DİSİPLİN YASASINDAKİ HUKUKA AYKIRILIK

Askerliğin olmazsa olmaz kurallarının başında DİSİPLİN gelmektedir; Kimse disiplinden taviz verilmesini beklemiyor; Unutulmasın ki disiplinin tarifinde "astın ve üstün hukukuna riayet ilkesi "vardır; Hiçbir hukuk ve vicdani değerlendirme de astların disiplin adı altında ezilmesini sürekli mobbing'e tabi tutulmasını kabul edemez AİHM sadece TSK.de uygulanan amir keyfiyeti ile şahsi hürriyetin kısıtlanması kararını hukuka aykırı bulunca  adil bir disiplin yasası beklenirken "Yasada belirtilmeyen hiçbir müeyyide cezalandırılamaz" hükmüne aykırı suçlardan dolayı disiplin soruşturmaları sonucunda puan sistemi ile personelin ordudan ilişiğinin kesilmesine tepkiler devam ediyor nitekim sitemiz basın bölümü ASB.GÜÇBİRLİĞİ PLATFORMU'nunda bilgilendirmesi sonucu CHP.nin Anayasa mahkemesinde açtığı iptal davası yeni bir disiplin yasası için umut olmuştur. İNSAN ONURUNA VE HUKUKUK ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYALI BİR YASANIN ÇIKMASI ORTAK DİLEĞİMİZDİR.     Site ve Güçbirliği Platformu Yönetimi

Bu konuda Hürriyet Gazetesinde yayınlanan haberi bilgilerinize sunuyoruz.

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Genelkurmay Başkanı Org. Özel ve ekibine verdiği yemeğin ardından bu kez Genelkurmay Karargahı’nda yüksek yargı zirvesi düzenlendiği ortaya çıktı. Askerlerin yemekli toplantıda Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin sıkıntılarını dile getirdiği öğrenildi.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç arasındaki “görüşemiyoruz” sohbeti, iki kurum arasındaki ilişkilerin son altı ayda yoğunlaşmasına yol açtı. Kılıç, 6 ay önce mahkeme binasında Özel ve ekibi için yemek verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başdanışman Yalçın Akdoğan’ın, “Devlet içinde çete var, askere kumpas kuruldu” açıklamalarının öncesinde 18 Aralık’ta bu kez Orgeneral Özel, AYM üyelerini Genelkurmay Karargahında ağırladı. 

Edinilen bilgiye göre askeri kanat, Ergenekon ve Balyoz ismini vermeden askerlerin yargılandıkları davalara ilişkin sıkıntıları ve silah arkadaşlarının mağduriyetini AYM üyelerine iletti. TSK tarafı, “Çeşitli davalarda silah arkadaşlarımız yargılanıyor. Pek çok açıdan mağdur oldular. Askerlerin yargılandığı davalarda yaşanan sıkıntılar biliniyor. Usullere aykırı uygulamalar var” çerçevesinde değerlendirme yaptı. AYM üyeleri ise bireysel başvuru ile önlerine gelebilecek davalar konusunda yorum yapmazken, askeri dinlemekle yetindiler. 

YEMEĞE KİMLER KATILDI

Genelkurmay karargahında iade-i ziyaret olarak verilen öğle yemeğine Orgeneral Özel’le birlikte, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Gürel, Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğgeneral Metin Özbek, Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Albay Muharrem Köse, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Tuğgeneral Abdullah Arslan, AYİM Başsavcısı Hakim Albay Hasan Mutlu, Askeri Yargıtay Başkanı yurtdışında olduğu için Askeri Yargıtay İkinci Başkanı Hakim Albay Mehmet Ali Uzun katıldı. Başkan Kılıç, Orgeneral Özel’le 6 ay önce bir sohbet sırasında kararlaştırdıklarını ve Anayasa Mahkemesi’nde birlikte yemek yediklerini anımsatarak, “10 gün önce de kendileri bizi Genelkurmay Karargahında yemekte ağırladılar. Bütün üye arkadaşlarımız vardı. Özel bir gündemimiz yoktu” dedi.

R.T’NİN KARARI KONUŞULDU

Başkan Kılıç, sohbet sırasında o gün çıkan bir kararın konuşulduğunu da bildirdi. Hürriyetin ulaştığı söz konusu karara göre, TSK’dan atıldıktan sonra üç suçlamadan da “delil yetersizliğinden” beraat eden R.T, 7 Aralık 2012’de AYM’ye bireysel başvuru yaptı. R.T’nin beraat kararlarını dikkate alan AYM, 7 Kasım’da oybirliğiyle “masumiyet karinesinin” ihlal edildiğine karar verdi. AYM, tazminat yerine, askeri yüksek yargı yönünden ilk anlamına gelen “yeniden yargılama yapılması” kararı aldı. AYM kararında, “İhlalin ve sonucunun ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine” denildi. Böylece, R.T’nin ve aynı durumda disiplinsizlikten atılıp ardından beraat eden askerlere “yeniden yargılama” yoluyla TSK’ya dönüş yolu aralandı.

AYİM FORMÜL ARIYOR

Anayasa Mahkemesi, çavuş R.T’nin dosyasını “yeniden yargılama yapılmak” üzere AYİM 1. Daire’sine gönderdi. 17 kez asker dövdüğü için oda hapsi, göz hapsi, uyarma, maaş kesme gibi disiplin cezaları alan, uyuşturucu ticareti, rüşvet, hırsızlık gibi ağır suçlardan yargılanan bir kişinin tekrar mesleğe alınmasının TSK’nın itibarına zarar vereceği ve disiplin hukukunun çökeceği gerekçesiyle yeniden yargılamayı uygun bulmayan AYİM ise çare aramaya başladı.

KARARGAHTA KONUŞULDU

Disiplinsizlik nedeniyle atılan bu durumdaki askerlere bu yolun açılmaması; ancak anayasaya göre bağlayıcı bir kararla karşı karşıya kalan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, ihlal kararının uygulamasıyla ilgili çalışmak üzere beş kişilik komisyon kurdu. Çavuş R.T ihlal kararı ve son dönemde AYM’nin, süre yönünden askeri yargı ile ilgili verdiği diğer ihlal kararları Özel’in, 18 Aralık’ta Karargahta verdiği bu yemekte konuşuldu. Yemeğe katılan askeri yargı temsilcileri, AYM’nin, bireysel başvuru kararının disiplin yargılamasını bitireceği, anayasaya göre AYİM’in “ilk ve son derece askeri mahkeme” olduğu, yeniden yargılama şeklindeki ihlal kararının anayasaya aykırı olduğunu savundular. Askeri yargı temsilcileri, “AYM süper temyiz haline geldi” eleştirisi yaptılar. AYM temsilcileri ise kararlarının doğru olduğunu savundular, ancak yanlış bir dosya üzerinden bu kararın verildiğini söylediler.

AYM TSK DİSİPLİN KANUNU DA KISMEN İPTAL ETTİ

ANAYASA Mahkemesi (AYM) askeri yargıya dönük nasıl uygulanacağı tartışılan ihlal kararları yanında CHP’nin başvurusu üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Disiplin Kanunu’nun TSK’dan disiplin puanına göre ayırmayı düzenleyen 13/6. maddesinin kısmen iptaline karar vermişti. AYM, son bir yıl içinde 18 disiplin cezası alanlardan savunmasız ayırma işlemi yapılacağı düzenlemesini anayasaya aykırı bulmuştu. İptal kararı ışığında da yeni düzenleme yapılması gerekiyor. 

İTİBARA ZARARDAN ATMAYA VİZE

Ancak, AYM, ayırmayı gerektirecek disiplinsizliklerin yer aldığı 20/1-c maddesindeki, “devletin ve TSK’nın itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlar” yanında, “ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunmak” ibaresinden atılmayı anayasaya aykırı görmeyerek iptal istemini reddetmişti.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25483471.asp

 


 

Ögeyi Oylayın
(35 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#2 Hikmet AYDINCAK 05-01-2014 00:56
Sn. Oya Armutçu'nun eline, emeğine sağlık TSK'nin en önemli sorununu tekrar gündeme getirdikleri için. Sn. meslektaşım Adilhan Şanlı'ya da teşekkürler. Görüşlerine tamamen katılıyorum.

Asıl sorun yargının ÇİFT başlı olmasıdır. Askeri yargı, sivil yargı diye! Milli eğitimin, Sağlık bakanlığının kendine özel yargısı mı var? Yok. O halde çift başlı yargıya, askeri yargıya da gerek yok. Derhal kaldırılması gerekir.

Zaten, askeri yargı; içinde insan hakları temeline dayalı hukuk olmayan taraflı bir yargıdır. Adalet dağıtamaz! Çünkü, yüzlerce HUKUK FAKÜLTESİNİ bitirmiş ASSUBAY olduğu halde, hiç birisi askeri yargı içinde görevlendirilmemiştir. Bu yargı taraflı değil de nedir? Onun için taraflı yargı, yargı olmaktan çıkar, ADALET DAĞITAMAZ diyorum.
TEMAD, çift başlı ve taraflı askeri yargı konusunda, TSK disiplin yasası konusunda, insan hakları açısında hukuk mücadelesi başlatmalıdır.
Alıntı
#1 Adilhan Şanlı 01-01-2014 23:40
Askeri mahkemelerin telaşı yerindedir.Oturdukları mahkeme koltuklarından su çıkmaya başlamıştır.Dünyadaki insan haklarına yönelik büyük ve olumlu gelişmelere ne Türk yargısı ne de buna paralel olarak askeri yargı karşı duramazdı. Duramıyor da.Bireysel başvurularla ülke içindeki hukuk yollarını tüketerek AİHM'ne giden sadece bir kaç Assubay kardeşimiz Türkiye'yi mahkum ettirince apar topar (TEMAD yönetimimizin bile müdahil olmaya zaman bulamadıgı bir hızla) yeni disiplin yasasını çıkarıp Şirin Paşa oluruyla MSB.lıgı komisyonundan geçirip yasalaştırmışlardır.Amaçları daha demokratik bir TSK degil AİHM yasalarının arkasına dolanmaktır. Hala bu zihniyette olan Askeri hukuk gerçek niyetini göstermiştir.Çünkü yargıladıkları askerlerin % 98'i Assubaydır,yapılan itirazların %98'ini de onaylayan AYİM'dir. GÜNÜMÜZDE HER İKİ KURUM DA GÜNÜMÜZ DEMOKRASİ DÜNYASINDA İŞLEVİNİ YİTİRMİŞTİR."TÜRK MİLLETİ ADINA!" KARAR VEREMEZLER.BÜTÜN KARARLARI İLE KALDIRILMALI,BÜTÜN TSK İÇİN SİCİL AFFI ÇIKARILMALI VE BU MAHKEMELERİN YERİNE ASK.İHTİSAS YAPMIŞ SİVİL MAHKEMELER KURULMALIDIR.ASSUBAYLAR EMEKLERİ İLE YAŞAYAN,HAK ETTİKLERİNİ ALAMAYAN BİR SINIFIN ÜYELERİDİRLER. KÖLE DEGİLDİRLER...!
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ