×

Uyarı

JUser: :_load: 8506 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.

Aylardır adeta Mehmetçik gazinosuna dönen sosyal medya da haksızlığa uğradıklarını, özlük haklarının iyileştirilmediğini, yüksek perdeden seslendiren emekli ve muvazzaf astsubaylar duyulmayan seslerini duyurmak adına kısa süreli sessiz eylemleri ile yemekhane, kantin ve benzeri tesisleri kullanmayarak protesto ettiler. Umarız duyulmuştur.

Son günlerde medyada yer alan yılan hikâyesi, astsubay devrimi, Ombudsman;

Kelime kökeni İsveççe’de “aracı” ‘ombuds’ ve “kişi” anlamına gelen ‘man’ kelimelerinden oluşan,şikâyetleri ve bir takım teşebbüsleri ele alıp değerlendiren ve bunlara her iki taraf içinde tatmin edici çözümler bulan kişidir.

TSK bünyesinde ise,yeni olmayıp yaklaşık bir yıl önce astsubayların sorunlarını dinlemek, rapor etmek üzere kuvvet komutanlıkları tarafından emirle görevlendirilen, kuvvet astsubayı.

Ombudsman tanımından da anlaşılacağı üzere her iki taraf içerisinde tatmin edici çözümler bulan kişidir. Oysa astsubaylar sistem içerisinde taraf olmayıp bütünün parçasıdır.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Ahmet Keser ifadesinde;

  Emir komuta zinciri içinde böyle bir göreve atanan kişi, komutanın duymak istediklerini söyleyebilir. Sistemin emir komuta zinciri dışındaki kişilerden kurulması gerekir. İçinde mutlaka TEMAD da yer almalıdır

Öncelikle yarım asra dayanan astsubayların sorunlarını, sebeplerini, çözüm ve önerilerini bilmek için tarihçi, sosyolog,bilim adamı ve akil adam olmaya gerek yoktur.

Konu siyasiler, sivil ve asker bürokrasi tarafından bilinmektedir.

Öncelikle sorgulamamız gereken astsubay sınıfı ihtiyaç mıdır? Devlet yapılanması içerisinde ordu nasıl ihtiyaç ise, ordu içinde astsubay sınıfı, statüsü ve branşları ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştır.

Aileleri ile birlikte yaklaşık bir milyon % 85’i lisans mezunuastsubayların saymakla bitmeyen duydukları rahatsızlık ve istekleri nelerdir?

Temel sorun sınıfsal statü ayrımcılığı, sosyal adalet ve eşitsizliktir.

Astsubaylar sistem içerisinde hiyerarşiye karşı değildir

Nimette ve külfette adalet, İnsan onuruna saygı, hakir ve hor görülmemek

Astsubay emeklileri için sicil affı çıkarılması.

İntibak yasasının astsubaylar için de çıkartılması

Yeni onaylanan TSK Disiplin kanunu içerisindeki bazı maddeler.

Astsubayın emekli olunca maaşının yüzde 50'ye yakın oranda düşerken, subaylarda bu oranın sadece yüzde 15 olduğunu,  bir başka ifadeyle 2 bin ila 3 bin 300 lira arasında olan astsubay maaşı, emeklilikte bin 200 ila bin 800 liraya düşüyor. 6 ayrı tazminatla maaşları, 5 ila 5 bin 500 lira civarında olan subay maaşları ise emeklilikte bu tazminatları devam ettiği için 4 bin ila 4 bin 500 lira oluyor olmasından kaynaklanan adaletsizlik.

Ayrıca hiçbir subay emekli olurken, yeni başlayan bir teğmen maaşının altında emekli maaşı almaz iken; 30 yıllık bir astsubay da olsa emekli olurken yeni başlayan astsubay maaşının altında maaş alıyor olması.

Subaylara verilen makam, görev, komutanlık, komutanlık kursu, kadrosuzluk, silahlı kuvvetler tazminatlarının kendilerine de verilmesi ve bu tazminatların emeklilikte de devam etmesi.

Her ne kadar sistem içerisindeki personel tanımlamasında “Temininde güçlük yaşanan ve gayri memnun personel” gibi irite edici ifadeler sarf edilse de, günümüz Türkiye’sinde sorunu çözecek merci muhalefetten ziyade siyasi iktidar ve sn. Başbakandır.

Daniş ÇOBAN
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Twitter; @daniscoban

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ