Dolar 35,6233
Euro 36,9145
Altın 3.123,16
BİST 10.022,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 4°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
4°C
Hafif Yağmurlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 7°C
Cts 8°C

MÜTEKABİLİYET

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
23/01/2012 1:14 PM | Son Güncellenme: 30/03/2024 12:45 PM
3

yabancilara konut

Son zamanlarda televizyonlarda “Muhteşem Yüzyıl” isimli bir dizi oynuyor. Bu diziyi baştan sona hiç seyretmeme rağmen Kanuni Sultan Süleyman karakteri ilgimi çekiyor. Yirminci yüzyıl kafa yapısına uyarlanmış bir imparator çiziliyor.

Bakın size neler anlatacağım;

Lise çağlarında tarih dersi çok sıkıcı gelirdi ancak daha sonraları  tarihe olan merağım arttığında iyi ki lise çağlarında tarihe fazla ilgi göstermemişim dedim. Çünkü okulda anlatılan tarihin aslında çok farklı anlatımlarının da olduğunu gördüm. Resmi tarih uygulaması iyi ya da kötü bir tarafa tarihin tekerrür ettiği muhakkak… Sadede geliyorum.

Kapütülasyonlar denince de akla önce Kanuni Sultan Süleyman gelir. 1536 yılında Fransızlara tanıdığı kapütülasyonların daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun canına ot tıkadığı malumdur.

Kapütülasyonlar genel anlamı itibarıyla Müslüman ülkelerin Avrupa ülkelerine ya da başka bir deyişle Müslüman olmayan ülkelere karşı karşılık beklemeksizin kendi ülkelerinde tanıdığı haklar içeren bir takım düzenlemelerdir. Örneğin Müslüman ülkenin miras hukuku hristiyan ile farklı olduğundan Osmanlı topraklarında yaşayan hristiyanlara kendi dinlerinin icap ettirdiği ayrıcalıklar getirilmiştir. Aslında Osmanlı’nın kuruluşundan başlayan bu tür uygulamalar ilk kez Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1536 yılında Fransızlara Osmanlı Topraklarında yaptıkları ticarette özel devlet güvenliği sağlayarak genişlemiştir. Daha sonra İkinci Selim zamanında genişleyen kapütülasyonlara başka devletler de eklenmiştir. Neyse konunun detayına inmek isteyenler çok daha ayrıntılı araştırıp bulabilirler.

Kapütülasyonların kalkması demek yabancıların Türkiye topraklarındaki her tür hareketlerinin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına bağlı olması  demektir. Tesadüf ki, bugün gazetede okudum. İngiliz hükümeti Türkiye’den ev almak isteyen İngiliz vatandaşlarına Türk miras hukuku konusunda uyarılarda bulunuyor. “Türkiye’de ev almadan önce bunları iyi bilin!” diyor. Hani derler ya bu mudur? İşte budur. Bizim ülkemizde bizim kanunlarımız geçer. Başka ülkelerde de onların kanunları geçer. Neden mi? Çünkü demokratik ülkelerde kanunlar Laik temellidir. Din ayrıcalığı tanımaz. Ancak din temelli kanunları olan Müslüman ülkeler kapütülasyonlara lüzum hissedebilirler. Oysa Avrupa ülkelerinin yaydığı 20.yüzyıl demokratik yapılanmasında karşılıklılık ilkesi artık tüm dünyada benimsenmiştir.

Fransa Cumhurbaşkanı sözde Ermeni Soykırımını inkarı  suç sayan yasayı onaylar ve uygulamaya koyarsa  ben bir milletvekili olsam şöyle bir yasa teklifi verirdim;

Türkiye Cumhuriyeti, ülkesini uluslar arası alanda küçük düşürme amacı güden düzmece  Ermeni Soykırımı iddialarını tanımaz. Türkiye Cumhuriyeti, mütekabiyet şartlarını göz önüne alarak hukuksal eşitlik adına aşağıdaki düzenlemeyi yapar.

Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan veya herhangi bir sebeple Türkiye’de bulunan Fransız vatandaşlarının “Ermeni soykırım vardır.” İfadede bulunmaları veya bunu ima eden fikirler savunmaları halinde bir yıl ağır hapis ve 45.000 Euro para cezası verilir.

Tatlı  bir rüyadan uyanıp gerçeğe döneyim. Bugün 25 Ocak 2012 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir kanun tasarısı görüşülecek.

Tasarının yasalaşmasıyla Türk vatandaşlarına taşınmaz alma hakkı  vermeyen ülkelerin vatandaşlarına da Türkiye’de mal edinme hakkı  tanınacak.  

Hangi ülkelerin vatandaşlarına mal edinme hakkı tanınacağına Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlığı birlikte karar verecek.

Yabancıların mülk edinme sınırı da 2,5 hektardan 60 hektara çıkıyor.  

Tasarının yasalaşmasını takip eden 6 ay içinde askeri yasak ve güvenlik bölgelerine ilişkin harita ve koordinat bilgileri Milli Savunma Bakanlığınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilecek.

Bu bölgelerde Genelkurmay Başkanlığı izin verirse yabancılar da taşınmaz mal edinebilecek.

Tasarıyla ayrıca vefat sonrasında taşınmazın otomatik olarak Mernis kayıtlarına göre mirasçılar adına tapulandırılması da sağlanıyor.

Yukarıdaki tasarı  yasalaşırsa artık yabancılar Türkiye’de tarım işletmesi de yapabilecekler. Aksi taktirde 60 Hektar ile başka ne yapılabilinir ki!… Yok canım ileri gidip askeri üs kuramazlar.

Tasarının birbirinden acı tarafları var ama en acı tarafı ise kapütülasyonların geri gelmesi. Karşılık gözetmeden başka ülkeye toprak satmak, üstüne üstlük hangi ülkenin bu hakka kavuşacağına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin değil Şehircilik Bakanlığı’nın karar vermesi…

Pes doğrusu.

Konu ile alakalı  taraf olan kurumlar neredesiniz?

TSK neredesin?

Basın neredesin?

Anayasa Mahkemesi üyeleri neredesiniz?

Vatanseverler neredesiniz?

Yoksa ben mi çağ  dışı kaldım? Komik miyim? Eksik mi söyledim? Cahil miyim? Haklıysam niye susuyorsunuz? Biliyorum halen küçük tekerleriniz dönüyor. Türk’ün aklının geldiği yerde değilsiniz. Sahi emekli astsubay arkadaşlarım biz bir şey yapamaz mıyız? Beylerbeyi gibi… TEMAD’ı bir sivil toplum örgütü olarak söz konusu kanun aleyhine açıklama yapmaya davet etmeliyiz. Astsubay haklarını yine ararız.

Saygılarımla…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
12/12/2015 3:40 PM
12/12/2015 3:40 PM
05/09/2015 11:04 AM
27/02/2015 5:22 PM
07/02/2015 7:04 PM
04/01/2015 6:09 PM
01/01/2015 2:00 PM
19/12/2014 9:17 AM
31/10/2014 6:24 PM
04/07/2014 7:37 PM
16/05/2014 7:49 PM
27/04/2014 8:10 PM
06/04/2014 11:02 PM
18/03/2014 10:33 PM
16/03/2014 9:43 PM
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.