Güneydoğu’yu teröre teslim eden siyaset

Alanı sınırsız olan siyaset; belli bir grubu, topluluğu ve nihayetinde devlet yönetmede insanlara alternatifler sunma sanatıdır.

Türkiye açısından konuyu ele aldığımızda; Sivas Kongresinde “İngiliz Himayesi”, “Amerikan Mandası” gibi kolaycı alternatifler dururken, Gazi Mustafa Kemal’in kabul gören alternatifleri şunlardı:

  1. Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.
  2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir.
  3. İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
  4. Kuvay-ı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır.
  5. Manda ve himaye kabul olunamaz.
  6. Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir.
  7. Aynı gaye ile “milli vicdan”dan doğan cemiyetler, "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.
  8. Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmiştir.

Eğer Gazi Mustafa Kemal’in bu alternatifi kabul görmeseydi, bugün Türkiye ya İngiliz Himayesinde, ya da Amerikan Mandasında olarak belki yaşıyor olacaktık ve mesela bugün bölücü Kürtlerin dile getirdiği “dil” sorunu olmayacaktı, çünkü çoğunluk İngilizce konuşuyor olacaktı. Ve bu duruma kimse ses bile çıkaramayacaktı!

Hevesleri kursaklarında kalmış olan dış mihrakların çıkarttığı, desteklediği iç ayaklanmaların, elde kalan yurt topraklarında ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni madden ve manen nasıl yıprattığını ve halen de siyaset yoluyla devleti yıpratma aracı olarak konu edildiğini de görmekteyiz.

Günümüzde Türk halkına yönetim alternatifi sunan siyasi partilerin öncelikle dünya ve de Türkiye’nin kuruluşuna giden yoldaki “siyasi tarihi” tarafsızca iyi değerlendirmesi gerekir.

Yabancıların emellerine hizmet edercesine söylemlerle yola çıkmak, dışarıdan büyük ekonomik, siyasi destekler görebilir. Ve bu yolla ülkede iktidar da olunabilir. Ancak ilelebet muktedir olunamaz!

Seçmenin kafasını bulandırarak, hassas duyguları yakalanıp istismar edilerek alınan oylar yoluyla iktidar olduktan sonra, seçmenin tarihi ile uyuşmayan uygulamalar eninde sonunda, son bulur.

Son buldurma işini ise seçmenin “vicdan”ı yerine getirir.

***

Bugün Türkiye’nin Güneydoğusu içler acısı durumda.

Güneydoğu’nun kimi yerleşim yerlerindeki caddelerinde, sokaklarında, mahallelerinde yüzü kapalı, dış desteğin farkında olmayan eğitimsiz, mutsuz, gelecek beklentisi olmayan, belki de çoğu bir madde bağımlısı, geleceğini bir örgütün emrine bağlamış, elinde silah, Molotof kokteyli, taş olan insanlar görmekteyiz.

Okula, işe, pazara, hastaneye gitmek için evden dışarı çıkmak, günlük yaşama güven içerisinde katılmak, normal insani bir yaşam sürmek, bölgede yaşayanlar için zorluklarla dolu.

En zor yaşamı ise devletine bağlı olan insanlar ile birlikte, kamu görevliler, asker, polis eş ve çocukları yaşamakta.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1993 yılında Bursa’da yapmış olduğu bir salon konuşmasında: "Ne yazık ki terörün ucu meclis ve bakanlar kurulu arasına kadar girdi", "Bunlar terörün de önünü alamayacaklar" diyor.

Gelinen noktada terörün ucu ve önü acaba ne durumda? Bir dönüp bakmak gerekiyor.

HDP İstanbul İl Kongresi’nde 4 Ocak günü konuşan Demirtaş’ın "Geldiğimiz nokta artık bu mücadelede dananın kuyruğunun kopacağı noktadır. Dananın kuyruğu kopacaksa bugün, 100 yıl önceki gibi, kuyruk değil dana bizde kalacak" sözleri ne kadar da yabancı emelleriyle uyum içerisinde, değil mi?

Korucu ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen ile görüşmekten kaçan, yıllardır İmralı ile görüştüğü sonradan ortaya çıkan son 12 yıldır ülkeye hâkim olmuş olan siyasetin (yönetim alternatifinin), ülkeyi bir çıkmaza sokmaya aday olduğu görünüyor.

Ülkeyi yöneten, yönetmeye aday hiçbir siyasi alternatifin; ülkenin, insanların geleceğini eğitimsiz, cahil bırakılmış, mutsuzluk içinde yaşayarak, can almaya aday, dış desteğin farkında bile olamayan yüzleri kapalı, kuyruk değil de “dana” beklentisi içinde olan kişilere bırakmaya hakkı yoktur.

Hangi vicdan buna razı olur.

Ögeyi Oylayın
(13 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#1 Ersen Gürpınar 07-01-2015 23:38
Sorunu siyasiler yaratıyor. Hangi kürt kökenli vatandaşımız İŞ-EŞ-AŞ-OKUL-İKAMET-SEÇME VE SEÇİLME-ANA DİLİNİ KONUŞMA-KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA-SEYAHAT-MAL EDİNME GİBİ temel haklarını kullanırken ayrıma tabi? Sanatçı, İş adamı Bürokratların nüfusa oranlarında ise kürt kökenli vatandaşlarımız adeta imtiyazlı, sorun özgürlük sorunu ise bu hepimizin hakkı, sorun kalkınma sorunu ise batıda doğuyu mumla aratan yerleşimler var. Dünyanın hiçbir ülkesinde teröre bu kadar müsamaha gösterilmemiştir, yine dünyanın hiçbir ülkesinin meclisinde teröre açık destek verip terör elebaşısına liderimiz diyen milletvekili yoktur. Tüm bunlara ve bölge halkının terör nedeniyle elektrik,su,vergi ödemediğini, devletten yardım aldığını, rahat kaçakçılık yaptığını düşünürseniz terör bitmez, verdiğiniz tavizler yetmez yenileri istenir. Dünya nasıl mücadele ediyorsa öyle etmek gerekir. TEK TESELLİMİZ emperyalistlerin yarattığı bu oyuna sağduyulu kürt vatandaşlarımızın çoğunluğunun itibar etmemesidir. Huzur dolu günler diliyorum.
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ