Orduevleri'ndeki kast sistemini sona erdiren talimat

84874

TSK'da bir devir daha sona eriyor... Bir süredir demokratik ülkelerde olduğu gibi sivillerin kontrolüne sokulan, atılan demokratikleşme adımlarıyla siyasete karışmasının önüne geçilen TSK; bu kez kendi içinde çok ciddi bir demokratikleşme adımı atıyor:

Haberturk.com'un haberine göre, yıllardır şikayet edilen ama yine yıllardır değişmeyen "orduevlerinde rütbe ve sınıf ayrımı" uygulaması son buluyor. TSK'ya ait sosyal tesislerdeki yemek salonlarında, kuaförlerde, plajlarda rütbe farkı ortadan kalkıyor. En basite indirgersek, "Subay Kuaförü," "Üst subay Kuaförü," "General Kuaförü" tabelaları iniyor!

İşte o talimat

orduevi-talimat 

AMAÇ: DAYANIŞMAYI ARTIRMAK

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in emri ve Genellkurmay II. Başkanı Org. Hulusi Akar imzasıyla ilgili birimlere gönderilen "Sosyal Tesislerin Kullanımı" konulu o yazı ele geçirildi.

İşte, Genekurmay Başkanlığı'ndan 16 Ocak 2012 tarihinde gönderilen ve "Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasındaki dayanışmayı artırmak, moral ve motivasyona katkıda bulunmak" amacıylaorduevleri, askeri gazinolar, sosyal tesisler ile TSKözel, özel/yerel ve kış eğitim merkezlerinde yapıldığı vurgulanan yeni düzenlemeleri içeren o belgede yazanlar:

1. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasındaki dayanışmayı artırmak, moral ve motivasyona katkıda bulunmak maksadıyla; orduevleri, askeri gazinolar, sosyal tesisler ile TSK özel, özel/yerel ve kış eğitim merkezlerinde aşağıdaki düzenlemeler yapılacaktır.

  • a. Tesislerde genel kullanıma açık tüm yerlerde statüleri belirtilen (general, üstsubay, subay) bölümleme yapılmayacaktır.
  • b. Otel, oda, masa, koltuk grubu, asansör, plaj, yemek salonu, berber, kuaför, vb. Yerlerde statüleri gösteren her türlü yazıve işaret kaldırılacaktır.
  • c. Otel, lokanta vb. Kullanım alanlarından istifade etmek isteyen rütbe ve makam sahibi personel için rezervasyon yaptırılabilecektir.
  • ç. Özel misafirler, yabancı konuklar ve resmi toplantılar için ayrılan özel salonlar muhafaza edilecek, rütbe ve makam sahipleri ile yerli/yabancı misafirlere tahsis edilebilecektir.

2. Söz konusu uygulama ile personel arasındaki sevgi, saygı ve bağlılığın artırılmasına katkı sağlayacak sonuçlara ulaşılmasının, bu tesislerin kuruluşlarında oldukları Komutanlıkların ilgi ve yaklaşımına bağlı olduğu, bu konudaki en önemli görev ve sorumluluğun tesis yöneticilerinin üzerine düştüğü göz önünde tutulacaktır.

3. Orduevleri, askeri gazinolar, sosyal tesisler ve TSK özel, özel/yerel, yerel ve kış eğitim merkezlerinde statü farklılıklarının etkisinin en aza indirilerek tesislerden azami ölçüde yararlanılmasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelenek ve göreneklerine uygun tavır ve davranışta bulunmaları hususunda, personel ve aileleri gerekli hassasiyet, gösterecektir.

GENERAL VE TEĞMEN BİRLİKTE ÇAY İÇECEK

Bugüne kadar, subay orduevine giren bir subay, kıdem ve rütbesine göre ağırlanıyor, bölümlemeler de buna uygun yapılıyordu. Mesela bir üsteğmen, üstsubay yazılı bölümlere giremiyor ve generaller kendi salonlarına, lokantalarına sahip oluyordu. Hatta asansörleri bile farklı olabiliyor, üzerinde de o asansörün hangi rütbeden askere ait olduğu belirtiliyordu. Daha da ötesi, aynı farklılıklar eşler ve aile fertleri için de geçerliydi. Eş ve ailelerin faydalandığı kuaförler, plajlar bile statülere göre ayrılıyordu. Mesela yan yana bulunan üç bayan kuaförünün üzerlerinde "Subay Kuaförü," "Üstubay Kuaförü," "General Kuaförü" yazıyordu..

Sözkonusu yazıyla işte bütün bu ayrımlar ortadan kalkıyor. Rütbe ayrımlarını belirten her türlü yazı ve tabelalar siliniyor. Bu, orgeneral ve teğmenin artık aynı masada yemek yiyeceği, çay içeceği anlamına geliyor.

KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

Orduevleri, askeri gazinolar ve sosyal tesislere ilişkin 20 Ağustos 2000 tarihinde yayınlanan yönetmeliğin 3. bölüm, 10. maddesinde sözkonusu yerlerden kimlerin faydalanabileceği ise şöyle belirtiliyor:

Madde 10- Ordu evleri, askerî gazinolar ve sosyal tesislerden;

  • a) Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay, astsubay ve emeklileri ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri,
  • b) Muvazzaf veya emekli personelin, sağlık fişini kullanma hakkını kaybeden çocukları ve bunlardan evli olanların eşleri (gelin-damat) ile bakmakla yükümlü olunmayan baba ve annelerinden, günü birlik kart verilenler,
  • c) Tanınmış kişilerden oldukları için, 6/9/1961 tarihli ve 10889 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinin 31/3/1972 tarihli ve 14145 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan değişik 664 üncü maddesi hükümlerine göre garnizon komutanlıklarınca kart verilenler,
  • d) 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanununa tâbi yedek subaylar, faydalanır.
Ögeyi Oylayın
(28 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#12 Hüseyin ÇETİN 12-02-2012 11:54
Kast sistemi Subay orduevlerinde kalkıyor, subay zümresi içindeki dayanışmayı arttırıyor. Bu ordunun assubayları ve uzman çavuşları da var, onların bu kast sistemindeki yeri nedir?
Genkur.Bşk.lığı Silahlı Kuvvetlerin bütünü içindeki kast sistemini kaldırsın, assubaylar en az 5 yılda bir kamplardan faydalanırken subaylar her yıl faydalanmaktadır. Yıllardır Türkiye'nin 3'ncü büyük kenti olan İZMİR'de Assubay orduevi için çözüm bulamadılar. varyanttaki assubay orduevi benim bildiğim 1970 yılından bu yana aynı ve İZMİR'de görev yapanlar ve dışarıdan gelenlerde düşünüldüğünde hizmet açısından çok yetersiz. İZMİR'de assubay orduevi yapamayan Genkur.Bşk.lığı aynı garnizondaki birliklerin birinin sınırları içinde askeri gazino varken ödenek ayrılmadığı halde tekrar lüx bir gazino inşa etti. ben bu masallara inanmıyorum.
Alıntı
#11 Halil Yaz 29-01-2012 14:39
Biz bize yeteriz,birleşmesin ama her iki orduevi standartı aynı olsun.Ne fazla ne de eksik,bizim başkaları ile beraber olma ile kazanacağımız hiçbir şey yok ki,biz kendi evimizde daha oturulabilir,daha yeterli,aynı standartta olan evlerde yaşamak istemeliyiz.Ekonomik olarak sayı itibarı ile çok daha yeterliyiz.Bizim değil, başkalarının bize ekonomik olarak ihtiyacı var.Eninde sonunda bizimle birleşmeye ekonomik olarak mecbur olacaklar. Bu çark başka türlü dönmez,boşa direniyorlar.
Alıntı
#10 Osman Ada 25-01-2012 10:56
Değerli arkadaşlarım orduevlerinin 50 yıllık mazisi var eskiden mahfel denilen askeri gazinolar vardı; Elbette gönül omuz,omuza çarpışan insanların sosyal yaşantılarını ayırım olmadan birlikte yaşamalarıdır. Ersen Gürpınar kardeşimin belirttiği gibi müşterek kullanılan askeri gazinolarımız var burada yasa gereği hiçbir ayırım olmaması gerekmesine rağmen sinir bozucu önyargılı ayırımları gördük (Antalya-Salacak-İs.Deniz gazinosu gibi) ve bunları dile getirdik şimdi en azından bu müşterek kullanımlarda bu imtiyaz kaldırıldı bu kazanım değilmi? Gönlümüzün arzu ettiği adaleti eşitliği sağlamak istiyorsak mücadeleye destek verelim hazırlanan bir metni imzalamaktan imtina edenler hakkımızdaki davalara destek için 10 lirayi esirgeyenlerle mücadele edilmez.Taşları yerinden oynatan fedakar arkadaşlara teşekkür eder; Daha iyi daha mutlu günler dilerim.
Alıntı
#9 Adilhan Şanlı 25-01-2012 00:53
Kastlar,gettolar,özel araçlar,koruma Taburları,milyarlarca liralık maaşları ile ayrıcalıklı bir sınıf olan Generallerin çok küçük bir ayrıcalıkları kendi kardeşleri arasında yeniden düzenlenmiş oldu.Biz Assubayları ilgilendiren bir konu yok.Ancak duvarlar bir anda yıkılmıyor.Gönül isterdiki bütün Orduevleri tek isim altında toplansın,resmi elbise ile giriş yasaklansın ve Uzman,Assubay,Subay ve General aynı ortamda buluşabilsin,sıcak samimi dostluklar,arkadaşlıklar kurulabilsin.Ancak sanıyorum bir Uzman arkadaşın bir General karşısında bacak bacak üstüne atıp bira içmesi hiç bir Generalin hazmedebilecegi bir davranış biçimi degildir.Aynı ortamda olmak TSK'nın olmassa olmazı disiplinin bozulması için yeterlidir onlara göre.Öyle ya, ya sarhoş olursa ya yüksek sesle konuşursa ya küfürlü konuşursa.Bu disiplini korumadan çok kendi konumunu koruma refleksidirde aynı zamanda.En iyisi herkes kendi çöplüğünde ötmeli.Herkes kendi Orduevine gitmeli kimi beş yıldızlı kimi sıfır yıldızlı olsada...!Burada bize düşen görev örgütlü mücadelemizi kesintisiz,giderek artan bir ivmeyle sürdürmek olmalıdır.Degilse buyurgandan himmet beklemek boşunadır..Öyleyse hadi en yakın Temad şubelerimize örgütlü mücadeleye omuz vermeye.Saygılarımla.
Alıntı
#8 Halil Yaz 24-01-2012 15:08
Kast kalkıyorsa yeterli olur.Kast anlamı itibarı ile topluluk içersindeki katmanları ifade ediyor.Kast kalkıyor deniliyor.Çok zaman geçmeden sosyal tesislerde ismi ile uygun orduevleri ile silahlı kuvvetler mensupları ile emeklilerini oranları doğrultusunda kapsayacak şekilde uygulnırsa ,işte o zaman birlik ve dayanışma ruhu içersinde bir bütün hale gelecek silahlı kuvvetler camiası çok daha sağlıklı yaşayacaklardır.
Alıntı
#7 Murathan SİPAHİOĞLU 24-01-2012 12:11
Atatürk devrimleriyle “saltanat” kaldırılmıştı. Osmanlılar, sadece Topkapı Sarayında yaşıyordu. Ya şimdi…
Alıntı
#6 Ersen Gürpınar 24-01-2012 11:40
Sevgili meslekdaşlarım neden bu kadar karamsarız Beylerbeyi Dz.Asb.okuluna yapılan orduevi assubaylara tahsis edilsin yada müşterek kullanılsın diye mail kampanyası yapıyoruz katılım binde 5 yinede Kuvvet Komutanı değerlendireceğiz yanıtı veriyor efendim neyi değerlendireceğiz diyoruz;
Orduevlerinde komutan ve general bölümlerinin kaldırılmasını önemsemiyenler var; subay orduevi kadar müşterek kullanılan gazinolarda bu bölümler yokmu? Ayni salonda sağ taraf subay sol taraf assubay diye bölümler yokmu? Bunların kaldırılacak olması bizim yıllardır sürdürdüğümüz mücaadelenin bir parçası değilmi?
Generalin ayrıcalığına dokunmak bana göre atılmış en büyük adımdır umutsuz olacağımıza mücadeleye katkı sağlayalım 5-6 yıl önce bunları tartışıyor bile değildik ; Emeklenmeden yürümek mümkünmü? o halde umutsuz değil kararlı olalım. Birlikte mutlaka başaracağız sevgi ve saygılarımla
Alıntı
#5 DURYOLCU15 24-01-2012 10:27
"Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasındaki dayanışmayı artırmak, moral ve motivasyona katkıda bulunmak"

BÖYLE BİR CÜMLE KURARAK YAZININ İÇERİĞİNİ TAMAMEN GENERAL-ÜSTSUBAY-SUBAY VE AİLELERİ İLE İLGİLİ TUTMAK BİLİNÇ ALTINDAKİ DÜŞÜNCE OLDUĞU BÜTÜN ÇIPLAKLIĞI İLE ORTADADIR. SAYGI VE SEVGİLERİMLE.
Alıntı
#4 Orhan ORHUN 24-01-2012 10:06
9 Temmuz 1961 ve 7 Kasım 1982 Anayasalarıyla elli yıldır şekillendirilen Türk toplumunda bahse konu edilen gelişmeler inandırıcı değildir. Olsa olsa göz boyamak için yapılan aldatıcı pansıman tedbirlerdir . Assubaylara yönelik olmayan ilerleme, gelişim ve değişim ilgi alanımız dışında tutulmalıdır.
Alıntı
#3 Erol 23-01-2012 20:29
Bu yazıda subayların arasındaki ayrıcalıklara son veriliyor. Astsubaylara tanınan bir hak göremedim, astsubayların tesislerinde bir ayrıcalık zaten yok. Subay kuvvetleri tam gaz.
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ