AĞRI VALİLİĞİNDEN "HAVA ŞEHİTLERİ ANITI" AÇIKLAMASI

 06 Eylül 2014

 

Ağrı Valiliğinden, Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın ifadelerine karşılık Hava Şehitleri Anıtı’nın tarihçesiyle ilgili bir açıklama yapıldı.

Ağrı Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "İlimiz merkezi Erzurum Caddesi üzerinde bulunan Hava Şehitlik Anıtı ile ilgili çeşitli bilgiler aktarılmaktadır.

Elde bulunan bilgilere göre şehitliğin tarihi gelişimi şu şekildedir; 1930 yılında Nidai Paşa tarafından Yüzbaşı Kamil Efendi ve Yüzbaşı Hüsnü Efendi ile tüm şehitlerin hatırasını yaşatmak üzere merkezde bir şehitler anıtı inşa ettirilmiştir.

1939 yılında İran Veliahdının düğün törenlerine katılmak için İran’a gönderilen Volti Tayyare Filosu’ndan iki uçak, yurda dönerken 29 Nisan 1939 tarihinde Ağrı bölgesinde fırtınaya yakalanmış, iki pilot paraşütle atlayarak kurtulmuş, mürettebattan ikisi ise şehit olmuş ve Şehitler Anıtı’nın bulunduğu bölgeye defnedilmiştir.

Şehit olan bu havacılar, 2. Tayyare Alayı 28’incı Bölük Komutanlığından Makinist Astsubay Çavuş Ali Fethi Solker ve 44’üncü Bölük Komutanlığından sivil makinist Sıddık Uyar’dır.

1967 yılında, Milli Savunma Bakanlığınca tahsis edilen 15 bin TL ödenek ile anıt ve şehitlik yenilenmiştir.

Daha sonra Hava Şehitliğinin yeni yapılan Atatürk Anıtı ile birleştirilerek ortak bir projeyle yeniden düzenlenmesi için iki hava şehidi 10 Ekim 1981 günü saat 14.00’te törenle Abide Meydanı’ndaki hava şehitliğinden alınmış ve geçici olarak yine Ağrı merkezindeki kara şehitliğine götürülmüştür.

Abide bölgesinin yeniden düzenleme çalışmaları bittikten sonra şehitler, 4 Kasım 1981 günü halkın, sivil ve asker zevatında yer aldığı büyük bir törenle yerlerine yeniden defnedilmiştir.

Anıtın hemen altında İran’dan dönerken şehit olan iki havacının kabri bulunmaktadır.

Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 17 Mart 1989 gün ve 133 Sayılı kararı ile Hava Şehitleri Abidesi kültür varlığı olarak tescili yapılmış durumda olup, halen Van Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce takip edilmektedir” denildi.

İhlas Haber Ajansı

Ek Bilgi

Ögeyi Oylayın
(2 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

genclige-hitabe

Son Yorumlar

Son Eklenen Mesajlar

SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Her şeyin gönlünüzce gerçekleşeceği; sağlık, başarı ve mutluluk dolu nice yıllar diliyoruz. SİTE VE ASSUBAY GÜÇ BİRLİĞİ YÖNETİMİ
Pazar, 31 Aralık 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
Baş öğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsında tüm öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN... Demokrasinin, adaletin, huzurun ve refahın hakim olduğu nice öğretmenler günü kutlamak dileklerimizle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Cuma, 24 Kasım 2023
SİTE-ASB.GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU YÖNETİMİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN KAHRAMANI, LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, EBEDİ ÖNDERİMİZ VE BAȘKOMUTANIMIZ BÜYÜK DEVRİMCİ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BEDENEN ARAMIZDAN AYRILIȘININ 85. YILINDA SAYGI, ÖZLEM VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ... RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN. 10 KASIM 1938 ! Bir devre damgasını vurmuş, dünyanın gidişatını değiştirmiş, yalnızca ya...
Cuma, 10 Kasım 2023

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ