TUNCA BENGİN: DAĞLICA ŞEHİDİNE SİLAH ARKADAŞLARINDAN VEFA.

 

KKK 2008 mezunu astsubaylar şehit devresinin ailesine ev aldı.

Yıllarca aynı kışlada eğitim gören, aynı koğuşta altlı üstlü ya da karşılıklı ranzalarda yatıp kalkan, yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen silah arkadaşlarının tutkal sözcüğü “devrem” kardeşten öte demektir.

Çünkü orada paylaşılan sırlar, gelecek için umutlar ve iyi günde, kötü günde birlikte olmak için verilen sözler vardır.

Nitekim de öyle olur eğitim biter, kuralar çekilir ve herkes vatan toprağının bir köşesinde görevlendirilir ama “devre”ler arası bağ kopmaz, unutulmaz... 

İşte bunun en çarpıcı örneklerinden biri de tüm Türkiye’yi yasa boğan, 16 askerin şehit olduğu Eylül 2015’teki Hakkari-Dağlıca saldırısından sonra yaşandı.

Ve ortaya çıkan tablo da söylendiğinde yürekleri yakan “Dağlıca Türküsü’nün “Sana sıkılan kurşun/Ciğerime saplanır/Bilmem bu acı nasıl/Yüreğimde saklanır” sözleriyle bire bir örtüştü.

Şöyle ki; şehit olan askerlerden Bakım Üstçavuş Okan Taşan’ın (27) Balıkesir’deki Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulu’ndan dönem arkadaşı ikisi Ankara’da, ikisi doğuda görevli 4 astsubay cenaze töreninin hemen ardından “Devremiz için bir şeyler yapmalıyız” diye harekete geçti.

İlk düşünce, yakın arkadaşlar arasında para toplayıp Kurban Bayramı öncesinde aileye destek olmaktı.

Ancak bundan “İleriki yıllarda şehit Taşan’ın yetim kalan 5 yaşındaki oğlu Meriç’e pek yararı olmaz” gerekçesiyle vazgeçildi ve Facebook’ta 2008 devresi şahadet ve vefat edenleri anma portalı üzerinden daha kapsamlı bir kampanya başlatıldı.

Kafalar karışmasın diye de para yatırılacak hesap iki kişi üzerine açıldı, hesaba aktarılacak paraların da günlük olarak açıklanacağı duyuruldu ve öyle de yapıldı.

Sonrasında ise ülkenin, hatta dünyanın dört bir yanına dağılmış 2008 devresi astsubayların katkılarıyla kampanya çığ gibi büyüdü ve 2-2.5 ayda 95 bin lira toplandı.

Bu parayla da Ankara Pursaklar Karacaören TOKİ bloklarından bir daire alındı.

Yeni yılın ilk haftasında da tapu şehit astsubayın ailesine teslim edildi, ardından da Facebook’ta yayınlandı.

İki şehit daha var

Kampanya kapsamında 2008 yılında Balıkesir’deki Astsubay Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olan 1800-1900 kişinin yarısına ulaşabildiklerini anlatan, kampanyanın öncülerinden ve halen Hakkâri’de görevli bir astsubay, “Herkes gönlünden ne koptuysa onu verdi, 20-30 lira veren de oldu 300-1000 lira yatıran da.

Bunları da şeffaf olsun diye yayınladık” dedi. Sonrasında da hedeflerini şöyle özetledi:

“2008 devresi olarak tüm arkadaşlarımızın dayanışmasıyla bir ilki gerçekleştirdik.

Dağlıca Yeşiltaş’ta şehit olan Ali Gümüş ve Van’da şehit olan Kudret Ceylan devremiz için de aynı şeyleri düşünüyoruz.”

Kampanyanın öncülerinden ve halen Ankara’da görevli bir başka astsubay ise ABD’deki devre arkadaşlarından dahi destek geldiğini belirterek şunları söyledi:  

“Şehidimizden bize emanet kalan bir evladımız var. Evin tapusunu yüzde 50 hisseli olarak dedenin ve Okan’ın oğlunun üzerine yaptık.

Ayrıca dededen vefat durumunda ya da 18 yaşında sonra çocuğa devri diye noter tasdikli bir vasiyet aldık.

Yani ev 18 yaşından sonra tamamen Şehidin oğlu Meriç’in olacak. Bugün için deaileye gelir olsun diye de özellikle kiracılı bir ev almayı tercih ettik.”


Devlet erkânı cenazedeydi: Hakkâri’nin Yüksekova ilçesi Dağlıca kesiminde PKK’lı teröristlerin mayınlı saldırısında şehit düşen Astsubay Üstçavuş Okan Taşan (27), Kocatepe Camii’nde 10 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlanmıştı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve komuta kademesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar, milletvekilleri ile çok sayıda asker ve vatandaş da katılmıştı.

 

Sokaktaki İnsan  |  Tunca Bengin

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir." style="color:rgb(68, 136, 187);text-decoration:none">Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Ek Bilgi


Hazırlayan : Mete Yanıkçı
Ögeyi Oylayın
(3 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ