Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, dünyada sadece 5 donanmada olan Atmosferik Dalış Sistemi’yle, ilk denizaltı kurtarma tatbikatını 24 EYLÜL 2014 tarihinde Mersin’de yaptı. |
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dünyada sadece 5 ülkenin donanmasında bulunan 2 milyon dolarlık Atmosferik Dalış Sistemi’ni (ADS) açık denizde bir tatbikatla tanıttı.
Mersin Limanı’nın 10 mil açığında yapılan tatbikatta, senaryo gereği TCG DOLUNAY denizaltısının bulunduğu son mevkiden haber alınamadı ve tüm birimler kayıp uyarısı yaptı.
Kurtarma Grup Komutanlığı Derin Dalış Sistemleri Görev Birim Komutanlığı ekipleri harekete geçti. İçerisinde dalgıç bulunan ADS ekibi, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda hazır bekleyen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın C-130 uçağı önce Adana’da bulunan İncirlik Üssü’ne oradan da Mersin Limanı’na geçti.
Limanda bekleyen TCG İNEBOLU Gemisi ile kayıp deniz altını aramak için çalışma başlattı.
Burada 24 saat 100 metre derinlikte kalan denizaltı ile irtibat kurulmasının ardından ADS sistemi hazır hale getirilerek pilotu birinci sınıf dalgıç Astsubay Başçavuş Serhat Aslan vinç yardımı ile denize indi.
Denize dalan ADS pilotu Aslan, havalandırma hortumunu 55 personeli mahsur kalan denizaltına temiz havayı ulaştırıp bağlantı sağladı.
Astsubay Başçavuş Aslan, sistem olarak 365 metreye kadar dalış yapabildiklerini belirterek, “Normal çalışma limitimiz 6 saattir. Bu sistem gelmeden önce denizaltılarına sınırlı derinliklerde kurtarma faaliyetleri götürebiliyorduk.ADS’nin alınması ile birlikte kurtarma kabiliyetimiz 365 metreye kadar yükseldi” dedi.
ADS’nin dünyanın 5 donanmasında bulunduğunu ifade eden Deniz Kurtarma Grup Komutanı Deniz Albay Kağan Erkara, Türk Deniz Kuvvetleri’nin de dünyanın ileri seviyesindeki Deniz Kuvvetleri’nin arasında yerini aldığını söyledi.
Teknoloji olarak ileri seviyedeki donanmalarla hiçbir farklarının olmadığını kaydeden Erkara, tatbikata TCG İNEBOLU personelinin dışında 18 kişilik bir ekiple katıldıklarını anlattı.
Mustafa ERCAN İbrahim MAŞE / DHA