BİR İŞ CİNAYETİNİN PERDE ARKASI

22 ARALIK  2015

 

Belki buradaki yazılardan hatırlarsınız.

İki ayrı üsten toplam üç jetin düşüp “6 pilotun şehit olması” arasında, bir başka üste, Çiğli’de de genç Astsubay Gökhan Yıldırım düşmüştü.

İşi ve uzmanlığı olmadığı halde gizli kamera ve kablo döşenmesinde “emirle”görev almış, tavanın çökmesiyle düşmüş, hastanede 9’uncu günde son nefesini vermişti.

Tanık ifadeleri şöyle oldu: “Kameraları firma görevlileri kuruyordu. İşlerin hızlanması için yardım ediyorduk. Görevimiz olup olmadığını bilmiyorum. Bir eğitim almamıştık. Sistemlerle ilgili bilgimiz yoktu. Yıldırım’ın kablo çekmek için yukarıya çıkmasının mevzuata uygun olup olmadığını bilmiyorum.”

Uçak hangarını görecek şekilde kamera yerleştirme faaliyetlerine başladık. Yıldırım kablo çekmek için yukarıya çıktı. Bir çatırtıyla baş aşağı düştü. Ağzından burnundan kan kustu. Bir müddet sonra Üs Komutanı geldi. Yıldırım, ‘Kafamı ellemeyin’ diye bağırıyordu.” 

*** 

Şartname ve sözleşme “Her tür işçilik hizmeti firma tarafından sağlanacak” ve“Ürün bedeline montaj masrafları dahildir” yazdığı halde, “emirle”, bu konuda bilgisi olmayan personelin de firmanın işçisiymiş gibi çalıştırıldığı anlaşılıyor.

Askeri Savcılık bunları Üs Komutanlığı’na sordu:

Kamera taktırılması kararı ile askeri personelin de görev aldığı… Ölüm olayından sonra sadece tedarikçinin yaptığı…

Kim tarafından ne şekilde emir verildiğinin, emrin yazılı olup olmadığının bildirilmesi…”

Üs Komutanlığı’nın cevabı şöyle:

Tedarikçi sivil firma adına çalışan kurulum firması birlikle ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadığından Üs Komutanı ile birlikte değerlendirme sonucu personelin kablolamaya yönlendirici-yardımcı olması kararı alındıKonuları görev tanım formlarına dahil edecek zaman bulunamamıştır. Konunun ilavesi teklif edilecektir. İhtiyaç olmadıkça projelerde emir yayınlanmamaktadır.”

Tercümesi şu:

Sözleşmeye göre işi firmanın yapması gerekirken, emirle askeri personel de görevlendirildi.

Öyle yönlendiricilik bir yana, fiilen firma personeli gibi kablolama yapma göreviyle.

Belki “bedava işçilik”le firmanın işgücü maliyetini, yevmiye yükünü bile düşürerek.

Yazılı emir yok! Görev tanımı bile yok! Ölümden sonra eklenecekmiş.

Personelin bilgisi ve eğitimi de yok! Yani fiilen emirle angarya.

Fiilen iş kazası. Bilfiil iş cinayeti! 

*** 

Bir püf noktası şu:

Emir var. Hem de görevi olmayana, görev tanımsız, kayıtsız emir. Emir komuta zinciri başında Tümgeneral var. Askeri Savcılığın onun ifadesini alma yetkisi yok! Kanun karşısında eşitlik? Yok.

O ifadenin alınması ancak Genelkurmay Başkanı emriyle mümkün!

Oysa (burada yazdığım) benzer bir olayda, İstanbul’da iskeleden denize düşüp boğulan, yüzme bilmeden “denizci” yapılmış bir askerin davasında “komutan” hemen “taksirle ölüme sebebiyet”le suçlanmıştı.

Çünkü o “komutan” paşa değil, nihayetinde bir astsubaydı!

Satır arasındaki bir püf noktası da şu:

Savcılık yazısında “Birlik içerisinde bir süredir meydana gelen güvenlik zafiyetleri nedeniyle kamera takılması kararı…” deniyor.

Yani “iş güvenliği zaafiyeti”nde bir canın gitmesinin bir sebebi “üs güvenliği zafiyeti”.

Peş peşe askeri uçakların, helikopterlerin düştüğü bir ülkede!  

 

Ek Bilgi

Ögeyi Oylayın
(9 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ