TBMM Genel Kurulunda, MHP’nin, astsubayların sorunları konusunda verilen araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.
MHP; TBMM Danışma Kurulu toplanamadığından grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Astsubayların sorunlarının araştırılması amacıyla verilen araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi lehinde konuşan MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, aileleriyle birlikte yaklaşık 1 milyonluk bir kesimi oluşturan astsubay camiasının ciddi ve birikmiş sorunlarının acil çözüm beklediğini söyledi. Sipahi, ”Astsubaylar kimseden ulufe değil, hakkını istiyor. Birçok meslek mensubuna verilip de kendilerinden esirgenenleri istiyor” dedi.
Astsubayların, ”8 yıllık AKP iktidarında kendilerine söz verilip yerine getirilmeyen, seçim öncesi sahte vaatlerin hesabını sorduğunu” savunan Sipahi, bir milyonluk şerefli bir camianın artık aldatılmayı, kandırılmayı, oyalanmayı hak etmediğini dile getirdi.
Astsubayların görev tazminatı ve maaşlarına 100 liralık seyyanen zammın bir an önce verilmesini isteyen Sipahi, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün astsubaylara yapılan iyileştirmeler konusundaki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını, yapılan iyileştirmelerin ”Genelkurmayın kendi iç düzenlemeleri olduğunu” söyledi.
Sipahi’nin bu sözlerine, bazı AK Parti’li milletvekilleri tepki gösterdi.
CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Türk ordusunun vasıflarının son birkaç günden beri tartışıldığını belirterek, ”TSK üzerinde oynanan onca oyundan sonra son birkaç gündür AKP tarafından timsah gözyaşları dökülüyor. Cumhuriyet tarihi boyunca kendi ordusuna bu kadar zarar veren, ipe sapa gelmez uydurma gerekçelerle komutanları aylarca cezaevinde tutan, sahte suikast ihbarlarıyla kozmik odalarda günlerce arama yapan bir başka hükümet olmamıştır. Şimdi aynı kişiler timsah gözyaşları içinde ordunun en büyük destekçisi olarak ekranlarda boy gösteriyor” diye konuştu.
AK Parti’nin 9 yıldan beri iktidarda olduğunu, bu nedenle bir konuda ”yapılacak, edilecek” diyemeyeceğini savunan Baratalı, bunun yerine, ”yaptım, ettim” demesi gerektiğini ifade ederek, yapılacak oylamanın ”AKP’nin samimi olup olmadığını ortaya koyacağını” söyledi.
-”24. DÖNEME BIRAKILMALI”-
Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Tokat Milletvekili Hüseyin Gülsün, MHP’li Sipahi’nin sözlerini yadırgadığını belirterek, ”Herhangi bir kuruma neler yapıldıysa Genelkurmay’a da o yapıldı. ‘Bunu hükümet yapmadı, Genelkurmay yaptı’ demek yanlış bir bakıştır. Hepsi hükümete, devlete bağlıdır” dedi.
Gülsün, iktidarları döneminde astsubaylara yapılan iyileştirmeler hakkında bilgi verdi.
AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı da öneri aleyhindeki konuşmasında, ”Astsubaylarımızın sorunlarının araştırılması ve çözüm bulunmasına taraftarız. Ama Meclisin yoğun trafiği ve yaklaşan seçimler nedeniyle 1.5 ay sonra tatile girmesi nedeniyle araştırma komisyonu kurulması imkansızdır. Astsubayların sorunları yaklaşan seçimlere malzeme yapılmadan, daha geniş bir zaman kesiminde ele alınması doğru olacaktır. Bu çalışma, 24. döneme bırakılmalı’‘ görüşünü ifade etti.
Konuşmaların ardından MHP’nin grup önerisi kabul edilmedi.