Ä°ÅžTE BU ASSUBAYLARIN HÄ°KAYESÄ°

Ä°ÅžTE BU BÄ°ZÄ°M HÄ°KAYEMÄ°Z
Bizim hikayemiz çok daha eskilere dayanıyor ama 2003 yılında çıkarılan 4861 sayılı Kanunun şimdiye kadar çok fazla konuşulmayan taraflarına bakalım izninizle;

Kabul Tarihi: 28/5/2003
Resmi Gazete Tarih ve No'su: 06.06.2003 - 25130
KANUN NO: 4861
GENEL GEREKÇE bölümünden;
Türk Silâhlı Kuvvetlerinde astsubaylar; subaylar ile askerlik yükümlülüğünü yerine getirmek üzere silâh altına alınan erbaş ve erler arasında ve subayların yardımcısı konumunda olup, Silâhlı Kuvvetlerin profesyonel insan gücünün önemli bir kısmını oluşturmakta ve özellikle idarî ve teknik hizmetlerde istihdam edilmektedirler.
Mevcut sisteme göre astsubaylar, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin astsubay okullarında yetiştirimektedirler. Astsubay okulları ise astsubay hazırlama okulları ve astsubay sınıf okullarından oluş­maktadır. Astsubay hazırlama okullarında, lise düzeyinde öğrenim verilmekte, bu okullardan mezun olan öğrenciler, astsubay sınıf okullarında bir yıl süreli eğitim ve öğretime tâbi tutulmakta ve müteakiben astsubay çavuş rütbesi ile hizmete başlamaktadırlar. Astsubay sınıf okullarına, astsubay hazırlama okulu mezunlarına ilâve olarak sivil lise ve dengi okul mezunları ile meslek yüksek okulu ve fakülte mezunlarından öğrenci alınmaktadır.
Türk Silâhlı Kuvvetlerinin profesyonel insan gücünün önemli bir kısmını oluşturan astsubay­ların eğitim seviyesinin yükseltilmesi, çağın gereklerine, bilim ve teknoloji alanındaki süratli değişime ayak uydurabilecek astsubay yetiştirilmesi ve istihdamı, bir zorunluluk olarak kendini göstermektedir. Bu kapsamda Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına uygun alanlarda yüksek öğretim yapmış astsubay yetiştirmek için astsubay meslek yüksekokulları kurulmasına ihtiyaçduyulmuş ve bu amaçla 24.4.2002 tarihli ve 24735 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 11.4.2002 tarihli ve 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksekokulları Kanunu yürürlüğe konulmuştur.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1 - Madde ile;Türk Silâhlı Kuvvetleri için muvazzaf astsubay kaynakları açıklanmakta ve astsubay eğitim seviyesinin asgarî iki yıllık yüksekokul seviyesine yükseltilmesi öngörülmektedir.

Madde 2 - Madde ile; astsubayların temini ve yetiştirilmesi ile ilgili esaslar ve astsubay olacaklarda aranacak şartlar düzenlenmekte; yeni sisteme göre astsubay meslek yüksekokullarını bitirenlerin yanında ayrıca, kendi nam ve hesabına Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenecek olan ve Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına uygun olan alanlarda, fakülteleri veya en az iki yıl­lık yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitiren ve mevzuatta belirtilen uygun nitelikleri haiz ve gerekli şartları sağlayan personelden, uygulanacak olan temel askerlik eğitimini başarı ile tamamlayanların da astsubay çavuş rütbesi ile astsubaylığa nasbedilmelerine imkân sağlamaktadır.

Madde 3 - Madde ile; kendi nam ve hesabına Genelkurmay Başkanlığı tarafından tespit edilecek fakülte, yüksekokul, veya meslek yüksekokulları bitiren ve müteakiben bu öğrenimlerine göre astsubay nasbedilenlerin astsubay meslek yüksekokullarından yıl olarak fazla okudukları sürelerin astsubay rütbe bekleme sürelerinden sayılması ve rütbe bekleme süresinden düşülmesi esas alınmakta; bu sürelerin tamamının bir rütbenin bekleme süresinden düşülmesine mani olmak ve personelin her rütbede idarece uygun görülecek bir süre kadar beklemesini sağlamak amacıyla bunların hangi rütbede ne kadar eksik bekletileceğinin yönetmelikte belirtilmesi öngörülmektedir.

Madde 9 - Madde ile; astsubay meslek yüksekokulu mezunları ile kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veyameslek yüksekokullarını bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay çavuşluğa nasbedilenlerin, 10 uncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılması ön­görülmektedir.

Y O R U M: Madde-9 ile kelimenin tam anlamıyla zurnanın ''ZAAART'' dediği yere geldik işte..!!
a) Hükümetin teklifinde astsubayların göreve başlama derecesi NEDEN 10 uncu derecenin ikinci kademesi olarak öngörüldü?
Hemen cevap bulmaya çalışalım.

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNU
Kanun Numarası: 926
Kabul Tarihi: 27/7/1967

III – Gösterge tabloları:
Madde-137 (c) (Değişik : 28/6/2001 - 4699/20 md.) Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiştir. Yükseköğrenim yapmış olan astsubayların intibakları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel İdare Hizmetleri Sınıfında aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademelerden hizmete başlamış kabul edilerek yapılır.
TSK'nın asli unsuru olan astsubayların 926 sayılı TSK Personel Kanunu ''Kabak'' gibi ortada duruyorken neden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel İdare Hizmetleri Sınıfına götürüldüğünün cevabını da bugüne kadar kimsenin veremediğini ifade edelim ve 657'nin ilgili maddesine bakalım;

DEVLET MEMURLARI KANUNU
Kanun Numarası: 657
Kabul Tarihi: 14/7/1965
Madde 36 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK - 12; Değiştirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Bu Kanuna tabi kurumlarda çalıştırılan memurların sınıfları aşağıda gösterilmiştir.

I - GENEL Ä°DARE HÄ°ZMETLERÄ° SINIFI:
Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel İdare Hizmetleri sınıfını teşkil eder.

ORTAK HÃœKÃœMLER

A) Sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri aşağıda gösterilmiştir.
GiriÅŸ Derece/Kademe:
2 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler 10/2
8-b) Genel İdare Hizmetleri sınıfına girenlerden Orman Muhafaza Memuru ve Başmemuru ile Gümrük muhafaza memur ve amirlerine ilkokul ve ortaokul ve lise öğrenimleri için bu kanunda tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece İlave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.
b) Plan ve Bütçe Komisyonu 10/2 yerine NEDEN 9/1 hükmü koydu?

Y O R U M: Madde Gerekçelerine ''10 uncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılması ön­görülmektedir.'' diye hüküm koydular ama Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde bir baktılar ki; ''Giriş derece ve kademelerine bir derece İlave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınacakalar'' arasında Ormancı - Gümrükçü var ama astsubay yook...!!!
Ee, ne yapmak lazım? 657'nin ilgili bu maddesinde düzenleme ve değişiklik yaparak astsubayları da bu kapsama almak lazım. Ancak bu iş çok uzar, ''en iyisi 9 uncu dereceden başlatım'' dediler ama hangi kademeden olması konusunda çok büyük bir teknik hata yaptılar.
''2 yıllık MYO mezunu olduklarına göre 10/2'si yerine iki kademe ileri gidelim ve 9/1'den başlatalım'' dediler. Oysa ki; amaç bir derece yukarıdan başlatmak olduğuna göre doğru düzenleme 10/2'nin yerine 9/2 olmalıydı.
O tarihte (2003) TSK'nın bu konular üzerinde ne denli baskın ve etkili olduğunu da dikkate alarak Plan ve Bütçe Komisyonu'nundüzenlemesine bakalım izninizle;

Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Plan ve Bütçe Komisyonu 9.5.2003 Esas No: 1/538

Türk Silâhlı Kuvvetlerinin profesyonel insan gücünün önemli bir kısmını oluşturan astsubayların eğitim seviyesinin yükseltilmesi,çağın gereklerine, bilim ve teknoloji alanındaki süratli değişime ayak uydurabilecek astsubayların yetiştirilmesi ve istihdamı, bir zorunluluk olarak kendini göstermektedir. Bu kapsamda, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına uygun alanlarda yüksek öğretim yapmış ast­subay yetiştirmek için astsubay meslek yüksek okulları kurulmasına ihtiyaç duyulmuş ve bu amaçla 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksek Okulları Kanunu kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Astsubay Meslek Yüksek Okullarının kurulmasına paralel olarak, astsubayların yeni sisteme göre nasıp, terfi, kıdem, özlük haklan, diğer hak ve yükümlülükleriyle ilgili olarak mevzuatta değişiklik yapılması, ayrıca Astsubay Meslek Yüksek Okullarından mezun olarak astsubay olanlar yanında, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin gereksinim duyduğu yükseköğrenim görmüş astsubay ih­tiyacının karşılanması amacıyla sadece yüksek öğretim mezunları arasından olmak üzere astsubay istihdamına olanak sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılması gereği hasıl olmuştur.

Fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirerek bu öğrenimlerine göre astsubay nasbedilenlerin, Astsubay Meslek Yüksek Okullarından yıl olarak fazla okudukları sürelerin, astsubay rütbe bekleme sürelerinden sayılması ile bu sürelerin rütbe bekleme süresinden düşülmesiyle ilgili esasların düzenlenmesi,

Çerçeve 9 uncu maddesi ile düzenlenen 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun137nci maddesinin, dördüncü fıkrasının değişik (c) bendine eklenmesi öngörülen üçüncü alt bendin ilk cümlesinin; Astsubay Meslek Yüksek Okulu mezunu ve fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay çavuşluğa nasbedilen astsubaylar için aylık gösterge tablosu olarak 926 sayılı Kanuna eklenen EK-VIII/A sayılı Cetvel dikkate alınarak, 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlatılabilmelerine imkân sağlayacak şekilde değiştirilmesi,
Kabul edilmiÅŸtir.

Y O R U M: Bu Kanunla EK-VIII sayılı Cetvele EK-VIII/A sayılı Cetvel de eklenmiş oldu. Bununla da bitmedi bir de astsubayların Normal Rütbe Bekleme Sürelerinin uzatılması sonucunda 2009'da (Ek: 5/2/2009-5837/25 md.) ile EK-VIII/C sayılı Cetvel eklendi ve bir anlamda EK-VIII ve EK-VIII/B Cetvelleri tarihe karışmış oldu.

Dolayısıyla 2003 öncesi mezun olan muvazzaf ve emekli astsubayların intibakları da yapıldığına göre 926 sayılı TSK Personel K.'nun Madde-137 (c) bendindeki **Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiştir. Yükseköğrenim yapmış olan astsubayların intibakları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel İdare Hizmetleri Sınıfında aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademelerden hizmete başlamış kabul edilerek yapılır.** cümlesinin kaldırılarak, astsubayların eğitim-öğretim yıllarına göre ''Başlama Derecelerini'' belirten bir cümle konmalıdır. MYO mezunu Asb.'ların daha sonra kendi nam ve hesabına fakülte (lisans) bitirmesi durumunda ''2 (İKİ) kademe verilerek intibakı yapılır'' cümlesi yeterli olacaktır.

İşte! Hikayemizin sonuna geldik. Bundan sonra yapılacak iş; hatalardan DERS çıkarmak ve yıllarca süren hak mahrumiyetlerini gidererek sıkıntı ve azapları en az düzeye indirmektir. Sağlıklar dilerim...
Fahrettin BAÄžRI

Fahrettin Bağrı'nın Profil Fotoğrafı, Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor ve iç mekan

(E) Maliye Astsubayı

Ögeyi Oylayın
(14 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#1 EMEKLÄ°ASSUBAYLAR 28-05-2017 15:21
Gerçekleri,hakkınızı bilmeden savunamazsınız. Başlangıç derecelerimizdeki adaletsizliği her zamanki bilinçli araştırmaya dayanan yazıları ile ortaya koyan E.Mly.Asb. Fahrettin Bağrı'ya sonsuz teşekkürler.
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAÄžIMSIZLIK SAVAÅžIMIZIN KAHRAMANI, LAÄ°K, DEMOKRATÄ°K CUMHURÄ°YETÄ°MÄ°ZÄ°N KURUCUSU, EBEDÄ° ÖNDERÄ°MÄ°Z VE BAȘKOMUTANIMIZ BÃœYÃœK DEVRÄ°MCÄ° GAZÄ° MUSTAFA KEMAL ATATÃœRK'Ãœ BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ÅžAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuÅŸ, dünyanın gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, yalnızca yaÅ...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ