Sayın Mustafa Değirmenci
TEMAD GENEL BAŞKAN ADAYI
www.emekliassubaylar.org astsubayların düşüncelerini özgürce paylaşabilmesi amacıyla kurulmuştur ve varlığını yaklaşık 15 yıldır sürdürmektedir. Site arşivi son 15 yılın bir özetidir. Eksiklerimize, hatalarımıza rağmen bugüne kadar büyük ölçüde bu kuruluş felsefesine sadık kalınmıştır.
Bu sitede birlikte yola çıktığımız çok değerli meslektaşlarımızın kimisi ile şu veya bu şekilde yollarımız ayrılmış, kimisi de rahmetli olmuştur.
Bu vesile ile kalemine hayran olduğumuz M.Ali Kılınç ile Ahmet ÖZDEN, Adilhan ŞANLI gibi meslektaşımızı rahmetle, adını sayamadığımız tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz.
Kuruluş felsefemize uygun olarak Sitemizde TEMAD Genel Başkanlığı’na aday olan her meslektaşımızla, kabul ettikleri takdirde röportaj yapmak, KENDİLERİNİ İFADE ETMELERİNE, toplumun onları tanımasına imkan sağlamak istedik.
Bu amaçla ilk röportajımızı TEMAD Başkan Adayı Sayın Necmi TEGİLİMOĞLU ile yapmıştık. İkinci röportajımız Sayın Cengiz ERTEN ile yaptık, üçüncü olarak ta Sayın Mustafa DEĞİRMENCİ ile gerçekleştirdik.
Her üç adaya ve diğer adaylara başarılar diliyor, medeni cesaretlerinden dolayı kutluyoruz.
Sayfalarımız arzu eden diğer başkan adaylarına da açıktır.
NOT: Adaylara eşitlik ilkesi gereğince mümkün olduğunca aynı soruları sormayı hedefledik
(Soru cevaplarda Emekliassubaylar org sitesi EA.ORG., Sayın Mustafa DEĞİRMENCİ ise M.D.
olarak anılacaktır.)
EA,ORG: Sayın Mustafa DEĞİRMENCİ, öncelikle göstermiş olduğunuz medeni cesaretten dolayı sizi tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Zor bir göreve, 50 yıllık birikmiş sorunların çözümüne talipsiniz. Sorunlar devasa, imkânlar sınırlı. Sorun ve çözümlere yönelik sorularımıza geçmeden önce, toplumun yabancısı değilsiniz, bilinen bir simasınız ama tekrar hatırlatmak amacıyla soralım; kimdir Mustafa DEĞİRMENCİ?
Sorularımızı cevaplamadan önce zorunlu bir açıklama yapmak isteriz. Bizim insanımız uzun yazıları okumuyor. O nedenle cevaplarınızın mümkün olduğunca kısa olmasında yarar gördüğümüzü belirtmek isteriz.
M.D: Hayata olan serüvenim 1963 yılında Ankara’da doğduğum günle başladı. Devlet memuru çok kardeşli dar gelirli bir ailenin ferdi olarak ilk ve ortaokul eğitimimi tamanladıktan sonra 1977 yılında GATA Sağlık Assubay hazırlama ve sınıf okulunda tahsilime başladım. (Ayrıca işletme fakültesi lisans eğitimini tamamladım.)
E.A ORG.: Astsubaylık sizin için bilinçli bir seçim miydi, meslek seçiminizi etkileyen faktörler nelerdi?
M.D: Sene 1977, 14 yaşlarındayım, o yıllar hepimizin malumu Türkiye’nin artan terör şartlarında ki kaygı verici kaos ortamında açıkçası askeri okul güvenilir bir gelecek kapısı olarak karşıma çıktı.
E.A ORG.:: Ve astsubaylık serüveni başladı, meslek hayatınızı anlatır mısınız?
M.D: GATA Sağlık Assubay hazırlama ve sınıf okulundan 1981 yılında mezun oldum ve meslek hayatına atıldım. İlk görev yeri Van /erciş revir assubaylığı devamında ise yine GATA Anesteziyoloji ve reanimasyon ABD’de anestezi bölümünü tamamladım. GATA’da göreve devam ettim. Sonrasında Türkiyenin değişik coğrafyalarında Gelibolu/Gökçeada hastanesi, Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak hastanesi son olarak da Bursa asker hastanesinde görevimi tamamladım. 2005 yılında emekli oldum ve Antalya’ya yerleştim.
E.A ORG.: Ve emekli oldunuz, sivil hayata atıldınız. TEMAD’a ilginiz, ilişkileriniz nasıl başladı?
M.D: 2005 yılında emekli olmama müteakip aynı hafta içerisinde aidiyet duygusu ile Temad Antalya şubesine üye kaydımı gerçekleştirdim. 2008 yılında düzenlenen mahalli idareler seçimi platformunda görev alarak ilk adımı faal atmış oldum.
E.A ORG.: Bir de Antalya TEMAD Başkanlığı döneminiz var. O dönemde neler yaptınız? Yaşadığınız zorluklar, varsa keşkeleriniz, kırgınlıklarınız, kısaca o dönemi bize anlatır mısınız?
M.D: Derneğimiz o yıllarda yetersiz bütçesi ile kiracı konumunda zor şartlarda hayatını sürdürmekteydi. 2012 yılında seçimle göreve ekibimle birlikte geldiğimde kendimize ait bir TEMADEVİ projesi söz vermiştim. “HAYDİ HEP BİRLİKTE ELELE” sloganı ile 2013 yılında yapılan geniş katılımlı toplantı icra edildi, sonucunda seferberlik başlatıldı. Aidatlar, önemli ölçüde bağış ve icra edilen organizasyonlar neticesinde asıl önemli olan, güven temin edilerek 22 ayda 260.000.00 TL değerindeki komple bir katta 11 bağımsız bölüm, 350 m2 ticari alan olan mülkiyeti borçsuz olarak satın aldık.
TEMAD Antalya il Başkanlığı, hedefini yüksek tutan ve kaynaklar yaratarak üyelerinden aldığı güç ve destekle, kararlı ve ısrarlı bir yol izledi. Aynı anlayışla mülkiyetin kullanılabilir duruma getirilmesi için ciddi bir borçlanma (400.000tl) bütçesi ile restorasyon çalışmaları başlatıldı. 5 ay 20 gün süren proje tamamlandı taşınma işlemi gerçekleşti. Akabinde modernizasyonu tamamen yeni olan 5 kat asansör tadilatı tamamlandı ve 28 Şubat 2015 tarihinde hizmete sunulmasının ardından 01 Nisan 2015 tarihinde TEMADEVİ açılış töreni ile zorlu sürecin de sonuna gelindi.
Tüm üyelerine hizmeti kapsayan ve artan üye sayısına paralel olarak yeniden yapılanması maksadıyla hizmete sunulan TEMADEVİ çok amaçlı salonlar ile (1 büyük aile salonu+1 büyük lokal) yönetim büroları, mutfak, wc ile 7 yıldır üyelerine her türlü organizasyonlarla ev sahipliği yapmaktadır.
Özellikle belirtmek isterim ki bu başarı öyküsünde yalnız olmadım. Her zaman destekleriyle yanımda olan çok değerli ekip arkadaşlarıma da bu vesileyle minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Hizmetle ilgili keşkelerim hiç olmadı. Borçlanma ve inşaat gibi risk de alarak tatlı bir yorgunluğumuz, zorluklarımız oldu tabii ki, kolay olmadı. Sermayemiz insandı sevdik, sevildik.
Son tahlilde; Başarı=ceza
Genel merkez takdiri: İHRAÇ
kırgınlığım şahıs anlamında bu oldu tabikii
Fakat karşılıklı Antalya sevgimizde bir değişiklik olmadı
Birileri silmeye çalışsa da bizler yazmaya devam edeceğiz.
E.A ORG. Yanılıyorsam düzeltin, ikinci kere ihraç edilmiş durumdasınız. TEMAD Genel Başkan Adayı olmanız mümkün mü? Mümkünse Nasıl?
M.D: 2009 Antalya seçimlerinde görev aldım lakin uzun sürmedi. O dönemin genel merkezi ve disiplin kurulu ben ve 17 arkadaşımı ihraç ettiler. 2011 yılı genel merkez seçimleri dönüm noktası oldu. Önce genel başkan değişikliği oldu, yine aynı genel kurul ihraçlar hususunda iade-i itibar sağladı. Müteakiben 2012 yılı ilk Antalya seçimlerinde Başkan olarak göreve başladım. 2014-2017 yıllarında yapılan seçimlerle birlikte 3 dönem başkanlık görevi ifa ettim. 2020 yılında bugünkü genel merkez yine sahsıma yönelik ihraç işlemi başlattı, lakin karar kesinleşmedi.
Davalı Genel merkez tarafından mahkemeye sunulan 5 sayfalık savunmalarından kısa bir bölüm durumu özetleyecektir.
“Disiplin işlemiyle ilgili süreç henüz tamamlanmamış, devam etmektedir. Karar kesinleşmemiştir. Genel kurul; üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarılanlar hakkında kesin kararı verir.”
Ayrıca Tüzük 25/11
Üyelikten çıkarılanlar hakkında kesin kararı verir.
Sorunuza gelince genel başkan olmam mümkündür, hiçbir beis yoktur. Bazı bilgilere göre aday olamayacak algısı yürütenler hatta genel merkez tarafından divana sunulacak gündem maddeleri sıralamasındaki tuzak adımların fayda vermeyeceğine hep birlikte şahit olacağız. Belki de genel kurul takdiri ile TEMAD tarihinde bir ilk yaşanacak, ihraç işlemi ile idari süreç başlatılan bir üyenin genel başkanlığa adaylığının gerçekleştiğine de tanık olacağız. 2011 yılında yapılan seçimlerinde genel kurul sağduyu ile hareket edip nasıl karar verdiyse bugünde aynı genel kurulun vicdanla doğru kararı vereceğinden hiç şüphem yoktur. Bu gelişmeleri birlikte yaşayarak göreceğiz ve takdir edilen sonuca hep birlikte saygı duyacağız.
E.A.ORG: Antalya TEMAD’tan sonra şimdi de TEMAD Genel Başkanlığı’na adayısınız. Sizin bu yönde karar almaya yönlendiren ne oldu?
M.D: Şaka gibi sanki!! 10 yılda bir ihraç işlemlerine bağışıklık kazandım sanırım. İlk ihraç işlemi 3 dönem yerel başkanlık görevini nasip etti. 2’nci ihraç işlemi de aksine motive olmamı sağlayarak ulusalda genel başkan olarak hizmet etme yolunu açtı desem yalan olmaz.
E.A ORG.:: Sizce astsubayların sorunları öncelik sırasına göre neler?
M.D: İtibar ile başlasak doğru olur, ayrıca hepimizin malumu özlük hakları öncelikli önem arz eden ortak hassasiyetimizdir. Diğer bir önemli husus ise bir taraftan güçlü ve öncü dernek diyeceksiniz bir taraftan da 36 yıldır kiracı statünüzle, üstelik çözüm için siyaset veya kurumlardan yer tahsisi için taleplerde bulunacak tezatlığı yaşayacaksınız. Gerçekten üzücü bir durum. Bu manada her anlamda güçlü bir genel merkez yapısı acilen oluşturulmalı, bu güzide topluma yakışacak kendisine ait bir genel merkez binasına derhal kavuşturulmalıdır.
EA.ORG : Sorunlar büyük, imkanlar kısıtlı, kırgın, hayal kırıklığı yaşamış ve yaşamakta olan bir toplum var ve hepimiz siz başkan adaylarının ellerinde sihirli değnek olmadığının farkındayız. Bu devasa sorunlara çözümünüz nedir?
Örneğin bugüne kadar denenmiş yöntemleri mi deneyeceksiniz, “makamlara git, çay iç, dosya ver, resim çektir, yayınla” mı olacak, yürüyüşler yapıldı, bu sitenin girişimiyle ulusal gazetede yarım sayfa ilan verildi, açlık grevi (veya ölüm orucu) yapıldı, sonuç alınamadı. Siz, denenmiş yöntemler dışında ne yapacaksınız?
M.D: Maalesef yıllarca çözüm bekleyen özlük haklarımız konusunda ağır sorunlarımız var. Kararlı bir şekilde istikrarlı ve ısrarlı bir şekilde izlenecek yolla diyalog temel unsurdur. Bazı denemiş yöntemlerden de uzaklaşamayız. Lakin farklı yöntemlerimizde olmalı. İzlenecek yolda toplumun beklenti ve görüşü de önemlidir. Şubelerin ve nihayetinde genel merkez yönetim kurulunun da kararları doğrultusunda günün şartları neyi gerektiriyorsa o adım da güçlü bir şekilde atılmalıdır.
EA.ORG: Bir takviminiz var mı? Örneğin ilk yıl şu sorunları çözerim, ikinci yıl bu sorunları gibi?
M.D. Çok zor şartlarda, kolayda sayılmayan ciddi sorunlar var. Zaman kıymetli ve kısa, takvim ve sorunları çözerim taahhüdü alışıldık aldatmaca bir yoldur inandırıcı olmaz üstelik tarzımda değildir.
Son derece duygusal bir durum ve tek başıma çözebilmem mümkün de değildir. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Maddi ve manevi güçlü bir destek oluşturma gayreti gösterip, akılcı bir eylem planı ile öncelikli konuları toptan çözebileceğimiz emin adımlar atacağız.
EA.ORG: “Eğer şu zamana kadar en azından belli sorunları çözemezsem genel kurula gider, Genel Başkanlığı bırakırım” gibi kamuoyuna bir taahhüdünüz olacak mı?
M.D: Görev süresi 3 yıl olup helal bir süredir ve şartlandırma etik olmaz. Sorunlar bellidir, gayret ve yetenek gerektirir. Takdir edersiniz ki süper bir güç veya sihirli değneğimiz yok maalesef, özellikle özlük hakları konusunda muhatabımız olan siyaset ve kurumlar kilit rol oynamaktadır. Buna karşın bizler bu kilidi çözecek etkin yöntemler kullanarak sağlıklı adımlar atma becerisi göstereceğiz.
EA.ORG: Mevcut TEMAD Tüzüğü hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeterli bir tüzük mü?
M.D.: Bugüne kadar üç kez tüzük komisyonu ve iki kez tüzük kurultayına şahit oldum. Havanda su dövüldü, çabalar sonuç vermedi. Lakin ümitsiz de değilim. Geniş katılımla oluşturulacak komisyona profesyonel destek de sağlanması adımı mutlaka atılmalıdır. Değişen zamanın şartlarında bizleri taşıyamayan, yeterliliği de olmayan önemli ölçüde eksik ve sıkıntılı maddelerin mutlaka revize edilmesi gerekliliği vardır ve kaçınılmazdır.
EA.ORG.:Ekibiniz var mı? Varsa ve sizce sakıncası yoksa açıklar mısınız?
M.D: Başkan adayı olarak her türlü gelişmelere maruz kalmam şahsımı yeterince yıpratacaktır. Bu manada ekibimin her açından ve mahremiyetinin de sağlanması daha doğru olur. Ama şunu söyleyebilirim, dernek organları listemi hazırlarken kuvvetler dengesi, ideolojik denge, kültür ve gençlik dengesi, kadın dengesi gibi vizyonla eşlik edecek önemli unsurlara özen göstereceğim bir liste olacak. Divan kuruluna sunacağım bu listede yeni yüzlerle birlikte profesyonel bir ekiple tanışacağınızdan emin olabilirsiniz.
EA.ORG: Bize göre en önemli sorun, maalesef gerek muvazzaf, gerekse emekli astsubayların birlik beraberlik oluşturamaması, bölünmüşlük, kırgınlık, hayal kırıklıkları. 100 bin emekli astsubay olduğu söyleniyor ancak; TEMAD’ın üye sayısı 20 binlerde bile değil. Bu insanlara nasıl ulaşacaksınız, nasıl dokunacaksınız insanların kalbine? Nasıl bir araya getireceksiniz?
M.D: Geçmişte bu anlamda pozitif bir sinerji yakalanmıştı aslında, lakin sürekli ve kalıcı olmadı. Son zamanlarda durağan ve ümitsiz bir süreç yaşıyoruz belki ama her şeyin sonu değil. Yeni bir başlangıç şansımız hala var.
Güç kontrol edemezseniz güç değildir, kontrol ederseniz güç olur. Benzetme yapılacak ise; yoğun bakım sürecine girmiş bu toplumu hızlı bir tedavi süreci ile tekrar eski sağlığına kavuşturmanız gerekir. Bu da iyi bir teşhis ve tedavi ile mümkündür. Yani samimiyetle toplumu kucaklayan hoşgörü, saygı, güven ile her derde deva olacak bir hekimle mümkündür. Ayrıca konuyu destekleyecek fiziki enstrümanlar da gerekli, bunlarda dijital dünyanın gerekliliği olan iletişim araçları, basın ve medya ile mümkün olacaktır.
EA.ORG: Yıllardır gönüllü bir dernekten ihraçlar gibi, yakışıksız bir kanayan yaramız var. Her gelen yönetim ihraçlara karşı olduğunu söyleyerek geldi, ama hepsi maalesef üye kıyımı yaptı, bu konuda iki kere ihraç edilmiş bir kişi olarak sizin tutumunuz ne olacak?
M.D: Kazanmak doğru ve zor olan, kaybetmek kolaydır. Hatalar elbette olur, rehabilite etmek öncelikli izlenecek yol olmalı, ihraç gibi onur kırıcı uygulamalar yakışıksız işlerdir ve etik değildir. Bu değerli topluma reva değildir.
12 yıldır Antalya şubesinde disiplin süreci ile idari işlem asla uygulanmamıştır. Geçmişten bugüne bakıldığında çok sayıda örnekleri vardır ve bunlarda küçük hatalar ve yanlışlarda olsa özüne bakıldığında hep kişisel hırs ve hesaplar olduğu görülmektedir.
Bu sebeple 2010 ve 2020 yıllarında iki kez genel merkez marifetiyle ihraç işlemine maruz kalan bir onurlu kişi olarak söz vermeye gerek bile duymuyorum.
Bilakis; Geçmişten bugüne tüm bu yararsız ve çirkin uygulamalarına maruz kalan meslektaşlarımızın anısına bizleri bağışlamaları adına küçük bir disiplinzede müzesi oluşturulma düşüncem vardır. Ayrıca bu tür uygulamaları da tarihin tozlu rafına kaldıracağımdan da kimseni şüphesi olmasın.
EA.ORG.: Üzülerek ifade edelim ki, çözüm noktası olması gereken Genelkurmay ve MSB, sorunlarımızın çözümünün önünde engel olduğuna dair toplumumuzda bir algı ve inanış var. Geçmiş dönemlerde (son 15 yılda) TEMAD Yönetimlerinin ilkeli bir tutumu olmadı. Ya kavgalı, ya da güdümünde bir tavır sergilendi Sizin tutumunuz ne olacak?
M.D Tüzel kişiliğin de gereği siyasetin içinde olacağımız fakat siyaseti içimize almadığımız bir prensiple siyaset üstü tutum ile ılımlı yol izlemeliyiz. Geçmiş dönemki doğrular, yanlışlar şahısları bağlar, kararlarımdan sorumlu biri olarak tek bir kişi olmayacağım. Çoğulcu olarak şubelerimle entegreli ve uyum içinde olacağım.
Gelişen dijital çağımızda iletişim sistemlerini de kullanarak şubelerle mesafeleri yakın edecek video konferanslarla katılımlarını sağlayacağım.
Yapıcı eleştiriler veya aykırı düşünceler bazen faydalı sonuçlara yol açarlar. Ortaya çıkan düşünceleri süzgeçten geçirerek alınacak yönetimi kurulu kararları ile ortak bir yol izleyeceğim.
Geçmişte özlük hakları konusunda güzel icraatlar oldu, hakkını teslim ederek minnetle anmamız gerekir. Bizlere düşende önemli meselelerin çözümü için kaldığı yerden akılcı yöntemlerle sabırla, kavga kültüründen uzak, diyalog vb. kararlarla etkin yol izlemektir. İlaveten belirtmeliyim ki kişisel bir ikbalim olmamıştır, olmayacaktır.
Hiçbir kurum, kuruluş ve sahsın uzantısı olmadan yönetilmeye değil yönetmeye talip olduğumu da net olarak söyleyebilirim.
EA.ORG : Gerçek veriler elimizde yok ama duyumlarımıza göre TEMAD ekonomik sıkıntı içinde, borçlu, kendi yeri yok, kiracı, asgari düzeydeki personel maaşlarını ödeyemez durumda. Umarız bu duyumlar doğru değildir, ama görünen de bu. TEMAD’ı ekonomik olarak nasıl düze çıkaracaksınız?
M.D Temennim ciddi bir borç tablosu ile karşılaşmamaktır. Gerçekte bu durum öncelikle bizim başlangıç hızımızı yavaşlatacaktır. Ayrıca böyle bir devasa borç hasıl olursa da geriye dönük incelenmesi de gerekir. Ekonomik açıdan Müteşebbis adımlar risk almayı gerektirir. Risk almadan başarı olmaz.
Her bir meslektaşlarım ve ailesinin güvenini tesis etmek, karşılıklı saygı ve sevgisini kazanmak atılacak ilk adım olacaktır. Bu doğru ve yakışır davranış bütün sıkıntıya hasıl olan bütçenin oluşmasına bütüncül olanak sağlar. Örnek vermek gerekirse Antalya’da gösterdiğimiz azimli başarı öyküsünü Ankara içinde uygulanmasıyla önemli ölçüde sorunları hep birlikte aşmamız zor olmayacaktır.
EA.ORG: Siz Sayın Mustafa DEĞİRMENCİ, bir emekli astsubay olarak Mustafa DEĞİRMENCİ’ye neden oy verirdiniz?
M.D.:Kolay işlerin her zaman talibi çoktur, zor işlerin insanıyım. Ayrıca sorun odaklı değil, çözüm odaklı anlayışı ile kriz yönetiminde başarılı performans gösteririm. Yönetilmek değil Yönetmek için bu göreve talibim. Yaptıklarım, yapacaklarımın teminatıdır. Referans olarak Antalya’yı göstersem yetmez mi.
EA.ORG: Yukarıda söyledikleriniz dışında topluma bir mesajınız var mı?
M.D: Tek başıma zorluğun üstesinden gelmem mümkün değildir. Bu güzel kuruluşu değerli şube başkanlarımın, gönül vermiş kanaat önderlerinin, emekli ve muvazzaf meslektaşlarımın olumlu görüş ve düşüncelerini alarak ortak bir akıl ile yol izleyeceğimden emin olabilirsiniz. Bu manada özünde birlik ve beraberlik olmazsa olmazımız. Bu güzel çatı altında herkesi samimiyetle kucaklayarak tüm bireyleri toplumsal dayanışmaya destek vermeye davet ediyorum.
E.A.ORG: TEMAD Genel Başkanı Adayı Mustafa DEĞİRMENCİ’ye bir soru da siz sorar mısınız?
M.D.: Kendinizi TEMAD genel başkanlığına yakıştırır mısınız? ve bu zorlu görevin üstesinden gelebilir misiniz?
Cevabı siz değerli GÜZEL İNSANLARA bırakıyorum.
SAĞLIKLA KALIN
SAYGILARIMLA
E.A ORG.:: Teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. Söyledikleriniz kelimesine dahi dokunulmadan
yayınlanacaktır.
İki şeyin karşısında durulmaz ve itiraz edilemez.
Biri Hakkın takdiri, Diğeri Halkın takdiri.
YOLUNUZ AÇIK OLSUN