10 ÖLÜMLÜ RÖMORKÖR KAZASI ’HESAP HATASI’ ÖLÜMLER İSE BOĞULMA.


29 EYLÃœL 2015

İZMİR’deki Alaybey Askeri Tersanesi’nde, ’TCG Değirmendere’ adlı askeri römorkörün alabora olup 8’i asker 10 personelin şehit olmasında kusuru bulunan askerlerin yargılandığı mahkeme, bilirkişi heyeti görevlendirdi.

Heyet, araştırmalarından sonra, kazanın bakım havuzundaki ’teknik hesap hatası’ndan kaynaklandığını, ölümlerin ise römorkör içerisindeki eşyanın kapıları kapatmasından dolayı boğulmalardan kaynaklandığını tespit etti.

Ancak römorkör içerisindeki eşyanın bakım sırasında sabitlenmemesi, yeni bir cezai tartışmayı gündeme getirdi.

Alaybey Askeri Tersanesi’nde, 23 Aralık 2013 tarihinde meydana gelen faciada, Mersin bölgesinde görevli, donanmaya bağlı ’TCG Değirmendere’ römorkörü, yapılan bakımın ardından denize indirilirken ’Y128’ numaralı havuzda yan yattı.

Kazada, Astsubay BaşçavuÅŸ Veysel GündoÄŸdu, erler Süleyman Mert PaÅŸalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Semih Sözen, Serdar BaloÄŸlu, Rıdvan Çöpçü, Yavuz Arslan, işçiler Cafer KırbaÅŸ ve Ercan Biçer ÅŸehit oldu. 17 kiÅŸi de yaralandı.

SoruÅŸturma kapsamında, olay günü havuzlama mühendisi olarak görev yapan sivil personel Ö.U. tutuklandı.

Ancak daha sonra tutuksuz olarak yargılanmaya baÅŸlanan Ö.U. hakkında, ’taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümü ile birden fazla kiÅŸinin yaralanmasına sebebiyet vermek’ suçundan, 3 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyleKarşıyaka 1’inci Ağır ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ö.U.’nun yargılanmasına halen devam edildiÄŸi öğrenildi. 

Bu arada, kazada yaÅŸamını yitiren işçilerden Ercan Biçer’in ailesi Milli Savunma Bakanlığı’na 462 bin lira, Cafer Kırbaş’ın yakınları da 709 bin 500 lira maddi tazminat talebiyle dava açtı.

Bu davaların görülmesine de yine devam edildiÄŸi açıklandı. 

ASKERLER ASKERÄ° MAHKEMEDE YARGILANMAYA BAÅžLADI

Faciayla ilgili tersanedeki askeri görevliler, ’TCG DeÄŸirmendere’ Komutanı Deniz Yüzbaşı E.U., 2’nci Komutan Deniz ÃœsteÄŸmen R.K., Başçarkçı Deniz ÃœsteÄŸmen Ç.E., BaşçavuÅŸ Y.Ç., ÃœstçavuÅŸ T.T. ve Deniz ÃœsteÄŸmen Y.M.K hakkında â€™taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümüne neden olmak’ suçlamasıyla2 ile 15 yıl arası hapis cezası istemiyle Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde, dava açıldı.

Mahkeme daha sonra ise aralarında dönemin tersane komutanı emekli Deniz Albay M.Ö, tersanenin işletme müdürü Deniz Albay Ş.Y. ve Havuzlar Grup Komutanı Deniz Yüzbaşı A.Ö.’nün de bulunduğu askerler hakkında verilen’kovuşturmaya yer olmadığı’ yönünde kararı kaldırdı, bu kişiler hakkındaek aynı suçlamayla iddianame hazırlanması kararlaştırdı

BİLİRKİŞİ RAPORUNU HAZIRLADI

Yargılamayı sürdüren askeri mahkeme, römorkör kazasıyla ilgili olarak araştırma yapması için, askeri ve sivil uzmanlardan bilirkişi heyeti oluşturdu.

Faciayla ilgili araştırmalarını tamamlayan bilirkişi heyeti, bir süre önce de raporunu, yargılamanın yapıldığı Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne sundu.

Önemli tespitlere yer verilen bilirkiÅŸi raporunda, kazanın oluÅŸ nedeni olarak ise, hesap hatası gösterildi.

Rapora göre, ’DeÄŸirmendere Römorkörü’, bakımın ardından ’Y128’ numaralı havuzdaki askılardan indirildiÄŸi sırada teknik hesaplarda hata yapıldı, bu nedenle ayakların düzensiz kalmasıyla da yan yattı.

Ancak rapordaki asıl dikkat çeken nokta, personelin çoÄŸunun ölüm nedeni olarak gösterilen boÄŸulmalar oldu.

Çünkü kaza sırasında römorkör içerisinde bulunan personelin, sabitlenmemiÅŸ eÅŸyaların, çıkış kapılarını kapatmasından dolayı çıkamayıp boÄŸuldukları belirlendi.

Ancak daha önce böyle bir kaza öngörülemediği için, römorkör içerisindeki hareketli eşyaların, sabitlenip sabitlenmeyeceği ya da bu tür önlemleri kimin alması gerektiği gibi konularda, önceden bir düzenleme olmadığı ileri sürüldü.

Bu durumun cezai sorumluluk getirip getirmediği ya da kimlere sorumluluk yüklediği yönündeki belirsizlik ile ilgili de askeri mahkemenin yargılama sonrasındaki karar vereceği ifade edildi.

Taylan YILDIRIM/Ä°ZMÄ°R, (DHA)

 

Ek Bilgi

Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAÄžIMSIZLIK SAVAÅžIMIZIN KAHRAMANI, LAÄ°K, DEMOKRATÄ°K CUMHURÄ°YETÄ°MÄ°ZÄ°N KURUCUSU, EBEDÄ° ÖNDERÄ°MÄ°Z VE BAȘKOMUTANIMIZ BÃœYÃœK DEVRÄ°MCÄ° GAZÄ° MUSTAFA KEMAL ATATÃœRK'Ãœ BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ÅžAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuÅŸ, dünyanın gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, yalnızca yaÅ...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ