KANUN NO: 1923
Kabul Tarihi: 03/07/1975
1923 sayılı Kanun Tasarısı Genel Kurul'da görüşülürken 7 M/V tarafından aşağıdaki ÖNERGE veriliyor. Plan Ve Bütçe Komisyonu'nun kabul etmediği bu önerge oylama sonucunda kabul ediliyor...
 
Madde 137.— (c) fıkrası: Â«Astsubaylar hakkındaki gösterge tablosu Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir. Görevde iken yüksek öğrenimi bitiren astsubayların intibakı; aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen giriÅŸ derece ve kademesine bir derece ilâve edilmek suretiyle buluna­cak derece ve kademelerden hizmete baÅŸlamış kabul edilir.»
 
Bu ÖNERGE kabul edilmesine kabul ediliyor da sonrasında işler karışıyor. Kabul edilen bu madde hükmü, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından İPTAL edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesine götürülüyor ve iptal ediliyor.
 
İptal davasını açan: Cumhurbaşkanı
 
İptal davasının konusu: 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 3/7/1975 günlü ve 1923 sayılı Kanunun 37. maddesiyle değişik 137. maddesinin (c) bendinin ikinci cümlesindeki "....... görevde iken yüksek öğrenimi bitiren astsubayların intibakı; aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tesbit edilen giriş derece ve kademesine bir derece ilâve edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete başlamış kabul edilir." kuralının Anayasa'nın 12 inci maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı düştüğü gerekçesiyle iptali istenmiştir.
 
S O N U Ç: Ã–nerge ile kabul edilen madde metninde Ä°PTAL istemine yol açan <<aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tesbit edilen giriÅŸ derece ve kademesine bir derece ilâve edilmek suretiyle bulunacak>> cümlesi yazılmasaydı bu madde hükmü için Ä°PTAL davası açılmayacaktı.
 
Yani; 7 M/V tarafından verilen ÖNERGE metni şu şekilde olmalıydı aslında;
«Astsubaylar hakkındaki gösterge tablosu Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir. Görevde iken yüksek öğrenimi bitiren astsubayların intibakı; giriÅŸ derece ve kademesine bir derece ilâve edilmek suretiyle buluna­cak derece ve kademelerden hizmete baÅŸlamış kabul edilir.»
===========================================
 
Aradan altı yıl geçtikten sonra 2596 sayılı Kanun ile astsubayların "BAÅž BELASI" Madde-137 (c)'de yine deÄŸiÅŸiklik yapılıyor ve bu kez ortada 926 sayılı TSK Kanunu kabak gibi duruyorken 657 sayılı D.M.K.'nu araya sokuyorlar ve <<657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel Ä°dare Hizmetleri sınıfında aynı yükseköğrenimi bitirenler için tespit edilen>> ibaresi yer alıyor.
 
KANUN NO: 2596 :
Kabul Tarihi : 12/02/1982
«c) Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir. Görevde iken yük­seköğrenimi bitiren astsubayların intibakı; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel Ä°dare Hizmetleri sınıfında aynı yükseköğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademelerden hizmete baÅŸlamış kabul edilerek yapılır.»
===========================================
 
Aradan ondokuz yıl geçtikten sonra 4699 sayılı Kanun ile astsubayların "BAÅž BELASI" Madde-137 (c)'de yine deÄŸiÅŸiklik yapılıyor. Çünkü; görevde iken kendi nam ve hesabına fakülte ve yüksekokul bitiren astsubay sayısı hızla artıyor ve artık ASTSUBAY MESLEK YÃœKSEK OKULLARI KANUNU'na doÄŸru gidiÅŸ süreci de baÅŸlıyor.
 
<Görevde iken yük­seköğrenimi bitiren astsubayların intibakı;>> ibaresi; <<Yükseköğrenim yapmış olan astsubayların intibakları;>> ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtiriliyor...
 
 
KANUN NO: 4699
Kabul Tarihi : 28/06/2001
c) (DeÄŸiÅŸik : 28/6/2001 - 4699/20 md.) Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir. Yükseköğrenim yapmış olan astsubayların intibakları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel Ä°dare Hizmetleri Sınıfında aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademelerden hizmete baÅŸlamış kabul edilerek yapılır.
 
S O N S Ö Z: Yıllarca astsubayların yükseköğrenim hakkının asla olamayacağını düşündünüz. Hatta bu hak verildikten sonra bile astsubayların yükseköğrenim yapacaklarının sayısının buralara varacağını hesap edemediniz. Yanıldığınızı anladığınızda zaten iÅŸ iÅŸten geçmiÅŸti. Çünkü bu "BAÅž BELASI" Madde-137 (c) bendi ile o kadar çok oynadınız ki adeta "Arap Saçına" döndürdünüz. Oysa ki; ortada 926 sayılı TSK Personel Kanunu varken 657'ye gitmeyip 926 içinde çözüm bulsaydınız ÅŸimdi durum çok daha farklı olacaktı. SaÄŸlıklar dilerim...
 
Fahrettin BAÄžRI
(E) Maliye Astsubayı
Ögeyi Oylayın
(4 oy)
Son Düzenlenme Perşembe, 26 Aralık 2019 23:33

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAÄžIMSIZLIK SAVAÅžIMIZIN KAHRAMANI, LAÄ°K, DEMOKRATÄ°K CUMHURÄ°YETÄ°MÄ°ZÄ°N KURUCUSU, EBEDÄ° ÖNDERÄ°MÄ°Z VE BAȘKOMUTANIMIZ BÃœYÃœK DEVRÄ°MCÄ° GAZÄ° MUSTAFA KEMAL ATATÃœRK'Ãœ BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ÅžAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuÅŸ, dünyanın gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, yalnızca yaÅ...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ