ORDU’nun Mesudiye İlçesi’ndeki Çavdar Karakolu’nda görevli yapan Türkiye’nin ilk ve tek kadın karakol komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar, kapı kapı dolaşarak büyük bir başarıya imza attı.
9 ayda ilçede kadına yönelik şiddete son verdiği gibi adli olayları da engelledi. 9 ayda içerisinde herhangi asayiş olayının görülmediği ilçeye Astsubay Üstçavuş Şenay ile birlikte huzur geldi.
Ordu’nun Mesudiye İlçe Kaymakamlığı’na 9 ay önce atanan Lütfullah Ün, ilçede ’Kadına Karşı Şiddet ve Çocuk İstismarcılığının Önlenmesi’ için proje hazırlayarak, projenin koordinatörlüğüne Mesudiye Çavdar Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar’ı atadı. Evli ve 1 çocuk annesi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek karakol komutanı olan Şenay Haydar, Kaymakam Lütfullah Ün’ün hakim eşi Filare Şahin Ün’ün de destekleriyle ilçede 3 belde, 57 köyde evleri tek tek dolaşarak kadına şiddet ve çocuk istismarcılığını bitirmek için çalışma yaptı.
İlçedeki 4 jandarma karakol komutanından biri olan Şenay Haydar, kapı kapı dolaşarak kadın ve kızları yanı sıra erkeklerle görüşüp onları bu konularda bilinçlendirdi. Proje başlamadan 3 ay önce doğum yapan Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar buna rağmen çalışmalara ara vermeyerek büyük özveriyle sürekli anne sütü ihtiyacı olan bebeği Metehan Haydar’ı da yanında götürerek çalışmalarını sürdürdü.
Mesudiye’de 9 ay önce başlatılan proje öncesinde 1 yılda 12 kadına yönelik şiddet olayının görüldüğü ilçede Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar’ın büyük gayretleri sonucu hiçbir olay olmadı. Ayrıca trafik kazası dışında yaralama, darp, gasp, cinayet gibi adli olaylar da son buldu.
Aralarında husumet bulunan kişiler arasında diyalog ortamı oluşturup çözüm üreten Mesudiye Çavdar Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay ile birlikte ilçeye de huzur geldi.
Mesudiye Kaymakamı Lütfullah Ün, ilçede uygulanan ve koordinatörlüğünü Çavdar Karakol Komutanı Şenay Haydar’ın yürüttüğü projenin çok kısa sürede başarıya ulaştığını söyledi. İlçede kadına karşı şiddet olaylarının 9 aylık çalışma sonucunda tamamen bittiğini, ayrıca bunun emniyet ve asayiş anlamında da olumlu yönde yansımaları olduğunu dile getirdi.
9 AYDIR ŞİDDET VE ADLİ OLAY YOK
İlçede yaşayanların Şenay komutanla kolaylıkla bağlantı kurabildiğini, bunun da suçun işlenmesini önlediğini vurgulayan Kaymakam Lütfullah Ün, ilçede uyguladıkları ’Kadına Karşı Şiddet ve Çocuk İstismarcılığının Önlenmesi’ projesini genişlettiklerini belirtirken şöyle dedi:
“Şenay komutanımızın mahalle ziyaretleri sayesinde vatandaş bilinçlendi. 9 ayda genel anlamda ve asayiş anlamında süreç çok başarılı geçti. Sakinliğini koruyan bir ilçeyiz. Özellikle proje kapsamındaki çalışmanın emniyet ve asayiş anlamında olumlu yönde yansıması bizleri ayrıca mutlu etti. Artık vatandaşlar daha bilinçliler, sosyal anlamda birbirlerinin sosyal kontrolünü yapıyorlar. Herkes her türlü olayda kimi arayacağını, nasıl arayacağını biliyor. Bir farkındalıkla bu projemizle artık kadına karşı şiddetin yanı sıra adli suçları da bitirmiş olduk. Bu da projenin ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyuyor.”
Halkın karakola artık şikayet ve adli olaydan dolayı gitmeyip temel altyapı hizmetleri ve yardımlarla ilgili başvuru için gittiğine de dikkat çeken Kaymakam Ün, devlet-vatandaş işbirliğinin de ön plana çıktığını, ihtiyaç sahibi olanlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) kanalıyla yardımlar sağlandığını kaydetti.
Nedim KOVAN/MESUDİYE (Ordu), (DHA) –
Görev mi var ? Gel assubayım…
Ölüme mi gidilecek ? Git assubayım…
Pikniğe mi gidilecek ? Yolun açık olsun helikopter hazır paşam…
Eğlenme tatil mi var ? Kampın orduevinin alası hazır subayım…
Ziyafet mi var ? Şeref verirsiniz komutanım…
4 yumurta mı yedin ? Savcı seni bekliyor assubayım…
SONUÇTA Adalet mi dedin? Subaysan adaletin şevkatli kolları, assubaysan sana da ceza evi yolları…
TSK’yı sırtımızda taşıyoruz bir kere off demedik ama bunca adaletsizliğe hukuksuzluğa vicdansızlığa YETER ARTIK İMTİYAZINIZ SİZİN OLSUN BİZ SADECE ADALET İSTİYORUZ.