DURUMA BÄ°R KEZ DAHA BAKALIM
 
Astsubay sınıfı TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda teşkil edildi. Bu sınıfın kurulması için esaslı GEREKÇELER vardı.
5802 sayılı Kanun'un GEREKÇELER ve MADDE GEREKÇELERİ bölümlerinden bazı örnekler verelim;
 
1. Modern harp silâh ve araçları ile teçhiz edilen silâhlı kuvvetlerimizde, bu modern harp silâh ve araçlarını kullanacak ve erlere öğretecek muharip ve yardımcı sınıf astsubay ve takım komutanına olan ihtiyaç çok fazladır.
 
2. Evvelce küçük zabit denilen ve daha sonra gedikli erbaş olarak adlandırılan bu sınıfın statüsünde zaman zaman değişiklikler yapılmak ve hukuki du­rumlarının çeşitli kanunlarla tespiti suretiyle bu sınıfa rağbet teminine çalışılmışsa da tatbikat­ta edinilen tecrübeler bütün bunların bilhassa muharip sınıflara rağbeti sağlamak için kâfi ol­madığını göstermiştir.
 
3. Muharip astsubay ve takım komutanı ihtiyacını sağlayarak ordu hizmetlerinin mükemmelleştirilmesi ve bu elemanların durumlarının normal bir hale getirilerek çalışma azim ve şevklerinin artırılması düşüncesi ile mevcut kanun üzerinde yeniden çalışmalar yapılmasına mecburiyet du­yulmuş ve bu Kanun Tasarısı hazırlanmıştır.
 
4. Bu Kanun tasarısında (Gedikli erbaş) tâbiri kaldırılmış ve bunları subaylığa da yüksele­cekleri göz önünde tutularak (Astsubay) denilmesi uygun görülmüştür. Keza Başçavuştan sonraki (Başgedikli) rütbesi de (Kıdemli Başçavuş) olarak değiştirilmiştir.
 
5. Gedikli erbaşların evvelâ mecburi hizmetleri 12 yıl idi. 5619 sayılı Kanunla bu süre subaylar gibi 15 yıla çıkarılmışsa da astsubayların başçavuş rütbesi dâhil olduğu halde bütün rütbelerdeki bekleme sürelerini 9 yılda tamamlamış bulundukları ve bu tarihten sonra subaylığa yükselme­leri ve subaylığa yükselmeyerek kıdemli başçavuş durumunda kalanların arzu ettikleri takdirde çekilmelerini temin ve Orduda bedbin bir zümre yaratmaktan ziyade istekli kimselerin çalışmaları hedef tutulduğundan yeni kanun tasarısında mecburi hizmet süersinin de 9 yılı aşmaması yerinde görülmüştür.
 
MADDE GEREKÇELERİ
Bu Kanun ile Astsubay'ın tanımı şu şekilde yapılmış;
MADDE 1— Türkiye Cumhuriyeti Ordusu­nun Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleriyle Jandar­ma Gümrük Koruma birlikleri kadrolarının ast komuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idari işlerde subaya yardımcı olarak görev­lendirilen askerî şahıslara (Astsubay) adı verilir.
 
Astsubayların rütbe ve aylıkları:
MADDE 8— Astsubayların rütbeleri ve ay­lık asıllariyle tutarları aşağıda gösterilmiştir:
 
Aylığa bağlı diğer hususlar:
MADDE 9— Astsubayların aylıkları ile buna bağlı sair özlük hakları, yollukları, açığa çıkarılmaları, açığın kaldırlması subay ve as­kerî memurlar hakkındaki hükümlere tâbidir.
=============================================
 
Buraya kadar güzel değil mi? Bu halisane düşüncelere 1967 yılında kabul edilen (27.7.1967) TSK Personel Kanunu'ndan kısa bir müddet sonra 1424 sayılı Kanunla astsubay Okulları Eğitim-Öğretim yılı 3 yıla çıkarılırken de yer verilmişti.
 
1424 sayılı Kanun'un MADDE GEREKÇELERİ bölümünden;
Madde 23— Bu madde ile, 926 sayılı Kanunun astsubayların yetiştirilmesi ile ilgili 68 inci maddesinin (a) bendi astsubayların öğremim düzeylerini yükseltmek ve lise, ticaret lisesi, kolej, sanat enstitüsü ve sağlık koleji mezunlarından istekli olanların astsubay yetiştirilmelerini sağla­mak amacı ile değiştirilmektedir.
 
Bugün lise öğrenimi görmüş olan kişiler muvazzaflık hizmetlerini er olarak yapmaktadırlar. Bunları eğitecek astsubayların da daha az bir genel kültüre sahibolmaları düşünülemez. Ayrıca, bugün, komplike bir durum gösteren silâh, araç ve gereçlerin kullanılmasının öğretilmesi astsubaylara düşen görevlerdendir. Bu nedenle astsubay hazırlama okulları Lise öğrenimine denk bir öğrenim vermek üzere 3 yıla çıkarılmaktadır.
 
Ancak aradan 4 yıl geçtikten sonra gelecekte nelerin olacağının sinyalleri iyiden iyiye güçlenmeye başlıyor...!!!
 
TSK Personel Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin üzerinden sadece 8 yıl geçmiş olmasına rağmen "Aksaklıklar ve noksanlıklar var" gerekçesi ile 926 üzerindeki düzenleme ve değişikliklere devam edildi. 1923 sayılı Kanun'un GEREKÇE bölümündeki aşağıdaki paragraf bu durumu bize NET olarak ifade ediyor zaten...
 
GENEL GEREKÇE
1967 yılında kanunlaşarak yürürlüğe giren 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 8 yıl­lık uygulaması esnasında saptanan aksaklık ve noksanlıklar muhtelif tarihlerde çıkarılan 1301,1323,1424,1800 numaralı Kanunlarla giderilmeye çalışılmıştır. Ancak, çeşitli hizmetlerin zaman içindeki akışı esnasında duyulan ihtiyaçlar personel rejimlerinde zorla­yıcı sık sık değişikliklere neden olmakta, Asker Personel Rejimi de haliyle bu değişikliklerden etkilenmek­tedir.
 
S O N U Ç: Şüphesiz ki; 68 yıl içinde çok fazla değişiklikler oldu. Özellikle TSK Personel Kanunu'nun kabulunden hemen sonra yapılan düzenleme ve değişiklikler subaylara avantajlar getirirken astsubaylarda ise mağduriyetlere neden oldu.
 
Bu mağduriyetlerin neler olduğunu yıllardan beri "Haklı Taleplerimiz" ve "Gaspedilen Taleplerimiz" vurgusu ile anlatmaya çalıştım. Anlatmaya da devam edeceğim İnşallah. Meselenin "Maddi" yani; "ÖZLÜK HAKLARI" ile ilgili olanları hakkında yazıyorum ve bilgilendirmeler yapıyorum. Çünkü en az bilinen ve sık sık güncellenmesi gereken konu bu.
 
İMTİYAZ DEĞİL ADALET İSTİYORUZ...
Herkesin ekmeğinin peşinde olduğu ve hiyerarşiye saygı duyarak çalıştığı bir ortamın olması en büyük arzumuzdur. Böyle olması için de gayret ve çabalarımızı esirgemeyeceğiz. Sağlıklar dilerim...
 
Fahrettin BAÄžRI
(E) Maliye Astsubayı
Ögeyi Oylayın
(3 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAÄžIMSIZLIK SAVAÅžIMIZIN KAHRAMANI, LAÄ°K, DEMOKRATÄ°K CUMHURÄ°YETÄ°MÄ°ZÄ°N KURUCUSU, EBEDÄ° ÖNDERÄ°MÄ°Z VE BAȘKOMUTANIMIZ BÃœYÃœK DEVRÄ°MCÄ° GAZÄ° MUSTAFA KEMAL ATATÃœRK'Ãœ BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ÅžAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuÅŸ, dünyanın gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, yalnızca yaÅ...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ