Dolar 33,9576
Euro 37,6613
Altın 2.730,40
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 27°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
27°C
Hafif Yağmurlu
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 30°C

TÜRKİYE’DE ASSUBAYLIĞIN TARİHSEL GELİŞİMİ-4

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
02/09/2012 8:56 PM
2

astsubayligin-tarihsel-gelisimi-4

TARİH

OLAY

Şubat 2002

Yapılan kanun değişikliği ile Assubaylar,  Askeri Ceza Kanunu’nda erbaş statüsünden çıkartılmışlardır. (Daha önce yapılan çalışmalarla, Personel Kanunu’na dâhil edilen Assubay tanımı, bu tarihe kadar Askeri Ceza Kanunu’na dâhil edilmemiş, yeni bin yılın başlangıcına değin erbaş statüsünde tutulmuştur.) (Uygulanır olmasa bile, eski statüye göre katıksız hapis cezası verilebiliyordu.)

15.Mart.2002

bynasb25 sözleşmeli Bayan Jandarma Assubayı alım duyurusu yapıldı ve 8000’in üzerinde başvuru oldu. Bu alımlarda; başvuru için en az lise mezunu olmak ve 24 yaşını doldurmamış olmak şartları gerekli görüldü.

11.Nisan.2002

Assubay Hazırlama Okullarının kapatılmasını ve Assubay Sınıf Okullarının Meslek Yüksek Okulu olarak, 2 yıl üzerinden ve ön lisans seviyesinde yapılanmasını teşkil eden “4752 Sayılı Assubay Meslek Yüksek Okulları” Kanunu TBMM’de kabul edildi.

24 Nisan 2002

4752 Sayılı Assubay Meslek Yüksek Okulları” Kanunu 24735 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe girdi.

2002-2004

Assubay Hazırlama Okullarının kapatılması ve Assubay Sınıf Okulları’nın Meslek Yüksek Okulu olarak yapılanmasına geçiş süreci.

30.Ağustos.2003

BAYAN ASTSB DERSLIK secJandarma Okullar Komutanlığı’nda “Assubay Temel Askerlik ve Assubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi” (ATASAK)’ne 2002 yılında başvuru yapıp seçilen Bayan Assubay adayları, ilk sözleşmeli Bayan Assubaylar olarak ve Asb. Çvş. rütbesini takarak mezun oldular.

2003

Deniz Assubay Hazırlama Okulu’nun kapanışı münasebetiyle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından “1890’dan 2003’e 113 Yıllık Şanlı Geçmişin Tarihçesi” isimli eser yayımlandı. Basımı Deniz Basımevi tarafından yapılan eser, Türk Deniz Kuvvetlerine “Çelik Yürekli Leventler” yetiştiren bu güzide eğitim kurumunu anılarda yaşatmak üzere hazırlandı.

28 Tem. 2004

Ordunun Orta Direği Astsubaylar” yazı dizisi, Posta Gazetesi’nde yayımlanmaya başlandı. Yazı dizisi Nail Güreli tarafından hazırlandı.

16 Eylül 2004

TEMAD haricinde, ilk kez bir emekli assubaylar yapılanması oluşturuldu. Mesleki dayanışma, sosyal ve ekonomik haksızlıklarımızı özgürce tartışılması ve çözümler üretilmesi amacıyla, Emekli Assubaylar; Hakan HEZER ve Ersen GÜRPINAR tarafından internet üzerinde, Mynet’te “Emekli Assubaylar” grubu kuruldu; 2008 yılında misyonunu tamamlayıncaya kadar assubayların özgür sesi olarak faaliyet gösterdi.

17 Ekim 2004

Türkiye Emekli Assubaylar Derneği (TEMAD) üyeleri, ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için yürüyüş yaptı. Marmara ve Ege bölgelerinden 20 şubeye bağlı üyelerin katıldığı yürüyüş Çanakkale, Salı Pazarı mevkiinde başladı. Yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı yürüyüşe emekli assubayların eşleri ve çocukları da destek verdi. Yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.

17 Kasım 2004

Türkiye Cumhuriyeti’nde Assubaylarla ilgili ilk müze (anılar salonu) açıldı. Tarihi 1890 yılına dayanan Deniz Assubay Eğitim ve Öğretimine ilişkin tarihi bilgi ve belgeleri bünyesinde bulunduracak olan “Deniz Assubay Okulları Müzesi”, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden ÖRNEK tarafından Altınova/Yalova’da açıldı.

25 Şubat 2005

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), yetkili kurullarında temsil edilmek için hukuk mücadelesi veren Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği’ni (TEMAD) muhatap kabul etmedi. OYAK, emekli assubayların haklarını savunan derneğe “Dava açmaya yetkiniz yok, göreviniz emekli askerlerin anılarını yaşatmak.” dedi.

18 Nisan 2005

Türkiye Emekli Assubaylar Derneği’nin (TEMAD) özlük hakları için düzenlediği yürüyüş, bayrak mitingine dönüştü. Ankara, Toros Sokak’ta toplanarak Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı’na yürüyen yaklaşık bin assubay emeklisi, ‘Türkiye bütündür bölünemez‘, ‘Bayrağa uzanan eller kırılsın‘ yazılı dövizler taşıdı. Dernek Başkanı Mustafa Erol, ‘Ülke için verilecek her türlü göreve her an hazır olduğumuzu ilan ediyorum‘ dedi. Emekli olduktan sonra çalışırken aldıkları ücretlerden yapılan kesintilerin yüzde 48’i bulduğu ve tazminatlarını alamadıklarını belirten Erol, özlük haklarının geri verilmesini istedi.

9 Ekim 2005

Türk Basınının yiğit kalemi Umur Talu, Sabah Gazetesinde Assubayların uğradığı haksızlıkları cesurca dile getirmeye başladı.

2005

Deniz Kuvvetleri Kuvvet Kıdemli Assubayı (Kuvvet Astsubayı Telsiz Kıdemli Başçavuş Necmettin Koçak), eğitim maksadıyla A.B.D. Kıdemli Assubay Akademisine gönderildi. Orada yapılan şekliyle kıdemli assubaylık görevlerinin uygulama alanlarını öğrendi.

15 Ekim 2006

Kara Kuvvetleri Komutanlığı da Sözleşmeli Bayan Assubay alımı için duyuru yaptı. Böylece Jandarma Genel Komutanlığı’ndan sonra Kara Kuvvetleri de bünyesinde bayan assubaylara yer vermiş oldu.

26-27.Aralık.2006

43 yaşındaki Emekli Kd. Başçavuş Tuncer Küçük,  “assubay olduğu için kademe ilerlemesinden yararlanamadığını, Anayasal hakların eşit uygulanmadığını” ileri sürerek protesto amacıyla Amasya’dan Ankara’ya yürüyüş eylemine başladı. Merzifon-Çorum arasındayken mevsimin kış, havanın kar ve tipili olası nedeni ile ayaklarında donma belirtileri baş gösteren Küçük, 27 Aralık 2006 tarihinde, saat 01.30’da yürüyüşünü sonlandırmak zorunda kaldı.

28.Aralık.2006

eagucbTürkiye Emekli Assubaylar Derneğine (TEMAD) ve “Assubayların Onur Mücadelesine” destek amacı ile E. Asb. Halil Ergenli’nin girişimleri, Emekli Assubaylar;  Semih Koç,  Ersen Gürpınar, Hüseyin Savcı ve Cengiz Avcı’nın destekleri ile “www.emekliassubaylar.org” sitesi ve onun basın ve halkla ilişkiler bölümü “Emekli Assubaylar Güçbirliği Platformu” kuruldu.

25 Mayıs 2007

Kendilerine yapılan tüm haksızlıklara ve özellikle de ekonomik anlamda yapılan haksızlıklara, TSK bünyesi içinde “kol kırılır, yen içinde kalır” düşüncesi ile yıllarca sessiz kalıp çözüm üretilmesini bekleyen assubaylar, bu kez uğradıkları haksızlıklar konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve ilgilileri çözüme davet etmek üzere Sabah Gazetesine ilan verdiler. Bu kez kanatlarının kırıldığını görerek, haksızlıklar karşısında adalet, eşitlik ve insan onuruna saygı talepleri karşılanıncaya kadar mücadelelerinin devam edeceğini kamuoyuna ve ilgililere duyurdular. İlan, Türkiye Emekli Assubaylar Derneği (TEMAD) tarafından ve www.emekliassubaylar.org sitesinin desteği ile yayına verildi.

2007

Assubay şapkalarında sarı yaldızlı sakındıraklar kullanılmaya başlandı.

10 Eylül 2007

TEMAD, Emekli Assubayların ‘yönetim ve denetim kurulları ile iştiraklerinin genel kurullarında kendilerine görev verilmediği’ gerekçesiyle, yönetimini sadece emekli general ve subayların oluşturduğu Ordu Yardımlaşma Kurumu’nu (OYAK) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikâyet etti. Emekli Assubaylar Derneği (TEMAD), geçtiğimiz yıllarda, üyesi oldukları OYAK aleyhine, aidatlarını düzenli olarak ödemelerine karşın OYAK ve iştiraklerinin yönetiminde söz sahibi olamadığı gerekçesiyle Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava başvurusunda bulunmuş ancak mahkeme “bu dava bizim işimiz değil” diyerek davayı kabul etmemişti.

21 Şubat 2008

ilkerbasbugKara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından astsubaylara büyük vaatler sunuldu. Astsubay Meslek Yüksekokulu’nda astsubaylara seslenen Org. Başbuğ, astsubaylar lehine iyileştirmeler yapıldığını ilk kez açıkladı. Buna göre,

  • OYAK yönetim ve denetim kurullarında astsubaylar da yer alacak,
  • Astsubaylara sicil verme, ceza ve ödül verme yetkisi tanınacak,
  • Birinci derecenin dördüncü kademesine ulaşmaları sağlanacak,
  • 2 Kademi Kıdemli Başçavuşlara görev tazminatı verilecek,
  • Astsubaylar için KOMKARSU benzeri bir akademi kurulacak,
  • Özel Eğitim Merkezlerinde astsubay tahsis oranları artırılacak,
  • Lojmandan faydalanma oranı yükseltilecek,
  • Astsubay rütbe bekleme süreleri yeniden düzenlenecek,
  • Astsubaylıktan subaylığa geçiş oranı artırılacak,
  • Lisansüstü eğitim yapanlara kıdem ve kademe verilecek,
  • Ders başarı durumuna göre askeri öğrencilere Harp Okullarına yatay geçiş olanağı sağlanacak
  • Emekli maaşları artırılacak.

 2008

OYAK’ın Bolu’daki çimento fabrikası ile Adana’daki çimento fabrikasının denetim kurulunda iki emekli assubaya görev verildi.

 16 Nisan 2008

Meclis’te AKP’li  (Adalet ve Kalkınma Partisi) 5 milletvekilinin önerisi ile assubaylara (devlet memurluğunda) 1. derecenin 4. kademesine yükselebilme hakkı verilmesi konusunda teklif verildi. Teklifin görüşülmesi esnasında, ilgili komisyon takdiri hükümete bıraktığını bildirirken, hükümet adına görüş bildiren Çalışma Bakanı da teklife olumlu yaklaştığını bildirdi. Oylama sonrasında teklif Meclis tarafından kabul edildi.

17 Nisan 2008

sabahAssubaylara devlet memurluğunda 1. Derecenin 4. Kademesine yükselebilme hakkının verilmesine ilişkin bir gün önce kabul edilen teklif, iktidar partisi AKP’nin 5 milletvekili tarafından yapılan “tekriri müzakere” talebi ile yeniden görüşüldü. Bu görüşme esnasında “Assubaylara, 1. derecenin 3. kademesinin verilmesinin daha uygun olacağını,  926 sayılı kanunda assubaylara  1. derecenin 4. kademesinin verilmediğini ve bu nedenle uyuşmazlık çıkabileceğini” beyan edildi. Teklifin yeniden oylanması istendi. Oylama sonrasında, assubaylara bir gün önce verilen hak geri alındı. (Rivayet odur ki, birileri bu konuda meclisi bilgilendirmiş ve assubaylara bu hakkın verilmesinin engellenmesini istemiş.) Yani Anayasaya göre hiçbir zümre, kişi ve topluluğa ayrıcalık yapılmaması gerekmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nde eşit koşullardaki devlet memurları arasında (sivil-asker dâhil)birinci derecenin 4. kademesine yükseltilmeyen tek kamu görevlisi olarak assubaylara reva görülen haksız tutum hâlâ sürdürülüyor.

Nisan 2008

Çelik Çelikyaman tarafından hazırlanan “Astsubaylara bir dokunduk bin ah işittik” yazı dizisi Sn.Ersen Gürpınar’ın gayret ve yazısı ile başlayıp 25 gün süre ile Halka ve Olaylara Tercüman gazetesinde yayınlandı. Duyumlara göre, bir generalin baskısı nedeniyle sonlandırıldı.

16 Tem. 2008

TEMAD Yöneticileri, Genel Başkan Mustafa Erol’un başkanlığındaki bir heyetle birlikte Başbakan R. Tayyip Erdoğan’la görüştü ve Assubayların sorunlarını dile getirdi.

30 Ağu. 2008

Genelkurmay Başkanlığı, Zafer Bayramı nedeniyle verdiği 30 Ağustos Resepsiyonu’na ilk kez assubayları da davet etti. Gazi Orduevi’ndeki resepsiyonlara bugüne dek yalnız subaylar katılabiliyordu. 30 Ağustos’u Etimesgut Orduevi’nde kendi aralarında kutlayan assubaylar, bu yıl ilk kez üst rütbeli komutanlarla birlikte Gazi Orduevi’nde 30 Ağustos resepsiyonuna katıldı.

30 Ekim 2008

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, subaylarla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel direği olarak nitelendirdiği assubaylar için Balıkesir’deki Assubay Meslek Yüksek Okulu bünyesinde, “Assubay Üst Karargâh Hizmetler Eğitim Merkezi Komutanlığı” kuruldu. Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve ordu karargâhlarında görevlendirilecek assubaylar, 2009 yılından itibaren Balıkesir’de özel bir eğitim alacaklar. Subayların, Harp Akademileri Komutanlığı’nda aldıkları eğitime benzer bir eğitim alacak olan assubaylar, daha sonra karargâhlara atanacaklar. Assubay Üst Karargâh Hizmetler Eğitim Merkezi Komutanlığı’na, assubay başçavuş rütbesine terfi edenler arasından, sınavla seçilecek olan personel alınacak. Seçilecek personel, 12 hafta uzaktan, 12 hafta da bizzat komutanlık karargâhında eğitilecek. Bu assubaylara, “harekât, istihbarat, harp tarihi, strateji, müşterek yönetim ve uluslararası ilişkiler” konularında hizmet içi eğitim verilecek. Assubaylar bu eğitimlerinin ardından da Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve ordu karargâhlarındaki yeni görevlerine başlayacaklar. Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda görev yapacak öğretim elemanlarının 2009 yılında başlayacak bu uygulama için şimdiden görev başı eğitim almaya başladıkları bildirildi.

 11 Kasım 2008

Türkiye’nin etkin gazetelerinden Sabah Gazetesi bu sabah, “Assubay Devrimi” manşetiyle çıktı. Genelkurmay Başkanlığı’nın assubaylarla ilgili yakın zamanda yapmayı planladığı pozitif uygulamalar açıklandı. Devrim gibi kararlar tam on altı maddeden oluşuyor. 

21 Mart 2009

vecdi-gonulMilli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, assubayların özlük haklarını iyileştirecek kanun tasarısı hazırladıklarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşüne sunduklarını bildirdi. Seçim çalışmaları nedeniyle İzmir’de bulunan Vecdi Gönül, bu kapsamda Türkiye Emekli Assubaylar Derneği (TEMAD) Balçova Şubesini ziyaret etti. TEMAD Balçova Şube Başkanı Faruk Özeren, Bakan Gönül’den assubayların özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda destek istedi. (Bakanımız genel alışkanlıkları dolayısıyla her seçim dönemi bu ziyareti yapar ve iş ciddiye binince de “Ne yapayım, biz hazırlıyoruz, çıkarmak istiyoruz ama Genelkurmay izin vermiyor” der. Sanki Kanunları hükümet değil de Genelkurmay çıkartıyor sanırsınız!)

28 Eylül 2009

TEMAD üyeleri, TBMM Dikmen Kapısı önünde toplandı ve emekli assubayların özlük haklarının iyileştirilmesi konusundaki taleplerini içeren bir basın açıklaması yaptı.

5-17 Ekim 2009

tuncer-kucuk-yuruyusEmekli Kd. Bçvş. Tuncer Küçük,TEMAD yönetiminin engellemelerine rağmen www.emekliassubaylar.org sitesin basın bölümü ASB.GÜÇBİRLİĞİ PLATFORMU yönetimi ve üyelerinin desteği ile  assubayların sorunlarını kamuoyuna duyurmak ve yapılan haksız uygulamalara dikkat çekmek için Amasya’nın Merzifon ilçesinden Ankara’ya yürüdü ve haksızlıkları protesto etti.

17 Ekim 2009

Gn. Kur. Bşk. Org. İlker Başbuğ TEMAD’ın kuruluşunun 25 yılında yapılan kutlamalara katıldı. Böylece ilk kez bir Genelkurmay Başkanı, TEMAD’ın kuruluş yıldönümü kutlamalarına iştirak etmiş oldu.

18 Ara. 2009

E. Asb. Ayhan Yıldırım tarafından hazırlanmış olan “Geçmişten Günümüze Astsubaylığın Tarihçesi” isimli çalışma, kişisel blog’unda ve 84krastsb.org sitesinde yayımlandı. Bu konuda ender çalışmalardan birisi olan Assubaylığın Tarihçesi ile Türk Tarihinde Assubayların gelişim süreci incelenerek, kamuoyuna sunulmuş bulunuyor.

26 Mayıs 2010

İlk kez bir şiir kitabında assubayların emek ve onur mücadelesine atıf yapıldı. Aydın Kulak tarafından hazırlanan ve Sokak Kitapları Yayınevi’nce yayımlanan “Darbe Günlükleri” isimli şiir kitabında Türkçe’nin gramer yapısına ters düşen “Astsubay”  sözcüğünün kullanımı protesto edildi. Sözcüğün Türkçe gramer yapısına uygun şeklinin Assubay olduğu biliniyor. Daha önce bu meslek grubu “assubay” olarak anılıyordu ancak, 12 Eylül 1980 darbesiyle bu söylem yasaklandı ve “hiyerarşik te” yapılanması kullanılır oldu. Darbe, Türk Dil Kurumu’nu da zapt-u rapta aldığından o günden bu yana bilimselliğe ve dilin esas yapısına aldıran yok.

27 Mayıs 2010

Müstafi Assubay Hakan Fidan, Mit Müsteşarı olarak atandı. Daha önce Mit Müsteşar yardımcılığı da yapan Fidan, Kara Kuvvetleri’nde assubay olarak görev yapmış, mecburi hizmet sonrası ordudan ayrılmıştı. Daha önce orduda assubay olarak görev yapmış bir kişinin ilk defa böyle önemli bir göreve gelmesi kayda değer bir başarı olarak göze çarptı.

9 Ekim 2010

9-ekim-2010Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir askeri topluluk, maaş ve özlük haklarının düzeltilmesi için Anıtkabir’deydi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen Emekli Assubaylar ve aileleri TEMAD’ın organizasyonu ile haklarını aramak ve mağduriyetlerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Anıtkabir’i ziyaret etti. Daha sonra haksızlığı yoğun ve kapsamlı bir mitingle dile getirmek ve protesto etmek amacıyla Ankara’da Celal Bayar Caddesi’nde toplanıldı. Ellerinde taleplerini içeren pankartlar, Türk bayrakları ve Atatürk fotoğrafları taşıyan yaklaşık 8500 kişilik kalabalık grup, marşlar eşliğinde Abdi İpekçi Parkı’na kadar yürüdü. Buradaki mitingde konuşan TEMAD Genel Başkanı Mustafa Erol, yaş ortalaması 60 olan binlerce emekli assubay ve yakınının özlük haklarının iyileştirilmesini istedi. 93 yaşındaki emekli assubay Mehmet Ozan ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde mayın patlaması sonucu iki kolunu kaybeden Assubay (Gazi) İbrahim Babur’da birer konuşma yaptı. Ozan ve Babur, emekli assubayların özlük haklarının düzeltilmesini istedi. Zaman zaman “Vur vur inlesin Genelkurmay dinlesin” şeklinde sloganlar atan ve Ordu Yardımlaşma Kurumu’nu da ıslıklarla protesto eden alandaki emekli assubaylar,  konuşmaların ardından olaysız şekilde dağıldı.

12 Ağu. 2010

Deniz Harp Okulu öğrencilerinin çıkardığı Pusula Dergisi’nin 65 ve 66’ncı sayılarında Şair Nazım Hikmet’e iade-i itibar yapıldı. İstifa eden okul komutanı Emekli Tuğamiral Türker Ertürk zamanında başlayan çalışmalarla, Deniz Harp Okulu mezunu olan ve sağlık sorunları nedeniyle ordudan ayrılmış olan Nazım Hikmet hakkında detaylı bilgiler verilerek, ona sahip çıkılmaya çalışıldı. Üstelik 1938 yılındaki assubaylarla ilgili davasına hiç yer verilmeksizin. Yavuz Zırhlısındaki işkenceler, Erkin gemisindeki zulüm mahkemesi görmezlikten gelindi. Şimdi, şairin mücadele ettiği kişiler ona sahip çıkar oldu. Sanırım, bükemediği bileği öpme ve siyasi malzeme olarak kullanma paniğindeler. Ya da Nazım’ı da burjuvalaştırma telaşına düştüler. Önemli olan Nazım Hikmeti anlamaktır oysa kullanmak değil!

30 Ağu 2010

Org. İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olarak iki yıllık görev süresini tamamladı, emekli oldu. Fakat assubaylara vermiş olduğu sözlerin büyük çoğunluğunu yerine getiremedi. Assubaylar, ilk defa bir Genelkurmay Başkanı’ndan bu denli ilgi gördü ama yıllar önce verilen asker sözü niteliğindeki vaatlerin hepsi havada kaldı, tutulmadı. “Assubay Devrimi” sadece gazete manşetlerinde kaldı.

27 Eki 2010

Aydın Kulak tarafından yapılan “Assubaylığın Kronolojisi” isimli çalışma, www.emekliassubaylar.org sitesinde yayımlandı. Bu çalışmada; assubaylık mesleğinin Türkiye’de ve dünyadaki gelişimi zaman-olaylar dizini (kronolojik) olarak kamuoyunun bilgisine sunuldu.

5 Ocak 2012

Genelkurmay Başkanlığı, 2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Assubay Meslek Yüksek Okullarına bayan öğrenci alımı yapılacağını açıkladı. Ayrıca, Kara Kuvvetleri’nde assubaylıktan subaylığa geçiş kontenjanının %10’dan %25’e çıkarıldığını ve bu kapsamda geçiş yapacak assubay sayısının 2012 yılı için 90 olarak belirlendiğini belirtti. Daha önceden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sadece sözleşmeli olarak bayan assubay alımı yapılmaktaydı. Bu kararla orduda ilk kez MYO çıkışlı ve profesyonel bayan assubay alımı gerçekleştirilmiş olacak. (Ulusal Basından)

15 Nisan 2012

aydinlikUlusal yayın yapan gazetelerden Aydınlık Gazetesi, Assubayların sesine manşetten ses verdi: “Astsubaylar: TSK’nın işçisi, öğretmeni, lideri ve komutanıyız. Üvey Evlat Değiliz.”  Assubayların sorunlarının, Emekli Assubaylar Güçbirliği Platformu Sözcüsü Ersen Gürpınar tarafından dile getirildiği bu yazı kamuoyunda geniş yankı buldu. Haber söyleşi Gökçen Beyaz ve Serhan Bolluk tarafından hazırlandı.

16 Nisan 2012

9 Nisan 2012 tarih ve B.02.0.KKG/135-15/1662 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile T.S.K. bünyesinde görev yapan Kurmay Subay ve KOMKARSU gören subaylar ile Komutan ve Muharip sınıf subayların özlük haklarında iyileştirmeler yapıldığı basın aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu. Bu iyileştirme zammından ancak 128 assubayın faydalanabileceği öğrenildi. General ve amirallere 354 TL, Albaylara 283 TL zam verilirken, kıdemsiz subaylara (üsteğmenlere) 212 TL iyileştirme yapıldı. Ordunun belkemiği assubaylara ise (128 assubayın dışında) herhangi bir iyileştirme yapılmadı. Uzun süredir sorunlarını dile getiren ve çözüm bekleyen assubaylar, bu –haksız- iyileştirme zammı karşısında tam anlamıyla hayal kırıklığına uğradılar. Emekli Assubaylar Derneği TEMAD, konu ile ilgili olarak, internet sitesinden bir duyuru yayınladı: “Bir dizi karar aldık ve aşamalı olarak uygulayacağız.” 

17.Nisan/30.Mayıs.2012

zam-alan-almayanDaha çok subay ve generalleri kapsayan iyileştirme zammı sonrasında assubaylar, kendilerine yapılan haksızlıkları dile getirmek ve bu zam haksızlığına tepki koymak üzere sosyal medyada (facebook ve twitter) bir araya geldiler. Emekli Assubaylar Derneği (TEMAD) öncülüğünde facebook’ta “Bu Kadarına da Pes Diyen Assubaylar” grubunun üye sayısı iki haftada üç yüz binlere dayandı. Twitter, adeta bir canlı miting alanı gibi kullanılarak, basın ve medyaya ulaşılmaya çalışıldı.

ersengurpinarAydınlık Gazetesi, assubaylarla ilgili yazı dizisini devam ettirme kararı aldı. Emekli Assubaylar Güçbirliği Platformu Sözcüsü Ersen Gürpınar’ın sesi manşetlere taşındı: “Üvey Evlat Değiliz, Ordunun Belkemiğiyiz.

Sosyal Medyadaki bu hareketliliği ilk fark eden ve assubaylara desteğini sunan, TEMAD Başkanı Ahmet Keser’i programına konuk eden(Radikal Gazetesi ve CNNTürk/5N1K) Cüneyt Özdemir oldu. Assubayların haklı davası pek çok basın yayın kuruluşu, medya kanalı, internet sitesi ve yazarı tarafından desteklendi. Destek verenlerin başlıcaları şunlardı:

asbpeshrkt1jpgUmur Talu/Habertürk, Cüneyt Özdemir/Radikal ve CNNTürk, Balçiçek İlter/ Habertürk Gazete ve TV-Söz Sende, Polis Memurları Dayanışma Grubu/Facebook, Adem Yavuzarslan/Bugün, Gökmen Karadağ/TV8-Haber Aktif, Fatih Altaylı/Habertürk Gazetesi ve Teketek Programı, Gökçen Beyaz ve Serhan Bolluk /Aydınlık Gazetesi, Didem Arslan Yılmaz/Habertürk Tv-Gün Ortası, Erkan Tan/TV8-Erkan Tan’la Başkentten, NTV Haber Bülteni -17.00/4 Mayıs 2012, Nazlı Ilıcak/Sabah Gazetesi, Okan Bayülgen/TV8-Kral Çıplak Programı, Hilal Kaplan/Yeni Şafak Gazetesi, Murat Sabuncu, Aram Ekin Duran ve Özgür Kaya/ Sky Türk 360 TV-Ekonomi Manşeti, Prof.Dr. Alim Işık, MHP Kütahya Milletvekili/TBMM TV, Ahmet Hakan/CNNTürk-Tarafsız Bölge Programı, Memurlar.net internet sitesi, Samanyolu TV/10 Mayıs 2012 Haber 23.00, Star TV Ana Haber Bülteni/5 Mayıs 2012-18.45, Ergun Babahan/Star Gazetesi, Emre Uslu/Taraf Gazetesi ve Kişsel blog sayfası, TV8 20.30 Haberleri/8 Mayıs 2012, Yiğit Bulut/Twitter’den destek, Akşam Gazetesi/Günün Karikatürü-7 Mayıs 2012, Ali Ahmet Böken/TRT Haber-Neler Oluyor Programı, Sevilay Yükselir, Özay Şendir ve Konukları Yiğit Bulut/Beyaz Tv-Acı Kahve Programı, Mehmet Baransu, Can Ataklı ve Tarık Toros/Kanaltürk TV- Merkez Siyaset Programı, Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük, Kotusözlük ve İTÜ Sözlük/İnternet, Özgür Kaya/Sky Türk 360-İş’te Sosyal Güvenlik Programı, Mehmet Acel/Kanal 7 TV-Başkent Kulisi Programı, Erdoğan Aktaş/A Haber- Memleket Meselesi, Bugün TV /Bugünün Gündemi Programı (16 Mayıs 2012-10.30) ve daha niceleri…

30 Nisan 2012

Milliyet Gazetesi’nin internet sitesinde “Assubayların Sosyal Medya Savaşı” başlığı altında verilen haber: “Özlük haklarıyla ilgili sorunları yıllardır gündemden düşmeyen assubaylar, sosyal medyada bir araya gelerek bir grup kurdu. Bir haftada 115 bin kişinin üye olduğu ‘Bu Kadarına da pes Diyen Assubaylar’ adlı grupta emekli ve muvazzaf assubaylar sorunlarını anlatarak, örgütlü hareket etmeye çalışıyor. TEMAD tarafından organize edilen grup sayfasında ‘TSK tarihinde ilk kez bu kadar assubayın bir araya gelmiş olması, assubay camiasına yapılan haksızlığın somut olarak ortaya çıktığının bir göstergesidir’ ifadesi yer alıyor. Grup, hareketini facebook ve twitter’de başarılı bir organizasyonla yürütüyor.

1 Mayıs 2012

Habertürk Televizyon Kanalında yayımlanan Teketek programında, Fatih Altaylı, Maliye Bakanına şu soruyu yöneltiyor: “Subaylara zam yaptığınız için assubaylar ve polisler size çok kızıyorlar, ne diyorsunuz?” Maliye Bakanımızın cevabı gayet pişkince: “Biz sadece kurmay subaylara zam yaptık!

2 Mayıs 2012

cuneyt-ozdemirCüneyt Özdemir, sosyal medyadaki “Assubay PES Hareketini” sütunlarına taşıdı (Radikal Gazetesi) ve çarpıcı yorumlarda bulundu: “Assubaylar rahatsız. Hem de çok rahatsız. Pek çok hakları subayların iki dudağı arasında… Tek bir cümle ile bir haftalık hapis cezası alabiliyor. Emir demiri keser bahanesi ile pek çok hakları yasal olarak gasp edilmiş. Kendilerine hiçbir şey sorulmadan OYAK başta olmak üzere vakıflara, derneklere kesintiler yapılıyor. Subayların maaşı hep artıyor, assubaylarınki aynı oranda artmıyor. Lojman, orduevi ve hastane konularında ayrımcılık var… Ordu içindeki subay ve assubay arasındaki negatif ayrımcılık, terör hattında canları pahasına çatışan bu devlet memurlarının hemen her alanda karşılarına çıkıyor. Şimdiye dek ancak emekli olduklarında sesleri çıkıyordu. O zaman da kimse zaten duymuyordu.  Oysa bakın sosyal medya devrimi onları da etkiledi. Bugün twitter ve facebook’ta açtıkları hesapları yüz binin üzerinde insanın takip etmesinin nedeni yıllar süren bu haksızlığa karşı birikmiş öfkelerinden kaynaklanıyor.

4 Mayıs 2012

Genelkurmay Başkanlığı, sosyal medyadaki hareketlilik nedeniyle -saat 11.15 sularında- assubaylara bir muhtıra (BA-02/12) verdi. Buna göre, bazı basın yayın organlarında muvazaf ve emekli assubayların özlük hakları konusunda doğru olmayan haber ve yorumların yer aldığı belirtilerek, TSK’da statü ve hiyerarşi olduğu,  sorumluluk ve yetkilerin buna göre paylaşıldığı, dolayısıyla hak ve yetkilerin de bu hiyerarşi ve statüye göre belirlendiği vurgusu yapıldı. Böylece emeğe karşı statükoculuğunu daha baştan açıklayan Genelkurmay, Emekli Assubaylar Derneği’ne (TEMAD) yönelik olarak muhtıra niteliği taşıyan bir beyanda bulundu. Böylece en sonunda kendi çocuklarına da muhtıra veren bir kurum niteliğine kavuştu:

“Bu arada, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği üyelerinin de bazı medya organlarında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok önemli bir gücünü teşkil eden astsubaylarımız hakkında gerçeklere dayanmayan açıklamalar yaparak, kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği ve derneğin kuruluş amaç ve çalışma alanının tamamen dışında, muvazzaf personelimizi tahrik etmeye yönelik girişimlerde bulunduğu esefle izlenmektedir.” 

TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser’den anında cevap geldi: “Görevdeki assubayları biz değil, Genelkurmay ve yaptığı haksız, adaletsiz uygulamalar tahrik etmektedir!

Muhtıra konusuyla ilgili olarak Hükümet kanadından da bir (9 Mayıs 2012) açıklama geldi. AKP sözcüsü Hüseyin Çelik “Bildiri ile vatandaşla muhatap olma dönemi kapanmalıdır. Assubaylara yönelik bildiri yayınlamak hiç de hoş olmamıştır, bunu kabul edelim.

Ana Muhalefet Partisi lideri (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu ise 8 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada çok daha sert konuştu: “E sen zam aldın, maaş aldın, assubaylara verilmedi, isyan etmesin mi o? Eleştiriye tahammül edeceksin. Burası Patagonya değil! Tahammül etmiyorsan o koltuğu bırakacaksın. Demokrasiyse, demokrasinin gerekleri çerçevesinde herkes görevini yapacak!

Emekli Assubaylar Güçbirliği Platformu Sözcüsü Ersen Gürpınar ise tepkisini Aydınlık Gazetesine verdiği demeçle gösterdi: “Biz kurumumuza ve ettiğimiz yemine sadığız. Kurumları, haksızlıkları yazan değil, yapanlar yıpratır!

En farklı yorum ise Star Gazetesi yazarı Ergun Babahan’dan geldi: “Adalet Talebinden Tahrik Olan Bir Ordu! Assubaylar Direnin!”

05 Mayıs 2012

umurtalusansurAssubaylara ve ordunun tüm astlarına karşı yapılan haksızlıkları 2005 yılından beri dile getiren, cesur bir şekilde köşesine taşıyan ve bu nedenle kimi zaman Genelkurmay tarafından andıçlanan Sn.Umur Talu’nun Habertürk Gazetesindeki yazılarının ordu içinde okunmasının engellendiği haberi medyada yankılandı. Birliklerdeki dâhili internet (intranet) üzerinde bulunan basın yazıları arasında Umur Talu’nun yazılarının okuyucusuna ulaşamadığı öğrenildi. Bu haber üzerine,  8 Mayıs 2012 tarihinde, Genelkurmay bir bildiri daha yayınladı ve “TSK ağında (intranet) hiçbir köşe yazarının yazısının yer almadığını” bildirdi. Umur Talu’dan sonra, assubaylara yapılan haksızlığı gören Balçiçek İlter de bu konuda keskin yazılar yazmaya başladı ve “Assubayların Hak ve Onur Mücadelesine” açık desteğini sundu. Söz Sende Programında (Habertürk Tv/10 Mayıs 2012) müthiş bir slogan ortaya çıkartıldı: “Adaletsizliğe Pes Dedik, Ama Pes Etmeyeceğiz!

7 Mayıs 2012

assubaylaramuhtiraAssubaylara verilen haksız muhtıraya en ilginç yanıt, Akşam Gazetesi’nden geldi. Akşam Gazetesi’nin internet sitesinde yayımlanan karikatürde, muhtıra şu çarpıcı sözlerle alaya alınıyordu: “Vah Vaah! Eskiden hükümetlere posta koyarlardı!” Nazlı Ilıcak da “Assubay PES Hareketine”  desteğini (5 Mayıs 2012/Sabah Gazetesi) sundu: “Bu Kadarına PES Diyen Assubayların yürüttüğü kampanya, yüz binlerce insana yayıldı. Yıllarca, uğradıkları haksızlığın yükünü taşıyorlar ama ‘PES’ demediler.

09 Mayıs 2012

Bu Kadarına da Pes Diyen Assubaylar” sosyal medya eylemine en ilginç destek BDP Milletvekili Sırrı Sakık’tan geldi. Sakık, assubay ve uzman çavuşların özlük hakları için önerge verdiğini twitter hesabından açıklayınca, sosyal medyada ortalık fena karıştı. Hem kendi partisinden hem de emekli assubaylardan büyük tepki gördü. Bir diğer çarpıcı açıklama ise Kanaltürk kanalında yayınlanan Merkez Siyaset Programında yapıldı. Mehmet Baransu ve Can Ataklı ile diğer katılımcılar şu beyanda bulundular:  “Sivil ve sosyal haklar söz konusu olduğunda görevdeki assubaylar da sokağa çıkabilmeli. Tepki göstermeli. Bu normal karşılanmalı.

13 Maysı 2012

takvimTakvim Gazetesi, Assubaylar ve sorunları ile ilgili bir yazı dizisi başlattı. Yazı dizisi Mevlüt Yüksel (ve Ergun Diler) tarafından hazırlandı. “Assubaylar Dert Küpü” başlığı ile birlikte, TSK’nın belkemiği olan assubayların yıllardan beri çözülemeyen sorunlarına değinildi. Assubayların “Artık Sesimizi Duyun!” diye haykırdığını vurguladı. Assubayların maaş, mesai ve terfi gibi onlarca sorununa çözüm istediklerini belirtti.

14 Mayıs 2002

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde bulunan Assubay Muhtırasını kaldırdı. Daha sonra, TEMAD ve assubaylara muhtıra niteliği taşıyan kısım çıkartılarak yeniden yayına kondu. Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hilal Kaplan’ın assubayların eylemi ile ilgili yorumu her şeyi bütün açıklığıyla anlatıyordu: “Assubaylar rahatsız ama darbe değil, demokrasi istedikleri için!

25 Mayıs 2012

Bu Kadarına da Pes Diyen Assubaylar Hareketi”, özellikle sloganlaşan bazı cümlelerin etkisiyle kamuoyunda geniş yankı buldu. Başkan Ahmet Keser’in “Cenazelerimiz bile farklı muamele görüyor” söylemine, Genelkurmay bir açıklama ile cevap verdi. Fakat TEMAD ekibinin ilgili yönergeyi kamuoyuna sunması, medyayı şaşkına çevirdi ve onlar bile bu kadarına pes deme aşamasına geldiler.

Orduevlerinde rütbe ayrımının göstermelik olarak kaldırıldığına ilişkin vurgulanan “Reserve Paşa” söylemi, ortalığı oldukça karıştırdı. “200.000 kişi çiklet çiğnemek için mi bir araya geldi” sözleri de hayli ilginçti. TV8’de ekrana zumlanan yarım kanat (uçucu assubayların taktığı) epey etki uyandırdı. Assubayların bir kanadı işte böyle kırık denildi. “Askeri darbeler bizi mahvetti, Kenan Evren; benim teğmenim assubaydan az maaş alamaz diyerek statükocu kanunlar çıkarttı” sözleri de çok çarpıcıydı. “İki dudak arası mesai” kavramı da Başkan Ahmet Keser’in ilginç ve etkili söylemlerinden birisiydi. Çok kullanıldı. Yaşar Büyükanıt’ı iğneleyen anlatım ise oldukça popüler oldu; “Fenerbahçeli Büyükanıt, Jay Jay Okacha’yı sevdiği kadar assubaylarını sevseydi, bunların hiç biri olmayacaktı!

Diğer bazı çarpıcı cümleler ise şöyleydi: “Doğuya gittiğinizde artık eşiniz dul, çocuğunuz öksüz. Doğuda kaç albay var, kaç assubay var, Genelkurmay buyursun açıklasın!”, “Odana Atatürk resmi asamazsın, çünkü Atatürk; onlarındır!”, “Doğu’da karakol komutanı assubay, Bodrum Yalıkavak’ta üsteğmen, bak şu işe sen!”, “Emekli olunca, subay aldığı maaşın %85’ini, assubaylar ise %50’sini alıyor, adalete bak, şapka çıkar!”, “Bir kişiye dokuz kuruş, dokuz kişiye bir kuruş, işte TSK’nın adaleti bu!”, “Zahmette öndeyiz, nimete gelince; siz biraz durun diyorlar!”, “Hiç mevzide bir Albay gördünüz mü?”, “Kanadı kırık uçuş brövesi, TSK’nın utancıdır!”, “Uçucu Uzman Çavuşlara da herhalde tüylerini verecekler!”, “Emekli subaylar torunlarıyla, assubaylar sorunlarıyla uğraşıyor!”, “Başbakan Erdoğan bizi 1,5 saat dinledi, hak verdi ama icraat göremedik.” “Ben Gabar’da çarpışacağım, komutanlık parasını karargâhta oturan alacak, olmaz öyle şey!

Umur Talu ve Yiğit Bulut’un konuyla ilgili bazı yorumları da gündem yarattı. Umur Talu; “AKP ‘asker emekçiler’in oylarını alıp haklarını vermeyerek, karargâhı idare etti.” Yiğit Bulut; “Subaylar şöyle düşünüyor. Assubaylar harbiye eğitiminden geçmediği için kolay kandırılabilir. İrticacı olabilir. O yüzden rejimi koruma konusunda güvenilmez. Bu çok yanlış, çok sakat bir düşünce… Aslında her türlü ayrımın altında bu gerçek yatıyor!

30 Mayıs 2012

asbpeshrk2Sosyal medyada başlatılan “Bu Kadarına da Pes Diyen Assubaylar Hareketi”, Türkiye’de bu anlamda yapılan ve başarıyla yürütülen ilk hareket oldu. Hareket, önce sosyal medyada filizlendi ve sonra gazetelere, televizyon programlarına ve internet sitelerine yayıldı. Sağduyu ve akıl ile yürütüldü ve provakasyonlara kapılmadı. Türk demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak bir eylem olarak görüldü. Daha önce dünyada, Arap coğrafyasında yaşanan “Arap Baharı” rüzgârının Türkiye’deki yansıması olarak da yorumlandığı oldu. Benzer bir eylemi BDP de etkin olduğu bölgelerde denemiş ama başarısız olmuştu. Yani sosyal medya aracılığıyla kitleleri harekete geçirip sokaklara dökmeyi istemiş, denemiş ama başaramamıştı. Oysa assubaylar, bu hareket ile çağdaş sosyal medyanın etkin bir şekilde nasıl kullanılabileceğinin muhteşem bir örneğini sergilediler.

Özellikle TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser ve ekibinin olayları bilgi ve birikimleriyle doğru adımlarla yönlendirmeleri takdire değerdi. Bu hareket sonuçta henüz meyvelerini tam olarak vermedi, çünkü önyargıları kırmak o kadar kolay değil. Fakat “PES Etmeyen Assubaylar”, bu eylem sürecinden gözle görülmeyen ama önemli olan bir takım edinimler elde etti. Öncelikle belirtmek gerekir ki, Türkiye kamuoyu, assubay ve emeklilerinin de subaylar gibi bol keseden maaş aldığını zannediyordu. Bu vesileyle gördüler ki, onların yarısı kadar dahi (emekliler) maaş alamıyorlar. Muhteşem bir statüko var. Assubayların maaşlarını her daim örnek gösterip onlar kadar maaş alamıyoruz diyenlerin sesi soluğu kesildi. Gerçekler tüm çıplaklığıyla görüldü ve toplumdaki bu önyargı kırıldı. Bir diğer husus da, assubayların genelde lise mezunu olduğu, tahsillerinin düşük olmasına rağmen pek çok maddi ve sosyal olanağa sahip bulundukları ön yargısı idi. Bu cahil kesimin(!) böyle refah içinde bulunması(!), hak etmedikleri bir bolluk ve bereket yaşamaları (!) açıkça kıskanılıyor ve sık sık gündeme taşınıyordu. Bu eylem sürecinde Ahmet Keser ve ekibinin medyada gösterdiği başarı, konularına vakıf olmaları ve kamuoyunu tereddüde yer vermeyecek derecede bilgilendirebilme becerileri; tıpkı bir siyasi parti lideri ya da bir sendika lideri kıvamındaydı. Assubaylara lise mezunu ve cahil damgası vurarak, onların haksız bir refah yaşadığını düşünenler, Ahmet Keser ve ekibinin çağdaş görünümü, temsil yeteneği, bilgi birikimi ve konuya hâkimiyeti ile bu kesim büyük bir hayal kırıklığı yaşadı ve ağır bir darbe aldı. Türkiye kamuoyu gördü ki, karşılarında çağdaş, bilgili ve eğitimli bir lider ve kitlesi var!

3 Haziran 2012

Assubayların memuriyette 1. Derecenin 4. Kademesine yükselmesini sağlayan ve aynı zamanda mecburi hizmet süresini de 10 yıla düşüren kanun değişikliği (22 Mayıs 2012 gün ve 6318 numaralı kanun) Resmi Gazete’nin 28312 nolu sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Böylece TSK’da bir tabu daha yıkılmış oldu. Bu hak, yan ödeme katsayılarını kapsamadığından dolayı maddi bir değer taşımıyor. Fakat önyargıları kırma ve personel motivasyonu açısından önemli bir basamak. Maddi olarak bir anlamı olmasa da “Assubayların Hak ve Onur Mücadelesi” için büyük bir umut ışığı.

03.Temmuz/10.Ağustos.2012

Türkiye Emekli Assubaylar Derneği (TEMAD) “Bu Kadarına PES Diyen Assubaylar Hareketinin” eylem sürecinde ikinci dalga faaliyetleri başlattı. Bu kapsamda yapılan etkinliklerden ilki, sonuçları 30 Ağustos 2012 tarihinde açıklanacak olan “Üç Kelimede Assubay” Slogan Yarışması oldu. Buna göre assubayları en iyi anlatacak slogan seçilecek ve kullanılacak.

Diğer bir etkinlik ise 17 Ekim tarihinin “Dünya Assubaylar Günü” olarak kutlanması için girişimlere başlanması ve etkinlik planlamalarının yapılması oldu.

Ayrıca, Temmuz ayının sonunda yeni bir anlayışla çıkartılan “Gelecek Yüzyıl” dergisi de oldukça ilgi gördü.

Çeşitli Televizyon kanallarının (TRT Anadolu ve Fox TV) programları ile haber bültenlerine de konuk olundu ve kamuoyunu bilgilendirme faaliyetlerine devam edildi. Planlamalara istinaden, Ağustos ayı içinde TEMAD Şubelerini bilgilendirme toplantıları icra edildi.

İkinci dalga hareketin en göze çarpan etkinliği ise yine çağdaş ve farklı bir anlayışla ortaya konulan “Bu Kadarına PES Dedik” konseri oldu. Bu Kadarına Pes Diyen Assubaylar ve aileleri ile onlara destek verenler, Ankara’da Kızılay’da bir yürüyüş ve konser icra ettiler. Nefesli Show Band Orkestrası eşliğinde yapılan yürüyüş ve Ankara Seymenler Kulübü Folklör Ekibi’nin halk oyunları gösterisi, başkent halkı için son derece dikkat çekiciydi. Bu etkinliğin en göze çarpan ve onu farklı kılan yanı ise katılımcıların giydiği kıyafetlerdi. Assubaylara yapılan haksız uygulamaları kamuoyuna duyurmayı amaçlayan bu protesto etkinliği süresince, katılımcılar özel tişört ve şapkalar giydiler. Bu şapka ve tişörtler, üzerinde yer alan sloganlarla açık ve anlaşılır bir mesaj veriyor, “Bu Kadarına da PES!” diyordu.

Hazırlayan: Aydın Kulak

Not-1: 2010 yılında yayımlanan çalışmanın güncellenmiş versiyonudur. Kaynak gösterilerek ve yazar adı belirtilerek kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Not-2: Kaynakça kısmı kısaltılarak verilmiştir. Toplam kaynak sayısı 160 civarındadır.
Not-3: Bu yazımda kullanılan resimler, haber amaçlı olarak çeşitli internet sitelerinden alınmıştır. Belirli bir kaynak site olmadığından dolayı, söz konusu siteler tek tek belirtilmemiştir.
KRONOLOJİ ÇALIŞMASI KAYNAKÇASI (Üç Kronoloji Çalışmasını da kapsamaktadır)
  1. İlkçağ Anadolu Devletlerinde Ordu/Koray ŞERBETÇİ/Yüksek Lisans Tezi/Trakya Üniversitesi-Sosyal Bilimler Enstitüsü/Haziran 2008
  2. Atatürk Dönemi Müzik İdeolojisi ve Günümüze Yansımaları/N.Levent GÖKÇEDAĞ/Yüksek Lisans Tezi/ Haliç Üniversitesi/İstanbul-2007
  3. II. Abdülhamit Devri Osmanlı  Donanması/ Şakir Batmaz/Doktora Tezi/Erciyes Üni.-Kayseri/2002
  4. Aralık 2003 Çıpa Dergisi/Damyo Özel sayısı/Dz. Asb. Mes. Yük. Ok.
  5. Türk Modernleşmesinin Osmanlı Kökenleri: Sultan II. Abdülhamit Dönemi Eğitim Konuları/Ömer Faruk Yelkenci/Yeditepe Üni. S.B.E./İstanbul-2008
  6. Modern Eğitim Kurumlarının Batılılaşma Dönemindeki Gelişimi (1700-1900)/Okutman Yakup Göktaş/A.Ü. K.K. Eğitim Fakültesi Güzel sanatlar Eğitimi Bölümü
  7. Sultanın İsimsiz Kahramanları/Doç. Dr. Mustafa Kaçar/Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi/ 12 Aralık 2007
  8. İnönü Dönemi (1938-1950) Türk Denizciliği/Güzide Sezgin/Ankara Üni. -Türk İnk. Tar. Ens./2007
  9. http://www.msb.gov.tr/ayim/Ayim_karar_detay.asp?IDNO=621&ctg=000002000013000007
  10. Mersin’de Askeri Deniz Okulları/İsmail Sözener/Y. Lisans Tezi/Mersin Üni. SBE. Tarih ABD./2008
  11. Deniz Kuvvetlerinde Sistem Değişikliği/İskender Tunaboylu/Doktora Tezi/Dokuz Eylül Üni.-Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Ens./ İzmir-2008
  12. Deniz Kuvvetlerinde Astsubay Sınıfının Tarihi Gelişmesine Toplu Bir Bakış/Tümamiral Fahri Çoker/ Deniz Kuvvetleri Dergisi Sayı:463- Cilt:74/Ekim 1968 (Alıntı yapılmıştır)
  13. 1890’dan 2003’e 113 Yıllık Şanlı Geçmişin Tarihçesi/Dz. Asb. Hzl. Okulu Kapanış Özel Sayısı/Deniz Basımevi/ 2003
  14. www.oyak.com.tr
  15. 27 Mayıs’a Damgasını Vuran Söz ve Beyanlar/Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arıkan/Türkiyat Araştırmaları Dergisi-Sayı:4/Konya-1997
  16. The Chilean Naval Mutiny of 1931/Carlos René Manuel Tromben Corbalán/University of Exeter/Doktora Tezi/Eylül 2010
  17. Sintinenin Dibinde/ Emin Karaca/ Karakutu Yayınları-Eylül 2004
  18. Battleship Potemkin/Sydney Semphony Dergisi/Sydney Opera House/2009
  19. http://www.enotes.com/topic/Russian_battleship_Potemkin
  20. Çelenk Olayı’nı Yaşayan Dönemin Tanığı Deniz Assubayları/İsimleri Gizli Tutulmuştur.
  21. Kronstadt 1921/Paul Avrich/Çeviren Gün Zileli
  22. Red Mutiny: the True Story of the Battleship Potemkin Mutiny/ Neal Bascomb
  23. http://www.kurkuhl.de/english/november/time-line.html
  24. Homeros-İlyada/Türkçesi: Azra Erhat-A.Kadir/Sander Yayınları/1975-İstanbul
  25. Deniz Astsubay Hazırlama Okulu 1983 Mezunları Okul Yıllığı
  26. Emekli Deniz Assubayı İlhami Kemal Atayolu’nun Anıları
  27. Emekli Deniz Assubayı Halil Ergenli’nin Bilgi ve Yazışmaları
  28. http://www.turksolu.org/ileri/36-37/gezmis36.htm (Deniz Gezmiş’in Savunması)
  29. Mao-Bir Yaşam/Philip Short/Çeviri: Yavuz Alogan/İthaki yayınları-2007/Google Kitaplar
  30. Nejat Gülen/Şanlı Bahriye/ Kastaş Yayınları/03-2001
  31. Sultan Abdülaziz’den Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı Donanması/Dr. Mehmet Beşirli/A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi-Sayı:25-Erzurum/2004
  32. Astsubay Hazırlama Okulları İncelemesi/Öğr. Alb. Mehmet Sırrı Bekişli (Çok Progr. Astsb. Hzl. Ok. K.lığı )
  33. http://www.roman-empire.net/army/army.html
  34. Kuva-yı Milliye’nin Askeri Açıdan Etüdü/ Yrd. Doç. Dr. Kadir Kasalak/ Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi-Kasım 1998
  35. Astsubaylar/Nail GÜRELİ/Milliyet Yayınları/1991
  36. TSK internet siteleri/Kuvvet Komutanlıkları İnternet Siteleri
  37. Emret Komutanım/M.Ali BİRAND/Milliyet Yayınları/Ekim 1986-Kasım 1986
  38. http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&langpair=en%7Ctr&u=http://www.army.mil/-news/2009/03/11/18042-army-nco-history-part-1-american-revolution/ (tarihçe-usa)
  39. http://www.ncocorps.net/more/short_history_of_the_army_nco.htm (tarihçe-genel)
  40. Astsubaylığın Tarihçesi Çalışması/Ayhan YILDIRIM/ http://www.84krastsb.org/index.php?option=com_content&view=article&id=93:astsubayliin-tarhces-1&catid=5:ayhan-yildirim
  41. http://www.jandarma.tsk.tr/birlikler/bando/bandoic.htm (bayan assubay alımı)
  42. XVI. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nde Çavuşluk Teşkilatı/Fırat Üni. Sosyal Bilimler Dergisi Cilt-12, sayı-2, Sayfa: 395-420 Elazığ-2002/Ümit KOÇ/Fırat Üni. Fen Edb. Fak. Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi
  43. Çıraklık Eğitiminin “Osmanlı Dönemi” Durumu/Yrd. Doç.Dr. Ali ŞAHİNKESEN/Ankara üni. Öğretim Görevlisi/
  44. TÜRKİYE’DE ASKERI VETERİNER HEKİMLİK TARİHİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR/ Ferruh Dinçer/A. Ü. Veteriner Fakültesi Veteriner Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü
  45. Cenevre Sözleşmesi-III
  46. Stanag 2116
  47. Prof.Dr. Mustafa Ergün/İkinci Meşrutiyet Devrinde Eğitim Hareketleri/Ocak 1996-Ankara
  48. Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi/Enver Ören/İhlas Matb. A.Ş.
  49. Türk Ordusunun Tarihsel Kaynakları/Mevlüt BOZDEMİR/Ankara Üni.Siyasal Bilg.Fak.yayını/1982
  50. İsmail ONARLI/ Toplumsal Barış Dergisi, Yıl: 1, Sayı: 5, Eylül 2004, s.16-18
  51. Deniz Harp Okulu Pusula Dergisi Sayı : 65-66/2010
  52. Türkiye’de Askeri Bandoculuk Eğitimi/Erol Demirbatır/Uludağ Üni./ Eğitim Fakültesi Dergisi XVIII (1), 2005, 67-81
  53. http://web2.airmail.net/napoleon/index.html (Napolyon Konusunda araştırma ve makaleler sitesi)
  54. E.Dz.Astsb. Necdet TÖRE’nin mahkeme belgeleri ve kendisinden alınan bilgiler.
  55. E. Dz. Astsb. Özgün Uysal’ın kişisel bilgi kayıtları
  56. TEMAD Çorlu Şubesi’nin İnternet Sitesi Kayıtları (Başbakan’la Temad Görüşmesi)
  57. Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu (DAMYO) İnternet Sitesi/ www.damyo.edu.tr
  58. E. Astsb. Mustafa Cebrail Sadakoğlu’nun Sağlık Astsubay Okulları ile ilgili kişisel bilgi envanteri.
  59. http://www.milliyet.com.tr/2001/01/18/yazar/pulur.html (Nazım Hikmet)
  60. Biyografisine Sığmayan Kadın: Halide Edib/ İpek Çalışlar/Everest yayınları-Mayıs 2010
  61. Samsun-Atakum Tarım Meslek Lisesi/ http://okulweb.meb.gov.tr/55/01/965050/tarihce.html
  62. Bizimkiler-Roma-Anadolu Merkezli Dünya Tarihi/Arda Kısakürek-Evin Esmen Kısakürek
  63. Türk Kültür Tarihinde Spor/Balıkesir Üni. Çalışması/ http://www.kultur.gov.tr/portal/turizm_tr.asp?belgeno=32117
  64. http://www.crystalinks.com/sumer.html
  65. Helen ve Roma Tarihinin Ana Hatları / Bülent İplikçioğlu/ Arkeoloji ve Sanat Yayınları-2007/İstanbul
  66. http://www.roman-empire.net/army/career.html
  67. Eski Türk Ordusunun Genel Mahiyeti/ Prof. Dr. Saadettin GÖMEÇ
  68. Türk Siyasal Kültüründe Devlet Anlayışı/ Adnan Güney/ S. Demirel Üni. S.B.E. Kamu Yönetimi A.B.D.
  69. http://www.ac-sciences-lettres-montpellier.fr/academie_edition/fichiers_conf/Pages2006.pdf
  70. Machiavelli: “Şeytan” mı, “İnsan” mı?/ Faruk Deniz/İstanbul Üni. S.B.F.Dergisi No: 23-24 (Ekim 2000-Mart 2001)
  71. İtaly in the time of Machiavelli/Steve Muhlberger/Nipissing Uni./ http://www.nipissingu.ca/department/history/muhlberger/2155/MACH.HTM
  72. http://vieuxblaye.free.fr/spip.php?article13
  73. Prusya Askeri Sisteminin Kuruluşu ve Olgunlaşması/Mesut Uyar-Hayrullah Gök/ http://koltukgenerali.blogspot.com/2007/05/5.html
  74. Moliere Eğitim Araştırma Projesi: Tarihsel Arka Plan Çalışması/16 ve 17.yy Fransası/İlker Yasin Keskin ve Çalışma Grubu/2009/ http://www.bgst.org/tb/yazilar/090109yk.asp
  75. Ece Ayhan’ın Şiirinde Çocuk ve Eğitim Teması ve Felsefi Temelleri/Hulusi Geçgel
  76. http://www.haberpan.com/haber/enver-pasa–e2-80-98askerlik-kisaltilsin /Enver Paşa Hakkında
  77. Çıpa Dergisi Özel Sayısı/Aralık 2003/DAMYO
  78. www.galatagazete.com /Pınar Çekirge/Fabrikalar Fabrikatörü/
  79. The Army NCO Guide/ FM 7-22.7/HQ Department of The Army-December 2002
  80. The Soldier’s Guide/ FM 7-21.13/ HQ Department of The Army-October 2003
  81. http://www.dzkk.tsk.tr/turkce/TarihiMiras/TurkDenizcliKiyafetleriveUnvanlari.php
  82. E. Tank Kd. Bçvş. Süleyman Kızan’ın Anıları
  83. Emekli Asb. Mustafa Savaş Evran’ın Anıları (www.emekliassubaylar.org)
  84. http://www.ozgundurus.com/Yazar/Altan-Algan/Uc-darbede-bir-orgeneral-Muhsin-Batur.php
  85. http://www.army.mil/article/16759/president-obama-reaches-out-to-senior-ncos/ 
  86. Hürriyet Gazetesi Arşivi
  87. http://ayvalik.temad.org.tr/?islem=paket/haberP/haber_detay.php&haber_id=37
  88. http://www.tarihtebugun.gen.tr/?a=5
  89. E. Hv. Asb. Ökkeş Kadri Baçkır’ın Anıları/ www.emekliassubaylar.org
  90. Deniz Gezmiş’in Savunması/ http://www.turksolu.org/ileri/36-37/gezmis36.htm
  91. http://www.tarihportali.net/tarih/cumhuriyet_tarihi_ekonomi_kronolojisi_29_mayis_1969_15_haziran_1970-t7629991.0.html;wap2=  (Personel Kanunu)
  92. E.Hv. Asb. Abdullah İnaler’in Anıları/http://ainaler.blogcu.com/
  93. Darbe Günlükleri/Aydın Kulak/Sokak Kitapları Yayınları-2010
  94. E. Asb. A.Z.’nin O Döneme İlişkin Anı ve Değerlendirmeleri/ www.emekliassubaylar.org
  95. Kamuoyuna Açık Mektup/ Sarp Kuray/http://www.suvaridergi.org/content/view/300/53/
  96. http://www.nethaber.com/Haber/27172/Turk-Kara-Kuvvetleri-2005te-KURULUS/ Ötüken, 1973, Sayı: 4
  97. Kutadgu Bilig’e Göre Türk Savaş Sanatı/Dr. Erkan Göksu/Kırıkkale Üni. Fen Edb. Fak. Tarih Böl.
  98. Almanak (Türkiye Cumhuriyeti Günlüğü/1923-2000)/K. İzbek/2006-İzmir
  99. http://dostoevskiy.niv.ru / Dostoyevski, Hayatı ve Çalışmaları Kronolojisi
  100. https://www.emekliassubaylar.org/haberler/item/310-ordunun-belkemigi-ses-verdi /Erişim: 17 Nisan 2012/
  101. Ulusal Yayın Yapan İnternet, Basın ve Medya Kuruluşlarının internet siteleri, programları ve köşe yazıları
  102. TC. Resmi Gazete (Çeşitli sayı ve nüshaları)
  103. Sosyal Medya Siteleri (Facebook ve Twitter)
ETİKETLER:
YORUMLAR