BİRİNCİ BÖLÜM
SUBAY RÜTBELERİ: Asteğmen, Teğmen, Üsteğmen, Yüzbaşı, Binbaşı, Yarbay, Albay, General
SUBAY AYLIK GÖSTEGE TABLOSU; 9nu dereceden başlar 1nci derecenin 4ncü kademesinde son bulur.
Normal olarak rütbe bekleme süreleri 3 yıldır. Yedek Subay Asteğmenler 9ncu dereceden hizmete başlayıp 6 ay sonra Teğmenliğe ve 8nci dereceye yükselirler.
Yedek Subaylık veya Yedek Astsubaylık, muvazzaflık hizmetinden ayrılanların askerlik çağı sonuna kadar geçirdikleri süredir. Aynı anda hem muvazzaf hem yedek olunmaz.
Harp okulundan mezun olan subaylar, subay rütbesinin ilki olan Asteğmen rütbesiyle 9ncu derecenin 1nci kademesinden hizmete başlayıp üç yıl sonra Teğmenliğe yükselip 8nci dereceden aylık almaları gerekirken, subaylığın ilk rütbesi olan Asteğmenliği atlayarak doğrudan Teğmen rütbesiyle hizmete başlayıp 8nci dereceden aylık almaktadırlar.
Buna göre, Astsubay Meslek Yüksek Okulundan Astsubay Çavuş rütbesiyle mezun olan Astsubaylar da 9ncu derecenin 1nci kademesinden hizmete başlayıp, 6 ay sonra Astsubay Kıdemli Çavuş rütbesine yükselip 8nci dereceden aylık almaları veya subaylarda olduğu gibi Astsubay Kıdemli Çavuş rütbesiyle hizmete başlayıp 8nci dereceden aylık almaları gerekir.
Astsubaylarla ilgili olan son kısım kanun konusudur.
İKİNCİ BÖLÜM
Ortaokuldan sonra girilen sınıf okulları Lise seviyesinde meslek okulu olarak kabul edilmiştir. Liseden sonra girilen sınıf okullarının da yüksek öğrenim seviyesinde meslek yüksek okulu ayılması konusunda sona yaklaşılmıştır. Bu durumda sınıf okulu mezunu olup ayrıca iki yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler üç yıl süreli yüksek öğrenimi bitirmiş sayılacaklardır.