yardımcısı statüsündeki “İl Emniyet Başkanı”na bağlanacak. Jandarma Komutanlığı ismi kalkacak ve “il jandarma müdürü” makamı oluşturulacak. Jandarmadaki subaylar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçecek, astsubay ve uzmanlar ise yeni yapılanmada görev alacak.
‘Yok etme girişimi’ İçişleri Bakanlığı’nın yeni çalışmasına, emekli askerler tepki gösterdi. Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Karakuş “Yeni belediyeler yasasına rağmen, Türkiye’nin bugün yüzde 92’si jandarma bölgesi. Türkiye’de polis ve jandarmanın aynı çatında birleştirilmesi kolay bir iş değildir. Doğru da değildir.
Jandarma, kırsal alanda olduğu için savaş durumunda derhal kara ve diğer birliklere katılım sağlayacak şekilde eğitilir. Bu yeni teşkilatlanma ile aynı eğitimi görmemiş bir yığın insan boşuna beslenmiş, bu insanlara boşuna masraf yapılmış olacak” dedi.
Karakuş, şöyle devam etti:
“2014 itibarıyla Türkiye’de 270 bin civarında polis var ve emniyetin bütçeden aldığı pay yüzde 6. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ise 600-650 bin mensubu var. Bütçeden aldığı pay yüzde 5. Düşünün her türlü tank, tüfek, top gibi ağır silahları olan TSK’ya ayrılan pay, polis teşkilatına ayrılan paydan daha az. Bu, jandarmayı önemli ölçüde ortadan kaldırmaya çalışma teşebbüsüdür, bunda şüphe yok. Yanlış yapıyorlar, bu ülkeye yazık oluyor.”
‘Türkiye’ye zarar verir’
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ahmet Keser de “İktidar, jandarmanın siyasete bağlanmasında yarar görüyor. Devletin ordusu ne yazık ki hükümetin ordusuna dönüşüyor. Bu Türkiye’ye çok zarar verir” dedi.
Bugün emniyet teşkilatının darmadağın edildiğini belirten Keser, şunları kaydetti: “Çünkü hükümet kontrol edemiyor. Bugün en yüksek makamlardaki kişiler, bu kontrolün sağlanamadığını söylüyor. Demek ki böyle bir mekanizma yok. Asker için nasıl olacak? Jandarma, emniyet teşkilatı ile paralel çalışabilir, işbirliği yapabilir ama ona entegre olması çok zor.
Bu bir deneme – yanılma yöntemi olacak ve sonu pişmanlık olacak. Türkiye’de böyle bir entegrasyon için coğrafi koşullar da siyasi koşullar da müsait değil. Aklıselimi ortaya koymak lazım. Ülkenin ihtiyaçlarını ortaya koymak lazım. Bu çalışma ile ordunun bir kısmının siyasallaşması açısından sıkıntı çıkar. Doğru bulmuyoruz.”
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara