ÇOK ŞÜKÜR SAVAŞ YOK; İNTİHAR EDİYOR ASKERLER!


19 EYLÜL 2014

Soma’ya kadar “iş cinayetleri”ni kavrayamamış, yılda 1200 işçi öldüren katliama dair fikir, duygu oluşturamamış bir birlik ve beraberlik içindeydik!

Asker intiharları” üzerine bakalım nasıl oluşacak?

***

10 yılda “zorunlu askerlik” ordusundan 1000 er,  “Mehmetçik” denip esasen pek umursanmayan sıvasız hane çocuklarından (yazıyla) bin genç kışlada intihar etti!

Buna profesyonel askerler dahil değil.

Ne komutan baskısıyla ordudan atılıp silahını kendine ateşlemiş Nazlı Üsteğmen, ne iki haftada birbiri peşi sıra intihar etmiş 7 astsubay ile ölümleri de isimleri de çoktan unutulmuş çok sayıda astsubay, uzman çavuş dahil.

Yorgun bedenleri ama esas kırgın, yaralı ruhlarıyla intihar etmiş onca emekli dahil değil.

***

Cumhuriyetçilerin, hatta solcu olduğunu düşünen nicesinin de pek sevmediği bir konu; çünkü paşalara, TSK’ya halel geliyor!

Milliyetçilerin pek sevmediği bir konu; çünkü hiyerarşi sorgulayamıyorlar!

Muhafazakârlar, sözde askeri vesayete karşı çıkarken, sadece iktidarları üzerindekini görüyor; yüz binlerce muhafazakâr aile çocuğu da dahil, orduda alttakilerin nasıl ezildiğine dair bir vesayet derdi yok.

Büyüklük, kudret, muktedir sorgulamak zaten kolay değil!

***

Orduyu demokratikleştirmek sadece MGK’da, YAŞ’ta koltuğu kenara çekmek, olmuş veya olmamış darbe yargılamak değil; işin esas özü kışla!

Her gün birilerini ezen, kendini onların sahibi sananlar, kışla dışına da öyle bakıyor!

Esas antrenman sahası orası!

Lakin orduyu insan haysiyeti açısından nasıl demokratikleştireceksin…

Sözde sivil işyerleri de adeta militer örgütlenme, baskı, tehdide sahipken…

Siyaset ve toplumsal hayat da buyruklarla, emirlerle, dayatmalarla şekillenirken.

***

İşte demokrat hükümet de tamamen o zihniyetle; komutanlara “Köle disiplin kanunu” armağan etti.

Bu kanun, iki dudak arasında, haysiyet ve hayatla oynamayı daha da mümkün kıldı.

Kışlaya bahar değil, bayıltan yaz ile donduran ayaz sundu.

On binlerce ezilen askeri rehin bıraktı; onlara “Siz .ötsünüz, biz başız. Siz kölesiniz” diyebilene; “hiç çaycıyla bir olunur mu” diyene; çay tabağı ile tekme tokadı esas duruştaki astına indirip bir de terfi edene!

***

Salı günü Kayseri Komando Tugayı’nda Uzman Çavuş Fatih Bircan da tabancasını kendi hayatına öyle öyle ateşledi…

Evde yaralı bulundu. Bir gün dayanabildi.

O can verirken, şafak sökerken, Tunceli Komando Tugayı’nda Uzman Erbaş Cihan Kandırmış da namluyu kendine doğrulttu.

Artık çok şükür savaş yok, lakin “barış”da bu işte!

Nasıl iş katliamları sınıf savaşı ise, bu da onca acısıyla ve onca ölüsüyle bir bakıma öyle!

Çünkü ister tulumla, ister üniformayla, ezilen yine ezilen; ezen yine ezen!

***

Son intiharların gerekçesi de “aşırı borçlanma”!

Ayda 2200 TL alan bir insanın “aşırı borçlanma”sı, 5 bin, 10 bin. Hadi 20 bin olsun.

Tüketici kredisi borcu, kredi kartı borcu!

Hal ve gidiş malum. Dışarıda milyonlarca insan bu durumda.

Kışlada intihar ediyor çünkü “aşırı borçlanma” diye anında ordudan atılıyor.

Ordunun yüzde 80(inden fazlası olan alttakilerin parasını toplayan devasa holding OYAK’ın esas patronu paşalar; trilyonluk askeri vakıfları ailecek yönetenler böyle “borçlu astlar”ı hiç sevmiyor!

Onlar da, genellikle 20’li, 30’lu yaşlarda, hem de yargısız biçimde, bir komutanın kararıyla “Ordudan atılmış” olmayı; evine, köyüne, mahallesine, ailesine, eşine, çocuğuna öyle dönmeyi onuruna yediremiyor…

Biri bekâr, biri çocuk sahibi, silahı şakaklarına dayıyor!

***

Bu insanların hayatı için çırpınan Emuzder’in başkanı Esef Merdoğlu diyor ki:

Daha öncekiler gibi annelerinden, eşlerinden, evlatlarından ve EMUZDER’den başka çok kişi hatırlamayacak. Belki haberleri bile olmayacak. Belki kulak tıkayacaklar.

Özellikle ve maalesef medyamız. 

İşte kısa sürede unutulmuş son uzman çavuş intiharları: 

Kayseri’de Selçuk Türk, Hakkari’de Sinan Altuntaş, Şırnak’ta Turgay Koç, Ağrı’da Estami Yöndem,  İzmir’de E. K., Siirt’te 26’sında Yılmaz Özçelik… 

Parçalanmış bedenler gören, arkadaşı kucağında ölmüş, her an hakarete maruz, emredersinden başka her sözü suç sayılan, kaçırıldıktan sonra serbest kalınca ivedi emirle işinden atılan, subayın 2 yıl görev yaptığı dağlarda 5 yıl kalan kaç meslek grubu var?

 Genelkurmay Başkanımız, haberiniz olmuyor mu? Adalet Bakanımız, size kaç kez anlattım bunları? 

Şu anda bir askeri savcı intihar edenin raporunu hazırlıyor. Rütbesi olan, sicil amiri olan, terfii için komutan oluru bekleyen bir subay. Devresi komutanla çay içerek alacak ifadesini. Ama astın savunmasını esas duruşta isteyecek. 

24 yıl görev yapan uzman erbaş nöbet tutmayacak diye kanun çıktı ama 24 yıl görev yapan yok ki. 22-23 yıllık olunca, 45’inde yaşlandın diye ordudan atılıyor. 

Kamuda sözleşmeli kalmayacak deniyor, binlerce uzman sözleşmeli.  O da kamu çalışanı, kamu için ölen değil mi? 

Neden bu zulmü görmüyorsunuz?” 

***   

Askeri intihar etmiş komutanın, “bu insanlara baskı yapmayalım” diye Genelkurmay’ı değil, “bunlara kredi açmayın” diye tek tek bankaları aradığı söyleniyor. 

Fitch kredi notu düşürecek diye köpüren devletlular, komutanın kredi notu yüzünden ardı ardına kendi canını alan bu insanları göremiyor.

İşte öyle… Böyle işte!

Yoksa başta komutanlar, herkes askeri çok sever!

Ek Bilgi

Ögeyi Oylayın
(14 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#1 Hüseyin ÇETİN 20-09-2014 13:31
Sayın Umur TALU'nun kalemine ve yüreğine sağlık, konuyu yine can damarından işlemiş ama yukarıdakiler görmek istemiyor, duymak istemiyor hükümetin ise umurunda değil. En son çıkarılan kanunlar ile üstlere sınırsız yetki verilerek astları prangalı mahkum haline getirdiler, dünyanın en büyük ordularından biri olmak TSK içine 3 farklı zümre yaratmakla olunmaz. Sivil hayatta son 12 yıl içinde karizmayı çizdirenler TSK içinde adeta bir horoz gibi salına salına geziyor. Koltuklarına zarar gelmesini istemeyen üsttekiler silahlı askerlerimizi Hakkari ve Şemdinli'ye göndererek silahlı ama silahsız olarak saldım çayıra mevlam kayıra hesabı ile rahatlarına bakıyorlar. Kendini savunmak isteyen asker teröriste silah kullanınca savcılık silahlarına el koyuyor, bu şartlarda askerin o bölgede silah taşımasının bir anlamı yok. O bölgede bir de komandoysan neredeyse yandın, bütün zorlu görevlere gönderiliyorsun ama silah kullanma yetkisiz. Bu zor şartlarda görev yapmanın maaşa getirisi ise 1500 TL. civarında. Terörist IRAK tarafına uçaksavarlarını ve havanlarını tevzi edip askeri kurşun yağmuruna tutar, askerin 20 - 30 mt. yakınlarına havan mermisi düşer kimin umurunda, asker elindeki TANK'ı kullanıp ateş edemez, çünkü üsttekiler izin vermezler, açılım zarar görmesin ve koltuklarından indirilmesinler diye. O bölgede aynı gün 1000 asker şehit / gazi olsa üsttekilerin kılı kıpırdamaz, hükümetin ise umurunda değildir. Geçmişde gördük DAĞLICA karakolu baskınında bir kuvvet komutanı devletin parasıyla yaptırdığı golf sahasında golf oynuyordu ve baskından haberi yoktu, el insaf bu komutanlığa ve Atatürk'ün askerine yakışmaz. NE DESEK, NE SÖYLESEK BOŞ. Alttakiler ya aşırı borçlanma nedeniyle, ya da malum bölgede şehit / gazi olsun generallerimizin umurunda değil, aldıkları maaşları içlerine sindirerek yiyorlarsa HELAL olsun. Orduyu savaş değil intiharlar bitirecek.
Alıntı
genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ