Kuru kafa şehir efsanesi mi?
Ankara’da yaşayan Şükrü Irbık adlı emekli astsubay TBMM Dilekçe Komisyonu’na yaptığı başvuruda geçtiğimiz yıllarda “Çanakkale savaşında şehit düşmüş bir Türk askerine ait olduğu iddia edilen ve Avustralyalı bir asker tarafından ülkesine kaçırıldıktan 87 yıl sonra Türkiye’ye iade edilen” kafatasıyla ilgili iddia ve kafatasına şehit muamelesi yapılarak, devlet töreniyle defnedilmesinin doğru olup olmadığını sordu
Irbık, “Meçhul bir kafatası kemiğinin şehit ilan edilmesi dinimize göre caiz midir” sorusunuDiyanet İşleri Başkanlığı’na da sordu. Diyanet şehit olduğundan emin olunmayan bir mevtaya şehit muamelesi yapılmasını “abesle iştigal” olarak nitelendirdi. Irbık, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yaptığı başvurulardan da bir sonuç alamadı. Konuyu Genelkurmay Başkanlığı’na soran Dilekçe Komisyonu, “Avustralyalı bir askerin Çanakkale’den götürdüğünü iddia ettiği meçhul kafatasına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşılamamıştır” yanıtını aldı.
Milliyet’e konuşan Irbık, “Kuru kafanın bir Türk askerine ait olup olmadığına ilişkin bilgi belge var mı diye araştırdım ama ikna edici yanıt yok” dedi.
Önder Yılmaz ANKARA
Http://www.milliyet.com.tr/kuru-kafa-sehir-efsanesi-mi--gundem-2211011/