YÜKSEK ASKERİ ŞURA KARARLARI AÇIKLANDI!

 

Cumhurbaşkanının onayladığı Yüksek Askeri Şura Kararlarını Milli Savunma Bakanı açıkladı.

 


Son dakika haberleri: Milli Savunma Bakanı YAŞ kararlarını açıkladı!



Yüksek Askeri Åžura toplantısı sona erdi. Toplantı 1 saat 20 dakika sürdü. Kararlar CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından onaylandı. Açıklamayı Milli Savunma Bakanlığı yaptı. 434 albayın hizmet süresi 2 yıl uzatıldı. 586 albay ise emekli edildi. Subayların azami hizmet süresi 28 yıla indirildi. 



15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle yapısında değişikliğe gidilen YAŞ bugün toplandı. Yeni YAŞ üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşuyor.YAŞ üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti. İşte YAŞ kararları hakkında alınan son dakika güncel haberler...

 

 

Son dakika haberleri: Yüksek Askeri Şura, Cumhuriyet tarihindeki ender olağanüstü toplantılarından birini yaptı. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Anıtkabir’i ziyaret etti. Çankaya Köşkü’ndeki toplantı öncesi Anıtkabir’e gelen YAŞ üyelerinin değişen sivil yapısı fotoğraflara yansıdı.

 

 

Åžura üyeleri daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçti. YAÅž ikinci kez Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantıda özellikle görev süresinin uzatılması uygun görülen albaylarla ilgili konular ele alındı. Toplantı 1 saat 20 dakika. GeçmiÅŸ YAÅž toplantılarında kapıda asker beklerken son iki toplantıda polislerin beklemesi dikkat çekti. YAÅž üyeleri tek tek fotoÄŸraf çektirdi. 

 

 

1 SAAT 20 DAKÄ°KA SÃœRDÃœ 


İkinci kez Çankaya Köşkü'nde yapılan YAş toplantısı 1 saat 20 dakika sürdü. Toplantıda özellikle görev süresinin uzatılması uygun görülen albaylarla ilgili konular ele alındı. Toplantıda alınan kararların Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanması bekleniyor.

 

 

ERDOÄžAN ONAYLADI 


YAÅž'ta alınan kararları Milli  Savunma Bakanı Fikri Işık CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın onayına sundu. ErdoÄŸan kararları onayladı. 

 

 

SUBAYLARIN HÄ°ZMET SÃœRESÄ° 28 YILA Ä°NDÄ°RÄ°LDÄ° 


Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura kararlarını Milli Savunma Bakanlığı açıkladı. Açıklamada Yüksek Askerî Şûra’nın 23 Ağustos 2016 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararlar, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır.

 

 

Alınan kararlar neticesinde: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 AÄŸustos 2016 ile 29 AÄŸustos 2017 tarihleri arasında uygulayacağı albay hizmet kadroları belirlenmiÅŸ, üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 AÄŸustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirilmiÅŸtir" denildi. Daha önce öngörülen hizmet süresi, 31  yıldı.



586 ALBAY EMEKLÄ° EDÄ°LDÄ° 



Bu kapsamda 1985, 1986, 1987 ve 1988 neşetli Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli 1020 albaydan,


Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372,

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatılmış,



Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470,

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71

ve- Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edilmiştir.



Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren diğer hususlar görüşülmüştür.


 

Darbe girişiminden önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı, darbe girişiminin ardından ikinci kez karargah dışına taşınmış oldu.

 

 OlaÄŸanüstü hal çerçevesinde yapılan düzenleme ile sivil sayısı artırılan ve asker sayısı azaltılan YAÅž yeni yapısı ile ilk kez toplandı. Toplantıda; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılandırılması, generallerin altındaki subayların durumlarının deÄŸerlendirilmesi ve terör örgütü FETÖ’nün ordudaki kadrolarının kökten bir biçimde temizlenmesi konusunda önemli kararların alınması bekleniyor.

 

Yüksek Askeri Şura; yılda iki kez toplanıyordu. Ağustos (Yaz) ve Kasım – Aralık (Kış) toplantısı. Ağustos toplantısında, ağırlıklı olarak terfiler ele alınıyordu. Kış toplantısında ise genel olarak TSK’nın konjonktürel şartlara göre yapılanması konuları üzerinde değerlendirmelerde bulunuluyordu. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi, bu yıl Yüksek Askeri Şura toplantıları geleneğini bozdu.

 

Her yıl 1- 4 Ağustos tarihleri arasında yapılan ve ağırlıklı olarak general – amiral olacak albaylar ile bir üst rütbeye terfi edecek generallerin durumunun ve ordudan ihraçların görüşüldüğü Ağustos ayı YAŞ toplantısı, bu yıl darbe girişimi nedeniyle öne çekilerek 28 Temmuz’da olağanüstü bir atmosferde yapıldı. Toplantının yeri de, Genelkurmay karargahından Çankaya Köşkü’ne alındı.

 

 

TOPLANTI ÖNCESİ İHRAÇ



Yüksek Askeri Şura toplantısının yapılacağı 28 Temmuz'un bir gün öncesinde gece çıkarılan kanun hükmünde kararname ile 149 general – amiral, bin 99 subay ve 436 astsubay TSK’dan ihraç edildi ve bu personelin rütbeleri söküldü.



Olağanüstü hal ilanı çerçevesinde Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantılarında, TSK’nın yeniden yapılanması çerçevesinde personel ve genelkurmay başkanının görevleriyle ilgili yasalarda önemli değişiklikler yapıldı.Yüksek Askeri Şura; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı ve TSK bünyesindeki bütün orgenerallerden oluşuyordu.Ancak KHK ile YAŞ'ın yapısı yeniden düzenlendi. YAŞ; Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın katılımı ile toplandı. YAŞ, ilk kez askerden fazla sivil üyenin katılımı ile yeni yapısı içinde ilk toplantısını yapıyor.

 

 

OLAĞANÜSTÜ YAŞ TOPLANTISI



Olağanüstü durum nedeniyle Yüksek Askeri Şura, 28 Temmuz’daki toplantının ardından 23 Ağustos’ta ikinci bir toplantı daha yaptı. Toplantının yeri, Çankaya Başbakanlık Köşkü. Toplantıda, ağırlıklı olarak albay, yarbay, binbaşı ve yüzbaşı rütbelerindeki askeri personelin durumu ele alınıyor. Toplantı ile FETÖ'nun ordudaki kadrolaşmasının kökten biçimde temizlenmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda TSK’nın yeniden yapılanmasıyla ilgili konular da toplantıda kapsamlı olarak ele alındı.

 

 

BAŞBAKAN ANTKABİR ÖZEL DEFTERİNİ İMZALADI



YAÅž üyeleri, Çankaya Köşkü'nde gerçekleÅŸtirilecek toplantı öncesi  Anıtkabir'i ziyaret etti. BaÅŸbakan Binali Yıldırım baÅŸkanlığındaki YAÅž heyeti, burada  komutanlar tarafından karşılandı.YAÅž heyeti daha sonra üzerinde "YAÅž üyeleri" yazan çelenkle Aslanlı  Yol'dan yürüdü. BaÅŸbakan Yıldırım'ın, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının  ardından, saygı duruÅŸunda bulunuldu. Yıldırım, saygı duruÅŸunun ardından dua etti. Yıldırım baÅŸkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde  hatıra fotoÄŸrafı çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

 

 

 Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan BaÅŸbakan Yıldırım, deftere ÅŸunları  yazdı:  "Büyük Atatürk, Yüksek Askeri Åžura heyeti olarak huzurunuzdayız.  'Hakimiyet kayıtsız ÅŸartsız milletindir' ilkesini eksiksiz olarak hayata  geçirmek, demokrasimizi en ileri düzeye ulaÅŸtırmak ve milli iradeyi tehdit eden  bütün unsurları bertaraf etmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

 

 

Biliyoruz ki ülkemiz demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendikçe,  siyasi, askeri, ekonomik ilerlemesini sürdürecek, bölgemizde barış ve huzur için  Ã¼mit kaynağı olacaktır.  Dünyanın güçlü devletleri arasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti, masum  Ã§ocukların bile hedef alındığı haince terör faaliyetlerini, darbe teÅŸebbüslerini  ve vatandaÅŸlarına yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kudrettedir. Bu  anlayışla 2016 yılı AÄŸustos Dönemi Yüksek Askeri Åžura çalışmalarımızın hayırlı  olmasını diliyor, bize bağımsız bir devlet bırakan bütün ÅŸehitlerimizi rahmetle,  kahraman gazilerimizi şükranla anıyoruz."   

 

 

 BÄ°NÄ°N ÃœZERÄ°NDE ALBAYIN DURUMU DEÄžERLENDÄ°RÄ°LDÄ°


 Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, aÄŸustos ayı içinde bir YAÅž toplantısı yapmayı hedeflediklerini, bu toplantıda özellikle görev süresinin uzatılması uygun görülen albaylarla ilgili konuların görüşüleceÄŸini ifade etmiÅŸti.Darbe giriÅŸiminden önce Genelkurmay BaÅŸkanlığı Karargahı'ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı, ilk kez 28 Temmuz'da karargah dışında Çankaya Köşkü'nde, BaÅŸbakan Yıldırım baÅŸkanlığında toplanmış, TSK'daki terfi ve atamaların yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe giriÅŸimi tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştı.

 

 

 

YOÄžUN GÃœVENLÄ°K ÖNLEMÄ° ALINDI 



Öte yandan toplantı dolayısıyla Çankaya Köşkü çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri Çankaya Köşkü üzerinde uçarken, Köşk çevresinde özel harekat polislerine ait zırhlı araçlar bekletildi.

 

 

Kaynak : http://www.pes24.com/haber/yuksek-askeri-sura-kararlari-aciklandi/1836/#sthash.q7HRYb6e.dpuf

 

Ögeyi Oylayın
(6 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#1 EMEKLÄ°ASSUBAYLAR 24-08-2016 10:48
Assubay olmadan ne darbe ne demokrasi olur, bunun 15 TEMMUZ'daki hainlerin darbe girişimi sırasında görülmesine rağmen maalesef hala ön yargılar devam ediyor. MS Üniversitesi kuruluyor, Asb.okulları çağın gereklerine rağmen fakülte olmuyor, Asb.larla ilgili verilen sosyal ekonomik kararlardan tek kelime eden yok, olağanüstü hal yasalarında YAŞ toplantısında Assubaylarla ilgili radikal kararlar alınmıyor... Ne demişler bu kafa ile gidersen askere zor alırsın tezkere.Bu kafa ile GÜÇLÜ ORDU GÜÇLÜ TÜRKİYE korkarız slogan olarak kalacaktır.
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAÄžIMSIZLIK SAVAÅžIMIZIN KAHRAMANI, LAÄ°K, DEMOKRATÄ°K CUMHURÄ°YETÄ°MÄ°ZÄ°N KURUCUSU, EBEDÄ° ÖNDERÄ°MÄ°Z VE BAȘKOMUTANIMIZ BÃœYÃœK DEVRÄ°MCÄ° GAZÄ° MUSTAFA KEMAL ATATÃœRK'Ãœ BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ÅžAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuÅŸ, dünyanın gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, yalnızca yaÅ...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ