Bu sayfayı yazdır

TEMAD'IN GELECEĞİ MESLEĞİMİZİN GELECEĞİDİR

Değerli meslektaşlarımız,

Sizlerin de izlediği gibi TEMAD Genel Başkanlığı’na aday üç meslektaşımızla röportaj yaptık, her üçüne de eşitlik ilkemiz gereği aynı soruları sormaya gayret ettik. Diğer başkan adaylarına da sayfalarımız açık. İki soru röportajın özüydü ve biz en çok bu iki sorunun cevabını önemsedik.

1. Sizce astsubayların sorunları öncelik sırasına göre neler?

2. Sorunlar büyük, imkanlar kısıtlı, kırgın, hayal kırıklığı yaşamış ve yaşamakta olan bir toplum var ve hepimiz siz başkan adaylarının ellerinde sihirli değnek olmadığının farkındayız. Bu devasa sorunlara çözümünüz nedir?

Şimdi bu iki soru ve adaylarımızın cevaplarını sizlerin takdirlerine sunuyoruz. (Cevaplar röportaj sırasına göre verilmiştir.

E.A ORG.:: Sizce astsubayların sorunları öncelik sırasına göre neler?

Sayın Necmi TENGİLİMOĞLU’nun cevabı:

Birlik ve beraberlik içinde olamama sorunu,

Makam ve görev tazminatlarının muvazzaf ve emekli astsubaylara verilmemesi,

OYAK İştirakleri ve TSK vakıf ve derneklerinin yönetim, denetim ve yetkili kurullarında görev verilmemesi,

Astsubayların meslek başlangıç derecesini emeklilere de 9/2 başlatılmaması,

Sayın Cengiz ERTEN’in cevabı:

Biz birikmiş sorunlarımızın başlangıç tarihini Astsubay Kanunu nun kabul tarihi olan 02.07.1951 olarak kabul ediyoruz. Bu tarihten itibaren başlayan sıkıntı ve azaplar adeta bir kartopu gibi yuvarlandıkça büyüdü ve devasa bir boyuta ulaştı. Gelinen durum itibarıyla da konuyu ‘’ Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Astsubay Meselesi’’ olarak tanımlıyoruz…

Bu meselenin çözümünde temel taş, BİRLİK VE BERABERLİK ten geçmektedir. BİZ olabilmeyi başarmak ve kaybolan derneğimize olan GÜVENİ yeniden kazanmak ile başlamak gerekir düşüncesindeyiz…

İlk adımı 70 – 75 olaylarında mağduriyet yaşayan ve bizlerin yol göstericisi olan ağabeylerimizi ONURSAL ÜYE olarak derneğimize kazandırarak atacağız…

Sayın Mustafa DEĞİRMENCİ’nin cevabı:

İtibar ile başlasak doğru olur, ayrıca hepimizin malumu özlük hakları öncelikli önem arz eden ortak hassasiyetimizdir. Diğer bir önemli husus ise bir taraftan güçlü ve öncü dernek diyeceksiniz bir taraftan da 36 yıldır kiracı statünüzle, üstelik çözüm için siyaset

veya kurumlardan yer tahsisi için taleplerde bulunacak tezatlığı yaşayacaksınız. Gerçekten üzücü bir durum. Bu manada her anlamda güçlü bir genel merkez yapısı acilen oluşturulmalı, bu güzide topluma yakışacak kendisine ait bir genel merkez binasına derhal kavuşturulmalıdır.

İKİNCİ SORU

Sorunlar büyük, imkanlar kısıtlı, kırgın, hayal kırıklığı yaşamış ve yaşamakta olan bir toplum var ve hepimiz siz başkan adaylarının ellerinde sihirli değnek olmadığının farkındayız. Bu devasa sorunlara çözümünüz nedir?

Sayın Necmi TENGİLİMOĞLU’nun cevabı:

Birlik ve beraberlik olma konusu en önemlisi, astsubay kimliği taşıyan mutlaka TEMAD’ a üye olmalı, yoksa mücadele veren üyelerin veballerini alırlar. Hatta yapacağımız , tüzük değişikliği ile çalışanlar kurumlarından izin alarak üye olmalıdırlar. Ben çalışırken Kurumuma Temad’a üye olmak istiyorum diye dilekçe verdim, izin istedim. J.Gn.K.lığı bana TEMAD’ ın Tüzüğün’de öyle bir madde yok diyerek cevap verdi. Konuyu TEMAD’ a ilettim, hala konu ile ilgili tüzük değişikliği yapacaklar. Üye olanlara büyük görev düşüyor, üye olmayanları ikna ederek üye olmaları sağlanmalıdır. Derneğimiz’in isminin başında TÜRKİYE ibaresinin bulunması dikkate değerdir.‘’ Her dernekte bulunmayan bu ibarenin hakkını vermemiz gerektiğine inanıyorum Emeklisi, çalışanı ,eş ve çocukları yani kısacası cebinde, cüzdananın da kimin astsubay kimliği var ise, TEMAD’ a üye olmalı, mücadeleye destek vermelidir bence. Aksi takdirde üye olanların hakkını yemiş olurlar. O da kul hakkına girer.

Makam ve görev tazminatlarının muazzaf ve emekli astsubaylara verilmesi konusu , Anayasa, Kanun , yönetmelik , yönergeler TEMAD çatısı altında kurulacak hukuk komisyonlarında incelenecek , davalar açılarak takip edilecek. TEMAD üyelerimize anket yapılacak, nasıl bir eylem birliği sağlanır ise il, ilçe başkanları ve delegeler ile karar birliği sağlanarak, gereken her şey yapılarak , sonuca gidilmesi sağlanacaktır . Aynı konu 9/2 başlangıç derecesinin verilmesi birlikte değerlendirilecektir. Bu konu çözülmeden gözüme uyku girmeyecektir.

Tüzük tamamen günümüz şartlarına uygun olarak düzenlenerek , tüm astsubay kimliği olanların üye olmasını sağlayacak şekilde olması sağlanacaktır. ÜYE İhracı diye bir şey söz konusu olmayacaktır. Edilenler de tüzük değişikliği yapılarak tekrar üye olmaları sağlanacaktır .

TEMAD Genel Merkezi için yerleşke temin yolu araştırılarak, burada TEMAD’ ın mali yapısını güçlü tutacak , iş kolları araştırılıp , değerlendirilerek işletmeler kurularak ; ekonomik olarak kimseye muhtaç olmadan ayakta durması için tedbirler alınacaktır. STK konusunda da doktor a yapmış bir meslektaşımız yönetimde yer alacak. Bahsi geçen arkadaşımız Proje yazma konusunda da çok deneyimli ,bu hususta da bilgi, birikim ve tecrübelerini bizimle paylaşacaktır.

Sayın Cengiz ERTEN’in cevabı:

Evet sorunlar devasa ama imkanlar kısıtlı değil. Akıl, dayanışma, paylaşma daima yeni imkanlar yaratır. Büyük önder Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Çanakkale Conkbayırı’nda (1915) ‘’Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’’ demiş. Asında bu sözü ile bir anlamda zaferi işaret etmiştir.

Öncelikle yapmamız gereken çok önemli bir iş var. <GÜVEN MESELESİ> Ne yapıp edip meslektaşlarımız önce birbirlerine, sonra derneğimize ve en sonunda seçimle yönetime gelen ekibe güvenecek… Bunu başarabilirsek çığ gibi bizler de büyüyüp çoğalabiliriz. Bu hiçte kolay bir şey değil. Seçilenler çok çalışacak, çok çabalayacak ve camia da bu çaba ve gayrete ayak uyduracak. Şüphesiz ki önce inanacak, sonrasında gerekeni yapacak.

Sivil ve askeri otorite ile olan ilişkiler asla öncekiler gibi olmayacak. Tek benzerlik usulüne uygun randevu alınması ve konuşulan mekanlar olacak. Haklı taleplerimiz bu makamlarca takvimlendirilmiş bir hale getirilecek ve belirli bir proğram dahilinde bu takvim konunun uzmanlarınca takip edilecek. Başka arayışlar söz konusu olmayacak, olursa bunun sadece oyalama amaçlı olacağı ve asla pansuman tedavisi istenmediği vurgulanacak.

Uygulanacak yöntemler konusunda camiamızın görüş ve önerileri dikkate alınacak, Duayenlerimizin tecrübelerinden mutlaka istifade edilecek, asla inandırıcılığı olmayan ‘’ Ölüm Orucu ‘’ v.b. sözde sansasyonel eylemler gündeme dahi gelmeyecektir.

Sayın Mustafa DEĞİRMENCİ’nin cevabı:

Maalesef yıllarca çözüm bekleyen özlük haklarımız konusunda ağır sorunlarımız var. Kararlı bir şekilde istikrarlı ve ısrarlı bir şekilde izlenecek yolla diyalog temel unsurdur. Bazı denemiş yöntemlerden de uzaklaşamayız. Lakin farklı yöntemlerimizde olmalı. İzlenecek yolda toplumun beklenti ve görüşü de önemlidir. Şubelerin ve nihayetinde genel merkez yönetim kurulunun da kararları doğrultusunda günün şartları neyi gerektiriyorsa o adım da güçlü bir şekilde atılmalıdır.

SİZ BU SATIRLARI ZAMAN AYIRARAK OKUYAN MESLEKTAŞLARIMIZ,

BU İKİ SORUYA SİZİN CEVABINIZ, ÖNERİLERİNİZ VAR MI?

VARSA SİZ YAZIN BİZ YAYINLAYALIM, ORTAK AKIL OLUŞSUN.

Ögeyi Oylayın
(0 oy)
EMEKLİ ASSUBAYLAR

Son ekleyen EMEKLİ ASSUBAYLAR