İlkokul üçüncü sınıfında kitaptan bir sayfa okutulur, okuduğunu doğru anlayanlar “Pekiyi”, yarım anlayanlar “Orta” hiç bir şey anlamayanlar “Zayıf” not alırdı. Lisede görülen “Kompozisyon dersi” okuma dersinin daha geniş kapsamlısıydı. Hayat üniversitesinde çok okuyan, okuduğunu doğru anlayan ve doğru yorumlayanlar refah ve mutluluk içinde yaşarlarken, okumayan veya okuduğunu anlamayanlar, yanlış yorumlayanlar ve kabahati kendilerine değil de hep başkalarına yükleyenler yoksulluk içinde yaşamaktadırlar.
Hukuk devletleri, temel insan haklarına ve demokrasiye uygun olarak önceden ilan edilen kurallarla yönetilmektedir. Hukuk devletlerinde yargısız infaz olmaz, herkes, Anayasa ve kanun önünde eşittir, hiç kimseye ve zümreye imtiyaz tanınmaz.
Sivil vatandaşlar itiraz ve temyiz yolu açık olan bağımsız mahkemeler tarafından yargılanırken askerler, itiraz ve temyiz yolu kapalı olan, hukuk eğitimi bile olmayan subayların iki dudağından çıkan kararlarla 28 güne kadar katıksız hapis ve 28 güne kadar hapis cezası ile cezalandırılabilirdi. 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halk oylamasıyla askeri mahkemeler ve askeri yüksek idare mahkemelerinin kapatılmasıyla askerlerin de itiraz ve temyiz yolu açık olan idare ve adliye mahkemeleri tarafından yargılanmaları sağlanmıştır. Bu değişikliğin doğru okunması ve anlaşılması gerekir. Askeri disiplin kanunundaki en önemli unsurun disiplin cezalarına bağımsız mahkemelerde itiraz ve temyiz edebilme hakkının olduğu göz önünde tutulmalıdır. Gençliğimizin en güzel günlerini temel insan haklarından mahrum olarak ah ile vah ile geçirdiğimizi unutmamalıyız.
KATIKSIZ HAPİS CEZASI HAKKINDA AÇIKLAMA: “katıksız hapis cezası” Temel insan haklarına ve Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 1963 yılında rahmetli İsmet İNÖNÜ tarafından açılan ve dört yıl süren yargılama sonunda, 1967 yılında Anayasa mahkemesinin kararıyla iptal edilmiştir.
Dava açan merhum Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız rahmetli İsmet İNÖNÜ’ ye minnettarım. 2011 seçimlerinden önce Askeri Mahkemelerin ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kaldırılmasını parti programına alan Cumhuriyet Halka Partisinin sayın yöneticilerine ve Askeri Mahkemelerin ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kaldırılmasını Anayasa değişikliği kanunu kapsamına alan Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticilerine minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Dağda taşta, arş-ı âlemde ve yedi kat denizin dibinde canları pahasına vatanı koruyan Astsubayların analarının ak sütü kadar helal olan hakları; devlet memuru paradigması ile alınamaz, tüccar paradigması ile alınamaz, bekle gör paradigması ile alınamaz, kabahati başkalarına yükleme paradigması ile alınamaz, suçlama paradigması ile alınamaz, subay paradigması ile alınamaz, sosyolojiyi, hukuku, dünya olaylarını, siyasi konjonktürü ve en önemlisi astsubaylığı doğru okuyan ve doğru anlayan astsubaylık paradigması ile alınabilir.
Astsubay haklarının alınması yolunda TEMAD yönetimine başarılar diliyorum.