Değerli meslekdaşlarımız Türkiye'de iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine adalet aradığımız bir kapı daha kapanıyor mu? Bunu zaman gösterecek, ancak ANAYASA MAHKEMESİ'ne bireysel başvuru hakkı tanınması üzerine 23 Eylül tarihinden itibaren 2 yıl süre ile AİHM'ne bireysel başvuru yapılamayacak. AİHM Anayasa mahkemesinin etkin bir denetim yaptığına karar verirse artık tüm başvurularımızı AİHM yerine ANAYASA mahkemesine yapacağız.

Bu konuda basında çıkan bir haberi bilgilerinize sunuyor adil ve huzur dolu günler diliyoruz.

                                                                                           SÄ°TE YÖNETÄ°MÄ°

                                                                                         

 

 

Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM), baÅŸvuruların baÅŸlaması nedeniyle pazartesi gününden itibaren 2 yıl boyunca Türkiye'den baÅŸvuru almama kararı verdi. AÄ°HMAnayasa Mahkemesi'nin etkin bir denetim yaptığı kanaatine varırsa bundan sonra Türkiye'den baÅŸvuru almayacak.

Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı HaÅŸim Kılıç, 23 Eylül günü baÅŸlayacak olan bireysel baÅŸvuru uygulaması hakkında gazetelerin Ankara temsilcilerine bilgi verdi. Yeni uygulamanın detaylarını anlatan Kılıç "Evrensel deÄŸerlerle bütünleÅŸmeyi saÄŸlama amacındayız" dedi.

Kılıç'ın açıklamaları ve sistemin detayları şöyle;

MAHKEME YARGIYI KUÅžATACAK

"Dünyada siyasal alandaki küreselleşmenin yanında hukuksal alanda da küreselleşme var. Hak ihlalleri artık dünyanın önemli bir meselesi haline geldi. Bu kadar önemli bir konunun yoğun yaşandığı bir ülkede buna kayıtsız kalınamazdı. Türkiye'nin hak ihlalleri alanındaki notunun kırık olması bireysel başvurunun bizde de olmasında zorunlu bir sebepti. Anayasa Mahkemesi yargının gideremediği, ya da yargının sebep olduğu sorunları gidermeye çalışacak. Hem idareyi hem yargıyı kuşatan bir anayasa mahkemesi ile karşı karşıyasınız diyebilirim."

KÜRSÜ HAKİMLERİ DİRENDİ

"Anayasa Mahkemesi'nin kararları aleyhine bireysel baÅŸvuru yolu kapalı. Ä°darenin yol açtığı hak ihlalleri kanun yollarının kullanılmasıyla giderilmeye çalışılacak. Ä°hlal yargı tarafından giderilmiyorsa biz gidermek zorundayız. Anayasanın 90. maddesine eklenen fıkraya göre uluslararası yasa ile milli yasa arasında bir çatışma olursa uluslararası anlaÅŸmaları üstün tutacaksınız dendi. 2004 ile 2012 arasında geçen süreye bakılırsa kürsü hakimlerinin bu konuda baÅŸarılı olduÄŸunu söyleyemem. Hatta bir isteksizlik ve direnmenin olduÄŸunu söyleyebilirim. Bireysel baÅŸvurunun getirilmesi bu yönüyle çok önemli. Anayasa Mahkemesi bunları denetleyecek. Amacımız AÄ°HM'e baÅŸvuruları da azaltmak.  90. madde devrim niteliÄŸinde bir deÄŸiÅŸiklikti . 90. maddeyi kürsü hakimlerine uygulatmayı baÅŸarabilirsek AÄ°HM'e baÅŸvuruları azaltabilir.

19 BÄ°N DAVA AÄ°HM'DE

19 bin dava AÄ°HM'de bekliyor. Böyle bir tabloda Türkiye'nin evrensel standartlara uygun hareket ettiÄŸinden, bahsetmek zor. Bireysel baÅŸvurunun baÅŸarıyla uygulandığı Almanya ve Ä°spanyan'dan örnek vermek istiyorum. Almanya'da yılda ortalama 6 bin dava, Ä°spanya'da da 7 bin civarında kabul edilmiÅŸ dava var. Burada AYM denetimi sonunda iki ülkeden de AÄ°HM'e giden (beÄŸenmeyip) dava sayısı Almanya 159, Ä°spanya 65 dosyadır. Yani bu bireysel baÅŸvurunun etkinliÄŸini ve sonuçlarını ortaya koyması açısından önemli bir veridir."

AZERBAYCAN AÄ°HM'Ä° Ä°KNA EDEMEDÄ°

Azerbaycan'da da AYM'ne bireysel baÅŸvuru var ama AÄ°HM etkili bir yol olarak kabul etmiyor. Altını çiziyorum: Türkiye'de etkin bir denetim olduÄŸu kanısına varırsa artık Türkiye'den yapılacak baÅŸvuruları kabul etmeyeceklerini söylediler. Ama Azerbaycan gibi olursak, AYM'ne baÅŸvuru öncesinde bile baÅŸvuru kabul edeceklerdir. BaÅŸvuruda Rusya 1. Türkiye 2. sırada. Ama ihlal konusunda Türkiye 1. sırada. Bizim ihlal kararlarında da birinci sırada yer alan adil yargılama konusundaki adalet teÅŸkilatının neden olduÄŸu ihlaller birinci sırada. Daha önce iÅŸkence birinci sıradaydı. Ä°ÅŸte bu nedenle bireysel baÅŸvuru anayasaya konuldu.

Bir kamu gücünün sebep olduÄŸu ihlal kararlarıyla ilgili bütün yasal yollar tükenince AYM'ne baÅŸvurması hükmünü getirdi. AÄ°HM Ã§erçevesinde de bir sınır çizdi. Sadece AÄ°HS'de yazılı olan haklarla ilgili, bireysel baÅŸvuruya konu olabilecek bir sınır çizdi. Ama biz çok önemli bir, denetimimizi kendi anayasamıza göre yapacağız. Biz bu denetimi yaparken sözleÅŸme hükümlerini Anayasa hükümlerinin içine ithal etmek yöntemiyle Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi'yle (AÄ°HS) çeliÅŸkisi olmayacak ÅŸekilde karar vereceÄŸiz."

AYM KARARLARI BAÄžLAYICIDIR

"Anayasa ile sözleÅŸme arasında çok büyük farklılıklar yok. 82 yasasında sözleÅŸmedeki haklar getirilmiÅŸ ama sınırlarında sorun olmuÅŸ. Sınırlar dar tutulmuÅŸ. Dar anlayıştan geniÅŸ anlayışa geçeceÄŸiz. Türk mevzuatına göre ifade özgürlüğü çerçevesi ile AÄ°HM ifade özgürlüğü çerçevesi arasında çok büyük fark var. Bizimki dar,AÄ°HM'inki geniÅŸ. Artık bizim kararlar da daha özgürlükçü bir yaklaşım olacak. Amaç evrensel deÄŸerlerle standartlarla uyumlu hale gelebilmek."

AİHM'E RAPÖRTÖR GÖNDERDİK

"Raportör arkadaÅŸlarımıza AÄ°HS'nin ilk 20 maddesini didik didik ettirdik. AÄ°HM'e rapörtörleri gönderdik. 6 aylık dönemlerde sistemi incelediler. Almanya, Ä°spanya, Güney Kore'ye arkadaÅŸlarımızı gönderdik. Bu ülkelerin uygulamaları bize kaynak oldu. Acil durumlarda tedbir amaçlı kararlar verilebilir. Mesela biri sınır dışı edilecekse ve vakit yoksa bu yola baÅŸvurulacak. 2 ciltlik 2 bin sayfalık bir kaynak eser hazırlattık, bütün kürsü hakimlerine dağıtılıyor. Türkiye Barolar BirliÄŸi de basıp bütün avukatlara dağıtacaklar. SözleÅŸme ile AYM arasında örtüşen örtüşmeyen bölümlerin tespiti konusunda da bir kitap hazırlanıyor. Kürsü hakimlerimiz avukatlarımız ne kadar baÅŸarılı  olursa bizim iÅŸimiz o kadar kolaylaÅŸacak o nedenle eÄŸitim çalışmalarına devam edeceÄŸiz. 60 raportör ve 26 yardımcı ile bu iÅŸe baÅŸlıyoruz. AÄ°HM bu sayının ÅŸimdilik yetebileceÄŸini ifade etti. Anayasa yargısıyla ilgili doktorası olan arkadaÅŸlar aldık. Bu iÅŸin motoru ve beyni olacak. Ãœyelerin bu kadar dosyanın ayrıntısını incelemesi zor."

MAHKEME İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

"Mahkeme 4 üye ve bir başkandan oluşuyor. İki mahkeme bireysel başvuruyu sonuçlandıracak. 6 grup komisyon oluştu. Her komisyonda iki kişi var. Vatandaş AYM'ye doğrudan başvurabileceği gibi herhangi bir adliyeye gidip harç yatırmak suretiyle başvurabilecek. Yurtdışı temsilciliklerimizi de aracı olarak kullanabilecekler. İlgili yerler, bilgisayar ortamında bunu bize aktaracaklar. Bu şekilde gelen başvurular 12 kişilik ekip tarafından incelenecek. Olması gereken belgelere bakacak. Belgeler tamamsa kabul edip komisyona gönderecek. Eksiklik varsa tamamlatmak üzere ilgili kişiye 15 gün süre verilecek. Bu süreç tamamlanınca, Komisyona gelecek, 6 komisyon, yapılan ihlalin kabul edilebilir ya da edilemez olduğuna karar verecek. Redderse karar kesindir. İki komisyon üyesi anlaşamazsa dosya bölüme gidecek ve bölüm karar verecek. Kabul ederse bölümüne gönderecek. Bölüm de gerçek yargılamayı ve incelemeyi yapacak. İki bölüm arasında sorun çıkarsa genel kurula gelecek. Genel kurul karar verecek. 172 lira harç yatırılacak, harç miktarları her yıl yeniden değerlendirilecek."

BİZ TEMYİZ YADA İSTİNAF MAHKEMESİ DEĞİLİZ

AİHM'in önünde 10 yıldır bekleyen dosyalar var. Bize yapılan başvuruların yüzde 1 yüzde 2'sini kabul edilebilir bulma hedefimiz var. Yargıtay'ın ya da Danıştay'ın görev alanına giren bir konuyu ayıklamak suretiyle bu sayıyı düşürmek istiyoruz. Eminim herkes bizi temyiz mahkemesi olarak görecek. Anayasa mahkemesi temyiz ya da istinaf mahkemesi değil, bunların yapamadığı konularda yapılmış ihlallerin görüleceği bir yer olacak. Bilinçli ve özenli davranılırsa AYM davalarla boğulmaz."

AÄ°HM YOLU ARTIK TÃœRKÄ°YEYE FÄ°Ä°LEN KAPALI

"AÄ°HM, temmuz ayında şöyle bir karar aldı. Türk AYM'nin baÅŸlaması nedeniyle 23 Eylül'den itibaren yapılacak baÅŸvuruları kabul etmeyecek. Taa ki AYM'nin gerçekten etkin bir denetim yaptığına karar verirse (2 yıllık süre) hiç almayacak. AÄ°HM bunu resmi olarak hukuksal metne dökmüyor. Ama uygulamada böyle."

CHP'NİN HESAPLARINDA ÖZENSİZLİK VARDI

"Uçak biletini kendi adına kestiriyor. Åžahsi mi, görev için mi göremiyoruz. Yazı istedik, özensiz davrandılar. Davalarla ilgili avukatlar yükümlülüklerini yerine getirmemiÅŸ, cezalar, gecikmeler ihmal davranışlarından kaynaklanıyor. Öyle sanıyorum ki 2010'dan itibaren olmayacak. TıraÅŸ bıçaklarının, losyonların bile partiden alınması doÄŸru deÄŸil. Paranın siyasi amaçlara uygun kullanılması önemli.  Deniz Feneri konusunda da belgelendirilemeyen bir konu var. Parti görev yazısı gönderirse bunları katmıyoruz. Denetimlerden sonra siyasi partiler düzene girdi. Uçak biletini Kemal KılıçdaroÄŸlu diye getirmiÅŸse kabul etmiyoruz. Yanında Parti görevi için gittiÄŸini belgelerlerse sorun etmiyoruz. Bundan sonra denetimi Sayıştay yapacak, biz karara baÄŸlayacağız "

SÄ°VÄ°LE ARTIK SÄ°VÄ°L MAHKEME BAKACAK

"Askeri teşkilatta çalışan sivil memurların asker sayılacağı kuralı vardı. Bunu iptal ettik, artık bununla ilgili açılacak bütün davalar sivil mahkemelerde görülecek. Örnek olayda sivil memur ile askeri personel kavga etmişti. Bundan böyle hem kişi hem de görevleri ile ilgili tüm konularda sivil mahkemelerde yargılanacaklar"

BAÅžBUÄž'A TAHLÄ°YE YOLU AYM'DEN GELEBÄ°LÄ°R

Tutuklama konusunda deÄŸerlendirme yapılırken AÄ°HM kriterleri gözetilecektir. Mesela tutuklu birisi, mahkemeye itiraz etti. Red edildi. Bu kez bir üst mahkemeye baÅŸvurdu. Oradan da reddedildi. Bu kez iç hukuk yolunun bittiÄŸi yönünde bir görüş olabilir. AYM 'evet iç hukuk yolu bitmiÅŸtir' deyip dosyayı kabul edebilir ve esastan görüşebilir. EÄŸer AYM tutukluÄŸun haksız olduÄŸuna karar verirse yerel mahkeme bu kararı esas almak zorunda. Bu emsal teÅŸkil eder.

.
Ögeyi Oylayın
(12 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#2 Ersen Gürpınar 26-09-2012 18:22
Adalete siyaset bulaştığı zaman hukuk guguk olur; 1976 yılında kendi nam ve hesabına yüksek okul bitiren assubaylara verilen derecenin iptali için Cumhurbaşkanı Korutürk Anayasa mahkemesine başvurdu, mahkeme taraflardan assubayları dinleme gereğini duymadı. Savunmasız yargı olur mu? Ülkemizde laik demokratik hukuk devleti tüm kurum ve kuralları ile yerleşmediği için AİHM adalet adına bir şans olduğunu düşünüyordum; umarım Anayasa mahkemesi tarafsızlık ilkesi ile hukukun yerleşmesine katkı sağlar, bekleyip göreceğiz.ADALET BİR GÜN HERKESE GEREKECEKTİR.
Alıntı
#1 selçuk 26-09-2012 12:53
Elbette bir kapi daha kapaniyor,gorulen koy kilavuz istemez,simdi olacaklara bir bakalim;binlerce magdur harc parasi bulabilirse;!! AYM'ye dava acacak!!! Peki bu mahkeme bu binlerce davayi kac asirda neticeledirecek? Ben olaylari tahmin ediyorum; hic kimse bu mahkemeden bir netice alamiyacak, bekleyip gormeyi beklemeden baska alternatifler dusunmek lazim.
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAÄžIMSIZLIK SAVAÅžIMIZIN KAHRAMANI, LAÄ°K, DEMOKRATÄ°K CUMHURÄ°YETÄ°MÄ°ZÄ°N KURUCUSU, EBEDÄ° ÖNDERÄ°MÄ°Z VE BAȘKOMUTANIMIZ BÃœYÃœK DEVRÄ°MCÄ° GAZÄ° MUSTAFA KEMAL ATATÃœRK'Ãœ BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ÅžAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuÅŸ, dünyanın gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, yalnızca yaÅ...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ