Sevgili gençler, Milli Savunma Üniversitesi ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisini öğrenci alımı ile ilgili ilanlarını okuyorsunuzdur.
Her şeyden önce bu sınav ve mülakatlara giren tüm gençlerimize başarılar diliyorum.
Bu Üniversite ve Akademinin Astsubay MYO’ları ve Harp okullarına öğrenci alınacağı gibi Lisans ve Önlisans mezunları da ”Temel Askerlik Eğitimi”nden sonra Subay-Astsubay olabileceklerdir.
Şimdi, özlük haklarınız (MALİ) konusunda NET anlaşılabilir bazı örnekler vermek istiyorum izninizle; Devlet memurları kanunlarında Aylık Gösterge ve Ek Gösterge tabloları vardır.
1. Üniversite ve Akdeminin harp okullarında okuyanlar subay olarak mezun olduğunda göreve sekizinci derecenin birinci kademesinden (8/1) başlayacaklar.
2. Üniversite ve Akademinin Astsubay MYO’nda okuyanlar Atsubay olarak mezun olduğunda dokuzuncu derecenin birinci kademesinden (9/1) göreve başlayacaklar.
3. İçişleri Bakanlığı bünyesinde iki (2) Akademi var. Polis MYO mezunları (Önlisans) göreve dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden (9/2) başlarken Jandarma Akademisi Astsubay MYO’dan mezun (Önlisans) olanlar ise göreve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden (9/1) başlayacaklar.
4. Hem subaylık hem de Astsubaylık sınavlarına girme hakkı olan LİSANS mezunu olan gençlerden sınav ve mülakatlarda başarılı olup temel askerlik eğitimine alınanlardan; Temel askerlik eğitiminden sonra subay olanlar göreve sekizinci derecenin birinci kademesinden (8/1), astsubay olanlar ise bir kademe geriden yani; dokuzuncu derecenin üçüncü kademesinden (9/3) göreve başlayacaklar.
5. Milli Savunma Üniversitesi ve Jandarma ve Sahil Güvenlik akademisinin sınav ve mülakatlarında başarılı olup Astsubaylık temel askerlik eğitimine alınan ÖNLİSANS mezunları eğitimden sonra göreve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden (9/1) başlayacaklar. İçişleri B.’lığının diğer Akademisinde polis MYO’dan mezun olan ÖNLİSANS mezunu gençler ise göreve dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden (9/2) başlayacaklar.
Bu konular hakkında bilgi sahibi olarak mesleğe girmekte fayda var.;Yoksa bize söylediklerinin aynısını size de söylecekler, yani;
”Mesleğe girerken bunları bilerek girdiniz” diyecekler. Oysa ki; 14-15 yaşında bu ayrıntıları bilmek mümkün mü?
İster subay olsun ister astsubay olsun o yaşlarda bu konuları bilmenin ve öğrenebilmenin imkanı yok. Sağlıklar dilerim…
Fahrettin BAĞRI
(E) Maliye Assubayı