25 OCAK 2015
Kamuoyunda büyük tartışma oluşturan iç güvenlik paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na geliyor.
İçişleri Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen ve 43 madde olarak gelen tasarı, fıkraların ayrıştırılması üzerine 132 maddeye çıktı.
Komisyondan geçen tasarıya göre, jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda atama ve görevden almalar İçişleri Bakanı tarafından yapılacak.
Jandarma ve sahil güvenliğin kıyafetleri değiştirilecek.
ASKERİ HSYK GELİYOR
Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde olacak bir diğer tasarı ise askeri yargıyı yeniden düzenleyen kanun tasarısı.
Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen tasarıya göre, yeni oluşturulacak 5 kişilik Askeri Hâkimler Kurulu’nun başkanı Milli Savunma Bakanı olacak.
4 üye ise Başbakan tarafından atanacak.
Muhalefet, Barolar Birliği ile birlikte Askeri Yargıtay ve Genelkurmay düzenlemeye karşı çıktı.
Muhalefet, askeri hâkim ve savcılarla ilgili tüm kararları verecek olan Askeri Hâkimler Kurulu’nun (AHK) bakan ve başbakanın seçeceği kişilerden oluşmasının ‘askeri yargının bağımsızlığını’ ortadan kaldıracağını vurguluyor.
Bu kurul ile askeri yargının hükümetin emrine gireceğini vurgulayan muhalefet, kurul üyelerinin seçimle belirlenmesini istiyor.
Askeri Hâkimler Kurulu, askeri hâkimlerle ilgili mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, yıllık ve mazeret izinleri dışındaki her türlü izinleri verme, birinci sınıfa ayırma ve birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve disiplin cezalarını sicilden silme ve görevden uzaklaştırma işlemleri yapacak.
Kurul ayrıca, askeri hâkimlerin idari görevleri ile askeri savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenleyecek.
Tasarı ile genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanabilmesi için başbakan, diğer askeri personelin yargılanabilmesi için ise milli savunma bakanının iznine bağlanacak.
Böylece, askerler de MİT görevlileri gibi yargılanmak istenirse Başbakan’ın veya Milli Savunma Bakanı’nın izin vermesi gerekecek.
DETAYLAR AŞAĞIDAKİ LİNKTEDİR.