Emekli Hava Astsubayı Galip Kurt, uçak lastiklerine uyguladığı yeni bir yöntemle normali 45 olan sorti sayısını 800'e kadar çıkarabileceğini söylüyor.
Emekli Hava Astsubayı Galip Kurt, geliştirdiği bir sistemle uçak lastiğinin ömrünü yirmi kat artırdı. Mevcut lastikler, iniş kalkışlardaki (sorti) sürtünme sebebiyle ortalama 40-45 sorti sonra değiştirilirken Kurt, yaptığı yeni lastikle sorti sayısını asgari 750-800'e çıkarabileceğini iddia ediyor.
1978 yılında emekli olan Galip Kurt, çalıştığı yıllarda pistonlu ve jet motorlu uçakların yanı sıra lastik, gövde ve motor konusunda uzman olduğunu belirtti. Beş çocuk babası İzmirli mucit, 25 yıldır süper lastik için uğraştığını ve geliştirdiği yöntemle ortalama 40-45 iniş kalkıştan sonra değiştirilen lastiğin dayanma süresini, 750-800'e çıkarabileceğini ileri sürdü. Kurt, süper lastik projesinin denemesi için 1,5 yıl süren bir çalışma yapmış ve bu çalışma sonucunda evinin bodrum katında bir düzenek hazırlamış.
Uzun yıllardan beri yaptığı çalışmayı tanıtmak için yeterli maddi imkanı olmadığını ifade eden Kurt, bir arkadaşının bilgisayarı kanalıyla yurtdışına tanıtım broşürleri gönderdiğini, Avusturya'dan ve NASA'dan cevap geldiğini söyledi. Avusturya'daki yetkililerle bazı sebeplerden dolayı irtibatı kopardığını, NASA yetkililerinin ise projeyi tetkik ettiğini ve kendisine cevap vereceklerini öne sürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de proje için iki defa geldiklerini dile getiren İzmirli mucit, gelen yetkililerin kendisine, "Püf noktasını söyle, aramızda kalsın." dediğini; ancak kendisinin bunu kabul etmediğini söyledi. Kurt, projesiyle ilgili olarak bazı lastik firmalarıyla görüşmeler yaptığını; ancak firmaların projeye sıcak bakmadığını ileri sürdü.
Türkiye'nin tek uçak lastiği üreten firması Petlas Ar-Ge Teknoloji Müdürü Uçak Mühendisi Ali Kaplan ise uçak lastiklerinin sorti sayısının uçak tipine, iniş takımı dikme tipine, pist tipine, iklim şartlarına ve pilotaja bağlı olarak değiştiğini belirterek, bu doğrultuda bir lastiğin üreteceği sorti sayısının 1 ile 300 arasında olabileceğini söyledi. Uçak Mühendisi Kaplan, sözlerine şöyle devam etti:
"50 sortilik performansın 750-800 sortiye yükseltilmesi, mevcut teknolojide ulaşılabilmiş bir seviye değildir. Mevcut teknolojiyle yapılabilecek geliştirme çalışmalarıyla lastiğin sorti performansı, yüzde 30-40 artırılabilmektedir. Lastikte aşınma, sürtünmeye bağlı kuvvetler sebebiyle oluşmaktadır. Aşınmayan bir lastik yapılması durumunda, uçağın fren sistemlerinin vereceği tepkiler önem kazanmaktadır. Uçağın durma mesafesi, fren ve antiskid sistemlerinin bu tip bir lastiğin kullanımında nasıl reaksiyon göstereceği değerlendirilmelidir. Bunun yanında fren arızası, hatalı iniş tekniği gibi durumlarda lastiğin yere tek noktadan uzun süre teması durumunda lastikte yapılan değişiklik ne kadar dayanabilecek sorusu da akla geliyor." Kaplan, firma olarak bu tip projelerin fizibiliteleri konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.