Dolar 34,2634
Euro 37,5252
Altın 3.020,08
BİST 8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 11°C
Açık
Ankara
11°C
Açık
Çar 13°C
Per 15°C
Cum 14°C
Cts 14°C

OYAK’TAN TALEPLERİMİZ

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
13/03/2012 8:10 AM | Son Güncellenme: 31/03/2024 8:59 PM
2

oyaktan-talepler

Değerli Meslektaşlarımız,

OYAK konusunda ‘kendilerine imtiyaz tanınan üyeler dışında‘ hiç bir personelin mutlu olmadığını biliyoruz. OYAK, bir yardımlaşma kurumudur. Kurum kendi sitesinde misyon ve gayelerini açıklarken “205 sayılı yasa ile OYAK üyelerine T.C. Anayasasının öngördüğü Sosyal Güvenlik Sistemi dışında güvenceler sağlamak” olarak belirtmektedir. Genel Müdür ise yaptığı açıklamalar da  “OYAK’ın işinin üyelerinin yarınlarını garanti altına almak olduğu“nu belirtmektedir!

Peki bu amaç ve görevlerin gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz? Elbette HAYIR.

OYAK, 1961 yılında kuruldu. O tarihteki ağabeylerimiz kurumun ilk temelini attılar. Kurum yıllar içerisinde büyüyerek dev bir holding halini aldı. Her yeni emekli üye bir öncekinden daha avantajlı oldu. Oysa hepimiz aynı şartlarda kuruma üye olduk!

OYAK bizlerin aidatları ile kurduğu şirketlerin gelirlerinin tamamını bizlere yansıtmadı. Büyük bölümünü yeni iştirakler için kullandı (büyümesi için bu gerekli idi). Bu nedenle, tüm kurum iştiraklerinde haklarımız vardır.

Bugün kurumda olan üyeler bu sistemi savunabilirler ama yarın onlar veya mirascılarının da şikayette bulunmaları kaçınılmazdır. Nemalandırma belli bir sistemle değil, şansa dayalı yürütülmektedir. Örneğin, OYAK Bank bir gecekondu fiatına satın alınırken sistemde olan üyeler, 2006 yılında kurumdan ilişiğini kesmiş ise 2007 yılında satılıp gelirden elde edilen %50 nemadan yararlanamamışlardır! Yine aynı şekilde OYAK satışından nema alan üye ileride OYAK RENAULT veya ERDEMİR satıldığında sistemde değilse bunun nemasından yararlanamayacaktır. Bu durumda; OYAK sosyal güvenlik kuruluşu değil, bir lotarya kuruluşu durumundadır.
Bugün OYAK üyelerinin brüt maaşlarından her ay %10 aidat almaktadır ve kazanımları bellidir. Mevcut diğer birçok yardımlaşma sandığı (örneğin Merkez Bankası, İş Bankası ) üyelerine aldıkları emekli maaşından fazla maaş bağlamaktadır. Aynı birikimi bir emeklilik fonunda değerlendirsek, kazancımızın daha fazla olacağı kesindir.

Haklı taleplerimizin karşılanmasını sağlamayıp kurumumuzu yıpratmayı amaçlayan çevrelere izin verilmemesini sağlamak kararlılığındayız.

Sonuç olarak; kuruluşundan itibaren kurumun öz varlıklarında hakkı olan üyelere katılımları nispetinde hisse senedi verilmeli, dileyen arkadaşlarımız birikimlerini ayrıca kurumda değerlendirmelidir. Kurum iştiraklerinde himaye ve iltiması önlemek için kesinlikle emekli TSK mensubu görevlendirilmemeli, kurumun iştiraklerinin yönetim ve denetim kurullarında belli kriterlere göre üye sayısı ile orantılı görevlendirme yapılarak kurumumuzun yönetiminde söz sahibi olmamız sağlanmalıdır.

Bu hususların temini için, 21 Nisanda Temsilciler kurulu ve 5 Mayısta  toplanacak Oyak Genel Kurulu’nda değerlendirmek üzere, aşağıdaki metni Oyak ve Genelkurmay Başkanlığı’na göndererek taleplerimizin karşılanmasını sağlayacağız. Vereceğiniz destek için teşekkür ediyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla.

SİTE YÖNETİMİ

NOT: İlgili bölüme isminizi, sınıf ve rütbenizi yazıp (arzu edenler isminin yanına T.C. NO’sunu yazabilirler) GÖNDER tuşuna bastığınızda, dilekçeniz Genelkurmay ve OYAK’a gönderilmiş olacaktır.
ORDU YARDIMLAŞMA KURUMU YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINAA N K A R A

1961 yılında 205 sayılı yasa ile TSK mensuplarına sosyal yardım amacı ile kurulmuş OYAK‘ın görevi “T.C. Anayasasının öngördüğü sosyal güvenlik kapsamında ve ana sosyal güvenlik kurumundan (SGK) ayrı olarak üyelerine güvenceler sağlamak” olarak belirtilmiş, Genel Müdür’ün açıklamalarında ise kurumun işinin “üyelerin yarınlarını garanti altına almak” olduğu söylenmiştir.

Ne yazık ki, kurum bu görevini tüm üyelere adil ve eşit bir şekilde yerine getirememiştir !

1961 yılında 65.000 üye ile kurulan Oyak’ın üye sayısı 2010 yılında 250 bine ulaşmıştır. Küçük bir şirket olarak faaliyete başlayan Oyak, üye sayısı ile birlikte büyümüş ve bugün Türkiye’nin sayılı holdingleri arasına girmiştir.

Bu duruma paralel olarak; yıllara göre yapılan ödemeler bir önceki döneme göre haksızlıklar içermektedir. Aynı şartlar ve sürede kuruma üye olanlar arasında yıllara göre nemalarda büyük farklılıklar oluşmuştur!

Örneğin; bir gecekondu fiyatına banka satın alınmış ve sonrasında önemli sayılabilecek bir kârla satılmıştır. Kurumun gelişmesine ve o bankayı satın alabilecek güce kavuşmasına yıllarca katkı sağlayan bir üye, sistemden bankanın satıldığı tarihten bir yıl önce (2006 yılında) ayrıldı ise satıştan elde eldilen kâr olan % 50 nemadan yararlanamamıştır. Banka 2008 yılında satılmış olsaydı, bu sefer de 2007 yılında yararlanmış ve ayrılmış olan aynı üye, yüksek nemadan yararlanamayacaktı!

Bankanın satıldığı 2007 yılından önce emekli olan bir üyenin “benim zamanımda OYAK RENAULT satılmadıysa, ben kendimi şanssız mı hissetmeliyim?” sorusuna verilecek yasal bir yanıt yoktur. “OYAK, bir yardımlaşma kurumu mu yoksa bir lotarya kuruluşu mudur?” sorusu üyeler tarafından sorulmaktadır.

Kurumun en güçlü iştiraklerinden olan Erdemir’in satın alınmasına sistemde olanlar katkı sağlamıştır. Bunlar bu yıl sistemden ayrılmış olsalar ve Erdemir 1-2 yıl sonra satılmış olsa elde edilecek nemadan yararlanamayacaklardır! Bunun adalete, eşitliğe ve kurumun amaçlarına uygun olduğunu söylemek mümkün müdür ?..

1993 yılında kurum üyeliği 21 yıl olan bir emekli assubay dolar bazında 2650 dolar, 1998 yılında emekli olan 26 yıllık bir assubay ortalama 4.000 dolar emekli ikramiyesi alırken, bugün emekli olan ve 21 yıllık üyeliği bulunan bir assubay 62.000 dolar almaktadır. Bu durumda, bugün sisteme giren bir assubay 20 yıl sonra asgari 100.000 dolar alacaktır. Aynı süre ve şartlarda kuruma  üye olup, şu an sistemde bulunan 1970 mezunu ile 1980 mezunu personel arasında büyük farklılıklar vardır. Bunu hangi değer yargısı ile haklı gösterebilirsiniz?

Bu örneklerden de görüldüğü gibi, kurum üyelerine eşit ve adil davranmamaktadır. Bugün Oyak kadar aidat almayan bir çok kurumun yardımlaşma sandıkları üyelerine aylıklarından fazla maaş vermektedir. Yine aynı şekilde, emeklilik fonlarının getirileri Oyak’tan fazla olmaktadır.

Kurumumuzun tüzel kişiliğine saygılıyız. Bu konuda yapılan menfi çalışmaların hep karşısında olduk. Ancak, kurumumuzun da bizlere sahip çıkmasını istiyoruz.

Bu adaletsizliklerin giderilmesine yönelik taleplerimiz şunlardır:

1.Kurum varlıklarının oluşumunda, kuruluşundan itibaren yer almış tüm üyelerin hakları vardır. OYAK adil bir sisteme geçmek için öncelikle ‘kendi bilançosunda ayırdığı gibi‘ OYAK ve İŞTİRAKLER sistemini hayata geçirmelidir. OYAK’tan ayrılan bir üye iştiraklerden de ayrılmış sayılmalıdır. O kişiye, çalıştığı dönemdeki iştiraklerin özvarlıklarının ulaştığı boyut kadar hisse senedi verilmelidir.

Hisse senedi konusunda örnek vermek gerekirse; kişi göreve başlayıp kuruma üye olduğu tarihte kurumun özkaynağının 12 Milyar TL. olduğunu varsayalım. O kişi 25 yıl sonra emekli olurken özkaynak 25 Milyar TL’ ye ulaşmış ise, OYAK o üyeye aradaki 13 milyar TL.’lik farkı, özvarlığın son bilanço tarihindeki personel sayısı ile katılım oranını dikkate alarak çıkan sonuca göre hisse senedi olarak vermelidir. Bu hesabın yapılması, uzmanlar ve mali müşavirler tarafından oluşturulacak bir sistemle mümkündür. Dileyen üye birikimlerini yine EMS ve BDES’ de değerlendirebilir.

2.OYAK iştiraklerinde hiç bir emekli personel çalıştırılmamalıdır. Bu konu hassastır ki, beraberinde himayecilik ve iltiması getirir. Karşılığı yüksek bir yapılanma için, piyasa kurallarına uygun idareci ve personel alımından asla taviz verilmemelidir. Kurumun sahipleri olan üyeler ise, sayıları ile orantılı olarak şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görevlendirilmelidir.

3.”Üye menfaatine” denilerek mevzuat değişikliği ile  BDES üyelerinin sistemden çıkışına izin verildiğine göre, çeşitli nedenlerle EMS sistemine girememiş, fakat bu konuda istekli olan üyelere yeni bir imkan sağlanmasını da arz ve talep ediyorum.

Saygılarımla.

NOT: Bu dilekçenin bir nüshası gereğinin yapılmasına katkı sağlaması amacıyla Genelkurmay Başkanlığına bilgi olarak sunulmuştur.

Adı ve Soyadı :

Snf.ve Rütbesi :

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

  1. İSMAİL TURAN dedi ki:

    SADUN BORO, 1966 yılında eşi ve köpeğinden başka yanında kimsenin olmadığı teknesiyle en kötü hava ve tabiat şartlarına rağmen okyanusları aşarak dünya turunu tamamlamış ünlü bir denizcidir.

    Çalışan ve emekli Assubayların arasında çok güçlü, kendisiyle barışık ve bilinçli TEAS SEN’ in kaptanına bizzat ve manen refakat edecek çok kardeşimiz vardır. Elinde pusulası olan, denizleri iyi tanıyan, güçlü, akıllı bir kaptanın en zor hava şartlarında dahi okyanusları aştığı gibi, TEAS-SEN’ in de karşılaşacağı en zor şartları kaptanı ve ekibinin becerisiyle aşarak Assubay camiasının hak ettiği maddi ve manevi yaşamı sağlayacağına inanıyorum.

    BAŞARILAR DİLİYORUM.

  2. Ahmet ZENGİN dedi ki:

    İYİ Kİ VARSIN ATİLLA ABİ,
    Sendika yolculuğuna çıkarken;çok düşündüm.Tanıdığım mesleğin önde giden dava ağabeylerimi aradım.İlk aradığım sn.ABAYLI oldu.Ahmet KESER,e telefon ettim.Cevap vermedi.Sayfasına mail attım dönmedi.Olsun yoğundur dedim.Genel Başkanlık seçiminde başarılar dilemek için gittiğimde,hakkında yazılan çizilen tüm eleştirilerin ve haksızlıkların karşısında oldum.Seçim sonunda kutladım.O sizlerin olduğu gibi 17-164 nolu üye olduğum TEMAD’ın benim de başkanım.Ben tesadüfen akşam A Haberde izledim.Kendisini Eleştirmeyeceğim. Sendikamızı kuruluş aşamasında en ağır ithamlarla ve yakışıksız sözlerle eleştirenler,yanlış yere vurmaktasınız.Asıl muhatabınız ben’im.Sayın Abaylı kalbi Assubay aşkı ile dopdolu,sizler için Sayın GÜRPINAR ‘la mücadelenin en zorunu veren bir ağabeyimiz.Bazı insanlar öldüğünde toprağa,bazı insanlar da kalplere gömülürler.
    Karşılıksız yaptığımız bu davada lütfen insanları üzmeyiniz.Elleriniz öpülmek yerine tokalaşmak için havada kalmasın.Ellerinden öperim Atilla abi,Binlerce kez teşekkürler Sn.GÜRPINAR sizin de ellerinizden öperim.Bir Fransız Atasözü var”La Nare Ki Li Nare”KİM DENEMEZ O HİÇBİR ŞEY EDİNEMEZ.
    Sendikayı deneyeceğiz.Üniformalı ve Emekli çok şey edinecek.Bunu da hepimiz göreceğiz.Sadece yıprattıklarımızın kalbi onarılır mı onu da hak sahibi bilir.