MÜCADELE DERKEN…
Mücadele sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğünde iki anlamı var, ilk anlamı “Hedeflerini gerçekleştirmek ya da bir meseleyi çözmek için var gücüyle çalışma, uğraşma”
Yani “mücadele” için ilk şart “gerçekleştirilecek bir hedef” Başarı için doğru hedef seçimi önemli,
AMAÇ,
HEDEF,
VAR GÜCÜYLE ÇALIŞMA,
SONUÇ.
Sanırım doğru hedef belirleyemedik biz astsubay toplumu olarak, sürekli “ÖZLÜK HAKLARI” üzerinden gidiyoruz, başlangıç derecesi, tazminatlar vs.
Doğru hedef ne olmalı?
İhtilaller oldu, anayasalar değişti, yüzlerce kanun eklendi, hatta İHALE KANUNU son iktidar döneminde 290 kere falan değişti. Değişmeyen iki şey var, özellikle bizi ilgilendiren, OYAK Kanunu ve Astsubayların Statü kanunu.
Astsubay arkadaş kendi imkanları ile tüm engellemelere rağmen üniversite bitiriyor, hatta akademik kariyer yapıyor, tahsilinin karşılığını almak isteyince “STATÜ” kanunu karşısına duvar örüyor.
SEN ASTSUBAYSIN, STATÜN MÜSAİT DEĞİL!
“Bak ben okudum, diplomam, kariyerim?”
“Ama sen astsubaysın, statün müsait değil!”
Modern silah araç ve gereçleri eğitimli olmayı gerektiriyor, kaldı ki er statüsünde askere gelenlerin çoğu üniversite mezunu. Astsubay yüksek okulu mezunu olmamalı. Mutlaka lisans seviyesinde eğitim almalı ve statüsü mutlaka değişmeli. 20 nci yüzyılın kanunları ile 21 nci yüzyılda başarılı olamazsınız.
SİZE VERİLECEK TÜM HAKLAR STATÜNÜZLE SINIRLIDIR.
O halde hedef şu kahrolası statü zincirinin kırılması olmalıdır. Teknik bilgide ve operasyonel konularda astsubay çok avantajlıdır. Denizin ortasında bozulan gemi motorunu tamir, arızanın giderilmesi astsubayın işidir. Ya da milyon dolarlık modern savaş uçaklarının bakımı, arızası yine astsubayın sorumluluğudur. Dolayısıyla bu gerçeğin farkında olanlar astsubayın bir adım daha ileriye gitmesini istemez, istemiyor.
İstenen hizmetleri sağlayacak kadar eğitim ve bilgi, yarı aç yaşayacak kadar özlük hakları. Fazlası olduğunda teknik bilgi bakımından bomboş, sadece olağanüstü yetkilerle donatılmış şişkin egolar balon gibi patlayabilir.
Yazının başında MÜCADELE’nin ilk anlamından bahsetmiştik. İkinci anlamı;
“KİŞİLER ARASINDA SERT TARTIŞMA”
Bakın bunu çok iyi beceriyoruz, kendi aramızda öylesine sert, öylesine acımasız tartışıyoruz ki, başkalarına gerek kalmıyor.
Peki doğru hedefe ne zaman varırız?
KENDİMİZE BAŞKAN DEĞİL, LİDER SEÇTİĞİMİZDE…
Ve Mücadele kelimesinin ilk anlamını anladığımızda!