TEMAD GENEL BAŞKAN ADAYLARI İLE RÖPORTAJ (2)

SAYIN CENGİZ ERTEN

TEMAD GENEL BAŞKAN ADAYI

Emekliassubaylar.org, assubayların sesini duyurabileceği TEMAD Sitesinden başka mecra yokken, TEMAD sitesinde yazılar (özellikle eleştirel yazılar) sansürlenirken, assubayların özgür sesi olmak, hakaret ve suç teşkil edecek yazılar hariç, herkesin özgürce sesini duyurabileceği assubayın özgür sesi olmak için kurulmuş ve bu anlayışı kuruluş felsefesi olarak benimsemiştir. Eksiklerimize, hatalarımıza rağmen bu güne kadar büyük ölçüde bu kuruluş felsefesine sadık kalınmıştır.

Bu sitede birlikte yola çıktığımız çok değerli meslektaşlarımızın kimisi ile şu veya bu şekilde yollarımız ayrılmış, kimisi de rahmetli olmuştur.

Bu vesile ile kalemine hayran olduğumuz M.Ali Kılınç, Ahmet ÖZDEN, Adilhan ŞANLI gibi meslektaşlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Kuruluş felsefemize uygun olarak Sitemizde TEMAD Başkanlığı’na aday olan her meslektaşımızla, kabul ettikleri takdirde röportaj yapmak, KENDİLERİNİ İFADE ETMELERİNE, toplumun onları tanımasına imkan sağlamak istedik.

Bu amaçla ilk röportajımızı TEMAD Başkan Adayı Sayın Necmi TEGİLİMOĞLU ile yapmıştık. İkinci röportajımız Sayın Cengiz ERTEN ile olacak.

Her iki adaya ve diğer adaylara başarılar diliyor, medeni cesaretlerinden dolayı kutluyoruz.

Sayfalarımız arzu eden diğer başkan adaylarına da açıktır.

NOT: Adaylara eşitlik ilkesi gereğince mümkün olduğunca aynı soruları sormayı hedefledik

(Soru cevaplarda Emekliassubaylar org sitesi EA.ORG., Sayın Cengiz ERTEN ise C.E..

olarak anılacaktır.)

EA,ORG: Sayın Cengiz ERTEN, öncelikle göstermiş olduğunuz medeni cesaretten dolayı sizi tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Zor bir göreve , 50 yıllık birikmiş sorunların çözümüne talipsiniz. Sorunlar devasa, imkânlar sınırlı. Sorun ve çözümlere yönelik sorularımıza geçmeden önce, toplumun yabancısı değilsiniz, bilinen bir simasınız ama tekrar hatırlatmak amacıyla soralım; kimdir Cengiz ERTEN?

(Bu bölümde astsubay oluncaya kadar yaşamınız)

Sorularımızı cevaplamadan önce zorunlu bir açıklama yapmak isteriz. Bizim insanımız uzun yazıları okumuyor. O nedenle cevaplarınızın mümkün olduğunca kısa olmasında yarar gördüğümüzü belirtmek isteriz.

C.E: 1966 yılının soğuk ve karlı bir günü Ankara-Polatlı’da doğdum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Polatlı’da tamamladım. Ortaokul ve Lise çağlarında başlayan askerlik mesleğine olan sevdamın peşinden giderek 1982 yılında Hava Kuvvetleri Astsubay okuluna girdim. 4 gün sonra eğitim kep imi yamuk giydim gerekçesi ile bir tokat yedim, aynı gün okuldan ayrıldım. Bir sene sonra Deniz Astsubay Sınıf okuluna girdim. 30 Ağustos 1984 tarihinde Elektronik Astsb.Çvş. rütbesine nasıp edilmek ile hayatımdaki ilk hedefime ulaşmış oldum.

Evli ve 2 kız 1 erkek olmak üzere 3 çocuk babasıyım.

E.A ORG.:.: Astsubaylık sizin için bilinçli bir seçim miydi, meslek seçiminizi etkileyen faktörler nelerdi?

C.E: Ortaokuldan sonra mesleğe adım atanlar için kesinlikle bilinçli seçim olduğunu düşünmüyorum, lakin ben Lise sonrası girdiğimden dolayı kısmen bilinçli idim. Meslek seçimimde etken olan faktörler genelde tüm meslektaşlarım ile aynıdır veya çok yakındır. Maddi zorluklar, kısa yoldan iş sahibi olabilmek ve beni en çok etkileyen şey 12 Eylül darbesi sonrası yaşanan belirsizlikler ve kaos…

Kısmen de olsa Askerlik mesleğini sevmem diyebilirim.

E.A ORG.:: Ve astsubaylık serüveni başladı, meslek hayatınızı anlatır mısınız?

C.E: Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli gemi ve harp karargahlarında Elektronik Astsubayı, Elektronik Atölye Şefi, Fiber Optik Hat Uzmanı ve Santral Kısım Amiri görevlerini deruhte ettim. Görevde bulunduğum süre içerisinde çeşitli cihaz ve sistem uygulamalı (Planlı Bakım Sistemleri, Toplam Kalite Yönetimi v.b.) meslek içi kursları gördüm. Bu esnada Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans eğitimlerimi tamamladım.

2005 yılının Mart ayında Uzunada Deniz Komutanlığı emrinde yapmış olduğum görevimden kendi isteğimle emekli oldum. Çalışma hayatımı özel sektörde çeşitli şirketlerde Güvenlik ve İdari İşler Üst Düzey Yöneticisi olarak sürdürdüm. Halihazırda çeşitli şirketlere danışman olarak hizmet vermekteyim. 24.01.2021 tarihi itibarı ile TEMAD çalışmalarımı daha etkin yapabilmek ve ihtiyaç duyduğum yeterli zamanı ayırabilmek adına çalışma hayatımı sonlandırdım.

E.A ORG.:..: Ve emekli oldunuz, sivil hayata atıldınız. Çalışıyordunuz, TEMAD’a ilginiz, ilişkileriniz nasıl başladı?

C.E: Derneğimiz ile ilk tanışmam mynet grupta Hakan HEZER ağabeyin oluşumu ile başladı..Daha sonrasında emekliassubaylar.org sitesinin kuruluşu ve sizde hatırlarsınız o yıllarda (2005-2006) meslektaşlarımız ile yoğun fikir alışverişi ve eylemsel hareketler le olmuştur. O yıllarda Beğendik Mağazalarında yönetici olarak çalışmakta idim, elimden geldiğince de derneğimize katkı sağlamaya çalıştım.(Maddi-Manevi) Bu esnada Genel Merkez Yöneticilerimiz ile tanıştım, zaman buldukça yanlarına giderek istişarelerde bulundum. İstekli oluşum ve derneğimize faydalı olabileceğimi düşünen Sayın EROL tarafından 2008 seçimlerinde Yüksek Disiplin Kurulu üyeliğine aday gösterildim. 2008-2011 yılları arasında görev yaptım. O dönem yönetimde olan Mustafa EROL, Galip KAPLAN, Süleyman KALYONCUOĞLU, Tekin KARAKAŞ ve Zülkani ZEYTİN den dernek yönetimi ve faaliyetleri konusunda vakit buldukça tecrübelerinden istifade ederek dernekçiliği öğrenmeye gayret ettim. Bu konuda uzun bir yol kat ettiğim inancındayım…

E.A ORG.: Bir de TEMAD Başkan adaylığınız söz konusu oldu, rakibiniz kazandı, o dönemle ilgili kendi içinizde veya yakınlarınızla bir değerlendirme yaptınız mı? Sizce o dönem için eksik olan neydi?

C.E: Bir değil iki kez adaylığım söz konusudur. İlkinde şube yönetici ve delegelerimize kendimizi ve projelerimizi yeterince tanıtıp anlatamadığımız dan ,

İkincisinde ise 2014 senesi Olağan Genel Kurulda hemen hemen tüm şubelerimizi ziyaret ettik, lakin 2012 de başlayan görsel basın ve sosyal medyada ki ivmeden ve kısmen yapılan eylemlerin başarılı olacağını düşündüklerinden dolayı delegelerimiz ‘’DERE GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRİLMEZ’’ düşüncesi ile sanırım bizi layık görmediler…

E.A ORG.:: Uzunca bir süre sessizliğinizi korudunuz, muhabereci deyimiyle telsiz susması mı uyguladınız, olayları sessizce takip mi ediyordunuz, yoksa kırgın mıydınız? Sessizliğinizin sebebi neydi?

C.E: 2014 Genel Kurulundan sonra TEMAD adeta ‘’Duraklama Devri’’ ne girdi. 2015 yılından sonra da ‘’Gerileme Devri’’ başladı. Bu süreç 2017 Genel Kurulundan sonra da iyiden iyiye hızlandı. Gelinen durum itibarı ile TEMAD camiası adeta su görmüş şeker gibi dağıldı, eridi gitti.

Bu esnada bizim sessiz kaldığımız doğru değildir. Düşüncelerimizi ve önerilerimizi çeşitli kanallardan yöneticilerimize ulaştırmaya çalıştık. Sosyal medya da camiamız ile paylaştık. Hiçbir zaman gündemin dışında kalmadık, asla ‘’BİZE NE’’ demedik, sorunlarımızı ve çarelerini hep sıcak tutmaya çalıştık.

EA.ORG.: Ve yeniden aday olmaya karar verdiniz. Sizi bu karara götüren süreç veya neden ne oldu?

C.E: Çevremde beni tanıyan arkadaşlarımın, yıllardır bu camianın içinde, sorunlarımızı ve çarelerini yapmış oldukları paylaşımlar ve katıldıkları toplantılarda anlatmaya çalışan, emek veren, dava adamlarının da ısrarları karşısında suskun kalamazdım. Suskun kalmam ve ‘’HAYIR’’ demem, bana ve yıllardır yok sayılan, hakları sürekli ötelenen mazlum ve mahsun camiamıza sırt çevirmek anlamına geleceğini düşündüğüm için kendime yakıştıramadım. Bu nedenle haklı davamız ile ilgili ve bilgi birikimine sahip dava arkadaşlarım, duayen olarak değerlendirdiğim büyüklerim ile geniş çaplı istişare ederek ekip olarak tekrar sahaya inmeye karar verdik.

E.A ORG.:: Sizce astsubayların sorunları öncelik sırasına göre neler?

C.E: Biz birikmiş sorunlarımızın başlangıç tarihini Astsubay Kanunu nun kabul tarihi olan 02.07.1951 olarak kabul ediyoruz. Bu tarihten itibaren başlayan sıkıntı ve azaplar adeta bir kartopu gibi yuvarlandıkça büyüdü ve devasa bir boyuta ulaştı. Gelinen durum itibarıyla da konuyu ‘’ Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Astsubay Meselesi’’ olarak tanımlıyoruz…

Bu meselenin çözümünde temel taş, BİRLİK VE BERABERLİK ten geçmektedir. BİZ olabilmeyi başarmak ve kaybolan derneğimize olan GÜVEN i yeniden kazanmak ile başlamak gerekir düşüncesindeyiz…

İlk adım olarak 70 – 75 olaylarında mağduriyet yaşayan ve bizlerin yol göstericisi olan ağabeylerimizi ONURSAL ÜYE olarak derneğimize kazandırarak atacağız

EA.ORG : Sorunlar büyük, imkanlar kısıtlı, kırgın, hayal kırıklığı yaşamış ve yaşamakta olan bir toplum var ve hepimiz siz başkan adaylarının ellerinde sihirli değnek olmadığının farkındayız. Bu devasa sorunlara çözümünüz nedir?

Örneğin bu güne kadar denenmiş yöntemleri mi deneyeceksiniz, “makamlara git, çay iç, dosya ver, resim çektir, yayınla” mı olacak, yürüyüşler yapıldı, bu sitenin girişimiyle ulusal gazetede yarım sayfa

ilan verildi, açlık grevi (veya ölüm orucu) yapıldı, sonuç alınamadı. Siz, denenmiş yöntemler dışında ne yapacak sınız?

C.E: Evet sorunlar devasa ama imkanlar kısıtlı değil. Akıl, dayanışma, paylaşma daima yeni imkanlar yaratır. Büyük önder Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Çanakkale Conkbayırı’nda (1915) ‘’Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’’ demiş. Asında bu sözü ile bir anlamda zaferi işaret etmiştir.

Öncelikle yapmamız gereken çok önemli bir iş var. <GÜVEN MESELESİ> Ne yapıp edip meslektaşlarımız önce birbirlerine, sonra derneğimize ve en sonunda seçimle yönetime gelen ekibe güvenecek… Bunu başarabilirsek çığ gibi bizler de büyüyüp çoğalabiliriz. Bu hiçte kolay bir şey değil. Seçilenler çok çalışacak, çok çabalayacak ve camia da bu çaba ve gayrete ayak uyduracak. Şüphesiz ki önce inanacak, sonrasında gerekeni yapacak.

Sivil ve askeri otorite ile olan ilişkiler asla öncekiler gibi olmayacak. Tek benzerlik usulüne uygun randevu alınması ve konuşulan mekanlar olacak. Haklı taleplerimiz bu makamlarca takvimlendirilmiş bir hale getirilecek ve belirli bir proğram dahilinde bu takvim konunun uzmanlarınca takip edilecek. Başka arayışlar söz konusu olmayacak, olursa bunun sadece oyalama amaçlı olacağı ve asla pansuman tedavisi istenmediği vurgulanacak.

Uygulanacak yöntemler konusunda camiamızın görüş ve önerileri dikkate alınacak, Duayenlerimizin tecrübelerinden mutlaka istifade edilecek, asla inandırıcılığı olmayan ‘’ Ölüm Orucu ‘’ v.b. sözde sansasyonel eylemler gündeme dahi gelmeyecektir.

EA.ORG: Bir takviminiz var mı? Örneğin ilk yıl şu sorunları çözerim, ikinci yıl bu sorunları gibi?

C.E: Dernek Yöneticilerimiz ve devletimizin en üst noktasında olanların bile verdikleri sözlerinde ne derece durdukları çok net ortada iken bizim böyle bir söz vermemiz doğru olmaz. Lakin yukarıda bahsettiğim gibi en kısa sürede meslektaşlarımızın birbirlerine, derneğimize ve seçilirsek biz yöneticilere olan güven duygularını arttırmak;

Yazmanın bile bize utanç verdiği (Yüz kızartıcı suçlar hariç) İHRAÇ konusunu kökünden çözmek amacı ile tüzüğümüzü güncel hale getirmek öncelikli görevimiz olacaktır.

EA.ORG: Çok sevimsiz ve istenmeyen bir soru olacak ama, bu takvimde “eğer şu zamana kadar bu sorunları çözemezsem genel kurula gider, Genel Başkanlığı bırakırım” gibi kamuoyuna bir taahhüdünüz olacak mı?

C.E: Asla böyle bir taahhüdümüz olmayacak. ‘’Ya bir yol bulacağız, Ya da bir Yol açacağız ‘’ düsturu ile hareket edeceğiz… Tabanımız ve Şube Yönetimlerimiz bizlere bunu hissettirirlerse de ‘’EMİR’’ telakki ederek derhal gereğini yapacağız…

EA.ORG.:Ekibiniz var mı? Varsa ve sizce sakıncası yoksa açıklamak ister misiniz?

C.E: Başarı ekip ile olur. ‘’Biz Takımımız’’ da gerçekten birbirinden değerli, sanılandan çok daha saha donanımlı, mücadele de tecrübeli değerli meslektaşlarımız var. Şube Olağan Genel Kurullarında istenmeyen spekülasyonlara sebebiyet vermemek amacı ile şimdilik bu isimleri paylaşmak istemiyoruz. En uygun zamanda ‘’BİZ TAKIMIMIZ’’ olarak tüm isimlerle ortaya Gümbür Gümbür çıkacağız…

EA.ORG: Bize göre en önemli sorun, maalesef gerek muvazzaf, gerekse emekli astsubayların birlik beraberlik oluşturamaması, bölünmüşlük, kırgınlık, hayal kırıklıkları. 100 bin emekli astsubay olduğu söyleniyor ancak; TEMAD’ın üye sayısı 20 binlerde bile değil. Bu insanlara nasıl ulaşacaksınız, nasıl dokunacaksınız? Nasıl bir araya getireceksiniz?

C.E: Yukarıda bahsettiğim konuların gerçekleşmesi durumunda zaten bu dedikleriniz kendiliğinden olacak inşallah… Buna en büyük katkı da seçilirsek Genel Merkez Yönetimi olarak ‘’ŞEFFAF YÖNETİM’’ biçimimiz sağlayacaktır.

EA.ORG: Yıllardır gönüllü bir dernekten ihraçlar gibi, yakışıksız bir kanayan yaramız var. Her gelen yönetim ihraçlara karşı olduğunu söyleyerek geldi, ama hepsi maalesef üye kıyımı yaptı, bu konuda sizin tutumunuz ne olacak?

C.E: Eğer delegelerimiz bizi tercih ederlerse, Haksız yere ihraç edilen meslektaşlarımız henüz Genel Kurul salonundan ayrılmadan (yüz kızartıcı suç işleyenler hariç) ‘’ İPTAL KARARI ‘’ alınacak ve Haksız yere dernekten uzaklaştırılan meslektaşlarımız, Tüm Şubelere vereceğimiz talimat ile ziyaret edilerek kendilerinin tekrar derneğimize dönmeleri sağlanacaktır.

EA.ORG.: Üzülerek ifade edelim ki, çözüm noktası olması gereken Genelkurmay ve MSB, sorunlarımızın çözümünün önünde engel olduğuna dair toplumumuzda bir algı ve inanış var. Geçmiş dönemlerde (son 15 yılda) TEMAD Yönetimlerinin ilkeli bir tutumu olmadı. Ya kavgalı, ya da güdümünde bir tavır sergilendi. Sizin tutumunuz ne olacak?

C:E: Ekip olarak bizler şehir efsanelerine inanmıyoruz. Her konuyu ilgili makamlar ile görüşüp tartışacağız ve çözüm üreteceğiz… Biz çözüm yollarını biliyoruz…Sorunlarımızın ana çözüm noktasının Sivil İktidar olduğunun da bilincindeyiz…

EA.ORG : Gerçek veriler elimizde yok ama duyumlarımıza göre TEMAD ekonomik sıkıntı içinde, borçlu, kendi yeri yok, kiracı, asgari düzeydeki personel maaşlarını ödeyemez durumda. Umarız bu duyumlar doğru değildir, ama görünen de bu. TEMAD’ı ekonomik olarak nasıl düze çıkaracaksınız?

C.E: İktisadi Faaliyetlere ‘’Hayır’’ demek olmaz kesinlikle. Ancak dediğimiz gibi, önce GÜVEN teşkil edilecek, dipsiz gibi görünen kuyulardan çıkacak ve yola koyulacağız. Yolda çoğalacağız, çoğalırken de proğramımız doğrultusunda ekonomik çözümlerimizi uygulayacağız… Hedefimiz Ekonomik olarak bağımsız bir TEMAD…

EA.ORG: Siz Sayın Cengiz ERTEN, bir emekli astsubay olarak Cengiz ERTEN’e neden oy verirdiniz?

C.E: Ben Cengiz ERTEN’ e değil Onunla birlikte ortaya çıkan ekibe ve proğramlarına oy verirdim. İsimler zikredildiğinde takımımızın tecrübeli, donanımlı, mücadeleci ve çözüm odaklı olduklarını sizde bildiğiniz için sizde bu ekibe oy vereceksiniz…

EA.ORG: Yukarıda söyledikleriniz dışında topluma bir mesajınız var mı?

C.E: Astsubay toplumumuz şunu çok iyi bilsin ki; ‘’Bu sınıfın alınterinin karşılığı’’ olanı mutlaka elde edeceğiz.

Özellikle Emekli meslektaşlarımızın maaş ve ücret dengesinde ki adaletsizliği çözmek için en büyük çabayı harcayacağız.

Gücümüz emekli ve çalışan Astsubaylar, aileleri ve sevenleridir. Bu gücü her yerde kullanacağız.

İnadımız ve kararlılığımız asla eksilmeyecek, haklarımızı almak adına her yol denenecektir.

Bu ekibin göreve getirilmesi, Astsubay Emek ve Adalet davasında bir dönüm noktası olacaktır, SÖZ VERİYORUZ…

Genel Başkanlığa adaylıklarını açıklayan arkadaşlarımıza da başarılar diliyorum…

E.A ORG.:: Teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. Söyledikleriniz kelimesine dahi dokunulmadan

yayınlanacaktır.

İki şeyin karşısında durulmaz ve itiraz edilemez.

Biri Hakkın takdiri,

Diğeri,

Halkın takdiri.

Yolunuz açık olsun

Ögeyi Oylayın
(4 oy)
Son Düzenlenme Cumartesi, 30 Ocak 2021 12:40

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ