VESAYET DÖNEMİ BİTTİ

Çocuk yaşta vatanımıza ve milletimize hizmet yolunda büyük hayallerle askeri okullara girdik.

 Türk Silahlı Kuvvetlerinin mensubu olarak milletimize ve vatanımıza hizmet yolunda çok zor

ve çok onurlu görevlerde bulunduk.

Çektiğimiz zorluk yaptığımız görevin ağırlığı değil kişiliğimizin yok sayılmasıdır.

Dünyanın hiçbir ülkesinde okumanın yasaklandığı ülke yoktur. Anayasamız bile Devletimize

her vatandaşın okuması için tedbir alma görevi vermiştir.

 Lise mezunları Bakan, Milletvekili, Vali, Genel Müdür, Müfettiş ve Subay olabilirdi. Yılda 8 ay öğrenim görülen 3 yıl toplam öğrenim süreli liselere eşit olan ve bir ay izin yaparak 23 ay öğrenim gördüğümüz iki yıl süreli Astsubay okulları hiç okuldan sayılmaz, biz Ortaokul mezunu sayılırdık.

Birçok Astsubay kaçak olarak öğrenim görürdü. Kaçak da olsa en uzun süreli Üniversiteleri bitiren Astsubayların özlük haklarında ve diğer haklarında en ufak bir değişiklik olmazdı. Diğer meslek sahipleri “Bir Astsubay bile” diyerek kendi haklarını aramaya koyulurlardı. Yılda sekiz ay öğrenim görülen iki yıl süreli Sanat Enstitüsü mezunları yedek subay olur, tezkere bırakarak başımıza komutan kesilirlerdi.

Üniversite mezunu olan Astsubayların bulunduğu birlikte, iki üç saatliğine bir tarafa gidecek olsa komutan gözümüzün içine baka baka yedek subay asteğmene “başka kimse yok, birlik yalnız kalmasın, sen bir yere ayrılma ha” diyerek emir verirdi.

Astsubaylarla ilgili olarak gazetelerde en ufak bir haber çıksa çok gururlanır çok mutlu olurduk. Hangi takımı tutarsak tutalım Astsubay hakemlerin yönettiği futbol maçlarında şampiyon olan takımlardan çok biz sevinirdik. Evlerimiz büyük maraton şampiyonu Astsubay İsmail AKÇAY posterleri ile donatılırdı.

Ülkemiz yapılan ihtilallerle vesayet dönemi yaşardı. 29 Haziran 1962 tarihi, Kurucu liderimiz rahmetli emekli Astsubay Kemal Kerim KALKAN ve cesur arkadaşlarının ortaya çıkıp TEMAY derneğimizin nüvesin teşkil eden emekli derneğimizi kurup “BİZ VARIZ” diyerek haykırdıkları tarihtir.

Personel kanunu mali hükümlerinin uygulanacağı 1970 yılında yapılan kanun hazırlıklarında Astsubayların haklarının alınacağını anlayan rahmetli Kemal Kerim KALKAN müthiş bir siyasi manevrayla Astsubay eşlerini örgütleyerek, Mayıs ayında başta büyük şehirler olmak üzere Malatya, Kayseri ve Erzincan gibi birçok garnizonda Astsubay eşlerinin yürüyüşlerini düzenledi. Zamanın hava kuvvetleri komutanı bu yürüyüşlere çok bozuldu ama çaresizdi, çünkü karşılarında dev bir Kemal Kerim KALKAN vardı. Hava kuvvetleri komutanı kendini tutamadı “Beğenmeyen Mao ordusuna gitsin” ve “Astsubaylar karılarının eteklerinin altına saklanmasınlar” diyerek öfkesini kustu.

1975 Ocak ayında Astsubay haklarının alındığı “İş güçlüğü tazminatı kararnamesi” yayınlandı. Kemal Kerim KALKAN seyirci kalmadı yine sahneye çıktı. Hazırlanan tuzağı gördü ve “haklıyken haksız duruma düşmeyelim” diye ikaz ederek ikinci “Astsubay eşleri yürüyüşü” nü düzenledi. 1970 yürüyüşlerinde tecrübe kazananlar tarafından hazırlanan tuzakla, Kemal Kerim Kalkan’ ın ikazına rağmen gizli sahte büyükler tarafından genç Astsubayların heyecanları istismar edilerek direniş adı altında birçok Astsubayın göreve gitmemeleri sağlandı.

O gizli büyüklerin kendileri sabah erkenden göreve koştular. Bunun sonucu olarak hasar büyüdü birçok Astsubay cezalandırılarak bedel ödettirildi.

İşte bir vesayet dönemi daha 12 EYLÜL 1980. Anayasamız, dernekler kanunumuz ve tarafı olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca önceden izin almadan dernek kurabilir. Kurulan dernek, birlik ve sendikalara sivil toplum kuruluşu (STK) denir. Büyük edebiyatçı Orhan Veli KANIK’ ın Süleyman efendisi “Hiç bir şeyden çekmedi nasırlarından çektiği kadar” Milli Birlik Konseyi Başkanı ve Devlet başkanımız rahmetli Sayın Kenan EVREN’ de 1970 ve 1975 yıllarında Kemal Kerim KALKAN’ dan çok çekti. Giderayak öyle bir tedbir almalıydı ki emekli Astsubayların içinden bir daha bir Kemal Kerim KALKAN çıkmasın, öyle hak- mak aramakla uğraşmasınlar sivil toplum kuruluşu olduklarını sanarak kurulacak dernek Lokallerinde birbirlerine askerlik anılarını anlatarak oyalansınlar.

Anayasanın 33ncü maddesine ve tarafı olduğumuz Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine aykırı olsa da dernekler kanunundan ayrı olarak askerlikten emekli olanların kuracakları dernekleri düzenleyen 2847 sayılı kanun çıkarıldı. Bu kanuna göre emekli Astsubayların kuracakları derneğin tüzüğü emekli Astsubayların kendileri tarafından değil Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanacak ve tüzük değişikliği de Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılabilecektir.

 İSTANBUL EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ; Anayasamıza, dernekler kanununa ve taraf olarak Devletimizin imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olarak çok değerli Emekli Astsubay Sayın İbrahim KOLDAMCA ve arkadaşları tarafından hazırlanan tüzükle Emekli Astsubayların sosyal, kültürel, ekonomik ve hukuki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek tüm Emekli Astsubayların ve ailelerinin derneği olup hukuki prosedüre uymak amacıyla dernek adının başına “İstanbul” kelimesi getirilmiştir. , İSTANBUL EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ, tüm muvazzaf ve emekli Astsubaylara ve ailelerine hayırlı olsun.

Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ