×

Uyarı

JUser: :_load: 932 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.

17-ekim-dunya-assubaylar-gunu
  • Abi duydun mu bizimkiler 17 Ekim’de festival tertip etmişler.
  • Haberim yok.
  • Abi internette okudum.
  • Ne yapacaklarmış?
  • Valla bilmiyorum işte konser, sergi falan…

Sanırım 17 Ekim Astsubay Festivalini böyle tanıtıyoruz. İnternetten öğrenip birbirimize soruyoruz. Oysa böyle mi olmalıydı? Tabii ki hayır.

Festivaller belirli bir yörenin, sanatın veya meslek grubunun tanıtımını yapan etkinliklerdir. Ancak günümüzde anlamını yitirmiş, erozyona uğramış bir eğlence tertibatından ileri gitmemektedir.  Artık ülkemizdeki festivallerin genel bir adı vardır; Kültür, turizm ve sanat festivali… Bu festivallerin hepsinin ortak bazı özellikleri vardır. İrili ufaklı kasabaların politikacıların birbirleriyle sidik yarışı yaptığı bu festivaller bir kortej ve bir konserden ibarettir. Kortejlerin olmazsa olmazı, animatör gruplarının oyuncağı olmuş sözde mehter takımları, süklüm püklüm halkın arasından geçerken, gazel çeken bir sarhoş kadar kendilerinden eminler. Arkalarındaki festival komitesi ise evlere şenlik. Festivali düzenlemek için gece gündüz emek sarf eden, kendini parçalayanlardan ziyade yörenin tanınmış ve siyasi şahsiyetlerinin boy gösterme arenasıdır bu kortejler. Akşam programları da her yerde artık standartlaşmıştır. Yirmi yaşındaki bir delikanlıya ya da genç kıza festival nedir diye soracak olursanız sanırım alacağınız cevap havai fişek gösterisi ve tanınmış bir sanatçının geleceği bir konserdir.

Maalesef ülkemizde festivallerin seremonisi bizim hayatımızın kaba bir göstergesidir. Üstünkörü, üzerinde fazla kafa yorulmamış, dış başarı gösterisine endeksli bir tür çalım satma şenliğinden başka bir şey değil. Eski yılların panayırları kadar bile özgür ve halk katılımının olmadığı bu festivaller birkaç kişinin şekillendirmesiyle yürür gider.

Biz festivali kimlerle yapacağız? Tabii ki bir salonu dolduracak kadar hazır adamlarımız var. Genel Merkez çevresinden elli altmış kişi, elli altmış kendini assubayların onuruna vakfetmiş duayen. Hepsi bu kadar… Bu düşüncemi destekleyecek bir örneğim de var. Ankara’da haklarımız için yürüdüğümüzde Tüm TEMAD Şubelerine de katılım için çağrı yapılmıştı. Çok iyi biliyorum ki, o zaman TEMAD’ın seksen altı şubesi vardı. Ancak katılan şube sayısı otuz beş kadar idi. Hatta bazı şubelerdeki Emekli Assubaylar dernekten ücretsiz otobüs kaldırmasını bekleme gafletine dahi gitmişlerdi. Dahası bazı Emekli Assubaylar protesto eylemimize ve yürüyüşümüze katılmadan, yoldan geçen vatandaş edasıyla yürüyüşümüzü süzüp, kalabalığın arasından kaybolup gitmişlerdi.

Gelelim bizim festivalimize… Biz de bir festival yapma kararı aldık. Bu konu üzerinde biraz kafa yormak ,  biraz yazıp çizmek gerek. Düşünmeyen ve kendine sunulanı seyreden Türk toplumunun festival anlayışına göre birkaç kişinin organize edeceği  bir konser, bir sergi, bir toplantıdan öte gitmeyen  festival bizlere yakışmasa gerek. Bu nedenle bu festival kararı biraz erken mi alındı diye kendi kendime düşünmüyor değilim. TEMAD’ın doksan şubesi var. Birçok şubenin ve şube başkanının festival yapılacağından veya 17 Ekim’in Dünya Assubaylar Günü olarak kutlanacağından haberi olmadığına eminim. Kendi şube başkanım bile konuyu ilk kez benden duydu. Bunu bir eleştiri olarak sunuyorum. İşin daha da vahim bir tarafı var. Sayın TEMAD Başkanı son aylarda medyada bizlerin sesini sağır sultanlara bile duyurdu. Başkanımız hitap gücü ve konuları topluma aktarma becerisiyle hepimizin takdirini kazandı. Bizlerin en çok unuttuğu konu, Sayın Başkanımıza en çok desteği Emekli Assubayların değil muvazzafların vermiş olmasıdır. Bu destek sanal bir destektir. Sosyal medya aracılığı ile bir duygu yoğunlaşması yaşanmıştır. Oysa güncel hayatta Emekli Assubaylar birbirinden o kadar kopuk ki… Sanırım bir festival düzenlemeden önce bir sınıf bilinci tazelemesinin yapılması gerekirdi… Bir çok emekli astsubay bizim onur mücadelemizin maddelerini bile sayamaz. TEMAD şubelerinin bir çoğu şubeye uğramayan fakat aidatını gönderen üyelerden oluşuyor. Üstüne üstlük TEMAD’ı küçümseyen, bir şeye benzetemeyen, ancak sadece zam haberi konusunda dernekten medet uman lümpen kesim de azımsanamayacak kadar fazla. Onlara göre; onlar boş insan değiller, işleri güçleri var.

Sayın TEMAD Başkanı ve yöneticileri sesimizi duyurmak için her yolu deniyorlar. Haklı mücadelemize iyi bir kılavuz olmaya çalışıyorlar. Sanal heyecanla çıkan bu festival organizasyonunun Anadolu’daki kasaba festivalleri gibi olmaması gerekmektedir. Sonuçta bir spesifik meslek organizasyonuyuz. Bizim içimizde çok büyük cevherler var. Mesleğimizin değil, mesleklerimizin tanıtılması gerekir. Standların oluşturulması, kuvvet komutanlıklarından muvazzaf personel desteği sağlanarak ne iş yaptıklarının anlatılmasının birinci ağızdan istenmesi gerekir. Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin katılımı ile halka, okullarımızın tanıtımı sağlanmalıdır. Canlı performans gösterileri, animasyonlar gibi teatral anlatımlara yer verilmelidir. Panel ve sempozyumlar düzenlenerek bilim, siyaset,medya ve askeri şahsiyetler davet edilmelidir. Bölgesel ve askeri konularda Assubayların sözleri dinlenmesi için fırsatlar yaratılmalıdır.

TEMAD yönetimi madem ki festival gibi ağır bir karar aldı, bu kararın altını Assubaya yakışır bir şekilde doldurmalıdır. Birinci Astsubay Festivali sanal festival olarak kalmamalıdır. Birinci Astsubay Festivalinde şubelerin etkin katılımı sağlanmalıdır. Birinci Astsubay Festivalinde unutulmayan, unutulan camiamıza destek veren herkes anılmalıdır.  Türkiye’ye bir festival nasıl yapılır göstermeliyiz. Sonuçta Assubaylar bir öğretmendir.

Tüm bu nedenlerden dolayı geniş bir festival komitesi hazırlanmalı ve toplantılara başlanmalıdır. Biz, Emekli Assubaylar olarak, elde avuçta olan birkaç kuruşla bir gazete ilanı, bir sanatçı konseri gibi bir festival istemiyoruz.  Biz, hak ettiğimiz yerin aşağısında bir yaşam mücadelesi veren, hakkı yenen bir meslek grubu olduğumuzu bilgi ve birikimimizle nasıl anlatırız? Birinci festivalimizin konusu bu olmalı. Bu nedenle gelin fikirleşelim. Gelin yorumlarımızı, tekliflerimizi, tartışmalarımızı bu konuya yoğunlaştıralım.

Gelin şehitlerimizi bu festivalimizde bir kez daha analım. Onların anısına bir kitap hazırlayıp, bu kitabın TEMAD Genel Başkanı tarafından imzalanarak festivalimizi ziyaret eden politikacı ve gazetecilere hediye edilmesini sağlamalıyız. Bunun yanı sıra aynı şekilde assubayların hatıralarından, düşünce yazılarından oluşan derleme kitaplar oluşturalım. Bunu bir komite ile hazırlayarak gelirlerinin TEMAD’a aktarılmasını sağlayalım. Kitap yazmış meslektaşlarımızın kitaplarını da bu standımızda sergileyelim. Kısacası literatürde bizim de yerimiz olsun.

Kendi festivalimizi kendimiz şekillendirelim ve süsleyelim. Haydi dostlar görev günü!..

Saygılarımla…

Ögeyi Oylayın
(28 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#7 EMEKLİASSUBAYLAR 15-10-2015 21:53
Sn.Günşer yazınızı kaleme aldığınız günlerde mücadele için heyecan doruk noktasındaydı ya şimdi? Bu yönetime talepleri olmadan hertürlü desteği verdik Kişisel hesaplar sonucu hiçbir başarı elde edilmedi bunların eleştirilmesini önlemek için riyakarların ve nemacıların meslekdaşlarımıza hakaretleri ahlaksız iftiraları ve yönetime yapılan eleştiriyi TEMAD tüzel kişiliğine yapılıyor algısı yaratmaya çalışanlar yüzünden umutlarımız birliğimiz ve mücadelemiz bitme noktasına geldi yazıklar olsun MAKALE BÖLÜM YÖNETİCİSİ
Alıntı
#6 Erdal Günşer 14-10-2015 23:26
2012 ağustosunda kaleme aldığım bu yazı dönemin genel başkan yardımcısı tarafından çok eleştirilmişti.içerik boş bir şov olunca, insanlar saygı duymaz. Dünya
assubay günü ölüm orucu kadar iddialıdır. Ve ortaya atanlar maalesef aynı kişiler. İzan yok....
Alıntı
#5 Erdal Günşer 28-08-2012 21:09
Sayın Selinay Polat yorumunuzu ilgiyle okudum. Şunu ifade etmek istiyorum. Biz bu sitede hepimiz tarafız. Tarafımız ise Assubayların Onur Mücadelesidir. Bu ana hedefe giderken zaman zaman virajlarla ve yol ayrımlarıyla karşılaşıyoruz. Ancak önemli olan bu zamanlarda sıkı durmaktır. Eski TEMAD Yönetimi zamanında en ağır eleştirileri yapmış biriyim. Bu TEMAD Yönetimini ise Ak'la Kara kadar eskisinden uzak görüyorum ve beğeniyorum. TEMAD Yönetiminin hedefine ulaşmasında ne gerekiyorsa yapmaya hazır olmalıyız. Şu an sınıf bilincinin tek kelimeyle ifadesi budur. Assubaylar kendini temsil edecek yönetimini bulmuştur. Önemli olan bu yönetimin bir karış aşağısında duran sinik duruşumuzdan kurtulup daha aktifleşmemizdir. Yorumunuza teşekkür eder saygılar sunarım.
Alıntı
#4 selinay polat 28-08-2012 15:59
Merhaba! Siteyi, yazılanları, özellikle Erdal Abi sizin yazdıklarınızı sürekli takip ediyorum. Uzunca bir zamandır konuyu dile getirmeyi düşünüyordum ki “Festivaller” ile ilgili yazınızda “Sınıf Bilinci” tazelemesinden iki kelime de olsa bahsettiğinizi gördüm ve heyecanlandım. Yani, aslında her şeyden önce, assubaylara ait kolektif (ortak) bir sınıf kültürü, bilinç ve tavır oluşturup, geri kalan mücadeleyi ve yapılacak ne varsa tüm oluşumları bu ortaklaşa oluşturulacak tavrın, bilincin üzerine yerleştirmemiz ve netleşmemiz gerekmez mi. Daha önce birkaç konu için site yönetimi önerim olmadan eleştirdiğim konusunda cevaplar yazmıştı ama bu ortak bilinç oluşturulmadan ne yazılanların, ne soruların ne cevapların, ne de yapılacakların bir önemi olmadığını düşünüyorum. Ve özellikle sizden artık daha net, daha taraf, suya sabuna dokunan daha keskin yazılar okumak istiyorum, bu benim isteğim. Bırakın rahatsız olacaklar olsun, eleştirenler eleştirsin ve herkes eteğindeki taşları döksün, herkesin tarafı belli olsun. Kalan sağlarla yol haritası çizilir.
Alıntı
#3 Erdal Günşer 27-08-2012 23:23
Yazımın başlığını gelen tepki üzerine "FESTİVALLER" olarak değiştiriyorum. SAYGILARIMLA...
Alıntı
#2 Orhan ORHUN 26-08-2012 15:54
Makaleyi; düşünce,sunulan fikir ve kurgu yönüyle sıkılmadan bir solukta okudum. Emeği geçen saygıdeğer meslektaşlarımızdan istirhamım: Yazılarda ASSUBAY kelimesini klişe hale getirmeleridir. Kaleminizin mürekkebi hiç bitmesin.
Alıntı
#1 atilla abaylı 25-08-2012 21:37
Sevgili Günşer,Yıllardır yazılarınızı beyeni ile okurum.Bu yazınızdaki ifade tarzınız beni incitti bilemiyorum ama genelde gece gündüz ter döken 56 arkadaşınızıda incitmiştir.! Sanal...Siz biliyoruzki bu teknolojik noktaları paylaşıyor görüyor izliyor ve bilmeniz gerekir.Özellikle 280 gibi bir ikon ile yüzlece ve onbinlerce arkadaşımızı bilgilendirme çabası ile daha 53 gün kala ***sponsor görüşmeleri,özel musadeler,yabancı elciliklerle yazışmalar, hit sanatcı-bizden sanatci salon koordinasyonları,davetiye ve resmi yazışmalarla bilboort kiralamaları ile ugraşırken miş*mış gibi ifdeler hoş olmamıştır .Biraz sabır biraz hoşgörü lütfen..
TEMAD 17 Ekim Dünya Astsubaylar Günü kutlama hazırlık çalışmalarına şimdiden başlamış durumda.Bu çerçevede örneğin söz konusu çalışmaların; astsubaylara ve kamuoyuna daha etkin ve yaygın bir şekilde duyurulmasını sağlamak amacı ile ‘Dünya Astsubaylar Günü’ adıyla bir Facebook Grubu .TEMAD tarafından hazırlanan etkinlikler arasında Anıtkabir Resmi Ziyareti ile başlayarak Dünya Astsubaylar Günü Paneli,Müzik ve Folklor Gösterileri ile Sergilerinde dahil olduğu Sanatsal Etkinllikler,Açık Hava Etkinlikleri,Piknik Yürüyüş ve Kapanış Konseri planlanmaktadır.
Biraz sabır ve hoş görü lütfen...saygılar..
---------------------------------------------------------------
YÖNETİCİ NOTU. Sn.Abaylı, Sn.Günşer 17 Ekim Dünya Assubaylar gününün ilk kez kutlanmasını önemsemediği için değil şubelerimizin bu konuda ilgisizliğini ifade etmek üyelerin şubeler tarafından bilgilenmeyip bu bilgilerin internetten (Sanal) olarak öğrenilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmiştir. Yoksa hepimizin yüreği bu günün heyecanı ile çarpıyor, Sn.Günşer de yazısında bu günün bize yakışan tarzda kutlanmasını arzu ettiğini açık olarak belirtmiştir.
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ