TEMAD KANUN TEKLİFİNDEKİ EKSİK VE HATALAR

TEMAD GENEL BAŞKANLIĞI

MUVAZZAF ASTSUBAYLARA KIDEMLİ ASTSUBAY TAZMİNATI VERİLMESİ VE

EMEKLİLERİNE DE YANSITILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

GENEL GEREKÇE

YORUM: Kanun Teklifinin ismi bu şekilde olmaz. <<TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ>> ve bunun gibi ifadeler kullanılır. Kanun Teklifi formatını kullanmışsanız mevzuat hükümlerine uygun ifadeler kullanmalısınız...

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının emir ve komuta zincirinde alt komuta kademeleri ile teknik bilgi, beceri ve uzmanlık gerektiren alanlarda, üst komuta personeli yerine vekâleten veya görevlendirmelerle görev yapan astsubaylar ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin en önemli unsurlardan biridir. Yurt içinde en ücra köşelerde, yurt dışında birçok ülkede fedakârca görev yapan, astsubayların, aile fertleri de kendileriyle aynı kaderi kendileriyle paylaşmaktadır.

Zaman içerisinde üst komuta kademelerinde ve üst subay rütbelerine haiz personele emeklilerini de yansıyacak şekilde birçok kez yapılan maaş ve tazminat iyileştirmeleri, astsubaylar için yapılmamış, bu da onların aleyhine bir durum yaratmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinden Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olan astsubay emeklileri ile vazife malulü ve adi malul olarak emekli olanlar maddi sıkıntı çekmekte ve ekonomik sıkıntıları acil çözüm beklemektedir.

YORUM: <<Zaman içerisinde üst komuta kademelerinde ve üst subay rütbelerine haiz personele emeklilerini de yansıyacak şekilde birçok kez yapılan maaş ve tazminat iyileştirmeleri, astsubaylar için yapılmamış>>
As
ssubayların maaşlarında da iyileştirme yapıldı. Ancak emekliliklerine de yansıyan herhangi bir tazminat tahakkuk ettirilmediği için hem muvazzaflıkta hem de emekli olduklarında aylıkları düşük kaldı.


Hiçbir muvazzaf astsubay çalışırken herhangi bir tazminattan yararlanamazken, emeklilikte de maaşları yarı oranında azaldığından bu mağduriyetleri artarak devam etmektedir. Astsubaylar emekli olduklarında çalışırken aldıkları maaşlarının ancak %50-55’ini alabilmektedirler. Bu durum astsubayların yaşam standartlarının düşmesine ve tasarruflarını tüketmelerine neden olmaktadır.

Bu Kanun teklifi ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının omurgasını teşkil eden astsubayların meslekteki hizmet sürelerinin takdir edilmesi, kıdemli rütbedekilerin onore edilmesi, emeklilik hakkı kazanmış olan astsubaylar için göreve devamın cazip hale getirilmesi, tecrübeli ve branşında uzman personelden uzun süre yaralanma imkanı getirilmesi, ile çalışırken aldıkları maaşının neredeyse ancak yarısını almaları nedeniyle emeklilikte ciddi ekonomik sıkıntı yaşayan emekli astsubayların yaşadıkları sıkıntıların bir nebze de olsa giderilmesi amaçlanmıştır.

YORUM: <<Hiçbir muvazzaf astsubay çalışırken herhangi bir tazminattan yararlanamazken>>
Muvazzaf asssubaylar da bazı tazminatları alıyorlar. Örneğin YAN ÖDEME KARARNAMESİ’nden kaynaklanan tazminatlar, Yabancı Dil Tazminatı, 
Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminatı, Hizmet Tazminatı (TSK Tazminatı) v.b.


MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1-

a. Aynı eğitim seviyesine sahip olmalarına rağmen, bazı meslek gruplarından daha geri (ön lisans mezunları 9/1, Lisans mezunları 9/3) derece/kademelerde mesleğe başlayan astsubayların başlangıçta alacakları bir kademe ile ekonomik açıdan yaşadıkları sıkıntılara bir nebze engel olmak, erken emekliliğin önüne geçilerek yetişmiş personelden daha fazla istifade edilmesi, moral ve motivasyonlarının artarak görev yapmaları amaçlanmıştır

YORUM: Öğrenim durumları ne olursa olsun tüm assubaylar 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlıyorlar. Ancak; Astsubay nespedildikten sonra 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel Kanununun 79 uncu maddesinin 3 üncü paragrafına göre işlem yapılıyor.

İlgili maddeyi ve 3 üncü paragrafı görelim izninizle;
b) En az bekleme süreleri:
Madde 79-(Değişik: 28/5/2003-4861/3 md.) 
Kendi nam ve hesabına fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirdikten sonra muvazzaf astsubay olmak için başvuranlardan, temel askerlik eğitimini başarıyla bitirip muvazzaf astsubay nasbedilenlerin, hazırlık sınıfı ve sınıfta kalmalar hariç olmaküzere astsubay meslek yüksek okullarından yıl itibariyle fazla olan öğrenim süreleri, kıdemlerinden sayılır ve bunların hangi rütbelerde ne kadar eksik bekletilecekleri yönetmelikte gösterilir.


b. Özellikle, 1960’lı-1970’li yıllarda üniversitelerde eğitim almak bu kadar yaygınlaşmamış ve üniversitelerde açık öğretim imkânları yok iken emekli olan astsubaylar ile daha sonraki dönemlerde ülkemizde yoğun bir şekilde İç Güvenlik Harekâtı uygulanması, son yıllarda ülkemizin gelişmesine paralel olarak yurt dışında da astsubaylık mesleğinin getirdiği mesai mevhumu gözetmeden yapılan yoğun çalışma temposu nedeniyle ön lisans ve lisans imkânı bulamadan emekli olan, astsubay emeklilerinin, aldıkları emekli maaşı ile yıllardır yaşadığı sıkıntıların bir nebze de olsa giderilmesi ile ayrıca tazminatın geçmişe yürütülmemesi ile de bütçe üzerinde oluşabilecek ağır ek yük önlenmek istenmiştir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.


TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 21’nci Ek Maddesine – (Ek: 2/7/1951-5802/1 md.; Değişik: 18/6/2003 - 4902/30 md.)

a. İkinci fıkra olarak; “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na mensup ve aşağıdaki rütbelere sahip astsubaylara orgeneral aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda Kıdemli Astsubay tazminatı ödenir.”

KIDEMLİ ASTSUBAY TAZMİNATI

Rütbe Unvanı Tazminat Oranı

Asb. II. Kad.Kd.Bçvş. 60

Asb. Kad.Kd.Bçvş. 55

Asb. Kd.Bçvş. 50

YORUM: <<aşağıdaki rütbelere sahip astsubaylara orgeneral aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda Kıdemli Astsubay tazminatı ödenir.”
Bu cümle şu şekilde olmalı; “aşağıdaki rütbelere sahip astsubaylara orgeneral aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının %60-55-50’si Kıdemli Astsubay tazminatı olarak ödenir.
N O T: %60’ı 945,00 TL. - %55’i 866,00 TL. - %50’si de 787,00 TL. eder.


b. Üçüncü fıkra olarak; “Bu tazminatlar emeklilerine de yansıtılır. Ancak bu tazminatlar için geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez” ibareleri eklenmiştir.

YORUM: Buradaki ifadeye göre bu tazminat emeklilerine de yansıtılamaz. Cümle <<Bu rütbe ve görevlerde çalıştıktan sonra emekliye ayrılanların,yukarıdaki fıkraya göre bulunacak miktarın tamamı hayatta bulundukları sürece her ay T.C. Emekli Sandığınca ödenir. T.C. Emekli Sandığı bu ödemeleri üç aylık devreler halinde faturası karşılığında Hazineden tahsil eder.
Bu tazminat ölenlerin eşlerine ödenmeye devam olunur.>> şeklinde olması gerekir...


MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

MUVAZZAF ASTSUBAYLARIN GÖREVE BAŞLAMA DERECELERİNİN 9/2- 8/1 OLMASI VE EMEKLİLERİNE DE YANSITILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

YORUM: “Kanun Teklifi Formatında” yazılan bu isim hatalı. <<TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ>> şeklinde olmalı...

GENEL GEREKÇE

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 137’nci maddesinin c) fıkrasının üçüncü bendindeki (Ek: 28/5/2003-4861/9 md.) düzenleme ile “Astsubay meslek yüksek okulu mezunları ve kendi nam ve hesabına fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay çavuşluğa nasbedilenler, EK - VIII/A sayılı cetvele göre 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve” başlamaktadırlar. Ancak ön lisans mezunu birçok farklı meslek grubuna mensup devlet memurları 9’ncu derecenin ikinci kademesinden, lisans mezunları ise 8’nci derecenin birinci kademesinden göreve başlamaktadırlar.

Yukarıda ifade edilen derece/kademe uygulaması, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yaparak askerliğin ağır yükünü çeken, ordumuzun omurgası astsubayları üzmektedir. Bu uygulamanın; ordumuzun nitelikli insan gücüne sahip olma hedefini olumsuz etkilediği, bilgi birikimine sahip teknik ve alt kademe komuta kademelerinde görev yapan personelin büyük oranda erkenden emekli olmasına neden olduğu, muharebe yeteneğinin ve özgüveninin sarsılmasına neden olduğu, TSK değerlerinde ve disiplininde aşınmalara yol açtığı ortadadır.

Hâlbuki Anayasamız ve kanun önünde eşitlik ilkesi gereği, aynı eğitime sahip kişiler arasında, aynı özlük haklarının verilmesinin gerektiği ortadadır, bu uygulama nedeniyle astsubaylar meslek hayatları boyunca ve emekliliklerine de yansıyacak şekilde hak kaybına uğramaktadır.

Astsubay Meslek Yüksek Okulları 694 sayılı KHK ile hazırlık sınıfı dâhil 3 yıla çıkarılmıştır. (Liseden sonra 3 yıl öğrenim). 926 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerle Subay ve Astsubay kaynaklarının eğitim durumu (fakülte ve yüksek okul mezunları şeklinde) aynı olmuştur.

Bu Kanun teklifi ile astsubayların aynı eğitim seviyesine sahip, diğer memurlarla mesleğe başlama derece/kademeleri eşit hale getirilerek bir mağduriyetin giderilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Aynı eğitim seviyesine sahip olmalarına rağmen, bazı meslek gruplarından daha geri (ön lisans mezunları 9/1, Lisans mezunları 9/3) derece/kademelerde mesleğe başlayan astsubayların başlangıçta alacakları bir kademe ile ekonomik açıdan yaşadıkları sıkıntılara bir nebze engel olmak, erken emekliliğin önüne geçilerek yetişmiş personelden daha fazla istifade edilmesi, moral ve motivasyonlarının artarak görev yapmaları amaçlanmıştır

YORUM: Göreve başlama derecesi ile ilgili ayrıntıları yukarıda belirtmiştim...

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

926 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 137’nci maddesinin c) fıkrasının üçüncü bendindeki “EK - VIII/A sayılı cetvele göre 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlarlar” ibaresi, EK - VIII/A sayılı cetvele göre ön lisans mezunları 9’uncu derecenin ikinci kademesinden, lisans mezunları 8’inci derecenin birinci kademesinden göreve başlarlar, bu intibaklar emeklilerine de yansıtılır. Ancak bu intibaklar için geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

YORUM: 9 Ocak 2016 tarih ve 6656 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine eklenen GEÇİCİ MADDE-38 ile muvazzaf ve emekli assubayların intibakları yapıldı ve Cetveller arası geçişler gerçekleştirildi. Buna göre; EK-VIII sayılı Cetvele tabi olan assubaylar EK-VIII/A sayılı Cetvele, EK-VIII/B sayılı Cetvele tabi olan assubaylar da EK-VIII/C sayılı Cetvele intibak ettirildiler.
Dolayısıyla bu değişiklik teklifinde sadece “EK - VIII/A sayılı cetvele göre” ifadesini kullanırsanız EK-VIII/C sayılı Cetvele tabi olan assubaylar ve emeklilerine hiçbir işlem yapılamaz.
Ayrıca <<bu intibaklar emeklilerine de yansıtılır.>> şeklindeki cümle yetersiz. Bu cümle ile emeklilere hiçbir şey yansıtılamaz... Bilgilerinize. Sağlıklar diliyorum...

​S O N U Ç: Sözümü TEMAD'ın TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NE EN SON SUNULAN KANUN TEKLİFİYLE İLGİLİ DUYURUNUN (2021/4) adeta balon gibi sönen son maddesi ile tamamlamak istiyorum izninizle;


6. Astsubayların göreve başlama derecesinin 9/2 - 8/1 olması ile astsubaylara tazminat ödenmesi ve bu düzenlemelerin emeklilerine de yansıtılması konusunda en son 2021 yılı Ocak ayında güncelleyerek Bakanlık yetkililerine sunduğumuz (aşağıdaki) taleplerimizle ilgili azim ve kararlılığımız bu konularda da yasal düzenleme yapılıncaya kadar sürecektir.


Bu cümlenin yorumu da siz okuyucularıma aittir. Sağlıklar diliyorum...


Fahrettin BAĞRI
(Em.) Maliye Assubayı
Ögeyi Oylayın
(3 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ